26.09.2020.

Receptes no gatavošanas meistarklases “Neierasta klasika – kabacis”

 

Sāļā kabaču rulete

Sastāvdaļas

  • 2 mazi kabači (ap 900 g);
  • 2 burkāni;
  • 2 olas;
  • 2 saujas spinātu
  • sauja zaļumu;
  • 100 g pilngraudu milti (Speltas vai kviešu);
  • 200 g kukurūzas vai citi milti;
  • sāls, pipari, citas garšvielas pēc vēlmēm.

Pildījumam

  • 100 g Philadelphia Light krēmsiers;
  • svaiga paprika;
  • šķiņķis.

Pagatavošana

Krāsni uzkarsē līdz 180°C. Sarīvē kabačus un burkānus. Pieber sāli un atstāj uz 5 minūtēm, lai izdalās sula. Sulu nospiež caur marli vai dvieli, pievieno olas, miltus un visas pārējās sastāvdaļas. Kārtīgi samaisa un kārto taisnstūra formā, kas izklāta ar cepampapīru. Liek cepties uz 17 – 20 minūtēm. Kad gatavs, tad izņem no krāsns un ļauj mazliet atdzist. Kārto pildījumu un rūpīgi sarullē ruletē.

Viltotā lazanja

Sastādaļas

  • 600 g vistas filejas;
  • sīpols;
  • burkāns;
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • bundža konservētu tomātu;
  • olīveļļa pēc garšas;
  • sāls, pipari pēc garšas;
  • 2 ēdamkarotes bazilika;
  • 3 kabači;
  • ola;
  • sauja sarīvētā cietā siera;
  • 400 g rīvēta siera ar samazinātu tauku saturu.

Pagatavošana

Gaļu vai nu samaļ, vai sagriež ļoti smalkos gabaliņos. Lielā pannā uzkarsē pavisam nedaudz eļļas. Pannā liek gaļu, pieber nedaudz sāli un gaļu apbrūnina piecas minūtes, līdz tā vairs nav sārta. Pēc tam gaļu pārliek kādā traukā. Tajā pašā pannā uz vidējas uguns uzkarsē ēdamkaroti olīveļļas. Tajā apcep sakapātu sīpolu, līdz tas caurspīdīgs un rīvētu burkānu. Tad pievieno saspiestas ķiploka daiviņas un izkarsē aptuveni minūti. Kad tas paveikts, pannā saber atpakaļ apbrūnināto gaļu un pievieno sakapātus konservētos tomātus, kā arī sāli un piparus, ja nepieciešams. Izteiktākam aromātam pievieno arī sakapātu svaigo baziliku. Mērci pannā karsē, līdz tā izsulojusies un sabiezējusi, ik pa laikam apmaisot (ne ilgāk par 25 minūtēm). Kamēr mērce gatavojas, sagatavo cepamtrauku – to iesmērē ar olīveļļu. Kabačiem nogriež galus un ar mandolīnas palīdzību sagriež plānās, gareniskās šķēlēs. Kabaču šķēles apkaisa ar sāli un ļauj tām nostāvēt dažas minūtes. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C. Nelielā bļodiņā sajauc sakultu olu un sarīvētus sierus. Kārto lazanju traukā – vispirms izklāj pamatni ar kabača šķēlēm. Tad virsū izklāj gaļas mērci. Virs mērces atkal liek kabaču šķēles, bet virs tām – siera un olas masu. Tad virs siera masas liek atlikušo kārtu malto gaļu, bet virs tās izkārto kabaču šķēles. Visam pāri izklāj atlikušo siera un olas masu. Taču ar kārtām var variēt, kā tīk, ja kabaču šķēlīšu pietiek. Cepamtraukam uzliek virsū folijas sloksni un liek krāsnī cepties 30 minūtes. Kad laiks pagājis, noņem foliju un cep vēl 15 – 20 minūtes. Kad sacepums gatavs, to atdzesē dažas minūtes un sagriež porcijās.

Kabaču biezzupa

Sastāvdaļas

  • kilograms kabaču;
  • 2 glāzes piena;
  • 3 ēdamkarotes olīveļļas;
  • 2 ēdamkarotes miltu;
  • 5 – 6 pētersīļi ar visiem kātiņiem
  • nedaudz diļļu;
  • bazilika zariņš;
  • pāris maizes šķēles grauzdiņiem.

Pagatavošana

Sagatavo dārzeņus: kabaci sarīvē uz vidēji rupjas rīves, pētersīļus, dilles un baziliku smalki sakapā. Vāra zupu: sarīvētos kabačus ieliek katliņā, pārlej ar pusglāzi ūdens, pievieno 3 ēdamkarotes eļļas. Vāra uz vidējas uguns 3 minūtes. Pievieno sasmalcinātos garšaugus un pienu. Kad piens uzvārījies, pievieno sāli pēc garšas un 2 ēdamkarotes pienā izšķīdinātus miltus. Pa reizei apmaisot, vāra vēl 2 minūtes. Visu sablendē. Pasniedz karstu vai atdzesētu ar zaļumiem un maizes grauzdiņiem.

Kabaču un citronu maize

Sastāvdaļas

  • 2 olas;
  • 50 g cukura;
  • vaniļas ekstrakts;
  • ēdamkarote eļļas;
  • 70 g sīrupa;
  • citrons;
  • vidējs kabacis (400 g);
  • 250 g kviešu miltu (puse no tiem pilngraudu);
  • 1 tējkarote sodas;
  • sauja magoņu sēkliņu.

Pagatavošana

Olas sakuļ ar cukuru un vaniļas ekstraktu, tad pievieno eļļu un sīrupu, kārtīgi sakuļ. Citronam norīvē miziņu, pārgriež uz pusēm un izspiež sulu no puses citrona, to pakāpeniski iemaisa olu masā, tad pievieno arī miziņu. Kabaci sarīvē un ar rokām kārtīgi izspiež šķidrumu (pēc kārtīgas izspiešanas vajadzētu palikt ap 250 g). Sarīvēto kabaci pievieno olu masai, kārtīgi iemaisa. Tad miltus sajauc ar sodu, pakāpeniski pievieno mitrajām sastāvdaļām. Cepšanas formā ieklāj cepšanas papīru vai to ieeļļo. Magoņu sēkliņas iemaisa masā, tad masu pārliek formā un liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos uz 50 minūtēm vai stundu.