Pilngraudu tortiljas rullīši
Sastāvdaļas:
- 3 lielas tortiljas – parastās vai spinātu, biešu, burkānu
- 200g krēmsiera
- 1 ēdk. Grieķu jogurta
- 2 – 3 lielas saujas spinātu
- 100g sarīvēta liesa siera
- krāsaina paprika (sarkanā, dzeltenā, oranžā)
- 1 ēdk. sasmalcinātu loku
- 1 ēdk. sasmalcinātu diļļu
- sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
- Tortiljām un krēmsieram jāļauj sasilt istabas temperatūrā.
- Bļodā sajauc kopā krēmsieru, grieķu jogurtu, garšvielas un sakapātos garšaugus, sāli un piparus.
- Papriku nomazgā. Sagriež ļoti plānās šķēlītes.
- Gatavo masu izklāj uz tortiljām, pa virsu klāj spinātu lapiņas un paprikas šķēlītes, atstājot vietu ap malām.
- Cieši sarullē, un griež kumosa izmēra ripiņās.
Pilngraudu pasta ar Boloņas – ziedkāposta mērci
Sastāvdaļas:
- 6 ķiploka daiviņas
- 2 sīpoli
- 2 burkāni
- 450g maltas liellopa gaļas
- ½ saldēta vai svaiga ziedkāposta
- 400g (1 bundža) konservētu tomātu
- 36g tomātu pastas
- 300g pilngraudu pastas
- 100g salātlapu
- 200g gurķu
- 2 sarkanie sīpoli
- 20ml Extra virgin olīveļļas
- 20ml citrona sulas
- Vidusjūras garšaugu maisījums
Pagatavošana:
- Ķiploku un parasto sīpolu sasmalcina, burkānu smalki sagriež. Pannu uzkarsē, garšaugus un burkānus apcep nelielā eļļas daudzumā, tad pievieno malto gaļu.
- Saldēto vai svaigo ziedkāpostu sablendē ar pusi konservēto tomātu vai (ja nav blendera) to sasmalcina un iemaisa konservētajos tomātos. Kad maltā gaļa ir apcepusies zeltaina, pievieno ziedkāposta – tomātu masu un atlikušos konservētos tomātus, kā arī tomātu pastu un garšaugus.
- Kad masa atkal sāk burbuļot, liesmu samazina uz mazāku, noņem vāku un turpina gatavot bez tā, lai liekais šķidrums varētu iztvaikot.
- Pastu izvāra. Gurķi un sarkano sīpolu smalki sasmalcina, sajauc ar salātlapām. Olīveļļu sajauc ar citrona sulu un pievieno salātiem.
- Gaļas – ziedkāposta mērce ir gatava, kad šķidrums ir samazinājies aptuveni par 1/3 – tad to iemaisa pastā un pasniedz ar salātiem.
Pilngraudu auzu cepumi
Sastāvdaļas:
- 2 banāni
- 4 ēdk. zemesriekstu sviesta
- 1 ēdk. medus
- 50g dzērveņu
- 50g rieksti
- 50g koksriekstu skaidiņas
- 200g pilngraudu auzu pārslu
Pagatavošana:
- Uzkarsē krāsni uz 180 grādiem.
- Banānus saspaida ar dakšiņu. Klāt pievieno zemesriekstu sviestu un kārtīgi samaisa.
- Klāt pievieno riekstus, dzērvenes, kokosriekstu skaidiņas un auzu pārslas.
- Visu sajauc kopā.
- Cepamajā pannā izklāj cepampapīru.
- Ar rokām veido vienāda izmēra cepumus un kārto uz pannas.
- Cepumus cep ~ 20-25 min, līdz tie ir gatavi un brūnā krāsā.
- Pirms ēšanas kārtīgi atdzesē.