13.maijā Rīgas Centrāltirgū Veselīga uztura skolas Ēdienu gatavošanas meistarklases dalībnieki uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā apguva dažādas veselīgas brokastu receptes. Piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm.
Riekstu granola jeb muslis
Sastāvdaļas:
- 100 g dateļu;
- 200 g pilngraudu auzu;
- 3 tk. Kļavu sīrupa;
- 90 g Indijas riekstu;
- 70 g mandeļu vai mandeļu plāksnīšu;
- 30 g ķirbju sēklu.
Pagatavošana:
Sakarsē krāsni līdz 170’C. Izmērcē un sablendē dateles, sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Izklāj uz cepampannas un cep krāsnī 20 – 25 minūtes. Ja vēlas, cepšanas laikā var apmaisīt. Gatavu pasniedz ar pienu pēc izvēles, jogurtu vai sulu, kā arī augļiem un ogām.
Augu piens
Sastāvdaļas:
- 200 – 250 g mandeļu vai kaņepju sēklu;
- 1 ēdk. medus vai 2 – 3 dateles;
- šķipsna sāls;
- litrs ūdens;
- vaniļas esence vai kanēlis pēc garšas;
Pagatavošana:
Pa nakti izmērcē riekstus vai sēklas. No rīta noskalo un sablendē ar 250 ml un pārējām sastāvdaļām. Kad izveidojusies viendabīga masa, pievieno atlikušo ūdeni un sablendē atkārtoti, ja nepieciešams – izkāš. Šādu pienu ledusskapī var uzglabāt aptuveni divas dienas.
Banānu – spinātu pankūkas
Sastāvdaļas:
- 3 gatavi banāni;
- 1 ola (var izmantot arī 1 ēdk. čia sēklu, kas sajauktas ar 50 ml ūdens);
- 100 g samaltu pilngraudu auzu;
- 2 saujas spinātu;
- pāris lapas piparmētru.
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sablendē viendabīgā masā un cep pankūkas. Pankūkas pasniedz ar svaigo ogu mērci, kas pagatavota, sablendējot svaigas vai saldētas ogas ar laima sulu un medu.
Čia – kanēļa brokastu putra
Sastāvdaļas:
- 1 glāze augu piena;
- 2 ēdk. čia sēklu;
- 1 tk. kanēļa;
- sauja svaigo ogu un augļu pēc izvēles;
- 1 ēdk. kokosa skaidiņu.
Pagatavošana:
Čia sēklas pa nakti izmērcē riekstu pienā, kam pievienots kanēlis. No rīta pievieno ogas, augļus un kokosa skaidiņas. Papildus var pievienot 1 tk. ziedputekšņu vai bišu maizes, sezama vai saulespuķu sēklu vai 1 ēdk. mandeļu skaidiņu.
Banānu – auzu maize
Sastāvdaļas:
- 3 banāni;
- 2 krūzes samaltu pilngraudu auzu;
- puskrūze mandeļu plāksnīšu;
- ¼ krūzes ābolu sulas vai puskrūze rīvēta ābolu biezeņa;
- 2 ēdk. kļavu sīrupa;
- 2 tk. vaniļas ekstrakta;
- ¼ krūzes saulespuķu sēklu;
- 2 tk. sodas;
- 2 tk. kanēļa;
- 2 tk. Kakao vai karoba pulvera;
- 1 ēdk. olīveļļas;
- šķipsniņa sāls.
Pagatavošana:
Sablendē banānus ar eļļu, kļavu sīrupu, ābolu sulu un vaniļas ekstraktu. Atsevišķā traukā sajauc pārējās sastāvdaļas. Sajauc abas masas kopā un cep krāsnī 45 – 60 minūtes, 180’ C. Atdzesē. Pasniedz ar mandeļu sviestu, ābola šķēli un kanēli.
Fotomirkļi no meistarklases galerijā.