Video pusaudžiem par dažādām ar higiēnu saistītām tēmām

Slimību profilakses un kontroles centrs ir izveidojis izglītojošus video pusaudžiem par personīgo higiēnu. Video sērijā ir iekļauti video ar ieteikumiem kā rūpēties par savu intīmo zonu higiēnu, video par svīšanu un piemērota apģērba izvēli, kā arī video par roku, sejas ādas un galvas ādas un matu kopšanu. Izveidotajos video materiālos ir uzsvērta personīgās higiēnas nozīme veselībai un pašapziņas celšanai, kas ir svarīgi pusaudžu vecumposmā.

 

Receptes no gatavošanas meistarklases “Maize – cepsim paši!”

Fokača

Sastāvdaļas

  • 225 g kviešu miltu (no tiem 50 g pilngraudu kviešu milti);
  • 6 g sausā rauga;
  • ½ tējkarotes sāls;
  • ½ tējkarotes cukura;
  • 7 ēdamkarotes olīveļļas;
  • rozmarīna zariņš;
  • sauja ķirštomātiņu;
  • 150 ml silts ūdens.

Pagatavošana

Miltus sajauc ar sāli, cukuru un raugu, vidū izveido bedrīti, kurā ielej 150 ml silta ūdens un 2 ēdamkarotes eļļas. Pamazām jauc klāt miltus un, pievienojot visus, samīca mīklu. Mīca pamatīgi, līdz mīkla ir vijīga un nelīp pie rokām. Tai nevajadzētu būt pārāk stingrai, mīklai var pievienot vēl nedaudz silta ūdens. Mīklu saveļ bumbā, pārklāj ar dvielīti un siltā vietā raudzē, līdz tā dubultojas apjomā. Tad to apmērām 2 cm biezā kārtā ieklāj veidnē – to iepriekš izklāj ar cepampapīru un pārslaka ar eļļu. Mīklu var klāt uz cepampapīra arī tāpat, bez veidnes. Ar pirkstiem mīklu izlīdzina, pārklāj un siltumā atkal raudzē. Tad mīklā ar pirkstiem vai koka karotes kātu izspiež iedobumiņus, ieliek tur uz pusēm sagrieztus tomātiņus. Mīklu pārkaisa ar rozmarīna lapiņām, pārlaista pārpalikušo eļļu, var pārkaisīt rupju sāli. Krāsnī 230 grādu temperatūrā cep 10 minūtes. Tad karstumu samazina uz 200 grādiem, cep vēl 10 minūtes.

Bulciņu maize ar sieru

Sastāvdaļas

  • 200 g kviešu miltu;
  • 50 g auzu miltu;
  • ½ glāzes piena vai ūdens;
  • ola;
  • 30 g sviesta;
  • šķipsniņa sāls;
  • ēdamkarote cukura;
  • 5 g sausā rauga;
  • 80 g mocarellas siera;
  • sezama sēkliņas un ķimenes.

Pagatavošana

Bļodā iesijā miltos, kas sajaukti ar sāli, cukuru un raugu, vidū izveido bedrīti, ielej siltu pienu, ūdeni vai abus, pievieno mīkstu sviestu un olu, nedaudz atstājot pārsmērēšanai. Pamazām jauc klāt miltus, izveido mīklu. Labi samīca, pārklāj ar dvieli un noliek siltā vietā, līdz mīkla ir uzrūgusi un dubultojusies. Tad to saspaida, izveido garenu desiņu un sadala 9 vienādos gabalos. Arī sieru sadala 9 gabalos. Katru mīklas gabaliņu saplacina, vidū liek siera gabaliņu, cieši ietin mīklā un saveļ apaļās bumbiņās. Bumbiņas liek ietaukotā veidnē, pārsmērē ar olu, daļu pārkaisa ar sezamu, daļu – ar ķimenēm. Veidni pārsedz, uz 15 minūtēm noliek uzrūgt. Tad liek sakarsētā krāsnī un 200 grādu temperatūrā cep 20 minūtes. Cepoties bulciņas sacepsies kopā. Izņemtas no krāsns padzesē, tad bulciņas atlauž un siltas pasniedz.

Pilngraudu dārzeņu maize

Sastāvdaļas

  • 240 g sarīvētu burkānu;
  • 1 sīki sakapāts sarkanais sīpols;
  • 2 saspiestas ķiploka daiviņas;
  • 3 sīki sagriezti seleriju kāti;
  • 125 g šampinjonu (šķēlītes);
  • mazs cukīni (šķēlītes);
  • 3 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu un kinzas;
  • 60 g sarīvēta čedaras siera;
  • 125 g pilngraudu miltu;
  • 2 olas.

