11.02.2020.

Receptes no meistarklases “Valentīndienas vakariņas”

Kaneloni ar vistas gaļu un spinātiem

Sastāvdaļas

  • 250 g makaronu „Canelloni” jeb makaronu trubiņas;
  • 100 g parmezāna;
  • 1 kg maltās vistas gaļas;
  • 70 – 80 g spinātu;
  • 1 puravs;
  • 2 ķiploka daiviņas.

Mērcei

  • 50 g sviesta;
  • 35 g kviešu miltu;
  • 500 ml piena
  • 400 g tomātu savā sulā.

Pagatavošana

Katliņā uz mērenas uguns izkausē sviestu. Pievieno miltus un vāra, visu laiku maisot, līdz kļūst zeltaini. Pamazām miltiem pievieno pienu, visu laiku maisot ar putojamo slotiņu, lai neveidotos kunkuļi. Vāra uz nelielas uguns, visu laiku maisot, kamēr mērce sabiezē. Pēc tam katliņu noņem no uguns. Pievieno tomātu gabaliņus savā sulā vai svaigus tomātus. Gatavo pildījumu – uz pannas apcep sakapātas spinātlapas, smalkos gabaliņos sagrieztu puravu un ķiploku. Sajauc bļodā kopā ar malto gaļu (maltās gaļas vietā var izmantot smalki sagrieztu vistas fileju). Pievieno sāli, piparus, citas garšvielas un visu kārtīgi samaisa. Liek pildījumu makaronu trubiņās (iepriekš vārīt nav nepieciešams) un izkārto vienā kārtā uz cepamformas ar maliņām. Pāri kaneloni pārlej mērci. Ar dakšiņu nedaudz pabīda trubiņas, lai mērce tiktu starp tām. Liek cepties 180°C uzkarsētā krāsnī uz aptuveni 35 minūtēm. Izņem no krāsns, pārkaisa ar sarīvētu sieru un liek krāsnī vēl uz 5 – 7 minūtēm līdz siers izkūst un kļūst zeltains.

Groziņi ar šķiņķi

Sastāvdaļas

  • 200 g kviešu miltu;
  • 115 g sviesta (auksts);
  • ¼ tjk sāls;
  • 1 šķipsniņa cukura;
  • 2 ēdk auksta ūdens;
  • 100 g šķiņķa;
  • 1 sīpols;
  • 1 puravs;
  • 1 burkāns;
  • 1 selerijas kāts;
  • 2 olas;
  • 100 g grieķu jogurta;
  • sāls/pipari pēc garšas.

Pagatavošana

Gatavo mīklu – liek blenderī miltus, sāli, cukuru un gabaliņos sagrieztu sviestu. Sablenderē līdz drupačām. Izliek bļodā un pievieno aukstu ūdeni. Diezgan ātri izmīca mīklu, lai sviests nepaspēj izkust. No mīklas izveido bumbiņu, ietin plēvē un liek ledusskapī uz 30 minūtēm. Atdzesētu mīklu izrullē 3 mm biezā kārtā. Izgriež aplīšus un liek cepamformiņās. Mīklu sadur ar dakšiņu, pārklāj ar foliju un pa virsu liek pupiņas (svaram). Liek formiņas līdz 180°C uzkarsētajā krāsnī uz 10 minūtēm. Tad izņem ārā, noņem foliju ar pupiņām un liek cepties vēlreiz uz 5 minūtēm. Izņem no krāsns un atdzesē. Gatavo pildījumu – smalki sagriež visus dārzeņus un nedaudz apcep uz pannas, līdz kļūst mīksti. Dārzeņiem pievieno smalki sagrieztu šķiņķi un samaisa. Atsevišķi sakuļ olas ar jogurtu un pievieno garšvielas. Mīklas formiņās saliek dārzeņu – šķiņķa pildījumu un pievieno dažas karotes olu maisījuma. Cep aptuveni 20 minūtēm līdz 200°C, iepriekš uzkarsē krāsni.

Zemeņu jogurta kūka ar avokado – šokolādes krēmu

Sastāvdaļas

Pamatnei

  • 150 g dateļu bez kauliņiem;
  • 150 g grauzdētu mandeļu.

Aveņu pildījumam

  • 400 g Skyr bezpiedevu jogurta;
  • 45 g kļavu sīrupa;
  • 8 g želatīna;
  • 135 g 2.5% piena;
  • 100 g zemeņu (vai citas ogas).

Šokolādes kārtai

  • 80 g avokado mīkstuma;
  • 90 g 70% šokolādes.

Pagatavošana

Pamatnei – samaļ riekstus ar datelēm. Pamatnes masu ieliek formā, izlīdzina un piespiež. Avokado mīkstumu sasmalcina ar blendera palīdzību. Šokolādi izkausē ūdens peldē. Sajauc izkausēto šokolādi ar avokado masu. Vienmērīgi izklāj pāri dateļu kārtai. Atdzesē ledusskapī 10 minūtes. Želatīnu aplej ar pienu un atstāj uz 15 minūtēm, lai uzbriest. Jogurtu sajauc ar kļavu sīrupu. Želatīnu izkausē ūdens peldē, sajauc ar jogurta masu. Iemaisa sagrieztas zemenes. Jogurta masu ielej formā un atdzesē ledusskapī stundu.

Kolrābju – gurķu salāti ar piparmētru mērci

Sastāvdaļas

  • 2 garie gurķi;
  • kolrābis (apmēram 300 – 400 g);
  • 120 g grieķu jogurta;
  • 8 – 10 piparmētru lapiņas;
  • sāls / pipari pēc garšas;
  • dilles dekorēšanai.

Pagatavošana

Sākumā pagatavo mērci – nedaudz sagriež piparmētru lapiņas un sablenderē ar jogurtu. Kolrābi un gurķus notīra, sagriež nelielos salmiņos. Pievieno sāli un piparus, visu samaisa. Iemaisa arī jogurta mērci. Liek bļodā un dekorē ar dillēm un/vai piparmētrām.