3.jūnijā Rīgas Centrāltirgū Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase notika pavasarīgās noskaņās. Meistarklases dalībnieki pagatavoja pavasarīgus salātus, netradicionālu rabarberu kūku un dažādas mērces. Pagatavoto ēdienu receptes zemāk.
Rabarberu kūka
Sastāvdaļas:
- 200 – 250 g nelielos gabaliņos sagrieztu rabarberu;
- 250 g cukura (ieteicams izmantot brūno cukuru vai arī 150 g cukura aizstāt ar 2 gataviem banāniem);
- 100 g sadrupinātu valriekstu;
- 50 g dzērveņu vai citas sukādes;
- 1 tk. malta kardamona;
- 1 tk. kanēļa;
- 250 g auzu miltu;
- 1,5 tk. cepamā pulvera vai sodas;
- 100 g olīveļļas;
- ola;
- 1 tk. vaniļas cukura;
- 150 g skābā krējuma.
Glazūrai:
- 50 g bezpiedevu jogurta;
- 1 ēk. cukura;
- kanēlis.
Pagatavošana:
Uzkarsē krāsni līdz 170º C un ietauko cepamo formu. Nelielā traukā sajauc kopā 100 g cukura, riekstus, kanēli un kardamonu, noliek malā. Ar mikseri vai virtuves kombainu sakuļ kopā eļļu ar cukuru, kamēr izveidojas gaiša masa (~ 5 min). Pievieno olu un turpina kult vēl nedaudz. Pēc tam pievieno pusi no skābā krējuma, iesijā pusi no miltiem, pievieno cepamo pulveri un vaniļu un turpina kult. Pievieno atlikušo skābo krējumu un atlikušos miltus un kuļ, kamēr izveidojas viendabīga masa. Rabarberu gabaliņus sajauc kopā ar riekstiem un cukuru, tad pusi no mīklas lej sagatavotajā formā un virspusi ar lāpstiņu izlīdzina. Otrai mīklas pusei pievieno rabarberus un sajauktos riekstus ar cukuru un lej formā pa virsu. Kūku cep krāsnī 45 – 50 minūtes. Kad kūka gatava, to nedaudz atdzesē. Sakuļ 50 g bezpiedevu jogurta ar cukuru un kanēli. Iegūtu masu pārlej kūkai. Kūku var pasniegt ar vaniļas mērci.
Svaigais rabarberu ievārījums
Sastāvdaļas:
- 150 – 200 g rabarberu;
- 1 gatavs banāns;
- ½ citrona sula;
- 1,5 tk. čia sēklas vai 2,5 tk. linsēklu;
- šķipsniņa kanēļa un čilli.
Pagatavošana:
Rabarberus nomizo un sagriež ~ 1cm garos gabalos. Tad visas sastāvdaļas, izņemot čia sēklas, liek blenderī un sablenderē. Tad iemaisa čia sēklas un ļauj 15 minūtes pastāvēt, lai savilktos. Var trīs līdz četras dienas uzglabāt ledusskapī.
Pikantā rabarberu aprikožu mērce
Sastāvdaļas:
- 200 g rabarberu, nomizoti un sagriezti ~ 1 cm garos gabaliņos;
- 5 gatavas aprikozes;
- 1 laima vai ½ citrona sula;
- 1 tk. čilli pārslas;
- 1 tk. medus.
Pagatavošana:
Rabarberus nomizo un sagriež ~ 1cm garos gabalos. Tad visas sastāvdaļas liek blenderī un sablenderē līdz veidojas viendabīga masa. Mērci var trīs līdz četras dienas uzglabāt ledusskapī. Šī mērce lieliski papildinās gan salātus, gan dārzeņu un gaļas ēdienus.
Tvaicēti spināti
Sastāvdaļas:
- 100 g spinātu;
- 1 ēk. olīveļļas;
- sauja kaltētu baraviku (var izmantot 50 g svaigos šampinjonus);
- melnie pipari;
- jūras sāls.
Pagatavošana:
Nogriež spinātiem kātus, aplej tos ar nedaudz eļļas un apber ar pipariem. Visu liek tvaicējamajā traukā. Pievieno kaltētas baravikas un liek tvaicēties. Tvaicēšanas ilgums ir dažas minūtes, bet tas ir atkarīgs no tā, cik tuvu trauks ir ūdens tvaikiem. Spinātus iespējams arī cept cepeškrāsnī.
Svaigie pavasara salāti ar pikantajiem vistas gabaliņiem vai turku zirņiem
Sastāvdaļas:
- 4 saujas svaigo salātu un zaļumu;
- 10 ķirštomāti;
- 1 sarkanā paprika;
- 1 kastīte diedzētu zirņu vai citi dīgsti;
- 5 redīsi.
Pikantajiem vistas gabaliņiem vai turku zirņiem:
- 1 neliela vistas fileja VAI 150 g turku zirņu;
- ½ citrona sula vai sula no diviem rabarberu kātiem;
- 1 ēk. olīveļļas;
- 1 tk. vistas gaļas garšvielu bez sāls;
- 1 tk. Vidusjūras garšaugu maisījuma.
Salātu mērcei:
- 1 citrons;
- ½ tk. medus;
- 3 ēk. olīveļļas.
Pagatavošana:
Ja taisa salātus ar vistu: Vistas gaļu nomazgā, sagriež nelielos gabaliņos. Pagatavo marinādi no pārējām sastāvdaļām, iemaisa tajā un atstāj uz 10 minūtēm. Tikmēr sagatavo pannu, ieklājot cepamo papīru, un uzsilda cepeškrāsni līdz 150º C. Turku zirņus izklāj uz cepamā papīra un cep krāsnī ~ 15 – 20 minūtes.
Ja taisa salātus ar turku zirņiem: Turku zirņus izmērcē un novāra. Pagatavo marinādi no pārējām sastāvdaļām, iemaisa tajā un atstāj uz 10 minūtēm. Tikmēr sagatavo pannu, ieklājot cepamo papīru, un uzsilda cepeškrāsni līdz 150º C. Turku zirņus izklāj uz cepamā papīra un apgrauzdē krāsnī ~ 10 minūtēm.
Kamēr vista vai zirņi krāsnī, noskalo salātus, saplūc smalkāk un kārto uz šķīvjiem. Pievieno uz pusēm pārgrieztus tomātiņus un plānas paprikas un redīsu šķēlītes. Visam pa virsu kārto pikantos vistas gabaliņus vai turku zirņus un pārber ar diedzējumiem. Gatavo mērci – sajauc olīveļļu, medu, pievieno citrona sulu un visu kārtīgi samaisa, gatavo mērci pārlej salātiem. Pavasarīgiem salātiem var pievienot arī citus diedzētos graudus un sēklas, kā arī olīvas.
Galerijā pārējie fotomirkļi no meistarklases.