Sestdien, 4.novembrī, Rīgas Centrāltirgū notika šogad pēdējā Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Kāposti”. Meistarklases dalībnieki uztura speciālistes Gunas BĪlandes vadībā iepirka produktus Rīgas Centrāltirgū un kopīgi pagatavoja gardu un veselīgu maltīti. Piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm un pagatavot tās arī mājās.
Kāpostu – tomātu zupa
Sastāvdaļas:
- 1 mazs galviņkāposts;
- 2 burkāni;
- 4 – 5 kartupeļi;
- 1 puravs vai sīpols;
- 2 ķiploka daiviņas;
- šķipsniņa melno piparu;
- šķipsniņa čili;
- sāls;
- 4 vidēja izmēra, ļoti gatavi tomāti;
- ½ citrona sula.
Pagatavošana:
Sarīvē kāpostu, burkānu, sagriež puravu un kartupeļus. Visu liek katlā vārīties, pievienojot arī čili, garšvielas, sāli. Kad dārzeņi gandrīz jau gatavi, pievieno sablenderētus tomātus bez mizas. Beigās, lai būtu pikantāka garša, var pievienot vēl arī dažas piles citrona sulas un nedaudz maltus melnos piparus.
Sarkanā kāpostu kūka ar grieķu jogurtu vai dzērveņu mērci
Sastāvdaļas kūkai:
- 1,25 krūzes pilngraudu auzu miltu;
- 1,5 krūzes rīvēta sarkanā kāposta (aptuveni 1/4 no mazas kāpostgalvas);
- 2 nogatavojušies banāni;
- 1 ābols;
- 2 olas vai 3 ēdk. čia sēklu, izmērcētas sešās ēdk. ūdens;
- 50 ml eļļas;
- 2 tjk. cepamais pulveris;
- šķipsniņa sāls;
- 1/2 tjk. kanēļa;
- mazliet eļļas, lai ietaukotu kūkas formu.
Sastāvdaļas virskārtai:
- 200 g grieķu jogurta vai krējuma;
- 3 tjk. šķidra medus
VAI
- 200g dzērveņu vai citu ogu (der arī saldētas);
- 2 ēdk. medus.
Pagatavošana:
Sakarsē cepeškrāsni līdz 190°C un ietauko kūkas formu. Smalki sarīvē sarkano kāpostu, ābolu nomizo un arī smalki sarīvē. Pievieno olas (vai čia sēklas, kas izmērcētas ūdenī) un banānus un visu kārtīgi samaisa, masai pievieno eļļu un izmaisa vēlreiz. Visbeidzot pievieno miltus, kanēli, sāli un cepamo pulveri. Kad masa ir rūpīgi izmaisīta, to vienmērīgi izlīdzina pannā un cep krāsnī 30-35 minūtes. Tikmēr samaisa vai sablenderē virskārtas sastāvdaļas. Kad kūka ir gatava, ļauj tai atdzist un tad uzliek virskārtu.
Skābēto kāpostu mērce
Sastāvdaļas:
- 150 g skābēto kāpostu;
- sula no viena citrona;
- 1 vidējs tomāts ;
- 5 saulē kaltēti tomāti;
- ½ bunte pētersīļu;
- 2 ķiploka daiviņas.
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sablenderē līdz paliek nedaudz graudaina konsistence.
Puķkāpostu – kartupeļu plāceņi
Sastāvdaļas:
- 1 vidējs puķkāposts;
- 750 g kartupeļu;
- 125 g griķu vai rudzu miltu;
- 1 ola vai 1 ēdk. čia sēklu + 3 ēdk. ūdens;
- šķipsniņa malta muskatrieksta;
- 2 ēdk. olīveļļas;
- sāls.
Pagatavošana:
Vāra kartupeļus aptuveni 20 minūtes. Puķkāpostu nomazgā, noplaucē verdošā ūdenī apmēram 10 minūtes un nokāš. Tad puķkāpostu sadrupina vai sagriež mazos gabaliņos, lai veidotos graudiņi. Kartupeļus sastampā vai sablenderē, sajauc ar miltiem un olu (vai čia sēklām, kas izmērcētas ūdenī). Iejauc sāli, muskatriekstu, eļļu un tad iejauc smalki sadrupinātos puķkāpostus. Cep krāsnī 180*C (vai uz pannas) līdz paliek zeltaini. Pasniedz ar svaigiem dārzeņu salātiem un krējumu vai jogurta mērci.
Dārzeņu pica ar puķkāpostu pamatni
Sastāvdaļas pamatnei:
- 1 vidējs puķkāposts;
- 100 g griķu, mandeļu vai citu miltu;
- 2 ēdk. čia sēklu (izmērcētas 4 – 5 ēdk. ūdens) vai 1 ola;
- 1 tjk. Vidusjūras garšvielu mix;
- 50 – 60 g cietā siera;
- 1/2 bunte sakapātu diļļu vai pētersīļu.
Sastāvdaļas virskārtai:
Var atšķirties atkarībā no vēlmēm un iespējām!!!
- 4 ēdk. tomātu pastas;
- 2 mocarellas bumbas vai cits svaigais siers;
- sauja ķiršu tomātu;
- bazilika vai rukolas lapiņas;
- papildus: šampinjoni, paprika, sarkanie sīpoli, spināti, olīvas u.c.
Pagatavošana:
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C un sagatavo cepamo plāti, tajā ieklājot cepamo papīru. Sadala puķkāpostu mazās rozetēs un ar blendera palīdzību samaļ smalkos gabaliņos, kurus izber uz sagatavotās cepamās plāts un izlīdzina vienmērīgā slānī. Liek karstā cepeškrāsnī uz 15 minūtēm. Izņem puķkāpostus no krāsns un ļauj tiem nedaudz atdzist. Cepeškrāsni turpina karsēt (~ 200°C). Puķkāpostu masu liek bļodā. Tai pievieno rīvētu cieto sieru, garšvielas, miltus un izmērcētās čia sēklas vai olu. Visu kārtīgi samaisa. Masai vajadzētu turēties kopā, taču tā būs drupanāka nekā ierastā miltu mīkla. Apaļu pannu, kas piemērota picas cepšanai, izklāj ar cepamo papīru, ietauko ar eļļu un pa virsu klāj sagatavoto puķkāpostu mīklu. Ar karotes apakšu izlīdzina un piespiež mīklu pie pannas, veidojot blīvu, vienmērīgu picas pamatni. Liek karstā cepeškrāsnī un cep 15 – 20 minūtes, līdz picas pamatne zeltaina. Izņem picas pamatni un uz tās smērē tomātu mērci, pa virsu liek šķēlēs sagrieztu mocarellu, ripiņās vai uz pusītēm sagrieztus ķiršu tomātus, svaigā bazilika lapiņas. Liek picu karstā krāsnī un cep 8 – 10 minūtes, līdz tomāti apcepušies un siers izkusis. Pasniedzot pa virsu uzliek papildu svaigas bazilika lapiņas vai rukolu.