09.11.2018.

Receptes no ēdiena gatavošanas meistarklases “Veselībai rudenī”

Pildīti baklažāni

Sastāvdaļas:

  • 4 baklažāni;
  • 100 g kuskusa;
  • 1 sīpols;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 tomāti;
  • 150 g fetas siera;
  • olīveļļa;
  • svaigs baziliks;
  • šķipsniņa piparu;
  • šķipsniņa sāls un cukura.

Pagatavošana:

Katliņā liek vārīties ūdeni, aptuveni tikpat daudz kā kuskusu, ko pievienos, pievieno nedaudz sāls un naža galu cukura, ēdamkaroti olīveļļas. Kad ūdens vārās, tajā ieber kuskusu, vāra aptuveni divas minūtes uz lēnas uguns, maisot ar dakšiņu, tad noņem no plīts, uzliek katlam vāku un ļauj ievilkties trīs minūtes. Dārzeņus noskalo, sīpolu un ķiploku nomizo, baklažānu sagriež uz pusēm un ar karoti izņem tā mīkstumu, atstājot centimetru biezu baklažāna kārtu, mīkstumu sagriež gabaliņos. Pannā sakarsē nedaudz eļļas, no abām pusēm nedaudz apcep baklažāna pusītes, tad tās liek cepamtraukā. Uz pannas apcep smalki sakapātu sīpolu un ķiploku, pievieno baklažāna mīkstumu, cep uz lēnas uguns. Tomātus smalki sagriež, pievieno baklažāna mīkstumam uz pannas, pievieno garšvielas, pēc pāris minūtēm arī kuskusu un sagrieztu fetas sieru, bet tikai uz pāris minūtēm. Pilda baklažānus ar pagatavoto masu. Bazilika lapiņas sablendē ar olīveļļu un iegūto eļļu pārpilina pāri pildītajiem baklažāniem. Baklažānus liek cepties uz 20 minūtēm. Kad gatavi, izņem no krāsns, dekorē ar svaigām bazilika lapiņām.

 

Kvinojas salāti

Sastāvdaļas:

  • 250 g kvinojas;
  • 100 g baklažāna;
  • sīpols;
  • 2 ķiploku daiviņas;
  • 40 g spinātu;
  • 150 g gurķu;
  • 150 g tomātu;
  • 200 g pupiņu;
  • olīveļļa cepšanai;
  • 400 ml ūdens.

Mērcei:

  • 30 g olīveļļas;
  • 1 ēdk. citrona;
  • 1 ķiploka daiviņa (sasmalcināta);
  • 1 ēdk. Dižonas sinepju;
  • sāls pēc garšas;
  • pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

Noskalo dārzeņus  – baklažānu, sīpolu, ķiploku, un sagriež gabaliņos. Uz pannas lej olīveļļu un apbrūnina dārzeņus, pielej ūdeni un liek kvinoju. Vāra. Sagriež pārējos dārzeņus un liek bļodā, pievieno kvinoju un pupiņas, kad tā gatava un visu sajauc. Visas mērces sastāvdaļas sajaucam mazā bļodiņā un pievienojam salātiem.

Burkānu kūka

Sastāvdaļas:

  • ½ glāze cukura;
  • 40 g eļļas;
  • 6 glāzes uz smalkas rīves rīvētu burkānu;
  • 4 olas;
  • 1 tk. vaniļas ekstrakta;
  • 3 tk. malta kanēļa;
  • 2 tk. cepamā pulvera;
  • 1 tk. sāls;
  • 1 glāze pilngraudu auzu miltu;
  • 1 glāze kviešu miltu;
  • 1 glāzi sasmalcinātu valriekstu;
  • 1½ glāzi rozīņu.

Krēmam:

  • 2 paciņas krēmsiera (2 x 180 g);
  • 2 ēdk. pūdercukura.

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C un sagatavo cepamo formu, ieklājot tajā cepamo papīru un pagaidām noliek to malā. Ar mikseri samaisa cukuru, eļļu, olas un vaniļas ekstraktu līdz viendabīgai konsistencei. Iegūtajai masai pievienot kanēli, cepamo pulveri, sāli un turpina maisīt ar mikseri. Tad pievieno miltus un samaisa, lai neveidotos kunkuļi. Beigās pievieno sarīvētos burkānus, rozīnes, valriekstus un samaisa. Mīklu pilda sagatavotajā cepamajā formā un krāsnī cep 40 – 45 minūtes vai kamēr, iedurot ar kociņu kūkā, mīkla nelīp pie kociņa un tas paliek tīrs. Pēc cepšanas kūku pilnībā atdzesēt. Gatavo krēmu. Ar mikseri saputo krēmsieru ar pūdercukuru līdz viendabīgai un krēmīgai masai. Gatavo krēmu liek virsū uz atdzisušās kūkas, sagriež gabaliņos un pasniedz.