22.aprīlī Rīgas Centrāltirgū notika kārtējā Veselīga uztura skolas ēdiena gatavošanas meistarklase. Šoreiz uztura speciāliste Guna Bīlande kopā ar meistarklases dalībniekiem pagatavoja dažādus ēdienus no pākšaugiem – dažādu veidu pupiņām, turku zirņiem un lēcām.
Lūk, pagatavoto ēdienu receptes.
Pākšaugu saldās trifeles
Sastāvdaļas:
- 2 glāzes vārītu sarkano vai brūno pupiņu;
- 150 g sasmalcinātas dateles, rozīnes, aprikozes, kaltētas dzērvenes;
- 5 ēdk. kakao;
- 50 g sasmalcinātas mandeles vai mandeļu milti;
- 50 g kokosa skaidiņu;
- 1 ēdk. kokosa eļļas.
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sablendē vai samaļ un veido bumbiņas, kuras paviļā kokosa skaidiņās vai kakao. Var pievienot mazliet ruma.
Biešu humuss
Sastāvdaļas:
- 200 g turku zirņu;
- 2 vārītas bietes;
- grauzdētas sezama sēklas;
- 50 ml. olīveļļas;
- 1 – 2 ķiploku daiviņas;
- 1 tk. kumīna;
- citronu sula;
- sāls;
- pipari;
- 50 ml. ūdens (var izmantot to, kurā vārījās zirņi).
Pasniegšanai: olīveļļas un garšvielu mix (kumīns, fenhelis, majorāns), grauzdētas sezama sēklas.
Pagatavošana:
Pa nakti izmērcē un nākamajā dienā noskalo un izvāra turku zirņus. Bietes izvāra, nedaudz atdzesē, nomizo un sagriež nelielos gabaliņos un kopā ar citām humusa sastāvdaļām liek blenderī vai virtuves kombainā un samaļ līdz viendabīgai, krēmīgai konsistencei. Pasniedz ar svaigiem vai krāsnī ceptiem dārzeņiem, galetēm vai uz maizītēm.
Lēcu humuss ar ķirbi un saulē kaltētiem tomātiem
Sastāvdaļas:
- 200 g ķirbja;
- 250 g sarkano lēcu;
- 2 ēdk. tahini (vai 3 ēdk. grauzdētu sezama sēklu);
- sula no viena citrona;
- 6 saulē kaltēti tomāti bez eļļas;
- čili pipars vai čili pulveris;
- 30 g olīveļļas (izteiksmīgāka garša būs sezama eļļai);
- jūras sāls.
Pagatavošana:
Lēcas izvāra un atdzesē. No ķirbja pagatavo biezeni – cepeškrāsnī liek šķēlēs sagrieztu ķirbi ar visu mizu un cep apmēram 40 minūtes 200’C. Cepšanas ilgums būs atkarīgs no ķirbja šķirnes un gabalu izmēriem. Kad ķirbis mīksts, atdzesē un ar karoti atdala no mizas. Visas sastāvdaļas liek blenderī – lēcas, ķirbi, sagrieztus tomātus, sasmalcinātu čili (bez sēklām), tahini (vai sezama sēklas), eļļu, citrona sulu un sāli. Ja garšo, tad arī kādu 1 – 2 ķiploka daiviņas. Visu sablendē viendabīgā masā. Noteikti papildus vajadzēs pievienot šķidrumu, tā var būt eļļa vai ūdens. Gatavu ēd ar maizīti un dārzeņiem.
Ķīnas pupiņu un silto dārzeņu salāti
Sastāvdaļas:
- 150 g Ķīnas pupiņu;
- 1 sarkanā paprika;
- 1 liels cukīni (var izmantot arī ķirbi);
- 1 liels saldais sīpols;
- 1 maza pētersīļa sakne (var izmantot arī pastinaku vai selerijas sakni);
- 3 ķiploka daiviņas;
- 1 tk. Vidusjūras garšvielu maisījuma;
- 1 ēdk. olīveļļas vai ķirbju sēklu eļļas;
- 1 buntīte svaigu pētersīļu;
- 1 ēdk. citronu sulas;
- 1 ēdk. sēklu mix.
Pagatavošana:
Pupiņas iepriekšējā vakarā noskalo un iemērc aukstā ūdenī. Sagatavo dārzeņus cepšanai: paprikai izņem sēklotni un sagriež nelielās strēmelēs, pētersīļa sakni nomizo un kopā ar cukīni gareniski sagriež plānās šķēlēs, saldo sīpolu nomizo un sagriež šķēlēs, ķiploka daiviņas nomizo un izspiež cari ķiploku spiedei. Visus dārzeņus pārkaisa ar garšvielu maisījumu un sakapāto ķiploku. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200°C, cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru un uz tā liek dārzeņu šķēles un gabaliņus. Dārzeņus cep krāsnī 15 – 25 minūtes. Pupiņas noskalo un vāra uz lēnas uguns 10 – 15 minūtes līdz tās ir mīkstas, bet ne izjukušas. Notecina sietā. Ber bļodā un pārkaisa ar pētersīļiem. Pagatavo mērci, samaisot kopā eļļu un citrona sulu. To pārlej pāri pupiņām un pētersīļiem un samaisa. Kārto uz šķīvjiem, pārkaisa ar sēkliņām. Pasniedz siltus!
Vēl fotogrāfijas no meistarklases galerijā.