07.04.2017.

Ēdienu gatavošanas meistarklase – sakņaugi

1.aprīlī Rīgas Centrāltirgū notika otrā “Veselīga uztura skolas” ēdiena gatavošanas meistarklase. Kā jau ierasts, uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā meistarklases dalībnieki izmantoja Centrāltirgus piedāvātās iespējas un iegādājās maltītes pagatavošanai nepieciešamos produktus. Šoreiz meistarklases dalībnieki iegādājās un pagatavoja dažādus sakņaugus – bietes, pastinaku un burkānus.

Piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm un pašiem izmēģināt spēkus veselīgas un oriģinālas maltītes pagatavošanā.

Biešu plācenīši

Sastāvdaļas:

  • 200 g svaigu biešu;
  • 200 g vārītu biešu;
  • 300 g gatavu (konservētu) turku zirņu;
  • 2 olas;
  • 3 ēdk. olīveļļas;
  • 2 ēdk. ķimeņu vai kumina;
  • 1 sauja sakapāta koriandra;
  • 5 – 6 ēdk. griķu miltu.

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas nomizo, sarīvē un samaļ. No iegūtās masas taisa plācenīšus un cep krāsnī 180 – 200’ C aptuveni 35 minūtes. Pasniedz ar mērci, kas pagatavota, sajaucot 250 ml bezpiedevu jogurta, buntīti diļļu, sauju pētersīļu un sulu no viena citrona.

20170401_121356

Pastinaku – selerijas biezenis

Sastāvdaļas:

  • 400 g selerijas;
  • 400 g pastinaku;
  • šķipsna sāls;

Pagatavošana:

Kubiņos sagriež selerijas un pastinakus, saber katlā, pārlej ar ūdeni un pievieno sāli pēc garšas. Kad ūdens sācis vārīties, dārzeņus vāra aptuveni 20 minūtes. Kad dārzeņi mīksti, tos nokāš, ar kartupeļu stampiņu vai rokas blenderi samīca līdz biezeņa konsistencei.

Nomizotos un sagrieztos pastinakus var arī cept 25 minūtes līdz 180’ C sakarsētā cepeškrāsnī. Pēc tam apceptos dārzeņus samīca līdz biezeņa konsistencei.

Gatavajam biezenim pēc vēlēšanās pievieno garšvielas, zaļumus, bezpied
evu jogurtu vai skābo krējumu.

20170401_122624

Burkānu kūka

Sastāvdaļas:

  • 900 g burkānu (vislabāk izmantot biezumus, kas palikuši pēc sulas spiešanas);
  • 4 ēdk. Cukura;
  • 2 banāni;
  • 2 olas;
  • 100 ml eļļas;
  • 300 g miltu;
  • 2 tējk. cepamā pulvera;
  • 1 tējk. kanēļa;
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta;
  • šķipsna sāls;
  • 3 saujas rozīņu;
  • 2 saujas dzērveņu;
  • 1 sauja valriekstu.

Pagatavošana:

Burkānus sajauc ar cukuru un banāniem. Riekstus un rozīnes noskalo un atstāj nedaudz izmērcēties. Olas sakuļ, pievieno eļļu un vaniļas ekstraktu, pēc tam pievieno miltus, kanēli, cepamo pulveri un sāli. Iegūto masu rūpīgi samaisa. Burkāniem pievieno rozīnes, riekstus un dzērvenes, šo masu iemaisa mīklā. Cep 180’ C 50 minūtes. Pirms pasniegšanas atdzesē. Vislabāk izcepsies kēksa formā ar tukšo vidu.

20170401_124954

Piedāvājam ielūkoties fotomirkļos no pasākuma galerijā.

« gada 2 »