Kvinojas grieķu salāti
Sastāvdaļas salātiem:
- kvinoja, 130 g;
- tomāti, 3 gab.;
- garais gurķis, 1 gab.;
- sarkanā paprika, 1 ½ gab.;
- sarkanais sīpols, 1 gab.;
- olīvas, 25 gab.;
- fetas siers vai cits mīkstais siers, 100 g;
- sauja valriekstu.
Sastāvdaļas mērcei:
- extra virgin olīveļļa, 55 ml;
- citrona sula no ½ augļa;
- sarkanvīna etiķis, 1.5 ēdamk.;
- brūnais cukurs, 1 tējk.;
- kaltēts oregano, 1 tējk.;
- kaltēts baziliks, 1 tējk.;
- šķipsna sāls.
Pagatavošana:
- kvinoju izvāra pēc instrukcijas uz iepakojuma un pilnībā atdzesē;
- tomātus, gurķi un papriku sagriež vidēja izmēra gabalos, sīpolu sagriež plānās šķēlītēs, olīvas pārgriež uz pusēm, fetas sieru sagriež kubiņos;
- visas salātu sastāvdaļas liek bļodā un samaisa;
- visas mērces sastāvdaļas liek bļodiņā un ar dakšiņu aktīvi maisa, līdz izveidojusies viendabīga mērce. Pārlej mērci salātiem un pasniedz.
Zaļo zirnīšu pastēte
- saldēti zaļie zirnīši, 400 g;
- ķiploks, 2 daiviņas;
- extra virgin olīveļļa, 2 ēdamk.;
- šalotes sīpols, 1 gab.;
- sāls;
- pipari.
Pagatavošana:
- katliņā lej mazliet olīveļļas un uz vidējas uguns apcep sakapātu šalotes sīpolu un ķiplokus, līdz tie ir caurspīdīgi;
- pievieno zaļos zirnīšus, sautē tos aptuveni 15 – 20 minūtes;
- visu liek blenderī un sablendē viendabīgā masā;
- ja masa šķiet par biezu, var pievienot nedaudz ūdens vai saldā krējuma, līdz iegūta vēlamā konsistence;
- pēc garšas pievieno garšvielas.
Kraukšķīgie krekeri ar sēkliņām (bez olām)
Sastāvdaļas:
- saulespuķu sēklas, 20 g;
- ķirbju sēklas, 20 g;
- magones, 20 g;
- sezama sēklas, 80 g;
- linsēklas, 40 g;
- rudzu milti (vai jebkuri citi pēc izvēles), 110 g;
- silts ūdens, 250 g;
- extra virgin olīveļļa, 20 g;
- sāls un garšvielas pēc ieskatiem.
Pagatavošana:
- ieslēdz krāsni un uzkarsē līdz 200 grādiem;
- traukā sajauc sēkliņas ar miltiem, sāli un garšvielām;
- siltam ūdenim pievieno eļļu, šo maisījumu pievieno pie sausā maisījuma;
- masu lej uz paplātes un izlīdzina plānā kārtiņā;
- liek cepeškrāsnī un 10 minūtes cep 200 grādos. Pēc tam izņem, sagriež ar nazi krekerus sev vēlamā izmērā un liek atpakaļ cepeškrāsnī, samazinot temperatūru līdz 160 grādiem un cep apmēram 20 – 25 minūtes, līdz krekeri kļūst zeltaini brūni.
Šokolādes čia sēklu pudiņš
Sastāvdaļas čia pudiņam:
- dateles, 125 g;
- piens (der arī augu izcelsmes), 600 ml;
- Indijas rieksti (mērcēti), 85 g;
- kakao, 2.5 ēdamk.;
- vaniļas cukurs, 1 tējk.;
- sāls, ½ tējk.;
- kanēlis, 1 tējk.;
- čia sēklas, 70 g.
Sastāvdaļas jogurtam:
- jogurts bez piedevām, 420 ml;
- kļavu sīrups vai cits saldinātājs, 70 g;
- šķipsna sāls;
- šķipsna kanēļa.
Pagatavošana:
- čia pudiņa pagatavošanai blenderī liek dateles, pienu, Indijas riekstus, kakao, vaniļas cukuru, sāli un kanēli, blendē līdz vienmērīgai masai, apmēram minūti;
- pārlej bļodā un pievieno čia sēklas;
- pārklāj ar plēvi un liek ledusskapī, ik pa laikam apmaisot, apmēram uz 40 minūtēm, līdz stundai;
- jogurtam pievieno kļavu sīrupu, sāli un kanēli;
- pasniedz, glāzē kārtojot pudiņu un jogurtu.