Ķirbja – kokosriekstu zupa
Sastāvdaļas:
- 1 kg miltainu ķirbju;
- 400 ml kokosriekstu piena;
- 400 ml ūdens;
- 3 ķiploka daiviņas;
- 1 šalotes sīpols;
- 1 – 2 čili;
- citronzāles stiebrs;
- 2 cm biezs ingvera saknes gabaliņš;
- 1 laima miziņa un sula;
- 1 ēd.k. extra virgin olīveļļas;
- kinza, pētersīļi pasniegšanai.
Pagatavošana:
Čili, ķiplokus, sīpolu, ingveru un citronzāles biezo galu sakapā. Katlā sakarsē eļļu un apcep uz vidējas uguns, līdz dārzeņi mīksti. Krāsnī liek gabalos sagrieztu ķirbi, cep 20 minūtes. Pārlej dārzeņus ar karstu ūdeni, pievieno ķirbi, sāli pēc garšas un vāri. Beigās pievieno kokosriekstu pienu, samaisa, lai izšķīstu (nevāra) un sasmalcina zupu blendera krūzē. Krēmzupai pievieno laima sulu, uzsilda, bet nevāra.
Ķirbja pīrāgs
Sastāvdaļas:
- 1 kg ķirbja;
- 130 g krēmsiera;
- 40 g kļavu sīrupa;
- 1 ēdamkarote ķirbja pīrāga garšvielu maisījuma;
- 70 g smalkā mušļa vai sasmalcinātas auzu pārslas + žāvētas ogas;
- 50 g žāvētu dateļu;
- 30 g valriekstu.
Pagatavošana:
Dateles izmērcē aptuveni pusstundu, tad ievieto blenderī, pievieno valriekstus, ēdamkaroti kļavu sīrupa (10 g), smalko musli vai auzas un sablendē masā. Ja cepamajam traukam nav pretpiedeguma virsma, tajā ievieto cepampapīru. Izveidojušos masu ievieto cepamā trauka pamatnē, izlīdzina, veidojot pīrāga pamatni. Ķirbi noskalo, nomizo, sagriež gabaliņos un vāra verdošā ūdenī, līdz tas ir mīksts. Ķirbi atdzesē, tad ievieto blenderī un sablendē ar krēmsieru, 30 g kļavu sīrupa un garšvielām, līdz viendabīgai masai. Gatavo ķirbja masu lej cepamajā traukā pāri pamatnei, izlīdzina, liek cepties 180’C temperatūrā aptuveni 40 – 50 minūtes, līdz pīrāgam ir aprāvušās maliņas un virsma, tas vidiņā sāk nedaudz “šķelties”.
Citronu kukurūza un burkāni
Sastāvdaļas:
- 3 – 4 svaigas kukurūzas vālītes;
- 3 burkāni;
- 1/2 citrons;
- 1/2 daiviņa ķiploka;
- sāls;
- 1/2 tējkarote medus;
- olīveļļa.
Pagatavošana:
Kukurūzu nomizo, to un burkānus nomazgā, var sagriezt ripiņās vai likt veselus, apslaka ar olīveļļu, pievieno nedaudz sāls, liek cepeškrāsnī 180’C uz 15 minūtēm vai līdz burkāni mīksti (kukurūzu var izņemt ātrāk). Kad dārzeņi gatavi, tos izņem no krāsns, pārrīvē ar citrona miziņu un nedaudz citrona sulas (2 ēdamkarotes), pārpilina nedaudz medus, pierīvē ķiploka daiviņu, visu sajauc, liek krāsnī vēl uz 5 minūtēm, līdz burkāni kļūst zeltaināki, izņem no krāsns un ļauj nedaudz atdzist.