04.03.2021.

Receptes no gatavošanas meistarklases “Dārzeņi vai gaļa?”

Biešu un rīsu kotletes

Sastāvdaļas:

  • bietes, 2 gab.;
  • selerijas sakne;
  • sīpoli, 2 gab.;
  • burkāni, 2 gab.;
  • vārīti basmati rīsi, 100 g;
  • zirņu milti, 50 g;
  • labi kūstošs siers, 100 g;
  • spināti, 70 g;
  • ķimenes, kumīns;
  • citrona sula;
  • sinepju sēklas;
  • melnie pipari, sāls, cukurs.

Pagatavošana:

sinepju sēklas, ķimenes, kumīnu un sarīvētas bietes apcep. Pēc pāris minūtēm piespiež citrona sulu, pieber cukuru, sāli un piparus. Pārliek sautēto masu bļodā. Uz pannas liek sarīvētu selerijas sakni un burkānus, sagrieztu sīpolu, atkal piespiež citrona sulu, pieber cukuru, sāli, piparus. Sarīvē sieru, pieber zirņu miltus, novārītus rīsus, pievieno sagrieztus spinātus un no šīs masas veido mazas bumbiņas. Tām apkārt liek biešu un dārzeņu masu, lai siers būtu kā pildījums vidū. Cep kotletes uz pannas, pēc tam izsilda 5 minūtes cepeškrāsnī 180 grādos.

Baklažānu Boloņas mērce

Sastāvdaļas:

  • sīpols;
  • selerijas kāts;
  • burkāns;
  • ķiploka daiviņas, 2 gab.;
  • extra virgin olīveļļa;
  • Vidusjūras garšvielu maisījums;
  • baklažāns (sagriezts gabaliņos 2 x 2 cm), 1 gab.;
  • konservētu tomātu gabaliņi, 400 ml;
  • koncentrēta tomātu pasta, 1 ēdamk.;
  • nerafinēts cukurs, ½ ēdamk.;
  • sāls, pipari;
  • dārzeņu buljons, ½ glāze;
  • svaigs baziliks;
  • pilngraudu pasta, 160 g.

Pagatavošana:

sagriež gabaliņos sīpolu un selerijas kātu. Sarīvē burkānu un sakapā ķiploku. Lielā katlā uzkarsētā eļļā, ik pa laikam apmaisot, apcep sagatavotos dārzeņus, kam pievienots Vidusjūras garšvielu maisījums. Pievieno baklažānus, cep vēl pāris minūtes. Pievieno konservētos tomātus un tomātu pastu. Pieber šķipsniņu sāls un cukuru. Kārtīgi samaisa. Samazina uguni un sautē 30 – 40 minūtes. Ja nepieciešams, ik pa laikam pievieno dārzeņu buljonu. Izvāra pilngraudu pastu. Pasniedz, pārlietu ar baklažānu mērci, kam pārbērts svaigs baziliks.

Baklažānu un valriekstu pastēte no krēmsiera

Sastāvdaļas:

  • neliels baklažāns, ½ gab.;
  • krēmsiers, 100 g;
  • sauja valriekstu;
  • sāls, pipari;
  • eļļa cepšanai.

Pagatavošana:

baklažānu sagriež ripās un apcep krāsnī 200° C līdz paliek mīksti, atdzesē un sablendē kopā ar krēmsieru. Pēc garšas pieber sāli un piparus. Valriekstus sadrupina un iemaisa pastētē.

Veģetārais steiks

Sastāvdaļas:

  • sausi turku zirņi, 100 g;
  • turku zirņu milti, 30 g;
  • cukurs, 1 ēdamk.;
  • sāls, ½ ēdamk.;
  • saišķītis pētersīļu;
  • saišķītis diļļu;
  • blanšēta paprika, 70 g;
  • kurkuma, ½ tējk.;
  • citrona sula no ¼ augļa;
  • Indijas garšvielas, ½ tējk.;
  • mazs gabaliņš čili;
  • sezama sēkliņas.

Pagatavošana:

turku zirņus izvāra un sablendē. Smalki sagriež zaļumus, papriku un čili, samaisa ar turku zirņu masu un pārējām sastāvdaļām. No masas veido glītus, steikam līdzīgus gabalus. Pārkaisa ar sezama seklām. No sākuma apcep uz pannas no abām pusēm, tad liek cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep 10 minūtes. Pasniedz ar salātu lapām!