02.10.2017.

Aicinām pieteikties Ēdiena gatavošanas meistarklasei “Kartupeļi un graudaugi”

Latvieši tradicionāli tiek uzskatīti par kartupeļu ēdājiem. Kartupeļi ir ļoti svarīga latvieša ēdienkartes sastāvdaļa, tos var pagatavot visdažādākajos veidos. Bieži vien ir dzirdēts, ka kartupeļi nav pietiekoši veselīgi, lai tos iekļautu ikdienas ēdienkartē, taču tā nav. Kartupeļu uzturvērtība ir atkarīga no to pagatavošanas veida, bet visos veidos pagatavoti kartupeļi satur daudz cietes, kas ir ātrs enerģijas avots. Kartupeļos ir daudz B6, B3 un C vitamīna, šķiedrvielas, kālijs, varš, fosfors un citas minerālvielas. Kartupeļi ir īpaši bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, ja tos gatavo un ēd ar visu mizu. Lai gan kartupeļos ir daudz ogļhidrātu, tie satur arī ļoti daudz ūdens, tāpēc kaloriju daudzumos kartupeļos ir mazāks kā, piemēram, makaronos vai rīsos.

Latviešu virtuvē ļoti svarīgi ir arī dažādi graudaugi – gan maizes, gan putru, gan citos veidos. Graudaugu izmantošana virtuvē ir ļoti plaša un no graudiem var pagatavot visdažādākos ēdienus. Graudaugi atrodas uztura piramīdas pašā apakšā, pie pārtikas produktiem, kas ikdienā jāuzņem visvairāk. Graudaugu produkti satur ļoti daudz šķiedrvielas, kā arī taukskābes un dažādas minerālvielas. Dažādi graudaugi, piemēram, griķi satur B un P vitamīnus, magniju un dzelzi. Visas šīs vielas uzlabo gremošanu un piedalās asinsvadu stiprināšanā. Savukārt rīsos esošās vielas var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni asinīs.

Ja vēlaties uzzināt jaunus un interesantus veidus kā veselīgi pagatavot kartupeļus un cik plašs pielietojums virtuvē var būt graudaugiem, aicinām apmeklēt Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklasi “Kartupeļi un graudaugi”, kas notiks šo sestdien, 7.oktobrī Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē. Meistarklasi vadīs uztura speciāliste Guna Bīlande. Lai pieteiktos meistarklasei, lūdzam rakstīt uz veseligsridzinieks@riga.lv, norādot savu vārdu, uzvārdu un tālruņa numuru.

Šobrīd pieteikšanās meistarklasei ir noslēgusies, jo ir sasniegts maksimālais dalībnieku skaits!

 

Foto no freepik.com