TOPINAMBŪRU KRAUKŠĶĪGĀS PANKŪKAS AR VALRIEKSTU PESTO
Sastāvdaļas pankūkām:
- topinambūrs, 500 g;
- olas, 2 gab.;
- milti, 1/3 glāzes (ap 60 g);
- cepamais pulveris, 1 tējk.;
- cietais siers, 100 g;
- šķipsna sāls;
- pipari;
- eļļa cepšanai.
Sastāvdaļas pesto:
- valrieksti, 70 g;
- ķiploku galviņas (lielas), 2 gab.;
- bazilika lapas (svaigas), 2 pilnas krūzes;
- jūras sāls, 1/2 tējk.;
- olīveļļa (extra virgin), 1/2 glāze;
- cietais siers, 70 g.
Pagatavošana pankūkām:
- topinambūru nomazgā, nomizo un sarīvē uz vidēji rupjas rīves;
- sarīvētos topinambūrus liek bļodā un pievieno olas;
- atsevišķā bļodā ieber miltus, pievieno sarīvētu cieto sieru, cepamo pulveri, šķipsnu sāls un piparus;
- miltu maisījumu pievieno topinambūru un olu maisījumam, kārtīgi visu samaisa;
- cep uzkarsētā pannā nelielā daudzumā eļļas no abām pusēm līdz pankūkas kļūst zeltaini brūnas.
Pagatavošana pesto:
- blendera krūzē ber valriekstus un ķiplokus, blendē ~ 10 sekundes;
- pievieno svaiga bazilika lapas, jūras sāli, blendē ~ 1 minūti;
- blenderim lēni darbojoties, pa blendera krūzes augšu pievieno olīveļļu;
- pievieno cieto sieru un blendē vēl ~ 1 minūti.
TURKU ZIRŅU, DĀRZEŅU PANKŪKAS AR INDIJAS RIEKSTU – ZAĻUMU KRĒMU
Sastāvdaļas pankūkām:
- spināti (nedaudz, smalki sagriezti);
- burkāns, 1 gab.;
- ziedkāposts (neliels), 1/2 gab.;
- dilles (nedaudz);
- turku zirņu milti, 100 g;
- kukurūzas ciete, 20 g;
- rīsu milti, 25 g;
- cepamais pulveris, 2 tējk.;
- sāls, pipari (pēc garšas);
- ūdens, 1 glāze.
Sastāvdaļas krēmam:
- Indijas rieksti, 150 g;
- ūdens, 3/4 glāzes;
- citrona sula (svaigi spiesta), 1 ēdk.;
- sāls, 1/3 tējk.;
- melnie pipari, šķipsniņa;
- dilles (nedaudz).
Pagatavošana pankūkām:
- dārzeņus nomazgā, nomizo un sarīvē uz vidēji rupjas rīves, liek bļodā;
- spinātus un dilles sasmalcina, pievieno sarīvētajiem dārzeņiem;
- atsevišķā bļodā sajauc turku zirņu miltus, kukurūzas cieti un rīsu miltus kopā ar cepamo pulveri, sāli un pipariem;
- lēnām pievieno ūdeni un maisa, līdz veidojas viendabīga mīkla;
- mīklas saturam pievieno dārzeņus un atstāj uz 10 minūtēm;
- uz pannas ar cepampapīru liek un veido vidēji lielas pankūkas;
- cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 1800 ~15 – 20 minūtes, līdz pankūkas kļūst zeltaini brūnas.
Pagatavošana krēmam:
- Indijas riekstus uz nakti izmērcē vai vāra 20 minūtes;
- izmērcētus vai novārītus Indijas riekstus un pārējās sastāvdaļas liek blenderī, (izņemot dilles);
- visu sablendē viendabīgā masā ~ 2 minūtes;
- krēma masai pievieno smalki sagrieztas dilles;
- gatavās pankūkas pasniedz siltas kopā ar Indijas riekstu krēma cepurīti un dillēm.
