03.10.2017.

Receptes no Ēdiena gatavošanas meistarklases “Āboli”

30.septembrī Rīgas Centrāltirgū uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā notika Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Āboli”. Piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm.

Ābolu un auzu pārslu cepumi ar rozīnēm un kanēli

Sastāvdaļas:

  • 150 g miltainu ābolu;
  • 200 g pilngraudu auzu pārslu vai auzu miltu;
  • 2 nogatavojušies banāni;
  • 80 g rozīņu;
  • 1 tjk. cepamā pulvera vai sodas;
  • 1 tjk. kanēļa;
  • jūras sāls.

Gatavošana:

Ābolus ar visu mizu sarīvē uz rupjās rīves un atstāj lai nedaudz atsulojas. Iemērc rozīnes. Sablenederē banānus, pievieno 2/3 no auzu pārslām, kanēli, jūras sāli un sodu. No āboliem nospiež lieko sulu un tad kopā ar noskalotām rozīnēm un atlikušajām auzu pārslām iemaisa mīklas masā. Cep 180*C siltā krāsnī ~ 15 – 20 min.

 

Ābolu mafini

Sastāvdaļas:

  • 1 liels vai 2 vidēji burkāni;
  • 2 vidēji āboli;
  • 2 gatavi banāni;
  • šķipsniņa sāls;
  • ½ tjk. sodas;
  • 200 g griķu miltu;
  • garšvielas – kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, kardamons;
  • ūdens.

Papildus var pievienot nedaudz sēklas – linsēklas, ķirbju, sezama, saulespuķu.

Gatavošana:

Visas sastāvdaļas sarīvē, sakapā un sajauc kopā un, ja ir laiks, atstāj uz divām stundām ledusskapī, tad izņem, ļauj sasilt līdz istabas temperatūrai un cep krāsnī 180-200*C ~ 30 min.

 

Ābolu čatnijs / mērce

Sastāvdaļas:

  • 200 g svaigu plūmju vai 100 g žāvētu plūmju;
  • 400 g skābu ābolu;
  • 300 g sīpolu;
  • 2 daiviņas ķiploka;
  • 2 ēdk. brūnā cukura (vai 100g rozīņu – nomazgātas un sablenderētas);
  • 1/2 tjk. sāls;
  • 1/2 tjk. maltu melno piparu;
  • 2 ēdk. balzamiko;
  • 1/2 tjk. malta čili.

Gatavošana:

Plūmes un ābolus nomizo, izņem kauliņus un serdes un sīki sagriež, sīki sakapā sīpolus, savukārt ķiplokus izspiež spiedē. Visu samaisa kopā un vāra uz lēnas uguns līdz sabiezē. Karstu masu liek burkās un aizvāko vai arī atdzesē un uzglabā ledusskapī.

 

Ābolu – dārzeņu biezzupa ar čilli un kanēli 

Sastāvdaļas:

  • 300 g ābolu;
  • 300 g ķirbja;
  • 1 liels saldais sīpols;
  • 1 liels burkāns;
  • 150 g lēcu;
  • ½ tjk. kanēļa;
  • ½ tjk. čili;
  • sāls, pipari.

Pasniegšanai – sakapāti zaļumi, olīveļļa, krējums, sēkliņas.

Gatavošana:

Lēcas noskalo, visas sastāvdaļas nomizo, sarīvē un sagriež. Liek vārīties katlā pievienojot 1-1,2 l ūdens un pievieno arī garšvielas. Vāra līdz ir gatavas un beigās sablenderē.

 

Ābolu – biezpiena ātrā kūka 

Sastāvdaļas:

  • 400 g biezpiena;
  • 50 g mandeļu plāksnīšu vai drupinātu mandeļu;
  • 2 olas (vai olu aizvietotājs);
  • 1 banāns;
  • 100 g auzu miltu;
  • 50 g brūnā cukura;
  • 4 ēdk. krējuma;
  • 3 lieli āboli (sarīvēti).

Gatavošana:

Sakuļ olas ar cukuru. Tajās iejauc biezpienu, krējumu, miltus, mandeles un sarīvētos ābolus. Ietauko pannu (26 cm diametrā) un ievieto masu. Sasilda krāsni līdz 175-180°C, cep stundu. Kad gatavs pārkaisa ar kanēli un ogām vai arī pasniedz ar ogu mērci.

 

Bildes no meistarklases apskatāmas galerijā zemāk.

« gada 3 »