17.08.2015.

No 2016.gada sākuma plāno stingri kontrolēt transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos

2015.gada 17.augustā Ministru kabineta komitejas sēdē tika izskatīts Veselības ministrijas izstrādātais noteikumu projekts, kas paredz transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos.*

Plānots, ka maksimāli pieļaujamais trans-taukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt 2g uz 100g no kopējā tauku daudzuma. Tāpat noteikumu projekts paredz noteikt atsevišķas prasības pārtikas produktiem ar samazinātu tauku daudzumu. Pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3%, tas nedrīkstēs pārsniegt 10g uz 100g kopējā tauku daudzuma, savukārt pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir no 3% līdz 20%, nedrīkstēs pārsniegt 4g uz 100g kopējā tauku daudzuma.

Noteikumi izstrādāti ar mērķi uzlabot Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus, tādējādi ilgtermiņā uzlabojot sabiedrības veselību.**

Noteikumu projektā noteikts maksimāli pieļaujamais trans-taukskābju daudzums pārtikas produktos, kas tiek izplatīti Latvijā – gan Latvijā ražotajiem, gan ievestajiem no citām valstīm, gan arī tiem, kas tiek izplatīti sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos.

Jaunās prasības piemēros tiem pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir trans-taukskābes jeb daļēji hidrogenēti augu tauki, kas iegūti rūpnieciski pārveidotas pārtikas ražošanas procesā, piemēram, hidrogenējot eļļas, pārtikas produktus cepot un karsējot eļļās, spiežot eļļas augstās temperatūrās u.c. Noteikumi neattieksies uz dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā trans-taukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos.

Jauno prasību uzraudzību īstenos Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Ja, veicot pārtikas produktu pārbaudes, PVD konstatēs pārkāpumus noteiktajās normās attiecībā uz trans-taukskābju daudzumu pārtikas produktos, tad pārtikas ražošanas uzņēmums varēs tikt sodīts atbilstoši Pārtikas aprites uzraudzības likumā un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā minētajam.

Veselības ministrija savā noteikumu projektā paredzējusi, ka noteiktā kārtība stāsies spēkā 2016.gada 1. janvārī, nosakot viena gada pārejas periodu to pārtikas produktu ražošanai un iztirgošanai, kuros maksimāli pieļaujamais trans-taukskābju daudzums tiks pārsniegts. Šos pārtikas produktus būs atļauts izplatīt Latvijā vēl līdz 2017.gada 1.janvārim.

Tie parasti ir mākslīgi radīti nepiesātinātie tauki, kas pievienoti pārtikas produktiem, lai paildzinātu to uzglabāšanas laiku. Transtaukskābes izraisa nopietnas sirds asinsvadu slimības, paaugstina onkoloģisko slimību risku un sievietēm var izraisīt neauglību. Transtaukskābes ir tauki, kas organismā nešķīst, bet tikai uzkrājas, radot minēto slimību risku.


* Noteikumi par maksimāli pieļaujamo trans-taukskābju daudzumu pārtikas produktos

** Atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas sniegtajai informācijai neveselīgs uzturs (ar trans-taukskābēm, cukuru un sāli bagātu ēdienu lietošana un mazs augļu un dārzeņu patēriņš uzturā) ir viens no hronisko neinfekcijas slimību (tai skaitā sirds un asinsvadu slimību) saslimšanas riska faktoriem

Informācijas avots – www.vm.gov.lv/

Foto: www.medicaldaily.com