07.06.2019.

Receptes no Ēdiena pagatavošanas meistarklases “Graudaugi”

Sorgo ar zaļumu mērci

Sastāvdaļas:

Sorgo:

  • 200 g sorgo;
  • 4 ēdk. sezama sēkliņu;
  • 1 neliels sīpols;
  • eļļa cepšanai.

Mērcītei:

  • 2 ēdk. sezama sēkliņu;
  • 60 ml ūdens;
  • 2 ēdk. olīveļļas;
  • liela bunte pētersīļu;
  • maza buntīte diļļu;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • 1 ēdk. balzamiko etiķa (vai jebkura cita etiķa);
  • sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

Sorgo noskalo sietiņā zem auksta, tekoša ūdens. Liek vārīties ūdenī, līdz graudi mīksti. Tad atkal noskalo sietiņā zem auksta ūdens. Mērces sastāvdaļas liek blenderī un blenderē līdz viendabīgai konsistencei. Pārlej sorgo ar mērci, pievieno sezama sēkliņas un kārtīgi samaisa.

Saldā amaranta putra

Sastāvdaļas:

  • 300 g amaranta;
  • 900 ml ūdens;
  • 300 ml kokosriekstu piena vai 200 g auzu krējuma;
  • 1 ēdk. medus vai kļavu sīrupa;
  • 6 banāni;
  • kanēlis.

Pagatavošana:

Gatavo amaranta putru – amarantu iemaisa ūdenī, vāra, kad ūdens ir sācis vārīties, samazina liesmu uz vismazāko, uzliek katlam vāku un vāra aptuveni 25 minūtes. Ja viss ūdens iztvaiko vai uzsūcas, pievieno vēl nedaudz. Pēc 25 minūtēm pievieno kokosriekstu pienu vai auzu krējumu, sīrupu un vāra vēl 5 – 10 minūtes. Banānus noskalo, nomizo, sagriež ripiņās, liek pannā un apcep krāsnī, lai nedaudz karamelizējas, pievieno kanēli. Putru liek trauciņos, pāri kārto banānu šķēlītes.

 

Kvinojas salāti ar grauzdētiem turku zirņiem

Sastāvdaļas:

  • 200 g kvinojas;
  • 1 gurķis;
  • 1 iepakojums turku zirņu jeb aunazirņu;
  • 1 iepakojums salātlapu maisījuma;
  • 1 granātābols;
  • 80 g Fetas vai līdzīga siera;
  • olīveļļa + Dijon sinepes + krēmsiers + rīvēts cietais siers pēc garšas.

Pagatavošana:

Kvinoju izvāra, atliek atdzesēt. Gurķi, granātābolu, salātlapas noskalo, gurķi sagriež smalkos gabaliņos, granātābolu attīra un sēkliņas atdala, atliek. Turku zirņus (vārītus) noskalo, tiem pievieno olīveļļu, garšaugus, garšvielas, kārto uz pannas un apgrauzdē krāsnī līdz zeltaini. Fetas sieru sagriež mazos gabaliņos. Pagatavo mērci – visas tās sastāvdaļas (olīveļļa + Dijon sinepes + krēmsiers + rīvēts cietais siers) blendē un veido attiecību pēc garšas.

Zaļo griķu kotletes ar Indijas riekstu mērci

Sastāvdaļas:

  • 100 g zaļo griķu;
  • 130 g kabača vai cukīni;
  • 2 olas;
  • 5 ēdk. auzu vai pilngraudu miltu;
  • šķipsna jūras sāls;
  • nedaudz citronpiparu;
  • 1 – 2 ēdk. kaltētu dārzeņu, ieteicams “Anniņas”;
  • var pievienot nedaudz kūpinātas paprikas garšvielu vai kurkumu.

Pagatavošana:

Liek vārīties griķus, pievienojot šķipsnu sāls. Kad griķi gatavi, nokāš un noskalo ar vēsu ūdeni, liek atdzist. Kamēr vāras griķi, kabaci sarīvē uz vidēji smalkas rīves. Atdzisušajiem griķiem pievieno sarīvētu kabaci. Masai pievieno olas, garšvielas un iesijā miltus. Masu kārtīgi samaisa, ja masa šķiet par šķidru iesijā vēl nedaudz miltus. Uzkarsē pannu, ar karoti liek masu, veidojot apaļas kotletes.

Indijas riekstu mērce

Sastāvdaļas:

  • 200 g Indijas riekstu;
  • 2 saujas spinātu;
  • nedaudz ūdens;
  • 1 ēdk. olīveļļas;
  • šķipsna jūras sāls;
  • 1 – 2 ēdk. rauga pārslu.

Pagatavošana:

Indijas riekstus izmērcē 2 – 3 stundas, bet vislabāk atstāt uz nakti. Izmērcētos Indijas riekstus liek blenderī, pievieno spinātus, jūras sāli, olīveļļu, rauga pārslas un blenderē līdz iegūst viendabīgu masu. Mērcīti var izmantot pie pastas, salātiem, uzkodām vai dārzeņiem.

« gada 3 »