13.11.2020.

Receptes no gatavošanas meistarklases “Pankūku rīts”

 

Topinambūru kraukšķīgās pankūkas ar valriekstu pesto

Sastāvdaļas:

Pankūkām
* 500 g topinambūra;
* 1 vidējs saldais sīpols;
* 2 olas;
* 1/3 glāzes (ap 60 g) miltu;
* 1 tējk. cepamā pulvera;
* 100 g cietā siera;
* šķipsna sāls, pipari;
* eļļa cepšanai.

Pesto
* 70 g valrieksti;
* 2 lielas ķiploku galviņas;
* 2 pilnas krūzes svaiga bazilika lapas;
* 1/2 tējk. jūras sāls;
* 1/2 glāzes extra virgin olīveļļa;
* 70 g cietais siers.

Pagatavošana:

Topinambūru nomazgā, nomizo un sarīvē uz vidēji rupjas rīves. Sarīvētos topinambūrus liek traukā, kurā ir ūdens un nedaudz citronu sula, tas nepieciešams, lai sarīvētie topinambūri nesabrūnē. Kad visi topinambūri sarīvēti, nosusina no liekā ūdens daudzuma, liek bļodā un pievieno olas. Atsevišķā bļodā liek miltus, pievieno sarīvētu cieto sieru, cepamo pulveri, šķipsnu sāls un piparus. Miltu maisījumu pievieno topinambūru olu maisījumam un kārtīgi visu apmaisa. Cep kā parasti, uzkarsētā pannā ar nelielu daudzumu eļļas. Cep no abām pusēm, katru pusi līdz zeltaini brūnas.
Pesto pagatavošana: blendera krūzē ber riekstus un ķiplokus, blenderē aptuveni 10 sekundes. Tad pievieno svaiga bazilika lapas, jūras sāli, blenderē kārtīgi visu kopā aptuveni minūti. Tad, blenderim darbojoties, lēnām pa blendera krūzes augšu pievieno olīveļļu līdz masa viendabīga. Pašās beigās masai pievieno cieto sieru un blenderē vēl aptuveni minūti.

 

Turku zirņu, dārzeņu pankūkas ar Indijas riekstu-zaļumu krēmu

Sastāvdaļas:

Pankūkām
* nedaudz smalki sagrieztu spinātu;
* 1 liels burkāns;
* 1/2 neliela ziedkāposta;
* nedaudz diļļu;
* 100 g turku zirņu milti;
* 20 g kukurūzas cietes;
* 25 g rīsu miltu;
* 2 tējk. cepamā pulvera;
* sāls, pipari pēc garšas;
* glāze ūdens.

Krēmam
* 150 g Indijas riekstu;
* 3/4 glāze ūdens
* ēdk. svaigi spiestas citrona sulas;
* 1/3 tējk. sāls;
* šķipsna melno piparu;
* nedaudz diļļu.

Pagatavošana

Dārzeņus nomazgā, nomizo un sarīvē uz vidēji rupjas rīves, liek bļodā. Spinātus un dilles sasmalcina, pievieno bļodai ar rīvētiem dārzeņiem. Atsevišķā bļodā sajauc turku zirņu miltus, cieti un rīsu miltus kopā ar cepamo pulveri, sāli un pipariem. Tad lēnām pievieno ūdeni un maisa, līdz veidojas viendabīga mīkla. Mīklas saturam pievieno dārzeņus un atstāj uz 10 minūtēm. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem, cepampannu izklāj ar cepamo papīru. Kad mīkla pastāvējusi uz cepampannas, ar karoti liek un veido vidēji lielas pankūkas. Cep cepeškrāsnī 15 – 20 minūtes līdz zeltaini brūnas.
Lai pagatavotu krēmu, riekstus uz nakti izmērcē vai vāra 20 minūtes. Izmērcētus vai novārītus Indijas riekstus un pārējās sastāvdaļas liek blenderī, izņemot dilles. Visu sablenderē viendabīgā masā, aptuveni divas minūtes. Kad krēma masa gatava, pievieno smalki sagrieztas dilles.
Gatavās pankūkas pasniedz siltas kopā ar Indijas riekstu krēma cepurīti un dillēm.

