17.09.2020.

Receptes no Gatavošanas meistarklases “Paprikas raža”

 

Paprikas un tomātu tarte

Sastāvdaļas:

Pamatnei (20 cm)

• 130 g miltu (1/2 daudzuma aizstāt ar pilngraudu miltiem);
• 60 g sviesta;
• 15 g rīvēta cietā siera;
• 1 tējkarote sasmalcinātu timiāna lapiņu
• šķipsniņa sāls.

Pildījumam

• 3 sarkanās paprikas;
• 1 tējkarote maltas paprikas;
• sāls, pipari, olīveļļa;
• 2 tomāti;
• 1 ķiploka daiviņa;
• 1 ēdamkarote tomātu biezeņa;
• 1 tējkarote timiāna;
• 2 lielas olas.

Pagatavošana:

Tomātus blanšē verdošā ūdenī, pārlej ar aukstu ūdeni, nomizo, sagriež daiviņās. Paprikas gareniski pārgriež un pusēm, iztīra, vēl vienu vai divas reizes pārgriež, kopā ar tomātu daiviņām liek cepeškrāsnī 200°C, pieliek sasmalcinātu ķiploku, nedaudz sāls un piparu, labi sajauc. Cep, līdz dārzeņi mīksti. Gatavo mīklu – izsijātos miltos iemaisa sāli, pievieno sviestu gabaliņos un ar pirkstiem visu saberž rīvmaizes konsistencē. Pievieno sarīvētu sieru un timiānu, pielej 1 ēdamkaroti auksta ūdens, masu samīca un saveļ bumbā. Ietin plēvē un uz 30 minūtēm liek ledusskapī. Tad mīklu uz miltainas virsmas izrullē aplī tā, lai var ieklāt tartes veidnē. Lieko mīklu no veidnes malām noņem. Mīklu sadursta ar dakšiņu.
Kad dārzeņi ir gatavi, krāsnī liek veidni ar mīklu, cep viegli zeltainu 15 – 20 minūtes 180°C. Ceptos dārzeņus kopā ar 1 ēdamkaroti eļļas, tomātu pastu, timiānu sablendē. Sakuļ olas ar šķipsniņu sāls un malto papriku. Iemaisa sablendēto maisījumu, sajauc viendabīgu. Pildījumu lej pusceptajā mīklā. Temperatūru krāsnī paaugstina līdz 190 grādiem, liek iekšā tarti, cep 35 – 40 minūtes. Atdzesē pilnīgi, tad izņem no veidnes, griež gabalos.

Paprikas un ziedkāpostu zupa

Sastāvdaļas:

• 4 lielas paprikas;
• 3 Šalotes sīpoli;
• olīveļļa, sāls;
• šķipsniņa Kajenas piparu;
• 3 glāzes vistas vai dārzeņu buljona;
• 1 neliels ziedkāposts.

Pagatavošana:

Paprikas pārgriež uz pusēm, iztīra sēklas, ar mizu uz augšu liek krāsnī, 230 grādos cep, līdz miza apdeg melna. Tad liek bļodā, pārklāj ar plēvi un patur 10 minūtes. Turot virs bļodas, nomizo, sulu saglabā. Katlā uzkarsētā eļļā apcep sagrieztus Šalotes sīpolus, maisot cep mīkstus. Pielej karstu buljonu, liek iekšā ziedkopās sadalītu ziedkāpostu, pieber sāli un Kajenas piparus, uzvāra, liek vāku un lēni vāra apmērām 10 minūtes, līdz ziedkāposti mīksti. Kopā ar ceptajām paprikām visu sablendē.

Ar kuskusu pildīta paprika

Sastāvdaļas:

• 5 paprikas;
• olīveļļa;
• sīpols;
• 150 g pērļu kuskusa;
• 100 g baraviku;
• neliels cukīni;
• liels tomāts;
• sāls, pipari;
• sauja piparmētru lapiņu;
• 80 g cietā siera.

Pagatavošana:

Kuskusu izvāra pēc norādījumiem. Sīpolu sasmalcina, sēnes un cukīnī sagriež kubiņos. Divās ēdamkarotēs eļļas apcep sīpolus, liek klāt pārējos sagrieztos produktus, pievieno sāli un piparus, apmaisot, īsu brīdi cep. Noņem no uguns, liek klāt un iemaisa kuskusu, mazos kubiņos sagrieztu tomātu un sasmalcinātas piparmētras. Paprikām nogriež pamatnes, tās saglabājot. Paprikas iztīra, liek ietaukotā cepamveidnē, pilda ar sagatavoto maisījumu. Sieru sarīvē skaidiņās, pārber pildījumam, virsū liek nogrieztās pamatnītes. Veidni liek krāsnī, 200 grādos cep 25 – 30 minūtes līdz paprikas ir mīkstas.

 

Paprikas uzkodas ripiņas

Sastāvdaļas:

• 3 vidējas paprikas;
• 250 g vājpiena biezpiens (sauss, graudains);
• 100 g siera;
• 2 īsie gurķi;
• saujiņa diļļu;
• 2 ķiploka daiviņas;
• sāls, pipari

Pagatavošana:

Paprikām nogriež cepurīti, iztīra sēkliņas. Sieru sarīvē, pievieno biezpienu, sagrieztu ķiploku, sāli, piparus un visu masu sablenderē. Pievieno sarīvētus gurķus un sagrieztas dilles – visu kārtīgi samaisa. Ar iegūto masu pilda paprikas un liek uz 10 – 15 minūtēm ledusskapī. Pēc tam sagriež līdz 1 cm biezās ripiņās un pasniedz.

 

 

5
« gada 25 »