13.10.2020.

Sarunas par bērnu veselību

 

 

No šī gada 22.septembra līdz 1.oktobrim Rīgas domes Labklājības departaments ikvienam interesantam sociālā tīkla Facebook lapā @veseligsridzinieks.lv piedāvāja tiešsaistē noskatīties sešas sarunas par bērnu veselību. Sešus darba dienas vakarus ikviens Facebook lietotājam bija iespēja pieslēgties aptuveni stundu ilgai tiešsaistes sarunai ar ģimenes ārsti Rūtu Plaudi un kādu speciālistu. Sarunas laikā komentāru sadaļā bija iespējams uzdot jautājumus un saņemt speciālista atbildes par konkrēto tēmu.

Pirmajā sarunā “Bērnu fiziskā attīstība un stājas traucējumi” Rūta Plaude sarunājās ar klīnikas DiaMed fizioterapeiti, sertificēta Šrotas metodes speciālisti Diānu Silantjevu. Fizioterapeite savā ikdienas darbā ir novērojusi, ka stājas problēmas bērniem ne vienmēr tiek konstatētas laicīgi, tāpēc vecākiem ikdienā vajadzētu biežāk aplūkot savu bērnu muguras, jo īpaši straujas augšanas periodā.

Otrajā sarunā “Bērnu reproduktīvā veselība” Rūta Plaude sarunājās ar ārsti psihoterapeiti Guntu Rijkuri. Tēmas, kas skar bērna reproduktīvo veselību, vecākiem var būt mulsinošas, taču tās ir ļoti būtiskas veselīgai bērna attīstībai. Šajā sarunā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar bērna attīstību no dzimšanas brīža, atšķirībām zēnu un meiteņu audzināšanā, kā arī sarunām ar bērnu par dzimumjautājumiem.

Trešajā sarunā “Vakcīnregulējamās slimības un imunizācija” viesojās infektoloģe un Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja dr. Dace Zavadska, kura uzsvēra: “Mūsdienu vakcīnas ir drošas un efektīvas. Ir pēdējais brīdis pārstāt dzīvot un domāt mītos un vecos uzskatos par vakcīnām un vakcināciju! Vakcīnām ir būtiska loma veselības profilaksē, jo īpaši bērniem.”

Ceturtajā sarunā “Bērnu smadzeņu attīstība” tikāmies ar narkoloģi dr. Ilzi Maksimu, kura informēja, ka: “Bērni ir izdomas pilni un bieži neapstājas pie viena veida problēmu risināšanas veidiem. Viņi ir meklējumos, lai mazinātu iekšējo satraukumu, atbrīvotos no reizēm neadekvāti veidotiem ierobežojumiem un kompensētu mīlestības trūkumu. Paradās destruktīvas izvēles. Vielas un procesi, pieaugušo neuzraudzīti vai sekmēti, veicina šīs destruktīvās izvēles, taču to ir iespējams ietekmēt un mainīt.”

Piektajā sarunā “Bērnu runas un valodas attīstības traucējumi” Rūta Plaude sarunājās ar logopēdi Romēnu Namnieci. “Bērni ir savu vecāku spogulis – ja kāds no vecākiem neizrunā kādu skaņu pareizi vai nepareizi lieto valodas elementus, bērns to redz, dzird un atkārto. Tāpat arī ar bērnu vārdu krājumu, to nav iespējams attīstīt, ja bērnam netiek mācīts stāstīt, jautāt un runāt vai tiek runāts ļoti vienveidīgi, izmantojot tikai ikdienas sarunvalodu,” skaidroja logopēde, kas ikdienā strādā LOR klīnikā.

Savukārt sestajā sarunā “Bērnu mutes dobuma un zobu veselība” Rūta Plaude sarunājās ar zobu higiēnisti Anitu Preisu. Šajā sarunā tika runāts par to, ka regulāra un pareiza zobu tīrīšana ir būtiska prasme, ko bērnam jāapgūst jau agrā vecumā, kā arī pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar bērnu mutes dobuma un zobu veselību, to starpā par mutes kopšanas līdzekļiem un palīglīdzekļiem un profilakses pasākumiem dažādās vecuma grupās.

Šobrīd visas sarunas piedāvājam noskatīties arī šeit.

 

Saruna par bērnu veselību Nr.1

Bērnu fiziskā attīstība un stājas traucējumi

Posted by Veselīgs rīdzinieks veselā Rīgā = 2VR on Tuesday, September 22, 2020

 

Saruna par bērnu veselību Nr.2

Bērnu reproduktīvā veselība

Posted by Veselīgs rīdzinieks veselā Rīgā = 2VR on Wednesday, September 23, 2020

 

Saruna par bērnu veselību Nr.3

Vakcīnregulējamās slimības un imunizācija

Posted by Veselīgs rīdzinieks veselā Rīgā = 2VR on Thursday, September 24, 2020

 

Saruna par bērnu veselību Nr. 4

Bērnu smadzeņu attīstība

Posted by Veselīgs rīdzinieks veselā Rīgā = 2VR on Tuesday, September 29, 2020

 

Saruna par bērnu veselību Nr. 5

Bērnu runas un valodas attīstības traucējumi

Posted by Veselīgs rīdzinieks veselā Rīgā = 2VR on Wednesday, September 30, 2020

 

Saruna par bērnu veselību Nr.6

Bērnu mutes dobuma un zobu veselība

Posted by Veselīgs rīdzinieks veselā Rīgā = 2VR on Thursday, October 1, 2020