Biešu/rabarberu zupa ar biezpiena klimpām
Zupai
Sastāvdaļas:
- rabarbera kāts;
- bumbieris;
- biete;
- cukurs, 1,5 ēdamk.;
- kokosriekstu piens, 5 ēdamk.;
- svaigs ingvers.
(biete, rabarbers, bumbieris – aptuveni vienādās proporcijās)
Biezpiena bumbiņām
Sastāvdaļas:
- biezpiens, 200 g;
- manna, 2 ēdamk.;
- auzu pārslas, 4 ēdamk.;
- cukurs, 2 ēdamk.;
- vaniļas cukurs;
- rieksti vai mandeļu skaidiņas dekorēšanai.
Pagatavošana:
bieti izvāra, sagriež gabaliņos, pieber sagrieztu bumbieru, pāris šķēlītes ingvera un sagrieztu rabarberu. Pielej pavisam nedaudz ūdens, lai sākumā ir, kur sautēties, līdz rabarbers izsulojas. Pieber cukuru un vāra, līdz viss šķīst laukā. Sablendē un izkāš caur sietiņu. Pievieno kokosriekstu pienu un vēlreiz visu sablendē. Zupa gatava. Gatavo biezpiena bumbiņas: biezpienam pieber cukuru, vaniļas cukuru un mannu, izmaisa. Tad pa karotītei pievieno auzu pārslas un maisa. Kad masa stingra, auzu pārslas pietiek. Masai jābūt tādai, lai var veidot stingras bumbiņas un vāroties tās neizšķīst. Veido valrieksta lieluma bumbiņas. Vāra ūdenī apmēram 2 minūtes. Zupu pasniedz ar biezpiena bumbiņām un riekstiem.
Spinātu un biešu kūka
Pamatnei
Sastāvdaļas:
- dateles, 120 g;
- mandeles, 200 g;
- rozīnes, 80 g.
Biešu pildījumam
Sastāvdaļas:
- bietes sula no 1 saknes;
- citrona sula no ½ augļa;
- agaves sīrups, 25 ml;
- Indijas rieksti, 100 g;
- kokosriekstu piens, 50 ml;
- kokosriekstu eļļa, 50 ml.
Spinātu pildījumam
Sastāvdaļas:
- spināti, 100 g;
- Indijas rieksti, 100 g;
- agaves sīrups, 25 ml;
- citrona sula no ½ augļa;
- kokosriekstu piens, 50 ml;
- kokosriekstu eļļa, 50 ml.
Pagatavošana:
smalki sablendē pamata masu un izklāj to tartes formā, veidojot paaugstinātas maliņas. Gatavo pirmo pildījumu – sīki sablendē pirmo devu Indijas riekstu, tad pievieno pārējās biešu masai nepieciešams sastāvdaļas. Ieklāj pildījumu tartes formā un topošo kūku uz 15 minūtēm ieliek ledusskapī, lai masa sastingtu un pildījuma kārtas viena ar otru nesaplūstu. Gatavo otro pildījuma kārtu – atkal sablendē Indijas riekstus, pievieno spinātu pildījumu un klāj virs biešu kārtas, torti atkal uz brīdi ieliek ledusskapī, tad var griezt gabalos.
Biešu – burkānu auzu mafini
Sastāvdaļas:
- kviešu milti (½ no tiem – pilngraudu), 140 g;
- cepamais pulveris, 1 tējk.;
- auzu pārslas, 45 g;
- brūnais cukurs, 80 g;
- valrieksti, 20 g;
- kanēlis, 1 tējk.;
- rozīnes, 20 g;
- muskatrieksts, ¼ tējk.;
- šķipsniņa sāls;
- eļļa, 70 ml;
- olas, 2 gab.;
- apelsīnu sula, 75 ml;
- ābols, 115 g;
- burkāns, 80 g;
- bietes, 50 g.
Pagatavošana:
sajauc miltus, auzu pārslas un cepamo pulveri. Pievieno sadrupinātus riekstus, rozīnes, sāli, garšvielas un gandrīz visu cukuru, atstājot 1 – 2 karotes. Olas sakuļ ar eļļu, pievieno apelsīnu sulu, sīki sagrieztus ābolus, rīvētus burkānus un bieti. Visu kārtīgi izmaisa ar sausām sastāvdaļām. Aizpilda mafinu formiņas uz ¾, virsū pārber atlikušo cukuru. Cept 200 grādos 20 minūtes.
Biešu braunijs
Sastāvdaļas:
- bietes, 4 gab. (450 g);
- pilngraudu milti, 100 g;
- kakao, 3 ēdamk.;
- tumšā šokolāde, 70 %, 150 g ;
- eļļa, 60 g;
- brūnais cukurs, 75 g;
- ūdens, 3 – 4 ēdamk.;
- cepamais pulveria, 2 tējk.
Pagatavošana:
bietes nomizo, sagriež nelielos gabaliņos un vāra, kamēr tās mīkstas. Mīkstas bietes liek blenderī un sablendē līdz viendabīgam biezenim. Bļodā samaisa miltus, kakao un cepamo pulveri, citā bļodā samaisa eļļu ar cukuru. Ūdens peldē izkausē šokolādi. Eļļas maisījumam pievieno biešu biezeni, izkausēto šokolādi un 4 ēdamkarotes ūdens. Visu rūpīgi samaisa. Miltu – kakao maisījumu pamazām pievieno biešu – šokolādes masai. Izmaisa līdz viendabīgai konsistencei. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Cepamtraukā ieklāj cepampapīru un lej tajā mīklu. Cep krāsnī 35 – 40 minūtes. Pirms sagriešanas atdzesē.