15.01.2021.

Video sižets – saruna par senioru traumatismu ar traumatologu-ortopēdu Sandri Petroni un ergoterapeiti Vitu Kurganovu

Aicinām noskatīties Rīgas domes Labklājības departamenta izstrādāto sarunu video par senioru traumatismu, kurā īpaši senioriem vērtīgus padomus un informāciju sniedz Sandris Petronis (Rīgas 2.slimnīcas valdes priekšsēdētājs, traumatologs- ortopēds, Rīgas Stradiņa universitātes Ortopēdijas katedras pasniedzējs) un Vita Kurganova (Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Rehabilitācijas nodaļas ergoterapeite). Ar ekspertiem sarunājas ģimenes psihoterapeite Aina Poiša.

Video uzzināsiet, kādas ir tipiskākās un bīstamākās traumas, kāda ir to ietekme uz veselību, un kādi ir iespējamie veidi, kā pašu spēkiem samazināt traumatisma risku, piemēram, vienkāršiem veidiem labiekārtojot savu mājvietu. Šī informācija var būt noderīga ne tikai senioriem, bet arī viņu tuviniekiem, kuri var palīdzēt seniora mājvietu padarīt drošāku, ņemot vērā ergonomikas pamatprincipus un dažādus palīglīdzekļus – piemēram, ikdienā izmantojot neslīdošas zolītes; atzīmējot sliekšņus, aiz kuriem iespējams paklupt vai aizķerties; piestiprinot atbalsta rokturus vannasistabā, kā arī izmantojot citus efektīvus paņēmienus, lai pasargātu no kritieniem vai citiem raksturīgākajiem traumu gūšanas veidiem.

Skatoties sižetu youtube kanālā “Veselīgs rīdzinieks” (www.youtube.com/watch?v=n8ci8NNu5Hk), aprakstā redzami arī sižeta pieturas punkti. Uz tiem uzspiežot, nonāksiet attiecīgajā sarunas tēmā.