26.augustā Rīgas Centrāltirgū notika Veselīga uztura skolas Ēdienu gatavošanas meistarklase “Tomāti”, kuras laikā tās dalībnieki uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā pagatavoja vairākus veselīgus un garšīgus ēdienus. Tā kā tomātu laiks vēl pilnā plaukumā, piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm.
Gaspačo
Sastāvdaļas:
- 4 vidēji lieli tomāti;
- sula no ½ citrona;
- 1 zariņš bazilika;
- 1 zariņš pētersīļu;
- 1 vidējs avokado;
- 4 saulē kaltēti tomāti;
- 1 daiva ķiploks vai 1 cm čilli pipars;
- 2 dateles vai 1 tjk medus;
- 1 glāze ūdens;
- melnie pipari;
- olīveļļa.
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sablenderē. Papildus var pievienot 3 ēdamkarotes sakapātu dārzeņu – saldo papriku, gurķi vai cukini, nedaudz pētersīļus, avokado, sarkanos sīpolus.
Krāsnī ceptu tomātu salsa
Sastāvdaļas:
- 500 g romiešu tomātu;
- 1 sīpols;
- 5 daiviņas ķiploka;
- 2-3 cm jalapeno pipara;
- 1 ēdk. olīveļļa;
- 1 sauja koriandra vai pētersīļu;
- 1/2 citrona sula;
- 2 lielās dateles vai 1 ēdk .medus;
- sāls un pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
Sakarsē krāsni līdz 180’C un ieklāj pannā cepamo papīru. Sagriež tomātus 2 – 4 daļās, rupji sagriež sīpolus, ķiplokus un jalapeno piparu. Izkārto uz cepamās pannas un apslaka ar olīveļļu. Apgrauzdē krāsnī apmēram 30 min;utes un tad atdzesē. Visas sastāvdaļas, ieskaitot arī citrona sulu, medu vai dateles un sāli, piparus, sablenderē līdz sev tīkamai konsistencei. Pasniedz kopā ar dārzeņiem, mājās gatavotu burgeru vai krāsnī ceptiem kartupeļiem.
Pildīti tomāti ar fetu un spinātiem
Sastāvdaļas:
- 8 lieli tomāti;
- 1 burkāns;
- 1 sīpols;
- 100 g fetas siera;
- 1 liela sauja spinātu (~40-50g);
- 1 sīpols.
Pagatavošana:
Tomātiem nogriež virspusi, bet saglabā, ar karoti izgreb vidu. Iekšpusi pavisam nedaudz apsāla un izkaisa ar maltiem pipariem. Katliņā sasautē burkānus ar sīpoliem un, kamēr tie vēl karsti, pievieno fetu un spinātus. Masu sapilda tomātus, kurus kārto uz lēzenas pannas un cep krāsnī 180’C 20-25 minūtes.
Pildīti tomāti ar vistu un sēnēm
Sastāvdaļas:
- 8 lieli tomāti;
- 1 vistas fileja;
- 100 g šampinjonu;
- neliels cukini;
- sīpols;
- 2 ēdk. skābā krējuma;
- pētersīļi un svaigās lapas pasniegšanai.
Pagatavošana:
Tomātiem nogriež virspusi, bet saglabā, ar karoti izgreb vidu. Iekšpusi pavisam nedaudz apsāla un izkaisa ar maltiem pipariem. Vistas fileju sagriež sīkos kubveida gabaliņos un apcep uz sakarsētas pannas eļļā kopā ar sīpoliem. Kad gaļa jau aprāvusies balta, pievieno sagrieztus šampinjonus un cukini, viegli apcep. Saceptās sastāvdaļas sajauc ar krējumu un tomātus sapilda ar sagatavoto masu, un virsū liek tomāta ”cepurīti”. Tomātus kārto uz pannas un cep 180’C 15-20 minūtes, līdz tie jau sakrokojušies un gaļa izcepusies līdz galam. Pasniedz ar svaigi sakapātiem pētersīļiem.
Tomātu – lēcu sautējums ar kokosriekstu pienu
Sastāvdaļas:
- 200 g šķelto zirņu vai indijas lēcu;
- 2 ēdk. olīveļļas (cepšanai);
- liels sīpols;
- 2 cm sarkanais čili;
- 2 ķiploka daiviņas;
- 1 cm ingvera;
- 1 tjk. kumīna sēklu (malts);
- 1 tjk. koriandra sēklu (malts);
- 1 tjk. kurkumas pulvera;
- 5 tomāti;
- 1 bundžiņa kokosriekstu piena (alternatīva – 100 g kokosriekstu skaidiņas);
- mazs puķkāposts (plaukstas lieluma);
- sāls un melnie pipari pēc garšas.
Pasniegšanai – rīsi un sakapāts svaigs koriandrs vai pētersīļi.
Pagatavošana:
Zirņus liek mērcēties aukstā ūdenī uz stundu vai kā norādīts uz iepakojuma. Pēc tam vāra apmēram stundu, līdz tie mīksti, tad nokāš. Ja gatavo ar lēcām, tās vienkārši noskalo un izvāra. Sakapā sīpolu, ķiploku, ingveru, čili un liek cepties olīveļļā ~5 minūtes kopā ar garšvielām, ik pa laikam apmaisot. Sakapā tomātus un pievieno pannā. Sautē visu vēl 5 minūtes, tad pievieno kokosriekstu pienu un visu kārtīgi samaisa. Sadala ziedkāpostu mazākās ziedkopās un pievieno pannā kopā ar izvārītajiem šķeltajiem zirņiem vai lēcām. Kārtīgi izmaisi, sautē vēl 7 minūtes, tad pievieno sāli un piparus. Pasniedz kopā ar rīsiem un svaigu koriandru.
Pārējās bildes no pasākuma: