29.10.2020.

Receptes no Gatavošanas meistarklases “Bezgrēka našķi un komfortēdieni”

Tarteles ar banānu un mannas pildījumu

Sastāvdaļas:

• 125 g mandeļu;
• 125 g mīkstu žāvētu dateļu bez kauliņiem;
• 2 banāni;
• 1 glāzē ūdens izvārīta bieza mannas putra ar šķipsniņu sāls;
• citrona miziņa.

Pagatavošana:

Lai izvārītu nepieciešamās konsistences mannas putru, nepieciešama viena glāze ūdens un 3 ēdk. mannas. Mandeles un dateles sasmalcina (dateles var iepriekš izmērcēt) un izveido stingru masu. To liek kēksu formiņās, iepriekš izklājot cepampapīru vai kēksiņu papīra formiņas, lai mīkla nepielīp pie formas maliņām. Izveido mīklas pamatni. Liek ledusskapī sastingt. Uz vienu banānu ņem 2 – 3 ēdamkarotes mannas putras. Visu sablendē un lej formiņās. Nedaudz padzesē ledusskapī un pasniedz.

Biezpiena sieriņi

Sastāvdaļas:

• 200 g biezpiena;
• 50 g dateļu;
• 50 g kokosriekstu skaidiņu;
• 200 g tumšās šokolādes, 80% kakao
• rozīnes, rieksti pēc vēlmēm.

Pagatavošana:

Dateles izmērcē un sablenderē līdz viendabīgai masai. Samīca kopā ar biezpienu un koksriekstu skaidiņām. Ja ir vēlēšanās, var pievienot sīki sasmalcinātus riekstu gabaliņus. No iegūtās masas veido nelielus taisnstūrīšus. Liek saldētavā uz apmēram 30 minūtēm. Pēc tam glazē izkausētā tumšajā šokolādē.

Ābolu banānu siera kūka bez cepšanas

Sastāvdaļas:

• 200 ml sadrupināto rudzu sausiņu (var izmantot pilngraudu cepumus);
• 60 g žāvētās aprikozes;
• 1/2 glāze žāvētu ābolu;
• 0,5 tjk. medus;
• 70 g rozīņu;
• 100 ml piena;
• 100 g biezpiena;
• 40 g cukura;
• 1 ēdk. želatīna;
• 2 nogatavināti banāni;
• 1 ābols;
• kanēlis.

Pagatavošana:

Iemērcēt želatīnu aukstā ūdenī. Sausiņus un izmērcētos žāvētus augļus sablendē un pievieno medu, samaisa un izklāj masu tartes formas pamatnē (bez maliņām). Formas maliņas izklāj ar pārtikas plēvi. Ābolu un vienu banānu nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un liek uz kūkas pamatnes. Želatīnu sasilda līdz izšķīst. Otru banānu, pienu, biezpienu, cukuru un kanēli sablendē, pievieno izšķīdušo želatīnu un kārtīgi samaisa. Uzreiz lej formā virs āboliem un noliek ledusskapī uz 30 minūtēm.

Ogu muss ar Indijas riekstu pamatnīti

Sastāvdaļas:

Musam

• 2 vidēji avokado;
• 1 – 2 ēdk. medus;
• 2 lielas saujas upeņu;
• 2 lielas saujas dzērveņu;
• 1-2 ēdk. kokosriekstu eļļas (var nelikt).

Indijas riekstu pamatnei

• 1 glāze Indijas riekstu;
• 1/2 glāze kokosriekstu miltu;
• apmēram 4 – 6 dateles;
• šķipsna sāls.

Pagatavošana:

Sagatavo pamatni – dateles un riekstus izmērcē un pēc tam visas sastāvdaļas samaļ virtuves kombainā līdz rieksti sasmalcināti un dateles sākušas mazliet saķepināt masu. Pēc tam pievieno miltus. Gatavo riekstu masu kārto burciņās vai saldajam paredzētajos trauciņos. To var izspiest ar formiņu vai sadrupinātu atstāt trauka apakšā. Gatavo ogu mūsu – sablendē avokado, medu, pakāpeniski pievienojot riekstu pienu un eļļu. Blendē līdz viendabīgai masai. Sadala masu divās daļās – vienai pievieno upenes, otrai dzērvenes, nogaršo katru masu un pievieno vairāk ogu vai medu pēc nepieciešamības. Kārto ogu musu virs riekstu pamatnes, izveidojot kārtojumu, pasniedz.