Pagatavošana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Izklāj formu ar cepampapīru. Visus dārzeņus, sēnes, zaļumus, čedaras sieru, olas un miltus lielā bļodā, samaisa viendabīgā masā. To liek ar cepampapīru izklātā formā un cep apmērām vienu stundu.

Biezpiena rudzu maize

Sastāvdaļas (3 gab.)

  • 9 ēdamkarotes mīksta biezpiena;
  • 3 olas;
  • 21 ēdamkarote pilngraudu rudzu miltu;
  • 2,5 tējkarotes cepamā pulvera;
  • sāls pēc garšas;
  • saulespuķu sēkliņas rotāšanai.

Pagatavošana

Samaisa biezpienu, olas un sāli līdz viendabīgai masai. Pievieno miltus ar cepamo pulveri un samaisa. Labāk maisīt ar dakšiņu vai lāpstiņu, jo mīkla būs ļoti lipīga – tā ir pareiza konsistence, vairāk miltus nepievieno, citādāk maizīte būs cieta. Sadala mīklu 3 daļās un izveidot apaļas maizītes. Var izrotāt ar sēkliņām. Liek cepties cepeškrāsnī 200°C līdz paliek zeltaini brūna.

Mandeļu, tomātu un bazilika pesto

Sastāvdaļas

  • 4 lieli tomāti;
  • 90 g blanšētu mandeļu
  • 2 ķiploku daiviņas;
  • melnie pipari;
  • mazs saišķītis bazilika;
  • 4 ēdamkarotes olīveļļas
  • 4 ēdamkarotes svaigi rīvēta cietā siera.

Pagatavošana

Tomātus nomizo un izgriež sēklas. Tad tomātus pārkaisa ar sāli un liek caurdurī, lai kārtīgi izvelk sulu un notecinās. Pēc tam lieko sāli noskalo, tomātus nosusina papīra dvielī un kopā ar blanšētām mandelēm un ķiploku daiviņām liek blenderī. Pieber sāli un piparus, arī bazilika lapiņas, pielej ēdamkaroti olīveļļas. Sablendē viendabīgā masā, pievieno sarīvēto sieru, atlikušo olīveļļu un rūpīgi samaisa.

Salsa verde

Sastāvdaļas

  • 5 marinēti nelieli gurķi;
  • maza ķiploka daiviņa;
  • sauja sagrieztu pētersīļu;
  • 2 ēdamkarotes sagrieztu diļļu;
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas;
  • ēdamkarote citrona sulas.

Pagatavošana

Visu ļoti sīki sakapā, samaisa un atstāj 20 minūtes ievilkties.

100 jaundzimušie saņēmuši ilgtspējīgus zīdaiņu pūriņus

 

Labdarības iniciatīvas “Atbildīga izvēle no pirmās dzīves dienas” ietvaros 100 Latvijas jaundzimušie saņēma īpašos zīdaiņu pūriņus ar pirmajām drēbītēm un higiēnas precēm. Īpašos pūriņus, kuros iekļautas tikai videi draudzīgas lietas, savā jubilejas gadā dāvināja vadošais degvielas tirgotājs Latvijā Neste sadarbībā ar Rīgas Dzemdību namu. 

Aizvadītajā gadā Neste atzīmēja 30 gadu darbību Latvijā un savā jubilejā dāvināja īpašos “Neste zīdaiņa pūriņus” tiem mazuļiem, kas piedzima Rīgas Dzemdību nama katra mēneša 30. datumā sākot no jūnija. Pūriņus kopumā saņēma 59 zēni un 41 meitene, no kuriem četri bija dvīnīšu pāri.

Pūriņš ir aizceļojis pie ģimenēm teju no visas Latvijas, un tajā iekļautās ilgtspējīgās drēbītes un higiēnas preces sniedza iespēju jaunajiem vecākiem jau no pirmās dzīves dienas savam mazulim sniegt apzinātu iespēju dzīvot tīrākā un dabiskā vidē.

“Savā jubilejas gadā vēlējāmies pasniegt īpašu dāvanu plašākai sabiedrībai un vienlaikus akcentēt to, cik būtiski ikvienam no mums jau šodien lūkoties ar skatu nākotnē, rīkoties atbildīgi un saudzēt apkārtējo vidi. Bērni ir mūsu nākotne, iedvesma un motivācija būt atbildīgiem, pieņemt atbildīgus lēmumus ik dienu un visiem kopā sekmēt to, ka saviem bērniem un viņu bērniem atstāsim zaļāku planētu. Ceram, ka šis pūriņš un idejas, ko tas iemieso, mūsu A planētas jaunpienācējiem jau šūpulī ieliks mīlestību un cieņu pret vidi,” stāsta Armands Beiziķis, Neste Latvija valdes priekšsēdētājs.

Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Markova: “Braucot mājās no Dzemdību nama, jaunie vecāki līdzi ved visdārgāko dāvanu – jaundzimušo  bērniņu! Tām ģimenēm, kuras ieguva šos zīdaiņu pūriņus, tika dāvātas papildu pozitīvas emocijas un, protams, materiāls atbalsts. Gan labas emocijas, gan finansiāls atspaids ģimenēm ir īpaši nozīmīgs šajā sarežģītajā epidēmijas laikā. Tāpēc visu ģimeņu vārdā saku Neste Latvija paldies par lielisko iniciatīvu!” 

Labdarības projektā “Atbildīga izvēle no pirmās dzīves dienas” Rīgas Dzemdību nama 3., 4. un 6. stāvā ir izveidotas un uzstādītas arī īpašas instalācijas – fotosiena, pie kuras jaunie vecāki ar magnētiņiem var salikt sava jaundzimušā bērniņa vārdu un dzimšanas datumu, tādējādi iemūžinot skaisto mirkli, kad bērniņš ir ieradies šajā pasaulē. Instalācijas simbolizē jaundzimušo bērniņu nonākšanu uz mūsu vienīgās jeb A planētas, kurā ir būtiski pieņemt atbildīgas izvēles jau no pirmās dzīves dienas, jo citas jeb B planētas mums vienkārši nav. Populārākie vārdi starp šo pūriņu saņēmējiem meitenēm ir Sofija, Emīlija, Laura un Estere, savukārt zēniem – Dāvids, Markuss, Emīls, Hugo un Timurs.

Viss ir Norm.a

Eiropā gada laikā katrs ceturtais cilvēks cieš no psihiskās veselības sarežģījumiem. Tie var būt miega traucējumi vai īslaicīga nomāktība, taču tās var būt arī tādas saslimšanas kā depresija, anoreksija, bipolāri afektīvi traucējumi, vielu atkarības un citi.

Psihiskās veselības sarežģījumi samazina cilvēka spēju sevi realizēt, veidot veselīgas attiecības ar ģimeni, draugiem, kopienu, piedzīvot profesionālu piepildījumu, ietekmējot arī mūsu kopējo labklājību un ekonomiku. Tāpēc ir labi būt zinošam, lai tad, kad palīdzība būs nepieciešama pašam vai tuviniekam, spētu pilnvērtīgi iesaistīties situācijas risināšanā.

Latvijas Republikas Veselības ministrija ir izveidojusi kampaņu “Viss ir Norm.a”, kuras ietvaros kopš 2020.gada jūlija gada laikā ik mēnesi tiek piedāvāts viena cilvēka reāls stāstu par to, kā viņš mācās sadzīvot ar savas psihiskās veselības vajadzībām. Tie būs divpadsmit stāsti par dažādiem psihiskās veselības sarežģījumiem: depresiju, nesuicidālu paškaitējumu, narkotiku atkarību, alkohola atkarību, anoreksiju, robežstāvokļa personības traucējumiem, bipolāri afektīviem traucējumiem, šizoafektīviem traucējumiem, demenci, mācīšanās traucējumiem, uzmanības deficītu un hiperaktivitāti, garīgo atpalicību. Ar stāstiem un citu noderīgu informāciju iespējams iepazīties šeit.

Katrs stāsts ir unikāls

Ne vienmēr konkrētie traucējumi visiem izpaužas vienādi. Vēl svarīgāk – ne vienmēr tos var mazināt ar vienām un tām pašām metodēm. Tomēr ir dažas kopīgas lietas, kas vieno visus stāstus:

  • svarīgi atpazīt simptomus un brīdi, kad pats tos vairs nespēj regulēt,
  • lūgt palīdzību līdzcilvēkiem un speciālistiem, kuriem uzticies,
  • vienlaikus apzināties, ka sadzīvot ar šķēršļiem būs jāmācās pašam un pārmaiņas ir ciklisks process, kas prasa laiku un darbu ar sevi.

Atceries, ka situācijas var būt dažādas – reizēm medikamenti nav vajadzīgi un pietiks ar atpūtu, dzīvesveida maiņu, terapiju. Reizēm simptomi ir spēcīgāki un zāles palīdz iegūt atsperšanās punktu, lai rastu spēku uzsākt darbu ar sevi, un dažreiz zāles ir ilgstošs atbalsta plecs. Tas viss ir normāli. Galvenais kopā ar labu speciālistu atrast sev piemērotāko risinājumu.

Tā reizēm notiek – dzīvē pienāk laiks, kad nejūties labi. Varbūt ir slikti. Varbūt pat ļoti slikti, un jau ilgi. Redzi, tava psihiskā veselība ir tikpat reāla kā fiziskā. Tā var sašķobīties. Vai zināji, ka Eiropā katrs ceturtais cilvēks gada laikā saskaras ar psihiskās veselības sarežģījumiem? 

Ir labas ziņas. 

Tev nav jātēlo, ka viss ir kārtībā. 

Nenoliedz to, kā jūties. 

Necieties. Nesakod zobus. 

Tu neesi viens. Meklē palīdzību. Tas ir normāli.

Kur meklēt bezmaksas palīdzību?

Ambulatorā palīdzība:

Izvēlies uzticamus informācijas avotus

Esi piesardzīgs – psihiskā veselība ir joma, kurā valda daudz novecojušas infromācijas, aizspriedumu un nepatiesu pieņēmumu. Internets ir būtisks izziņas avots, taču vienmēr rūpīgi izvērtē informācijas uzticamību:

  • Vai resurss, kurā tā ievietota, ir uzticams?
  • Vai tā ir pierādījumos balstīta?
  • Ja neesi drošs, meklē iespēju pārbaudīt to pie psihiskās veselības speciālista.

Papildu informāciju atradīsi

ESparveselību.lv

Nenovērsies.lv

Kampaņa tiek realizēta Veselības ministrijas īstenotā ESF projekta “Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” ietvaros (Nr.9.2.4.1./16/I/001).

Receptes no gatavošanas meistarklases “Sezonas hīts – ķirbis”

Ķirbja un apelsīnu krēmzupa

Sastāvdaļas

  • 600 g nomizota un iztīrīta ķirbja;
  • sīpols
  • 3 apelsīni;
  • 1/2 l dārzeņu buljona;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • šķipsniņa aso piparu;
  • 8 bagetes šķēles;
  • sāls;
  • pipari;
  • 100 ml 10% saldā krējuma;
  • olīveļļa.

Pagatavošana

Ķirbi un sīpolu sagriež gabaliņos. Diviem apelsīniem nogriež mizu bez baltās daļas, trešajam apelsīnam mizu norīvē, visiem izspiež sulu. Katliņā, uzkarsētā eļļā cep sīpolu, kamēr caurspīdīgs, pievieno sagrieztu ķirbi. Pielej apelsīnu sulu un buljonu, pievieno nogrieztās miziņas, katliņam uzliek vāku un lēni vāra 20 minūtes. Norīvēto apelsīna miziņu sajauc ar saberztu ķiploka daiviņu, asajiem pipariem un 3 ēdamkarotēm olīveļļas. Pārsmērē ar maisījumu bagetes šķēlītes, pārkaisa sāli, liek uz pannā ieklāta cepampapīra, sakarsētā cepeškrāsnī 230 grādu temperatūrā apcep zeltainas. No zupas izņem apelsīnu mizas un zupu sablendē – ja tā šķiet par biezu, pielej nedaudz vārīta ūdens. Zupā iemaisa saldo krējumu, uzkarsē, pēc garšas pievieno sāli un piparus, lej šķīvjos, grezno ar pētersīļa lapiņu un pasniedz ar apceptajām maizes šķēlītēm.

Veģetārais sautējums ar ķirbi un dzērvenēm un kvinoju

Sastāvdaļas

  • mazs sviesta ķirbis;
  • olīveļļa;
  • sīpols;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • neliels ingvera gabaliņš;
  • 1 tējkarote garšaugu maisījuma;
  • 150 g kvinojas;
  • 2 ēdamkarotes žāvētu dzērveņu;
  • 1/2 citrona sula;
  • 600 ml dārzeņu buljona;
  • 1/2 granātābola;
  • nedaudz piparmētras.

