14.10.2020.

Receptes no gatavošanas meistarklases “Itālija Latvijas virtuvē”

 

 

Dārzeņu pica ar kartupeļu pamatni

Sastāvdaļas:
Pamatnei
• 800 g kartupeļu;
• 1 ola;
• 2 – 3 ēdk. pilngraudu rudzu miltu;
• ½ tējk. jūras sāls;
• ½ tējk. malti pipari.
Picas virspusei
• 5 – 6 ēdk. tomātu pastas;
• 2 – 3 saujas ķiršu tomātiņu;
• nedaudz kabača;
• 1 bundža konservētu turku zirņu;
• 2 sīpoli;
• 120 g siera 10%;
• 3 ēdk. olīveļļas;
• pētersīļi (dekorēšanai).

Pagatavošana:
Vidēji smalki sarīvē kartupeļus, liek marlē, lai nospiestu lieko sulu. Kartupeļu sulu izspiež atsevišķā bļodā, jo pēc tam būs nepieciešams izmantot cieti, kas nosēdusies bļodas apakšā. Nospiestos kartupeļus liek atsevišķā bļodā un pievieno jūras sāli, piparus, olu, kārtīgi apmaisa. Masai pievieno pilngraudu rudzu miltus un kartupeļu cieti, kas nosēdusies no kartupeļu šķidruma. Pašu šķidrumu neizmanto. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Kartupeļu masu 3 – 5 mm biezumā izklāj uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Liek pacepties uz 10 minūtēm. Kamēr kartupeļu pamatne cepas, kabaci sagriež plānās šķēlītēs, ķiršu tomātiņus nomazgā un pārgriež uz pusēm. Sīpolu nomizo un sagriež vidēji smalki. Konservētos turku zirņus noskalo zem vēsa ūdens un saber atsevišķā cepamtraukā, pievieno 1 ēdk. olīveļļas un 1 – 2 ēdk. zaļumu garšvielu (bez sāls). Kārtīgi visu apmaisa. Kad kartupeļu pamatne pacepusies izņem no cepeškrāsns un apsmērē to ar tomātu pastu. Pa virsu liek kabaču šķēlītes, pārber sīpolus, ķiršu tomātus un pārlej ar 2 ēdk. olīveļļas. Liek atkal cept, samazinot temperatūru līdz 170 grādiem, cep vēl aptuveni 20 – 25 minūtes. Turpat cepeškrāsnī liek arī apgrauzdēties turku zirņus atsevišķajā cepamtraukā, cep nedaudz mazāk, aptuveni 15 minūtes. Kad kartupeļu pica gandrīz gatava, ņem ārā un pārber ar rīvētu sieru. Liek cepeškrāsnī atpakaļ līdz siers izkūst. Kad siers izkusis izņem no cepeškrāsns un pārber ar grauzdētajiem turku zirņiem un sasmalcinātiem pētersīļiem.

Pašgatavoti tortellini ar ķirbja pildījumu

Sastāvdaļas:
Pastas mīklai
• 3 olas;
• 1,5 tjk. kurkumas;
• 1,5 tjk. sāls;
• 150 g kviešu miltu;
• 150 g pilngraudu kviešu miltu.
Pildījumam
• 800 g ķirbja;
• 2 daiviņas ķiploka;
• 1 liels sīpols vai 2 nelieli;
• 1 ēdk. sviesta;
• 300 g dārzeņu buljona;
• 1 olas dzeltenums;
• 150 g cietā siera;
• 1,5 ēdk. rīvmaizes.
Mērcei
• 100 g 10% saldā krējuma;
• 100 ml 35% saldā krējuma;
• 1 tjk. karija;
• 1 tjk. sāls;
• 1 burkāns.

Pagatavošana:
Sagatavo tortellinu mīklu: nelielā bļodiņā sakuļ olas kopā ar kurkumu un sāli. To ir ērti paveikt ar dakšu. Sajauc kopā abu veidu miltus, ko pamazām iesijā olu masā. Samaisa vijīgu mīklu, un noliek malā, lai tā atpūšas. Sagatavo pildījumu: ķirbim nomizo mizu un sagriež nelielos gabaliņos. Sīpolu un ķiploka daiviņas nomizo un smalki sakapā. Pannā izkausē ēdamkaroti sviesta, un tajā apcep sīpolus un ķiplokus. Kad garšsaknes zeltainas, tām pievieno ķirbi un cep vēl ~ 5 minūtes. Pannas saturam pievieno buljonu, un ~ 15 – 20 minūtes atstāj uz lēnas uguns vārīties, kamēr gandrīz viss buljons ir iztvaikojis. Ķirbis būs mīksts, tādēļ to samīca viendabīgā masā ar dakšiņu. Vēl karstajā masā iemaisa olas dzeltenumu, sarīvētu sieru un rīvmaizi. Pildījumam ļauj nedaudz atdzist. Veido tortellinus: galda virsmu nokaisa ar miltiem. Ņem mīklu un to kārtīgi izmīca, pievienojot tik daudz miltu, cik nepieciešams, lai tā neliptu pie rokām. Kad iegūta vijīga mīkla, to izrullē taisnstūra formā 2 mm biezumā un sagriež vienādos 10 x 10 cm lielos kvadrātiņos. Uz katra mīklas kvadrātiņa liek nepilnu tējkaroti pildījuma. Katru kvadrātiņu pārloka uz pusēm tā, lai veidotos trīsstūrveida pelmenītis. Maliņas kārtīgi aizlipina ciet un abus stūrīšus savieno kopā saspiežot. Tā veido visus tortellinus. Kopā sanāks ~ 50 gabalu. Kad visi tortellini gatavi, tos liek katliņā ar verdošu ūdeni un vāra 5 – 6 minūtes. Paralēli sagatavo mērci: katliņā uzkarsē 100 ml saldā krējuma un 100 ml ūdens. Pievieno sāli un kariju. Burkānu nomizo un ar to pašu mizojamo nazi sagriež plānās sloksnītēs. Pievieno saldajam krējumam un uz lēnas uguns vāra ~ 10 minūtes, kamēr burkāni ir mīksti. Otrus 100 ml (35%) saldā krējuma saputo stingrās putās un iemaisa karstajā mērcē. Tortellinus pasniedz porciju šķīvjos, bagātīgi pārlietus ar mērci.

