04.03.2021.

Receptes no gatavošanas meistarklases “Dārzeņi vai gaļa?”

 

Biešu un rīsu kotletes

Sastāvdaļas

  • 2 bietes;
  • selerijas sakne;
  • 2 sīpoli;
  • 2 burkāni;
  • 100 g vārītu basmati rīsu;
  • 50 g zirņu miltu;
  • 100 g labi kūstoša siera;
  • 70 g spinātu;
  • ķimenes, kumīns;
  • citrona sula;
  • sinepju sēklas;
  • melnie pipari, sāls, cukurs.

Pagatavošana

Sinepju sēklas, ķimenes, kumīnu un sarīvētas bietes apcep. Pēc pāris minūtēm piespiež citrona sulu, pieber cukuru, sāli un piparus. Pārliek sautēto masu bļodā. Uz pannas liek kumīnu, sarīvētu selerijas sakni un burkānus, sagrieztu sīpolu, atkal piespiež citrona sulu, pieber cukuru, sāli, piparus. Sarīvē sieru, pieber zirņu miltus, novārītus rīsus, pievieno sagrieztus spinātus un no šīs masas veido mazas bumbiņas. Tām apkārt liek biešu un dārzeņu masu, lai siers būtu kā pildījums vidū. Cep kotletes uz pannas, pēc tam 5 minūtes cepeškrāsnī 180 grādos.

Baklažānu Boloņas mērce

Sastāvdaļās

  • sīpols;
  • selerijas kāts;
  • burkāns;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • Olīveļļa;
  • Vidusjūras garšvielu maisījums;
  • 1 baklažāns (sagriezts gabaliņos 2×2);
  • 400 ml konservētu tomātu gabaliņos;
  • ēdamkarote koncentrētas tomātu pastas;
  • ½ ēdamkarotes nerafinēta cukura;
  • sāls, pipari;
  • ½ glāzes dārzeņu buljona;
  • svaigs baziliks;
  • 160 g pilngraudu pastas.

Pagatavošana

Sagriež gabaliņos sīpolu un selerijas kātu. Sarīvē burkānu un sakapā ķiploku. Lielā katlā uzkarsētā eļļā, ik pa laikam apmaisot, apcep sagatavotos dārzeņus, kam pievienots Vidusjūras garšvielu maisījums. Pievieno baklažānus, cep vēl pāris minūtes. Pievieno konservētos tomātus un tomātu pastu. Pieber šķipsniņu sāls un cukuru. Kārtīgi samaisa. Samazina uguni un sautē 30-40 minūtes. Ja nepieciešams, ik pa laikam pievieno dārzeņu buljonu. Izvāra pilngraudu pastu. Pasniedz, pārlietu ar baklažānu mērci, kam pārbērts svaigs baziliks.

Baklažānu un valriekstu pastēte no krēmsiera

Sastāvdaļas

  • ½ neliela baklažāna;
  • 100 g krēmsiera;
  • sauja valriekstu;
  • sāls, pipari;
  • eļļa cepšanai.

Pagatavošana

Baklažānu sagriež ripās un apcep krāsnī 200°C līdz paliek mīksti, atdzesē un sablendē kopā ar krēmsieru. Pēc garšas pieber sāli un piparus. Valriekstus sadrupina un iemaisa pastētē.

 

Veģetārais steiks

Sastāvdaļas

  • 100 g sausu turku zirņu;
  • 30 g turku zirņu miltu;
  • ēdamkarote cukura;
  • ½ ēdamkarotes sāls;
  • saišķītis pētersīļu;
  • saišķītis diļļu;
  • 70g blanšētas paprikas;
  • ½ tējkarotes kurkumas;
  • ¼ citrona sulas;
  • ½ tējkarotes Indijas garšvielu;
  • mazs gabaliņš čili;
  • sezama sēkliņas.

Pagatavošana

Turku zirņus izvāra un sablendē. Smalki sagriež zaļumus, papriku un čili, samaisa ar turku zirņu masu un pārējām sastāvdaļām. No masas veido glītus, steikam līdzīgus gabalus. Pārkaisa ar sezama seklām. No sākuma apcep uz pannas no abām pusēm, tad liek cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep 10 minūtes. Pasniedz ar salātu lapām.