Pagatavošana

Notīrītu ķirbi sagriež kubiņos. Liek cepešpannā, pārslaka ar eļļu, pārkaisa ar sāli un pipariem. Krāsnī 200 grādu temperatūrā cep 30 – 35 minūtes. Uz plīts katliņā sakarsētā eļļā lēni sautē sasmalcinātus ķiplokus, sīpolu un ingveru. Pieber sāli, piparus un garšaugu maisījumu, kvinoju. Apmaisot vēl īsu brīdi pacep, tad pieber žāvētās dzērvenes, pārlej buljonu un citrona sulu, uzvāra un uz mazas uguns, uzliekot vāku, sautē 25 minūtes. Kad kvinoja mīksta, noņem no uguns, iemaisa ceptos ķirbjus. Liek porciju traukos, pārber ar granatābola sēklām un piparmētru lapiņām.

Viltotie makaroni – spageti ķirbis ar pētersīļiem un Parmezāna sieru

Sastāvdaļas

  • spageti ķirbis;
  • 2 ēdamkarotes sviesta;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 saujas sakapātu pētersīļu;
  • šķipsna sāls;
  • 100 g sarīvēta Parmezāna siera.

Pagatavošana

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190°C. Spageti ķirbi pārgriež gareniski uz pusēm un izgrebj tā sēklas. Novieto uz cepešplāts (ar mīkstuma pusi uz leju), kas izklāta ar cepamo papīru. Ķirbi cep 30 – 45 minūtes, atkarībā no lieluma. Kad ķirbis mīksts, to izņem no krāsns un atdzesē 10 minūtes. Ar dakšiņu izskrāpē ķirbja mīkstumu, lai veidotos spageti līdzīgi stiebriņi. Ja ķirbi grūti izgrebt, to ievieto cepeškrāsnī, lai pacepas vēl 10 minūtes. Lielā pannā izkausē sviestu un apcep saspiestu ķiploku uz vidējas liesmas. Kad sāk smaržot pēc ķiploka, pannā saber pētersīļus, spageti ķirbja mīkstumu un pievieno sāli. Apcep pāris minūtes un tad pārkaisa ar Parmezāna sieru – to iemaisa maltītē, lai izkūst. Viltotos spageti pasniedz uzreiz, kamēr silti.

Ķirbja un ābolu strūdele

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 250 g miltu;
  • 2 ēdamkarotes etiķa;
  • 2 ēdamkarotes eļļas;
  • 2 nelielas olas.

Pildījumam

  • 3 āboli;
  • 300 g nomizota ķirbja;
  • 70 g cukura;
  • 180 g biezpiena;
  • 30 g samaltu ķirbja sēkliņu;
  • 1 tējkarote kanēļa;
  • 3 ēdamkarotes rīvmaizes;
  • pūdercukurs pārkaisīšanai.

Pagatavošana

Visas mīklas sastāvdaļas sajauc un mīca, pielej tik daudz silta ūdens, lai izveidotos stingra, vijīga mīkla. To uz 20 minūtēm noliek uzbriest. Ābolus nomizo, izgriež serdes, ābolus sagriež plānās šķēlītēs. Arī ķirbi sagriež plānās šķēlītēs. Abus liek kopā un sajauc ar biezpienu, cukuru, kanēli un maltajām sēkliņām. Mīklu izrullē ļoti, ļoti plānā kārtā, pārkaisa rīvmaizi. Virsū liek pildījumu, atstājot tālākajā malā 5 – 6 cm brīvu joslu, pārējās malās 3 cm brīvu joslu. Sākot no tuvākās malas, mīklu tin ruletē, galos mīklu nolokot, savienojuma vietai jābūt apakšā. Ruleti liek uz cepampannā ieklāta cepampapīra. Krāsnī 200 grādu temperatūrā cep 45 – 50 minūtes vai ilgāk, līdz rulete kļūst zeltaina. Padzesētu pārkaisa ar pūdercukuru un griež biezās šķēlēs.

 

25
« gada 25 »

 

 

 

 

Visbiežāk kritieni notiek tieši mājās!

Lai senioru ikdiena savā mājvietā būtu pēc iespējas drošāka, Rīgas domes Labklājības departaments ir izstrādājis video, kurā uzskatāmi parādīti vienkārši veidi, kā pielāgot savu mājvietu droši un tādējādi mazinātu arī kritienu risku.

