13.02.2024.

Receptes no meistarklases “Pilngraudu produkti garšīgā un sabalansētā maltītē”

Pilngraudu tortiljas rullīši 

Sastāvdaļas:

  • 3 lielas tortiljas – parastās vai spinātu, biešu, burkānu
  • 200g krēmsiera
  • 1 ēdk. Grieķu jogurta
  • 2 – 3 lielas saujas spinātu
  • 100g sarīvēta liesa siera
  • krāsaina paprika (sarkanā, dzeltenā, oranžā)
  • 1 ēdk. sasmalcinātu loku
  • 1 ēdk. sasmalcinātu diļļu
  • sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Tortiljām un krēmsieram jāļauj sasilt istabas temperatūrā.
  2. Bļodā sajauc kopā krēmsieru, grieķu jogurtu, garšvielas un sakapātos garšaugus, sāli un piparus.
  3. Papriku nomazgā. Sagriež ļoti plānās šķēlītes.
  4. Gatavo masu  izklāj  uz tortiljām, pa virsu klāj spinātu lapiņas un paprikas šķēlītes, atstājot vietu ap malām.
  5. Cieši sarullē, un griež kumosa izmēra ripiņās.

Pilngraudu pasta ar Boloņas – ziedkāposta mērci

Sastāvdaļas:

  • 6 ķiploka daiviņas
  • 2 sīpoli
  • 2 burkāni
  • 450g maltas liellopa gaļas
  • ½ saldēta vai svaiga ziedkāposta
  • 400g (1 bundža) konservētu tomātu
  • 36g tomātu pastas
  • 300g pilngraudu pastas
  • 100g salātlapu
  • 200g gurķu
  • 2 sarkanie sīpoli
  • 20ml Extra virgin olīveļļas
  • 20ml citrona sulas
  • Vidusjūras garšaugu maisījums  

Pagatavošana:

  1. Ķiploku un parasto sīpolu sasmalcina, burkānu smalki sagriež. Pannu uzkarsē, garšaugus un burkānus apcep nelielā eļļas daudzumā, tad pievieno malto gaļu.
  2. Saldēto vai svaigo ziedkāpostu sablendē ar pusi konservēto tomātu vai (ja nav blendera) to sasmalcina un iemaisa konservētajos tomātos. Kad maltā gaļa ir apcepusies zeltaina, pievieno ziedkāposta – tomātu masu un atlikušos konservētos tomātus, kā arī tomātu pastu un garšaugus.
  3. Kad masa atkal sāk burbuļot, liesmu samazina uz mazāku, noņem vāku un turpina gatavot bez tā, lai liekais šķidrums varētu iztvaikot.
  4. Pastu izvāra. Gurķi un sarkano sīpolu smalki sasmalcina, sajauc ar salātlapām. Olīveļļu sajauc ar citrona sulu un pievieno salātiem.
  5. Gaļas – ziedkāposta mērce ir gatava, kad šķidrums ir samazinājies aptuveni par 1/3 – tad to iemaisa pastā un pasniedz ar salātiem.

Pilngraudu auzu cepumi 

Sastāvdaļas:

  • 2 banāni
  • 4 ēdk. zemesriekstu sviesta
  • 1 ēdk. medus
  • 50g dzērveņu
  • 50g rieksti
  • 50g koksriekstu skaidiņas
  • 200g pilngraudu auzu pārslu

Pagatavošana:

  1. Uzkarsē krāsni uz 180 grādiem.
  2. Banānus saspaida ar dakšiņu. Klāt pievieno zemesriekstu sviestu un kārtīgi samaisa.
  3. Klāt pievieno riekstus, dzērvenes, kokosriekstu skaidiņas un auzu pārslas.
  4. Visu sajauc kopā.
  5. Cepamajā pannā izklāj cepampapīru.
  6. Ar rokām veido vienāda izmēra cepumus un kārto uz pannas.
  7. Cepumus cep ~ 20-25 min, līdz tie ir gatavi un brūnā krāsā.
  8. Pirms ēšanas kārtīgi atdzesē.