Sestdien, 24.oktobrī, Rīgas Centrāltirgū notika Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Daudzveidīgie dārzeņi”. Meistarklases dalībnieki uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā gatavoja dažādus veselīgus dārzeņu ēdienus. Piedāvājam iepazīties ar receptēm.
Sautējums ar tomātu un biezpienu
Sastāvdaļas:
- 1 vidējs kabacis (bez sēklotnes) vai 350 g ķirbja;
- 2 burkāni;
- 1 liels sīpols;
- 3 – 4 tomāti;
- 200 g vājpiena biezpiena;
- tandori vai citas (sarkanās) garšvielas
- sāls.
Zaļumi, sēkliņas pasniegšanai.
Pagatavošana:
Sasautē kabaci (vai ķirbi) ar sīpoliem un burkāniem, tandori (tomātu) garšvielu, kad burkāni ir gatavi, klāt pievieno sasmalcinātus tomātus bez mizas un nedaudz (vienu līdz divas minūtes) pasautē, lai tomāts atdod savu garšu. Beigās pievieno biezpienu un ļauj vēl minūti pasautēties, lai biezpiens izkustu. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.
Burkānu – siera cepumi
Sastāvdaļas:
- 300 g auzu vai griķu miltu;
- 2 tjk. cepamā pulvera;
- 1 tjk. jūras sāls;
- 250 g rīvētu burkānu;
- 1 ēdk. amoliņa sēklas;
- 100 g Ievas siera ar amoliņu;
- 1 ola (vai 2 ēdk. čia sēklu, izmērcētas 4 ēdk. ūdens);
- 100 ml piens.
Pagatavošana:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190′ C. Lielā bļodā ieber miltus, pievieno un kārtīgi iemaisa tajos cepamo pulveri. Klāt liek arī sāli, burkānus, amoliņa sēklas un sieru. Visu apmaisa. Citā traukā iesit olu, kurai pievieno pienu un sakuļ (vai arī sagatavo čia sēklas). Šķidrumu pēc tam lej miltu un burkānu masā, kārtīgi samaisa, lai veidotos mīklas bumba. Pēc tam mīklu sadala nelielās bumbiņās, ko saplacina un liek uz cepamā papīra. Cep aptuveni 20 – 25 minūtes. Vislabāk garšos, pasniegti silti.
Ķirbju pīrāgs
Sastāvdaļas:
Pamatne:
- 150 g pilngraudu auzu pārslas;
- 50 g linsēklu;
- 70 g valriekstu;
- 100 g dateļu;
- 100 g ūdens.
Pildījums:
- 500 g svaiga ķirbja;
- 2 ļoti gatavi banāni;
- 100 g dateļu;
- 15 g linsēklu;
- kanēlis;
- muskatrieksts;
- kardamons.
Pagatavošana:
Uzsilda krāsni līdz 180°C. Sagriež lielos gabalos ķirbi un ieliek uz 15 minūtēm krāsnī un tikmēr gatavo masu pīrāga pamatnei. Visas pamatnes sausās sastāvdaļas liek blenderī un sasmalcina. Dateles sablenderē ar ūdeni un samaisa kopā visu masu. Iegūto masu izklāj cepamajā formā, kurā ieklāts cepamais papīrs. Izklāj vienmērīgi visu masu un liek uzsildītā cepeškrāsnī, cep 180′ C 10 – 15 minūtes. Tikmēr var pagatavot pildījumu. Krāsnī izcepto ķirbi sablenderē kopā ar banāniem, datelēm un samaltām linsēklām. Kad pamatne ir gandrīz izcepusies, ņem ārā no cepeškrāsns un formā lej iekšā pildījumu, vienmērīgi to izlīdzinot. Cepeškrāsnij uzsilda līdz 210°C un liek pīrāgu cepties aptuveni 15 minūtes, tad atver vaļā cepeškrāsni un samazinām temperatūru līdz 170°C un turpina cept aptuveni 30 minūtes. Kad gatavs, ņem ārā un atdzesē. Pēc tam vislabāk to uz dažām stundām ievietot ledusskapī, lai sacietē. Pasniedz ar svaigu ogu mērci vai ievārījumu.
Fotogrāfijas no meistarklases galerijā.