Rauga pankūkas marokāņu gaumē ar ķirbju-čia sēklu džemu

Sastāvdaļas:

* 250 g smalkas mannas;
* 70 – 80 g kviešu miltu;
* 3 – 4 ēdk. brūnā cukura;
* tējk. sausā rauga;
* ½ tējk. sāls;
* 550 ml silta ūdens;
* 2 tējk. cepamā pulvera;
* šķipsniņa sāls;
* eļļa cepšanai;
* 150 g ķirbja
* 2 ēdk. čia sēklu;
* ēdk. brūnā cukura;
* nedaudz kanēļa;
* 1/3 glāzes ūdens.

Pagatavošana:

Lielā bļodā kopā samaisa mannu, miltus, sāli, brūno cukuru un cepamo pulveri. Raugu iemaisa nelielā ūdens daudzumā. Pārējo ūdeni un rauga maisījumu lej bļodā ar miltiem. Visu kārtīgi samaisa ar mikseri, lai izveidotos viendabīga (šķidra) mīkla. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un noliek siltumā uz 20 – 30 minūtēm. Mīkla ir gatava cepšanai, kad tā virspusē ir kļuvusi gaišāka un izveidojušies daudzi burbuļi, kā arī konsistence ir kļuvusi daudz biezāka. Pankūkas cep 10 centimetru diametrā, uzkarsētā eļļā uz vidējas uguns, kamēr to maliņas ir kļuvušas zeltaini brūnas. Pasniedz karstas.
Lai pagatavotu džemu, ķirbi nomizo, sagriež nelielos kubiņos un liek katliņā. Ķirbim pievieno ūdeni, čia sēklas, cukuru, kanēli un vāra uz lēnas uguns, līdz ķirbis paliek mīksts. Kad ķirbis ir mīksts, katliņa saturu sablenderē vai saspaida ar dakšu, atdzesē un ļauj ievilkties apmēram 10 – 15 minūtes.

Plānās biešu pankūkas ar rjaženku un karamelizētiem āboliem un ķirbi

Sastāvdaļas:

Pankūkām
* 200 g vārītas bietes;
* 100 ml rjaženkas;
* 200 ml piena;
* 50 ml eļļas;
* ola;
* 200 g kviešu milti (50 g no tiem ir pilngraudu);
* ēdk. cukura
* šķipsniņa sāls.

Pildījumam
* 2 – 3 lieli “antonovka” āboli;
* 150 g riekstu ķirbja;
* 50 g brūnā cukura;
* nedaudz sviesta (sautēšanai);
* 1,5 tējk. kanēļa.

Pagatavošana:
Vārītās bietes sablendē, pievieno rjaženku, pienu, eļļu, iepriekš viegli sakultu olu un samaisa. Miltus sajauc ar sāli un cukuru, pievieno un iemaisa, līdz iegūta viendabīgas konsistences mīkla. Pankūkas cep kā parasti, pannā uzkarsētā eļļā apcepot no abām pusēm (eļļu liek ļoti maz, var arī lieko noslaucīt ar salveti).
Gatavo pildījumu: ābolus sagriež pabiezās šķēlēs, nemizo. Ķirbi nomizo un sagriež līdzīgās šķēlēs kā ābolu. Sakarsētā pannā izkausē sviestu un pievieno brūno cukuru un kanēli. Labi samaisa. Līdz ko sviests ir izkusis, pievieno ābolu, ķirbju šķēles. Sautē uz lēnas uguns, regulāri, ik pēc minūtes apmaisa. Sautēt aptuveni 10 – 15 minūtes, līdz āboli un ķirbis ir kļuvuši mīksti un zeltaini.