Tomāts ir ļoti garšīga un organismam noderīga oga. Tomāti satur daudz C un A vitamīna, kā arī vairākus D grupas vitamīnus. Ēdot tomātus, uzņemam arī kalciju, magniju, mangānu, dzelzi, kobaltu, molibdēnu, cinku, jodu.
Tomātu ēšana ir ieteicama jebkuram cilvēkam to pozitīvās ietekmes uz organismu dēļ. Tomātos esošā folijskābe un dzelzs palīdz cīnīties ar mazasinību, kālijs stiprina sirds un asinsvadu sistēmu, stabilizējot sirds ritmu, palīdz aritmijas gadījumā, un mazina infarkta risku. Fitoncīdi, kas lielā daudzumā atrodami svaigos tomātos, kas paātrina dažādu brūču un čūlu dzīšanas procesu. Tomātus regulāri lietot uzturā iesaka arī cilvēkiem, kuriem kuņģa un zarnu trakta problēmas, jo tomātos esošās organiskās skābes veicina gremošanu un organisma attīrīšanu no toksīniem. 100 gramos tomātu ir tikai 17 kcal, tāpēc tos droši var ēst arī cilvēki, kas seko līdzi ikdienā uzņemtajam kaloriju un citu uzturvielu daudzumam.
Tomāti lieliski garšo gan svaigā veidā – sviestmaizēs, salātos, bez citām piedevām, gan dažādi pagatavoti. Daudzi cilvēki ir iecienījuši tomātu sulu, marinētus tomātus, tomātus želejā, saulē kaltētus tomātus, kā arī regulāri izmanto tomātus dažādu ēdienu pagatavošanā – vāra zupas un mērces, pievienot tomātus makaronu ēdieniem, dažādiem sautējumiem un sacepumiem. Mūsdienu virtuve reti kuram iedomājama bez tomātu mērcēm un kečupiem. Diemžēl veikalos nopērkamie kečupi nav diez ko veselīgi, jo satur daudz sāls un nevajadzīgus garšas pastiprinātājus.
Vai vēlies iemācīties pagatavot veselīgu kečupu, kuru, nebaidoties par sastāvu, droši varētu ēst ne tikai pats, bet dot arī bērniem? Ja jā, aicinām sestdien, 26.augustā apmeklēt Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklasi “Tomāti”, kuru vadīs uztura speciāliste Guna Bīlande. Tiekamies 10:00 Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, pie Coffee Tower virtuves!
Tā kā vietu skaits ir ierobežots, lūdzam pieteikties, aizpildot zemāk esošo formu.
Šobrīd ir sasniegts maksimālais meistarklases dalībnieku skaits!
Ja kāda vieta atbrīvosies, informēsim!
Pateicamies par atsaucību!
Foto: Valeria Aksakova / Freepik