Pastinaku krēmzupa
Sastāvdaļas:
- puse ziedkāposta;
- 500 g pastinaku;
- puravs;
- sauja mandeļu;
- naža gals čili;
- 2 daivas ķiploka;
- sīpols;
- 2 ēdk. olīveļļas;
- litrs dārzeņu buljona;
- citrons;
- 2 zariņi timiāna;
- sāls un pipari.
Pagatavošana:
Iespiež puscitrona sulu buljonā (buljonu var aizvietot ar ūdeni). Sadala ziedkāpostu un notīra topinambūrus, liek tos citronūdenī. Sagriež sīpolu, ķiploku, čili un purava gaišāko saknes daļu. Visu apcep olīveļļā katliņā. Kad garšaugi apcepti zeltaini, pievieno topinambūrus un ziedkāpostu rozetes. Kādu laiciņu pasautē. Pievieno buljonu. Kad sāk vārīties, samazina temperatūru un vāra vēl vismaz 20 – 25 minūtes. Apgrauzdē mandeles uz pannas. Kad zupa izvārījusies, padzesē̄ to piecas minūtes un sablendē̄ biezeņzupā, pievienojot timiāna lapiņas, sāli un piparus. Pasniedz to ar mandelēm un svaigām timiāna lapiņām, pārlietu ar atlikušo citrona sulu.
Cepti saules salāti
Sastāvdaļas:
- 4 burkāni;
- 6 vidēji kartupeļi;
- saldais kartupelis;
- 4 ķiploka daiviņas;
- 10 kokteiļtomātiņi;
- 2 vidēji bumbieri;
- 50 g rukolas;
- ½ tējk. sāls;
- 2 ēdk. olīveļļas.
Mērcei:
- 90 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas;
- 2 tējk. balzametiķa;
- 2 ēdk. olīveļļas;
- 1 ēdk. medus;
- rozmarīns;
- sāls un pipari pēc garšas;
- 2 ēdk. ķirbju sēkliņu.
Pagatavošana:
Burkānus nomizo, pārgriež uz četrām daļām (veidojot salmiņus). Nomizo kartupeļus un sagriež 6 daiviņās. Nomizo arī saldo kartupeli un arī sagriež uz pusēm un 3 – 4 daiviņās. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem. Lielā cepešpannā liek burkānus, abu veidu kartupeļus un ķiplokus. Pārkaisa ar sāli un apslaka ar eļļu. Rūpīgi samaisa. Krāsnī cep 35 – 40 minūtes, līdz dārzeņi kļūst zeltaini. Kamēr cepās, gatavojam mērci: bļodiņā sakuļ apelsīnu sulu ar etiķi, eļļu un medu. Pievieno rozmarīnu, sāli un piparus. Dārzeņus izņem no krāsns, apslaka ar pusi mērces. Pievieno uz pusēm pārgrieztus tomātiņus un liek pannu atpakaļ krāsnī uz 10 minūtēm. Bumbierus nomizo, izgriež serdi un mīkstumu sagriež 8 – 10 daiviņās. Liek bļodā un samaisa ar rukolu. Iecilā atlikušo mērci. Ceptos dārzeņus ar visu šķidrumu pārliek bļodā. Virsū uzliek bumbierus ar rukolu un saudzīgi izcilā. Ķirbju sēkliņas liek uz sausas pannas un apgrauzdē. Pārkaisa pāri salātiem.
Biešu un šokolādes braunijs
Sastāvdaļas:
- 4 bietes (450 g);
- 100 g pilngraudu miltu;
- 3 ēdk. kakao;
- 150 g tumšās 70% šokolādes;
- 60 g eļļas;
- 100 g brūnā cukura;
- 3 – 4 ēdk. ūdens;
- 2 tjk. cepamā pulvera.
Pagatavošana:
Bietes nomizo, sagriež nelielos gabaliņos un vāra, kamēr tās mīkstas. Mīkstas bietes liek blenderī un sablendē līdz viendabīgam biezenim. Bļodā samaisa miltus, kakao un cepamo pulveri, citā bļodā samaisa eļļu ar cukuru. Ūdens peldē izkausē šokolādi. Eļļas maisījumam pievieno biešu biezeni, izkausēto šokolādi un 4 ēdamkarotes ūdens. Visu rūpīgi samaisa. Miltu-kakao maisījumu pamazām pievieno biešu-šokolādes masai. Izmaisa līdz viendabīgai konsistencei. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Cepamtraukā ieklāj cepampapīru un lej tajā mīklu. Cep krāsnī 35 – 40 minūtes. Pirms sagriešanas atdzesē.