06.01.2021.

Receptes no gatavošanas meistarklases “Sezonas hīts – ķirbis”

Ķirbja un apelsīnu krēmzupa

Sastāvdaļas

  • 600 g nomizota un iztīrīta ķirbja;
  • sīpols
  • 3 apelsīni;
  • 1/2 l dārzeņu buljona;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • šķipsniņa aso piparu;
  • 8 bagetes šķēles;
  • sāls;
  • pipari;
  • 100 ml 10% saldā krējuma;
  • olīveļļa.

Pagatavošana

Ķirbi un sīpolu sagriež gabaliņos. Diviem apelsīniem nogriež mizu bez baltās daļas, trešajam apelsīnam mizu norīvē, visiem izspiež sulu. Katliņā, uzkarsētā eļļā cep sīpolu, kamēr caurspīdīgs, pievieno sagrieztu ķirbi. Pielej apelsīnu sulu un buljonu, pievieno nogrieztās miziņas, katliņam uzliek vāku un lēni vāra 20 minūtes. Norīvēto apelsīna miziņu sajauc ar saberztu ķiploka daiviņu, asajiem pipariem un 3 ēdamkarotēm olīveļļas. Pārsmērē ar maisījumu bagetes šķēlītes, pārkaisa sāli, liek uz pannā ieklāta cepampapīra, sakarsētā cepeškrāsnī 230 grādu temperatūrā apcep zeltainas. No zupas izņem apelsīnu mizas un zupu sablendē – ja tā šķiet par biezu, pielej nedaudz vārīta ūdens. Zupā iemaisa saldo krējumu, uzkarsē, pēc garšas pievieno sāli un piparus, lej šķīvjos, grezno ar pētersīļa lapiņu un pasniedz ar apceptajām maizes šķēlītēm.

Veģetārais sautējums ar ķirbi un dzērvenēm un kvinoju

Sastāvdaļas

  • mazs sviesta ķirbis;
  • olīveļļa;
  • sīpols;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • neliels ingvera gabaliņš;
  • 1 tējkarote garšaugu maisījuma;
  • 150 g kvinojas;
  • 2 ēdamkarotes žāvētu dzērveņu;
  • 1/2 citrona sula;
  • 600 ml dārzeņu buljona;
  • 1/2 granātābola;
  • nedaudz piparmētras.

Pagatavošana

Notīrītu ķirbi sagriež kubiņos. Liek cepešpannā, pārslaka ar eļļu, pārkaisa ar sāli un pipariem. Krāsnī 200 grādu temperatūrā cep 30 – 35 minūtes. Uz plīts katliņā sakarsētā eļļā lēni sautē sasmalcinātus ķiplokus, sīpolu un ingveru. Pieber sāli, piparus un garšaugu maisījumu, kvinoju. Apmaisot vēl īsu brīdi pacep, tad pieber žāvētās dzērvenes, pārlej buljonu un citrona sulu, uzvāra un uz mazas uguns, uzliekot vāku, sautē 25 minūtes. Kad kvinoja mīksta, noņem no uguns, iemaisa ceptos ķirbjus. Liek porciju traukos, pārber ar granatābola sēklām un piparmētru lapiņām.

Viltotie makaroni – spageti ķirbis ar pētersīļiem un Parmezāna sieru

Sastāvdaļas

  • spageti ķirbis;
  • 2 ēdamkarotes sviesta;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 saujas sakapātu pētersīļu;
  • šķipsna sāls;
  • 100 g sarīvēta Parmezāna siera.

Pagatavošana

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190°C. Spageti ķirbi pārgriež gareniski uz pusēm un izgrebj tā sēklas. Novieto uz cepešplāts (ar mīkstuma pusi uz leju), kas izklāta ar cepamo papīru. Ķirbi cep 30 – 45 minūtes, atkarībā no lieluma. Kad ķirbis mīksts, to izņem no krāsns un atdzesē 10 minūtes. Ar dakšiņu izskrāpē ķirbja mīkstumu, lai veidotos spageti līdzīgi stiebriņi. Ja ķirbi grūti izgrebt, to ievieto cepeškrāsnī, lai pacepas vēl 10 minūtes. Lielā pannā izkausē sviestu un apcep saspiestu ķiploku uz vidējas liesmas. Kad sāk smaržot pēc ķiploka, pannā saber pētersīļus, spageti ķirbja mīkstumu un pievieno sāli. Apcep pāris minūtes un tad pārkaisa ar Parmezāna sieru – to iemaisa maltītē, lai izkūst. Viltotos spageti pasniedz uzreiz, kamēr silti.

Ķirbja un ābolu strūdele

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 250 g miltu;
  • 2 ēdamkarotes etiķa;
  • 2 ēdamkarotes eļļas;
  • 2 nelielas olas.

Pildījumam

  • 3 āboli;
  • 300 g nomizota ķirbja;
  • 70 g cukura;
  • 180 g biezpiena;
  • 30 g samaltu ķirbja sēkliņu;
  • 1 tējkarote kanēļa;
  • 3 ēdamkarotes rīvmaizes;
  • pūdercukurs pārkaisīšanai.

Pagatavošana

Visas mīklas sastāvdaļas sajauc un mīca, pielej tik daudz silta ūdens, lai izveidotos stingra, vijīga mīkla. To uz 20 minūtēm noliek uzbriest. Ābolus nomizo, izgriež serdes, ābolus sagriež plānās šķēlītēs. Arī ķirbi sagriež plānās šķēlītēs. Abus liek kopā un sajauc ar biezpienu, cukuru, kanēli un maltajām sēkliņām. Mīklu izrullē ļoti, ļoti plānā kārtā, pārkaisa rīvmaizi. Virsū liek pildījumu, atstājot tālākajā malā 5 – 6 cm brīvu joslu, pārējās malās 3 cm brīvu joslu. Sākot no tuvākās malas, mīklu tin ruletē, galos mīklu nolokot, savienojuma vietai jābūt apakšā. Ruleti liek uz cepampannā ieklāta cepampapīra. Krāsnī 200 grādu temperatūrā cep 45 – 50 minūtes vai ilgāk, līdz rulete kļūst zeltaina. Padzesētu pārkaisa ar pūdercukuru un griež biezās šķēlēs.

 

2
« gada 25 »