Atzīmējot Pasaules pārtikas drošības dienu, aicinām pārdomāt savus ēšanas paradumus un rūpēties, lai ikdienā uzturs būtu ne tikai veselīgs, bet arī drošs!
Rekomendācijas gatavošanai un pārtikas uzglabāšanai:
- iegādājieties pārtiku tirdzniecības vietās, kur tiek ievērotas nepieciešamās produktu uzglabāšanas temperatūras un vienmēr sekojiet līdzi derīguma termiņiem uz iepakojuma;
- arī mājās glabājiet pārtikas produktus tiem atbilstošā temperatūrā, kam vidēji ledusskapī jābūt no +2 līdz +4 grādiem pēc celsija;
- atbilstoši izvietojiet pārtikas produktus ledusskapī, piemēram, tādus produktus kā jēla gaļa, zivis ledusskapī uzglabājiet slēgtā traukā vai iepakojumā zemākajā plauktā atsevišķi no citiem pārtikas produktiem, savukārt nodalītās atvilktnes ledusskapja apakšdaļā ir piemērotākā vieta dārzeņu, augļu uzglabāšanai;
- mazgājiet rokas ar ziepēm pirms un pēc ēdiena gatavošanas, kā arī sekojiet līdzi, lai rokas ar ziepēm nomazgātu arī bērni;
- rūpīgi veiciet produktu pirmapstrādi, piemēram, pirms lietošanas uzturā nomazgājiet dārzeņus, zaļumus, augļus un ogas, savukārt jēlai gaļai un zivīm izmantojiet atsevišķus virtuves piederumus (dēlīti, nazi u.tml.), kas pēc lietošanas kārtīgi jānomazgā;
- ēdienu gatavošanā pievērsiet uzmanību produktu gatavošanas ilgumam un temperatūrai;
- gatavos ēdienus un uzkodas neuzglabājiet ilgstoši istabas temperatūrā, tajos ātri vairojas patogēnie mikroorganismi, kas var izraisīt
saindēšanos; - ja zināms, ka nepaspēsiet izmantot produktu, atcerieties, ka to var sasaldēt, atzīmējot sasaldēšanas datumu un saldētavā uzglabājot ne ilgā kā 3 līdz 12 mēnešus atkarībā no produkta;
- pārtikas produktu transportēšanai, izmantojiet aukstuma somas!