11.01.2021.

Receptes no gatavošanas meistarklases “Maize – cepsim paši!”

Fokača

Sastāvdaļas

  • 225 g kviešu miltu (no tiem 50 g pilngraudu kviešu milti);
  • 6 g sausā rauga;
  • ½ tējkarotes sāls;
  • ½ tējkarotes cukura;
  • 7 ēdamkarotes olīveļļas;
  • rozmarīna zariņš;
  • sauja ķirštomātiņu;
  • 150 ml silts ūdens.

Pagatavošana

Miltus sajauc ar sāli, cukuru un raugu, vidū izveido bedrīti, kurā ielej 150 ml silta ūdens un 2 ēdamkarotes eļļas. Pamazām jauc klāt miltus un, pievienojot visus, samīca mīklu. Mīca pamatīgi, līdz mīkla ir vijīga un nelīp pie rokām. Tai nevajadzētu būt pārāk stingrai, mīklai var pievienot vēl nedaudz silta ūdens. Mīklu saveļ bumbā, pārklāj ar dvielīti un siltā vietā raudzē, līdz tā dubultojas apjomā. Tad to apmērām 2 cm biezā kārtā ieklāj veidnē – to iepriekš izklāj ar cepampapīru un pārslaka ar eļļu. Mīklu var klāt uz cepampapīra arī tāpat, bez veidnes. Ar pirkstiem mīklu izlīdzina, pārklāj un siltumā atkal raudzē. Tad mīklā ar pirkstiem vai koka karotes kātu izspiež iedobumiņus, ieliek tur uz pusēm sagrieztus tomātiņus. Mīklu pārkaisa ar rozmarīna lapiņām, pārlaista pārpalikušo eļļu, var pārkaisīt rupju sāli. Krāsnī 230 grādu temperatūrā cep 10 minūtes. Tad karstumu samazina uz 200 grādiem, cep vēl 10 minūtes.

Bulciņu maize ar sieru

Sastāvdaļas

  • 200 g kviešu miltu;
  • 50 g auzu miltu;
  • ½ glāzes piena vai ūdens;
  • ola;
  • 30 g sviesta;
  • šķipsniņa sāls;
  • ēdamkarote cukura;
  • 5 g sausā rauga;
  • 80 g mocarellas siera;
  • sezama sēkliņas un ķimenes.

Pagatavošana

Bļodā iesijā miltos, kas sajaukti ar sāli, cukuru un raugu, vidū izveido bedrīti, ielej siltu pienu, ūdeni vai abus, pievieno mīkstu sviestu un olu, nedaudz atstājot pārsmērēšanai. Pamazām jauc klāt miltus, izveido mīklu. Labi samīca, pārklāj ar dvieli un noliek siltā vietā, līdz mīkla ir uzrūgusi un dubultojusies. Tad to saspaida, izveido garenu desiņu un sadala 9 vienādos gabalos. Arī sieru sadala 9 gabalos. Katru mīklas gabaliņu saplacina, vidū liek siera gabaliņu, cieši ietin mīklā un saveļ apaļās bumbiņās. Bumbiņas liek ietaukotā veidnē, pārsmērē ar olu, daļu pārkaisa ar sezamu, daļu – ar ķimenēm. Veidni pārsedz, uz 15 minūtēm noliek uzrūgt. Tad liek sakarsētā krāsnī un 200 grādu temperatūrā cep 20 minūtes. Cepoties bulciņas sacepsies kopā. Izņemtas no krāsns padzesē, tad bulciņas atlauž un siltas pasniedz.

Pilngraudu dārzeņu maize

Sastāvdaļas

  • 240 g sarīvētu burkānu;
  • 1 sīki sakapāts sarkanais sīpols;
  • 2 saspiestas ķiploka daiviņas;
  • 3 sīki sagriezti seleriju kāti;
  • 125 g šampinjonu (šķēlītes);
  • mazs cukīni (šķēlītes);
  • 3 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu un kinzas;
  • 60 g sarīvēta čedaras siera;
  • 125 g pilngraudu miltu;
  • 2 olas.

Pagatavošana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Izklāj formu ar cepampapīru. Visus dārzeņus, sēnes, zaļumus, čedaras sieru, olas un miltus lielā bļodā, samaisa viendabīgā masā. To liek ar cepampapīru izklātā formā un cep apmērām vienu stundu.

Biezpiena rudzu maize

Sastāvdaļas (3 gab.)

  • 9 ēdamkarotes mīksta biezpiena;
  • 3 olas;
  • 21 ēdamkarote pilngraudu rudzu miltu;
  • 2,5 tējkarotes cepamā pulvera;
  • sāls pēc garšas;
  • saulespuķu sēkliņas rotāšanai.

Pagatavošana

Samaisa biezpienu, olas un sāli līdz viendabīgai masai. Pievieno miltus ar cepamo pulveri un samaisa. Labāk maisīt ar dakšiņu vai lāpstiņu, jo mīkla būs ļoti lipīga – tā ir pareiza konsistence, vairāk miltus nepievieno, citādāk maizīte būs cieta. Sadala mīklu 3 daļās un izveidot apaļas maizītes. Var izrotāt ar sēkliņām. Liek cepties cepeškrāsnī 200°C līdz paliek zeltaini brūna.

Mandeļu, tomātu un bazilika pesto

Sastāvdaļas

  • 4 lieli tomāti;
  • 90 g blanšētu mandeļu
  • 2 ķiploku daiviņas;
  • melnie pipari;
  • mazs saišķītis bazilika;
  • 4 ēdamkarotes olīveļļas
  • 4 ēdamkarotes svaigi rīvēta cietā siera.

Pagatavošana

Tomātus nomizo un izgriež sēklas. Tad tomātus pārkaisa ar sāli un liek caurdurī, lai kārtīgi izvelk sulu un notecinās. Pēc tam lieko sāli noskalo, tomātus nosusina papīra dvielī un kopā ar blanšētām mandelēm un ķiploku daiviņām liek blenderī. Pieber sāli un piparus, arī bazilika lapiņas, pielej ēdamkaroti olīveļļas. Sablendē viendabīgā masā, pievieno sarīvēto sieru, atlikušo olīveļļu un rūpīgi samaisa.

Salsa verde

Sastāvdaļas

  • 5 marinēti nelieli gurķi;
  • maza ķiploka daiviņa;
  • sauja sagrieztu pētersīļu;
  • 2 ēdamkarotes sagrieztu diļļu;
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas;
  • ēdamkarote citrona sulas.

Pagatavošana

Visu ļoti sīki sakapā, samaisa un atstāj 20 minūtes ievilkties.