Ābolu panna cotta ar šokolādi

Sastāvdaļas:
• 5 āboli;
• 150 g 10 % saldā krējuma;
• 150 ml piena;
• 15 g želatīna;
• 150 g tumšās šokolādes (50 – 60%);
• 40 g vaniļas cukura;
• ~ 80 g rupjmaizes rīvmaizes;
• 125 g svaigu aveņu dekoram;
• piparmētru lapiņas dekoram.

Pagatavošana:
Ābolus nomizo, pārgriež uz pusēm un izņem serdi. Augļus liek katliņā, pievieno nedaudz ūdens un vāra, līdz āboli ir mīksti. Āboliem pievieno cukuru, vaniļas cukuru,saldo krējumu un pienu, uzkarsē un visu sablendē viendabīgā masā. Ūdens peldē izkausē želatīnu, vadoties pēc instrukcijas uz iepakojuma. Ābolu krēma masu izkāš caur sietu, un tajā vienmērīgi iemaisa želatīnu. Liek aukstumā saželēt. Masu lej vienā lēzenā traukā vai var uzreiz liet pa trauciņiem vai glāzēm. Tikmēr sagatavo šokolādi, ko izkausē ūdens peldē. Izkausētajā šokolādē pieber rīvmaizi un samaisa, šī būs mērce ko pārliet panna cottai. Panna cotta sadala porcijās, ja nepieciešams dekorē ar rupjmaizes un šokolādes mērci un svaigām avenēm.

 

Gnocchi jeb ņoki kabaču mērcē

Sastāvdaļas:

Gnocchi
• 1,2 kg miltainu kartupeļu;
• 1 ola;
• 1 tējkarote sāls;
• līdz 2 glāzēm (250 ml) miltu;
• rīvēts cietais Parmas tipa siers;
• nedaudz kukurūzas milti.
Kabaču mērcei
• 300 – 350 g kabacis;
• ½-1 glāze piena;
• 2 ēdk. miltu;
• 2 ēdk. olīveļļas;
• nedaudz bazilika;
• šķipsna sāls;
• 1 ķiploka daiva;
• nedaudz ūdens.

Pagatavošana:
Novāra kartupeļus ar visu mizu, līdz tie ir mīksti. Pilnībā atdzesē un tad nomizo. Saspaida (neblendē!) ar kartupeļu stampu vai dakšu, līdz veidojas viendabīga masa. Var arī sarīvēt. Kartupeļiem pievieno sāli, olu un mazliet miltu. Mīca ar rokām, pievienojot vēl miltus, līdz masa nelīp pie rokām un ir viegli ar to strādāt. Miltus vieglāk pievienot nekā noņemt, tādēļ tos pievieno pamazām. Uz darba virsmas izkaisa kukurūzas miltus. No kartupeļu masas veido pāris centimetru (diametrā) resnas desiņas, ko pēc tam sagriež (veidojas mazi spilventiņi). Katram spilventiņam ar dakšu var izveidot robiņus. Izkaisa kukurūzas miltus uz auduma dvieļa vai koka dēlīša, un katru gatavo kartupeļu klimpiņu liek tur. Lielā katlā uzvāra ūdeni, pievieno sāli un liek ūdenī iekšā klimpas. Tās ir gatavas, kad uzpeld ūdens virspusē. Kabaci sarīvē uz vidēji rupjas rīves. Liek sautēties pannā, pielej olīveļļu un ūdeni, tā, lai apsedz kabaci. Pannas saturam pievieno ķiploku. Kabača masu vāra/sautē līdz kabacis mīksts. Pievieno sasmalcināta bazilika buntīti. Pienā izšķīdina miltus, sāli un pievieno pannas saturam, pasautē vēl 2 – 3 minūtes, pa reizei apmaisot. Kad viss gatavs sablenderē. Gnocchi kārto uz šķīvja un pārlej ar kabaču mērci.