13.11.2020.

Receptes no gatavošanas meistarklases “Pankūku rīts”

 

TOPINAMBŪRU KRAUKŠĶĪGĀS PANKŪKAS AR VALRIEKSTU PESTO

Sastāvdaļas pankūkām:

  • topinambūrs, 500 g;
  • olas, 2 gab.;
  • milti, 1/3 glāzes (ap 60 g);
  • cepamais pulveris, 1 tējk.;
  • cietais siers, 100 g;
  • šķipsna sāls;
  • pipari;
  • eļļa cepšanai.

Sastāvdaļas pesto:

  • valrieksti, 70 g;
  • ķiploku galviņas (lielas), 2 gab.;
  • bazilika lapas (svaigas), 2 pilnas krūzes;
  • jūras sāls, 1/2 tējk.;
  • olīveļļa (extra virgin), 1/2 glāze;
  • cietais siers, 70 g.

Pagatavošana pankūkām:

  • topinambūru nomazgā, nomizo un sarīvē uz vidēji rupjas rīves;
  • sarīvētos topinambūrus liek bļodā un pievieno olas;
  • atsevišķā bļodā ieber miltus, pievieno sarīvētu cieto sieru, cepamo pulveri, šķipsnu sāls un piparus;
  • miltu maisījumu pievieno topinambūru un olu maisījumam, kārtīgi visu samaisa;
  • cep uzkarsētā pannā nelielā daudzumā eļļas no abām pusēm līdz pankūkas kļūst zeltaini brūnas.

Pagatavošana pesto:

  • blendera krūzē ber valriekstus un ķiplokus, blendē ~ 10 sekundes;
  • pievieno svaiga bazilika lapas, jūras sāli, blendē ~ 1 minūti;
  • blenderim lēni darbojoties, pa blendera krūzes augšu pievieno olīveļļu;
  • pievieno cieto sieru un blendē vēl ~ 1 minūti.

 

TURKU ZIRŅU, DĀRZEŅU PANKŪKAS AR INDIJAS  RIEKSTU – ZAĻUMU KRĒMU

Sastāvdaļas pankūkām:

  • spināti (nedaudz, smalki sagriezti);
  • burkāns, 1 gab.;
  • ziedkāposts (neliels), 1/2 gab.;
  • dilles (nedaudz);
  • turku zirņu milti, 100 g;
  • kukurūzas ciete, 20 g;
  • rīsu milti, 25 g;
  • cepamais pulveris, 2 tējk.;
  • sāls, pipari (pēc garšas);
  • ūdens, 1 glāze.

Sastāvdaļas krēmam:

  • Indijas rieksti, 150 g;
  • ūdens, 3/4 glāzes;
  • citrona sula (svaigi spiesta), 1 ēdk.;
  • sāls, 1/3 tējk.;
  • melnie pipari, šķipsniņa;
  • dilles (nedaudz).

Pagatavošana pankūkām:

  • dārzeņus nomazgā, nomizo un sarīvē uz vidēji rupjas rīves, liek bļodā;
  • spinātus un dilles sasmalcina, pievieno sarīvētajiem dārzeņiem;
  • atsevišķā bļodā sajauc turku zirņu miltus, kukurūzas cieti un rīsu miltus kopā ar cepamo pulveri, sāli un pipariem;
  • lēnām pievieno ūdeni un maisa, līdz veidojas viendabīga mīkla;
  • mīklas saturam pievieno dārzeņus un atstāj uz 10 minūtēm;
  • uz pannas ar cepampapīru liek un veido vidēji lielas pankūkas;
  • cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 1800 ~15 – 20 minūtes, līdz pankūkas kļūst zeltaini brūnas.

Pagatavošana krēmam:

  • Indijas riekstus uz nakti izmērcē vai vāra 20 minūtes;
  • izmērcētus vai novārītus Indijas riekstus un pārējās sastāvdaļas liek blenderī, (izņemot dilles);
  • visu sablendē viendabīgā masā ~ 2 minūtes;
  • krēma masai pievieno smalki sagrieztas dilles;
  • gatavās pankūkas pasniedz siltas kopā ar Indijas riekstu krēma cepurīti un dillēm.