RAUGA PANKŪKAS MAROKĀŅU GAUMĒ AR ĶIRBJU – ČIA SĒKLU DŽEMU
Sastāvdaļas:
- manna (smalka), 250 g;
- kviešu milti, 70 – 80 g;
- brūnais cukurs, 3 – 4 ēdk.;
- sausais raugs, 1 tējk.;
- sāls, 1/2 tējk.;
- silts ūdens, 550 ml;
- cepamais pulveris, 2 tējk.;
- sāls, 1 šķipsniņa;
- eļļa (cepšanai);
- ķirbis, 150 g;
- čia sēklas, 2 ēdk.;
- brūnais cukurs, 1 ēdk.;
- kanēlis (nedaudz);
- ūdens,1/3 glāze.
Pagatavošana pankūkām:
- lielā bļodā kopā samaisa mannu, miltus, sāli, brūno cukuru un cepamo pulveri;
- raugu iemaisa nelielā ūdens daudzumā;
- pārējo ūdeni un rauga maisījumu lej bļodā ar miltiem, visu kārtīgi samaisa ar mikseri, lai izveidotos viendabīga (šķidra) mīkla;
- bļodu ar mīklu pārklāj ar pārtikas plēvi un noliek siltumā uz 20 – 30 minūtēm;
- mīkla ir gatava cepšanai, kad tā virspusē ir kļuvusi gaišāka un izveidojušies daudzi burbuļi, kā arī konsistence ir kļuvusi daudz biezāka;
- uzkarsētā eļļā uz vidējas uguns cep pankūkas ~10 centimetru diametrā, kamēr to maliņas ir kļuvušas zeltaini brūnas;
- pasniedz karstas.
Pagatavošana džemam:
- nomizo ķirbi, sagriež nelielos kubiņos un liek katliņā;
- ķirbim pievieno ūdeni, čia sēklas, cukuru, kanēli un vāra uz lēnas uguns, līdz ķirbis kļūst mīksts;
- visu sablendē vai saspaida ar dakšu, atdzesē un ļauj ievilkties ~10 – 15 minūtes.
PLĀNĀS BIEŠU PANKŪKAS AR RJAŽENKU, KARAMELIZĒTIEM ĀBOLIEM UN ĶIRBI
Sastāvdaļas pankūkām:
- vārītas bietes, 200 g;
- rjaženka, 100 ml;
- piens, 200 ml;
- eļļa, 50 ml;
- ola, 1 gab.;
- kviešu milti, 150 g;
- pilngraudu milti, 50 g;
- cukurs, 1 ēdk.;
- sāls, 1 šķipsniņa.
Sastāvdaļas pildījumam:
- “antonovka” āboli (lieli), 2 – 3 gab.;
- riekstu ķirbis, 150 g;
- brūnais cukurs, 50 g;
- sviests (nedaudz, sautēšanai);
- kanēlis, 1,5 tējk.
Pagatavošana pankūkām:
- vārītās bietes sablendē, pievieno rjaženku, pienu, eļļu, iepriekš viegli sakultu olu un samaisa;
- miltus sajauc ar sāli un cukuru, pievieno mīklai un iemaisa, līdz iegūst viendabīgas konsistences mīklu;
- uzkarsētā eļļā cep pankūkas no abām pusēm (eļļu liek ļoti maz, var arī lieko noslaucīt ar salveti).
Pagatavošana pildījumam:
- nemizotus ābolus sagriež biezās šķēlēs;
- nomizo ķirbi, sagriež līdzīgās šķēlēs kā ābolu;
- sakarsētā pannā izkausē sviestu, pievieno brūno cukuru un kanēli, labi samaisa;
- līdz ko sviests ir izkusis, pievieno ābolu, ķirbju šķēles;
- sautē uz lēnas uguns, ik pēc minūtes apmaisot, ~ 10 – 15 minūtes, līdz āboli un ķirbis ir kļuvuši mīksti un zeltaini.
