22.03.2025.

Atgādinām par pietiekamu šķidruma uzņemšanu ikdienas!

22. martā, atzīmējot “Pasaules ūdens dienu”, atgādinām par pietiekamu šķidruma uzņemšanu ikdienas!

Ūdens veido aptuveni 60 % no pieauguša cilvēka kopējās ķermeņa masas. Ūdens organismā samazina nogurumu, “ieeļļo” un aizsargā locītavas, regulē ķermeņa temperatūru, aizsargā jutīgos audus, piemēram, smadzeņu audus, izvada no organisma nevajadzīgās vielas, transportē uzturvielas un skābekli uz šūnām, uzlabo asins cirkulāciju organismā, mitrina ādu un uztur tās elastību.

Organisma nepieciešamību pēc ūdens palielina: 

💧 fiziskās aktivitātes – ūdens tiek zaudēts svīšanas un izelpas laikā;

💧 uzturēšanās vidē ar augstu temperatūru un augstu gaisa mitrumu;

💧 uzņemot daudz šķiedrvielu (piemēram, klijas, linsēklas), arī uzņemtā šķidruma daudzums jāpalielina;

💧 saslimšanas – caureja, vemšana, paaugstināta temperatūra;

💧 grūtniecība vai bērna zīdīšana;

💧 ķermeņa pakļaušana karstuma vai aukstuma ietekmei. 

Cilvēka organisms neuzkrāj ūdeni, tāpēc tas regulāri jādzer. Ūdens no organisma izdalās ar sviedriem, izelpoto gaisu, urīnu un izkārnījumiem. Lai kompensētu ūdens zudumu, veselam pieaugušam cilvēkam diennaktī jāizdzer 2 litri (sievietēm) un 2,5 litri (vīriešiem) šķidruma.

Kas liecina par to, ka uzņemts pārāk maz šķidruma?

💧 Slāpes. Svarīgi ir padzerties regulāri visas dienas garumā, negaidot, kad parādās slāpju sajūta. Slāpes liecina par to, ka organismā šķidruma daudzums ir samazināts (organisms ir viegli atūdeņojies). 

💧 Garastāvokļa izmaiņas un lēna reakcija.

💧 Sauss deguna dobums.

💧 Tumšas krāsas urīns.

💧 Galvassāpes.

💧 Sausas vai sasprēgājušas lūpas.

💧 Vājums, nogurums.

Ikdienā izdzertā ūdens daudzumu iespējams palielināt, ievērojot vienkāršus paņēmienus:

💧 padzeršanās no rīta pēc pamošanās;

💧 ūdens pieejamība – vienmēr līdzi pudele ar ūdeni;

💧 nesaldinātu zāļu tēju lietošana;

💧 šķidruma uzņemšana ik pēc 30 minūtēm;

💧 ūdens garšas bagātināšana, pievienojot tam citrona vai gurķa šķēlīti, vai piparmētru lapas;

💧 ar ūdeni bagātu dārzeņu un augļu – gurķu, tomātu, arbūzu, u.c. – iekļaušana ikdienas uzturā.

Aicinām iepazīties ar Slimību profilakses un kontroles centra infografiku “Padzeries!”