 

RAUGA PANKŪKAS MAROKĀŅU GAUMĒ AR ĶIRBJU – ČIA SĒKLU DŽEMU

Sastāvdaļas:

  • manna (smalka), 250 g;
  • kviešu milti, 70 – 80 g;
  • brūnais cukurs, 3 – 4 ēdk.;
  • sausais raugs, 1 tējk.;
  • sāls, 1/2 tējk.;
  • silts ūdens, 550 ml;
  • cepamais pulveris, 2 tējk.;
  • sāls, 1 šķipsniņa;
  • eļļa (cepšanai);
  • ķirbis, 150 g;
  • čia sēklas, 2 ēdk.;
  • brūnais cukurs, 1 ēdk.;
  • kanēlis (nedaudz);
  • ūdens,1/3 glāze.

Pagatavošana pankūkām:

  • lielā bļodā kopā samaisa mannu, miltus, sāli, brūno cukuru un cepamo pulveri;
  • raugu iemaisa nelielā ūdens daudzumā;
  • pārējo ūdeni un rauga maisījumu lej bļodā ar miltiem, visu kārtīgi samaisa ar mikseri, lai izveidotos viendabīga (šķidra) mīkla;
  • bļodu ar mīklu pārklāj ar pārtikas plēvi un noliek siltumā uz 20 – 30 minūtēm;
  • mīkla ir gatava cepšanai, kad tā virspusē ir kļuvusi gaišāka un izveidojušies daudzi burbuļi, kā arī konsistence ir kļuvusi daudz biezāka;
  • uzkarsētā eļļā uz vidējas uguns cep pankūkas ~10 centimetru diametrā, kamēr to maliņas ir kļuvušas zeltaini brūnas;
  • pasniedz karstas.

Pagatavošana džemam:

  • nomizo ķirbi, sagriež nelielos kubiņos un liek katliņā;
  • ķirbim pievieno ūdeni, čia sēklas, cukuru, kanēli un vāra uz lēnas uguns, līdz ķirbis kļūst mīksts;
  • visu sablendē vai saspaida ar dakšu, atdzesē un ļauj ievilkties ~10 – 15 minūtes.

 

PLĀNĀS BIEŠU PANKŪKAS AR  RJAŽENKU, KARAMELIZĒTIEM ĀBOLIEM UN ĶIRBI

Sastāvdaļas pankūkām:

  • vārītas bietes, 200 g;
  • rjaženka, 100 ml;
  • piens, 200 ml;
  • eļļa, 50 ml;
  • ola, 1 gab.;
  • kviešu milti, 150 g;
  • pilngraudu milti, 50 g;
  • cukurs, 1 ēdk.;
  • sāls, 1 šķipsniņa.

Sastāvdaļas pildījumam:

  • “antonovka” āboli (lieli), 2 – 3 gab.;
  • riekstu ķirbis, 150 g;
  • brūnais cukurs, 50 g;
  • sviests (nedaudz, sautēšanai);
  • kanēlis, 1,5 tējk.

Pagatavošana pankūkām:

  • vārītās bietes sablendē, pievieno rjaženku, pienu, eļļu, iepriekš viegli sakultu olu un samaisa;
  • miltus sajauc ar sāli un cukuru, pievieno mīklai un iemaisa, līdz iegūst viendabīgas konsistences mīklu;
  • uzkarsētā eļļā cep pankūkas no abām pusēm (eļļu liek ļoti maz, var arī lieko noslaucīt ar salveti).

Pagatavošana pildījumam:

  • nemizotus ābolus sagriež biezās šķēlēs;
  • nomizo ķirbi, sagriež līdzīgās šķēlēs kā ābolu;
  • sakarsētā pannā izkausē sviestu, pievieno brūno cukuru un kanēli, labi samaisa;
  • līdz ko sviests ir izkusis, pievieno ābolu, ķirbju šķēles;
  • sautē uz lēnas uguns, ik pēc minūtes apmaisot, ~ 10 – 15 minūtes, līdz āboli un ķirbis ir kļuvuši mīksti un zeltaini.