14.05.2025.

Pasaules sāls izpratnes veicināšanas nedēļa

No 12. līdz 18. maijam tiek atzīmēta Pasaules sāls izpratnes veicināšanas nedēļa.

Paaugstināts asinsspiediens ir viens no vadošajiem sirds un asinsvadu saslimšanu (SAS) riska faktoriem [1], kas savukārt ir galvenais nāves cēlonis gan Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģionā [2], gan Latvijā [1]. Pārmērīgs sāls patēriņš paaugstina asinsspiedienu, kas tieši ietekmē SAS attīstības risku.

Sāls jeb NaCl satur minerālvielu nātriju, kas ir nepieciešama cilvēka organismam. Tā uztur gan osmotisko spiedienu, gan normalizē ūdens maiņu organismā, tomēr ikdienā to lietojam par daudz. Ikdienas sāls patēriņam nevajadzētu būt lielākam par 5 gramiem dienā, kas ir aptuveni viena tējkarote. Taču pētījumi liecina, ka cilvēks dienā uzņem vairāk sāls nekā būtu rekomendējams, t.i. 8-12 grami dienā [3]. Viegli pieejamais sāls trauciņš uz galda nav vienīgais vaininieks, kāpēc šī garšviela tiek uzņemta vairāk kā ieteicams. Ļoti daudz sāls tiek apēsta ikdienas uzturā iekļaujot gan pusfabrikātus, gan tādus gatavos produktus kā žāvētas zivis, gaļa, desas, konservi, siers, veikalā nopērkama maize, sāļās uzkodas un tml.

Ikdienā rekomendējams pēc iespējas vairāk gatavot ēdienu mājās, kā arī ņemt to līdzi uz darbu, nevis izvēlēties maltītes ieturēt, piemēram, ātrās ēdināšanas iestādēs.

Pareizi ir sāli pievienot ēdienam uzreiz pirms ēšanas, nevis gatavošanas laikā.

Sāls pārmērīga lietošana ikdienā rada ko līdzīgu atkarībai. Mūsu garšas kārpiņas pie tā pierod un ar laiku prasa arvien lielāku daudzumu, jo ēdiens ar nelielu sāls daudzumu var likties pliekans un negaršīgs. Tāpēc, sākot atradināties no šīs garšvielas, der padomāt par garšvielu klāsta palielināšanu savā virtuvē. Tie var būt ķiploki, zaļumi, dažāda veida pipari un speciālie bez sāls garšvielu maisījumi, ar kuriem mūsdienās ir ļoti bagāti veikalu plaukti [4].

Pamazām atradinoties no lielā sāls daudzuma, var sajust „īsto” ēdiena garšu un saprast, ka produktiem, kurus izmantojam ikdienā, piemīt pašiem savas dabiskas un patīkamas garšas īpašības.

[1] Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), Neinfekciju slimības – saslimstība, mirstība un riska faktori, situācija Latvijā 2006.-2015. gadā

[2] WHO/Europe report warns of lethal levels of salt consumption and uncontrolled high blood pressure

[3] Pētījums par sāls un joda patēriņu Latvijas pieaugušo iedzīvotāju populācijā

[4] SPKC, Uzturs un fiziskās aktivitātes

infografika_sals