Rīgas domes Labklājības departaments ir izstrādājis arī plakātus, kurā vienkārši un uzskatāmi pausts vēstījums par to, kādi ir biežākie traumatisma riska faktori mājvietā, un kā no tiem iespējams izvairīties.

Kā vieni no biežākajiem cēloņiem jāmin tie kritieni, ko izraisa paslīdēšana, paklupšana vai aizķeršanās aiz paklājiem, sliekšņiem, elektrības vadiem un citiem priekšmetiem, kas aizšķērso ceļu. Tāpat jāpiemin arī apgaismojums – tam jābūt pietiekamam, lai pārvietošanās būt pēc iespējamas redzamāka!

Plakāts par senioru traumatismu – ar risinājumiem mājokļa labiekārtošanai – decembra pirmajās nedēļās tika izvietots arī Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās, lai pievērstu pēc iespējas lielāku sabiedrības, it īpaši senioru uzmanību.

 

 

 

 

 

 

Izveidota digitāla karte pastaigām Rīgas mežos

Pastaigas dabā ir vitāli svarīgas laikā, kad vairums Latvijas iedzīvotāju strādā no mājām un pavada laiku telpās. Gādājot, lai cilvēki pastaigātos mežos un nedrūzmētos populārākajās dabas takās, uzņēmums “Rīgas meži” ir izveidojis digitālo karti mdps.rigasmezi.lv pastaigu maršruta plānošanai Rīgas mežos. Kartē pieejama informācija par meža teritorijām ar stigām un takām.

Svaigo gaisu var ieelpot priežu mežos, kas aug visapkārt Rīgai. Ja ir vēlme atpūsties meža teritorijā bez drūzmēšanās, “Rīgas meži” aicina pastaigās doties kādā no “Rīgas mežiem” piederošajiem un aprūpētajiem 60 000 ha mežiem, kas atrodas apmēram 50 km rādiusā ap Rīgu. Vispirms digitālajā kartē mdps.rigasmezi.lv izpētiet, kurp doties. Digitālajā kartē atradīsiet informāciju ar teritorijām, kas ir piemērotas atpūtai mežā un kurām var piekļūt ar automašīnu, sabiedrisko transportu un velosipēdu.

Atverot lapu mdps.rigasmezi.lv, dažādos slāņos iespējams redzēt mežu teritorijas ar stigām un takām, kā arī brīdinājumus par uzsāktu vai plānotu mežizstrādi. Sākotnēji karte tika izveidota “Rīgas mežu” darba vajadzībām. Digitālā karte pielāgota uzņēmuma ģeogrāfiskās informācijas sistēmai, ar kuras palīdzību iespējams izplatīt informāciju par rekreācijai piemērotām teritorijām.

Ar piedzīvoto pastaigās pa Rīgas mežiem tiek aicināts dalīties sociālajos tīklos, izmantojot tēmturi #ejmeza. No visām iesūtītajām publikācijām  “Rīgas meži” ar datorprogrammas palīdzību izlozēs uzvarētājus un tiem dāvinās kādu no Rīgas ekotūrisma ceļvežiem.

Aicinām aktuālo informāciju, bildes un video par digitālo karti un pastaigu maršrutiem meklēt interneta un Facebook lapās Rīgas Meži,  Kultūras un atpūtas parks “Mežaparks” un Rīga.lv.

Aicinām ņemt līdzi maisiņu atkritumiem un ievērot mežsaimnieku un dabas sargu lūgumu: “Ko dabā atnesi, to aiznes!” Atgādinām, ka Rīgas mežos eglītes cirst nedrīkst.

 

Kā sagatavoties pastaigai mežā?

  • Plāno maršrutu, ieskatoties digitālajās kartēs: Visprecīzākā informācija par “Rīgas mežu” apsaimniekotajiem mežiem, takām un stigām atrodama www.mdps.rigasmezi.lv.
  • Uzlādē telefonu, lai vienmēr varētu palūkoties kartē, kur atrodies.
  • Mugursomā ieliec termosu ar karstu dzērienu un maltīti, mežā vienmēr viss garšo labāk. Noderēs sausu zeķu pāris un šokolāde, kad saruks spēki.
  • Putnu un tālo skatu pietuvināšanai noderēs binoklis.
  • Paņem līdz maisiņu, kur ielikt atkritumus. Gan savus, gan citu pamestos. Ievēro mežsaimnieku un dabas sargu lūgumu: “Ko dabā atnesi, to aiznes!”
  • Atceries, ka Rīgas mežos eglītes cirst aizliegts!