Tunča salāti
Sastāvdaļas:
- konservēts tuncis savā sulā, 3 gab.;
- konservēta kukurūza, 1 buņdžiņa;
- grieķu jogurts, 300 g;
- sarkanā paprika, 1/2 gab.;
- garais gurķis, 1 gab.;
- sarkanais sīpols, 1 gab.;
- Franču sinepes, 3 – 4 tējk.;
- dilles;
- citronpipari.
Pagatavošana:
- gurķi, papriku, sīpolu sagriež nelielos gabaliņos, sakapā dilles;
- tuncim nolej sulu un ar dakšu to saspaida;
- visas sastāvdaļas sajauc kopā, pielabo garšas.
Vista ar kabaci kokospienā
Sastāvdaļas:
- vistas fileja vai atkauloti šķiņķīši, 500 g;
- kabacis, 500 g;
- burkāni, 2 gab.;
- tomāts, 1 gab.;
- sīpols, 1 gab.;
- kokospiens, 250 ml;
- čili pipars;
- ķiploka daiviņas, 2 gab.;
- sauja pētersīļu vai kinzas lapiņu;
- karijs, 2 tējk.;
- eļļa cepšanai;
- sāls, pipari, cukurs, medus pēc garšas.
Pagatavošana:
- vistu sagriež nelielos gabaliņos, sajauc ar sāli, pipariem un tējkaroti medus, noliek malā;
- kabaci un burkānu sagriež salmiņos – kabaci lielākos, burkānu mazākos. Sīpolu, ķiploku, čili un zaļumus sasmalcina. Tomātu ar visu mizu sagriež mazos gabalos;
- uz lielas liesmas sakarsē dziļo pannu, uzlej eļļu un strauji apcep kabaci, tad burkānus. Ja lielāks daudzums vai mazāka panna, kabaci labāk apcept divos piegājienos, vai arī daļu kopā ar burkāniem. Svarīgi, lai dārzeņi vidū ir vēl kraukšķīgi. Dārzeņus pārliek citā traukā;
- uz tās pašas pannas uzlej vēl nedaudz eļļas un liek apcepties vistu, tikai tik, lai medus klātbūtnē tā nedaudz apbrūninās no ārpuses, jo tā turpinās vēl gatavoties kokospienā. Šajā solī svarīgi vistu nepārcept, lai tā saglabātos sulīga un mīksta. Vistu pārliek citā traukā – vidū tā vēl nebūs gatava;
- samazina liesmu un liek sautēties sīpolu un čili, pēc 5 minūtēm pievieno un apcep kariju, tad pievieno ķiploku, zaļumus un tomātus, palielina liesmu uz vidēju un cep apmēram 5 – 7 minūtes. Pievieno tējkaroti cukura, sāli un piparus;
- pievieno kokospienu, apcepto vistu, samazina liesmu un ļauj burbuļot vēl apmēram 5 minūtes;
- nogaršo, pēc vajadzības pievieno sāli un piparus. Pievieno apceptos, bet vēl kraukšķīgos dārzeņus, un noņem no liesmas.
Bagātīgie auzu pārslu cepumi
Sastāvdaļas:
- biezpiens, 180 g;
- pilngraudu auzu pārslas, 150 g;
- ola, 1 gab.;
- žāvētas dzērvenes, 50 g;
- cukurs, 50 g;
- sēkliņas/rieksti, 60 g.
Pagatavošana:
- krāsni uzkarsē līdz 200 grādiem;
- izklāj cepamo papīru;
- biezpienu sajauc ar olu, pievieno cukuru un dzērvenes;
- masā iemaisa auzu pārslas, sēkliņas/riekstus un sajauc;
- veido 12 gab. cepumiņus;
- cep apmēram 40 minūtes, kamēr zeltaini.
- pēc cepšanas atdzesē.