20.10.2018.

Receptes no ēdiena gatavošanas meistarklases “Rudens brīvdienas”

Dārzeņu karijs

Sastāvdaļas:

  • ziedkāposta galviņa;
  • 2 burkāni;
  • bundžiņa vārītu pupiņu;
  • neliels tomāts;
  • 3 ēdamkarotes tomātu mērces;
  • Bengāļu karija garšvielu maisījums;
  • ingvera gabaliņš ½ īkšķa lielumā;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • čili pulveris vai ¼ pipara bez sēkliņām;
  • 200 g grieķu jogurta;
  • šķipsniņa sāls.

Pagatavošana:

Ziedkāpostu noskalo, sadala mazās rozetītēs, burkānus noskalo, nomizo, sagriež ripiņās, dārzeņus liek vārīties karstā ūdenī un vāra līdz tie kļuvuši mīkstāki, bet vēl ir nedaudz kraukšķīgi. Ingveru nomizo, sagriež mazos gabaliņos, ķiploka daiviņas nomizo un sasmalcina, tomātu noskalo un sagriež gabaliņos.  Ķiploku, ingveru, tomātu mērci, tomātu, karija garšvielas, čili liek blenderī un sablendē līdz viendabīgai konsistencei. Iegūto mērci silda uz pannas, ja tā ir pavisam bieza, pievieno nedaudz ūdens. Pakāpeniski pannā pievieno grieķu jogurtu, to iemaisot, kad uzmet burbuli, noņem no liesmas līdz dārzeņi ir gatavi. Kad dārzeņi ir izvārījušies, tos iemaisa kopā ar pupiņām karija mērcē, silda uz mērenes uguns vēl 3 – 5 minūtes.

Zirņu miltu pankūkas

Sastāvdaļas:

  • 500 ml piena;
  • 250 g zirņu miltu;
  • 3 olas;
  • šķipsniņa cukura;
  • šķipsniņa sāls;
  • šķipsniņa kūpinātas paprikas pulvera.

Pagatavošana:

Miltus sajauc ar sausajām sastāvdaļām. Sakuļ olas, pamazām pievieno pienu un miltus līdz veidojas pankūku mīklas masa. Mīklu atstāj uz 10 minūtēm. Uz pannas uzkarsē nedaudz eļļas, lej mīklu, ko vienmērīgi izlīdzina pa pannu, cep līdz tā kļūst viegli zeltaina no abām pusēm.

Rudens ābolu kūka

Sastāvdaļas:

  • 4 āboli;
  • tējkarote ābolu kūkas garšvielas (kanēlis, muskatrieksts);
  • ēdamkarote sviesta;
  • ēdamkarote kļavu sīrupa;
  • 120 g pilngraudu mīklas;
  • ola.

Pagatavošana:

Ābolus noskalo, sagriež, izņem serdes. Tos kārto cepampannas pamatnē. Sviestu izkausē mazā katliņā, pievienojot kļavu sīrupu, ābolu kūkas garšvielas (nepiededzināt!). Kad sviests izkusis, pārlej ābolus ar pagatavoto masu. Mīklu izrullē, klāj pāri āboliem, pielīdzinot maliņas. Olu sakuļ, ar otiņu vai dakšiņu apsmērē mīklu no virspuses. Liek cepties uzsildītā krāsnī 180’ C 20 – 30 minūtes (līdz mīkla kļuvusi zeltaina). Izņem no krāsns, ļauj atdzist vismaz 10 minūtes, tad uz virsmas, kas noklāta ar cepampapīru, apgriežot otrādi, izņem no cepampannas.

Cepti āboli

Sastāvdaļas:

  • 10 āboli;
  • 70 g auzu pārslu ar ābolu un ķirbja gabaliņiem, kanēli;
  • 30 g dzērveņu.

Pagatavošana:

Ābolus noskalo, tiem izņem serdes, augšpusē izgriež lielāku caurumu. Dzērvenes sasmalcina blenderī, pievieno auzu pārslas, visu samīca, pilda ābolos. Tos liek cepties 180’ C līdz 10 minūtēm (līdz āboli mīksti).