16.01.2024.

Receptes no meistarklases “Nedaudz no latviešu virtuves”

PELĒKO ZIRŅU PLĀCEŅI:

Sastāvdaļas: 

  • vārīti pelēkie zirņi, 300 g;
  • sīpols, 1 vidēja lieluma;
  • grauzdētas, maltas ķimenes, 1/2 ēdamk.;
  • kviešu milti, 1/3 glāze;
  • sāls, pēc garšas
  • sula no 1/4 citrona;
  • eļļa.

Pagatavošana: 

  1. zirņus liek virtuves kombainā un samaļ līdz veidojas nevienmērīga, graudaina masa, pārber masu bļodā;
  2. smalki sakapā sīpolus un liek uz pannas cepties (bez sāls), līdz zeltaini brūni. Ļauj sīpoliem atdzist un tad pievieno zirņiem;
  3. pievieno visas pārējās sastāvdaļas, izņemot eļļu, un kārtīgi samīca ar rokām;
  4. liek mīklu ledusskapī atdzesēties vismaz uz 30 minūtēm. Tad ripina mazas, valrieksta lieluma bumbiņas;
  5. uz pannas sakarsē eļļu. Kad eļļa uzkarsusi, cep plāceņus līdz tie apbrūnē. Tad liek krāsnī caursildīt 180°C uz 10 – 20  minūtēm.

ŠĶELTO ZIRŅU SAUTĒJUMS

Pirms sautējuma gatavošanas zirņus iemērc ūdenī vismaz uz 6 stundām, jo tad ēdiena pagatavošanas process būs daudz ātrāks!

Sastāvdaļas: 

  • baltais sīpols, sakapāts, 1/2 gab.;
  • ķiploka daiva, izspiesta caur ķiplokspiedi, 1 gab.;
  • selerijas kāts, sīki sakapāts, 1 gab.;
  • šķeltie zirņi, 200 g;
  • dārzeņu buljons, 600 ml;
  • saldais kartupelis, sagriezts mazos kubiņos, 1 gab.;
  • malts kumīns, 1/4 tējk.;
  • kokospiens, 1 bundža;
  • sāls, pēc garšas.

Pagatavošana: 

  1. pannā sakarsē olīveļļu. Apcep sīpolu, ķiploku un seleriju kopā ar sāli uz vidējas uguns 5 minūtes;
  2. pievieno zirņus, apcep 2 minūtes;
  3. pielej buljonu. Zirņus sautē 10 minūtes;
  4. pievieno saldo kartupeli un kumīnu. Visu sautē vēl 10 minūtes;
  5. pievieno kokospienu. Visu sautē vēl 5 minūtes;
  6. pagaršo vai zirņi un kartupelis ir gatavs un, vai nepieciešams vēl pievienot sāli. Ja nepieciešams, pasautē vēl 5 minūtes;
  7. katrai porcijai var pievienot rīvētu Parmas sieru.

SALDIE SKLANDRAUŠI

Sastāvdaļas: 

Mīklai 

  • pilngraudu milti, 250 g;
  • ola, ½ gab.;
  • ūdens, 50 ml;
  • mīksts sviests, 1 ēdamk.;
  • cukurs, 1 ēdamk.;
  • šķipsniņa sāls.

Biezpiena masai 

  • vājpiena biezpiens, 100 g;
  • ola, ½ gab.;
  • grieķu jogurts, 2 ēdamk.;
  • medus, 1 ēdamk.

Burkānu masai

  • burkāns, 1 liels;
  • ola, 1 gab.;
  • grieķu jogurts, 1 ēdamk.;
  • kanēlis.

Pagatavošana: 

Mīkla: olu sakuļ, sadala uz pusēm, pusi noliek malā. Otrai pusei pievieno cukuru, sāli, ūdeni un izmaisa. Pievieno miltus, sviestu, ar rokām veido mīklu. Tai jāveidojas stingrai, uz mirkli var ietīt pārtikas plēvē un ielikt ledusskapī atdzesēties.

Burkānu masa: burkānu izvāra, atdzesē, sablendē ar olu un grieķu jogurtu, pievieno kanēli un samaisa.

Biezpiena masa: visas sastāvdaļas sablendē kopā.

Mīklu izrullē, aptuveni 3 mm plānu, ar glāzi izspiež aplīšus. Veido maliņas. Kārto uz plātnes, kur izklāts cepamais papīrs. Ar karoti liek biezpiena masu un pa virsu burkāna masu, pārkaisa ar kanēli. Cep 200 grādos 20 – 25 minūtes. Kad gatavi, atdzesē un ēd.