11.01.2021.

Receptes no gatavošanas meistarklases “Maize – cepsim paši!”

FOKAČA

SASTĀVDAĻAS:

  • kviešu miltu, 175 g;
  • pilngraudu kviešu milti, 50 g;
  • sausais raugs, 6 g;
  • sāls, ½ tējk.;
  • cukurs, ½ tējk.;
  • olīveļļa, 7 ēdamk.;
  • rozmarīna zariņš, 1 gab.;
  • ķirštomātiņi, 1 sauja;
  • silts ūdens, 150 ml.

PAGATAVOŠANA:

  • kviešu miltus sajauc ar sāli, cukuru un raugu, vidū izveido bedrīti, kurā ielej 150 ml silta ūdens un 2 ēdamkarotes eļļas;
  • pamazām jauc klāt pilngraudu kviešu miltus un, pievienojot visus, samīca mīklu, mīca pamatīgi, līdz mīkla ir vijīga un nelīp pie rokām;
  • mīklu saveļ bumbā, pārklāj ar dvielīti un siltā vietā raudzē, līdz tā dubultojas apjomā;
  • mīklu pēc raudzēšanas ~2 cm biezā kārtā ieklāj ar cepampapīru izklātā un ar eļļu pārslacītā veidnē (mīklu var klāt uz cepampapīra arī bez veidnes);
  • ar pirkstiem mīklu veidnē izlīdzina, pārklāj un siltumā atkal raudzē, tad mīklā ar pirkstiem vai koka karotes kātu izspiež iedobumiņus, ieliek tur uz pusēm sagrieztus tomātiņus;
  • mīklu pārkaisa ar rozmarīna lapiņām, pārslaka atlikušo eļļu, var pārkaisīt ar sāli;
  • cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 2300 ~10 minūtes, tad karstumu samazina uz 2000 un cep vēl 10 minūtes.

BULCIŅU MAIZE AR SIERU

SASTĀVDAĻAS:

  • kviešu milti, 200 g;
  • auzu milti, 50 g;
  • piens vai ūdens, ½ glāze;
  • ola, 1 gab.;
  • sviests, 30 g;
  • šķipsniņa sāls;
  • cukurs, 1 ēdamk.;
  • sausais raugs, 5 g;
  • mocarellas siers, 80 g;
  • sezama sēkliņas un ķimenes.

PAGATAVOŠANA:

  • bļodā iesijā kviešu miltus, kas sajaukti ar sāli, cukuru un raugu, vidū izveido bedrīti, ielej siltu pienu, ūdeni vai abus, pievieno mīkstu sviestu un olu, nedaudz atstājot pārsmērēšanai;
  • pamazām jauc klāt auzu miltus, izveido mīklu, labi samīca, pārklāj ar dvieli un noliek siltā vietā, līdz mīkla ir uzrūgusi un dubultojusies;
  • pēc uzrūgšanas mīklu saspaida, izveido garenu desiņu un sadala 9 vienādos gabalos;
  • arī sieru sadala 9 gabalos;
  • katru mīklas gabaliņu saplacina, vidū liek siera gabaliņu, cieši ietin mīklā un saveļ apaļās bumbiņās;
  • bumbiņas liek ietaukotā veidnē, pārsmērē ar olu, daļu pārkaisa ar sezama sēkliņām, daļu – ar ķimenēm;
  • veidni pārsedz un uz 15 minūtēm noliek uzrūgt;
  • cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 2000 ~20 minūtes;
  • izņemtas no krāsns tās atdzesē un pasniedz siltas.

PILNGRAUDU DĀRZEŅU MAIZE

SASTĀVDAĻAS:

  • burkāns (sarīvēts), 240 g;
  • sarkanais sīpols (sīki sakapāts), 1 gab.;
  • ķiploks (saspiests), 2 daiviņas;
  • seleriju kāti (sīki sagriezti), 3 gab.;
  • šampinjoni (šķēlītes), 125 g;
  • mazs cukini (šķēlītēs), 1 gab.;
  • pētersīļi un kinza (sakapāti), 3 ēdamk.;
  • čedaras siers (sarīvēts), 60 g;
  • pilngraudu milti, 125 g;
  • olas, 2gab.

PAGATAVOŠANA:

  • sakarsē cepeškrāsni līdz 1800;
  • izklāj formu ar cepampapīru;
  • visus dārzeņus, sēnes, zaļumus, čedaras sieru, olas un miltus lielā bļodā samaisa viendabīgā masā;
  • masu liek ar cepampapīru izklātā formā un cep ~1 stundu.

BIEZPIENA RUDZU MAIZE

SASTĀVDAĻAS (3 gab.):

  • mīksts biezpiens, 9 ēdamk.;
  • olas, 3 gab.;
  • pilngraudu rudzu miltu, 21 ēdamk.;
  • cepamais pulveris, 2½ tējk.;
  • sāls (pēc garšas);
  • saulespuķu sēkliņas (rotāšanai).

PAGATAVOŠANA:

  • biezpienu, olas un sāli samaisa līdz viendabīgai masai;
  • pievieno miltus un cepamo pulveri, samaisa (maisīšanai labāk izmantot dakšiņu vai lāpstiņu, jo mīkla būs ļoti lipīga – tā ir pareizā konsistence, vairāk miltus nepievieno, citādi maizīte būs cieta);
  • mīklu sadala 3 daļās un izveidot apaļas maizītes;
  • var izrotāt ar sēkliņām, cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200° līdz kļūst zeltaini brūna.

MANDEĻU, TOMĀTU UN BAZILIKA PESTO

SASTĀVDAĻAS:

  • lieli tomāti, 4 gab.;
  • blanšētas mandeles, 90 g;
  • ķiploks, 2 daiviņas;
  • melnie pipari;
  • baziliks, 1 saišķītis;
  • olīveļļa, 4 ēdamk.;
  • cietais siers (rīvēts), 4 ēdamk.

PAGATAVOŠANA:

  • tomātus nomizo un izgriež sēklas, tad pārkaisa ar sāli un liek caurdurī, lai kārtīgi izvelk sulu un notecinās, pēc tam lieko sāli noskalo;
  • tomātus nosusina papīra dvielī un kopā ar blanšētām mandelēm un ķiploku daiviņām liek blenderī un sablendē.
  • pieber sāli un piparus, arī bazilika lapiņas, pielej ēdamkaroti olīveļļas, sablendē viendabīgā masā, pievieno sarīvēto sieru, atlikušo olīveļļu un rūpīgi samaisa.

SALSA VERDE

SASTĀVDAĻAS:

  • 5 nelieli marinēti gurķi, 5 gab.;
  • ķiploka daiviņa, 1 gab.;
  • pētersīļi (sagriezti), 1 sauja;
  • dilles (sagrieztas), 2 ēdamk.;
  • olīveļļa, 2 ēdamk.;
  • citrona sula, 1 ēdamk.

PAGATAVOŠANA:

  • visu sīki sakapā, samaisa un atstāj 20 minūtes ievilkties.