Receptes no gatavošanas meistarklases “Sezonas hīts – ķirbis”

Ķirbja un apelsīnu krēmzupa

Sastāvdaļas

  • 600 g nomizota un iztīrīta ķirbja;
  • sīpols
  • 3 apelsīni;
  • 1/2 l dārzeņu buljona;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • šķipsniņa aso piparu;
  • 8 bagetes šķēles;
  • sāls;
  • pipari;
  • 100 ml 10% saldā krējuma;
  • olīveļļa.

Pagatavošana

Ķirbi un sīpolu sagriež gabaliņos. Diviem apelsīniem nogriež mizu bez baltās daļas, trešajam apelsīnam mizu norīvē, visiem izspiež sulu. Katliņā, uzkarsētā eļļā cep sīpolu, kamēr caurspīdīgs, pievieno sagrieztu ķirbi. Pielej apelsīnu sulu un buljonu, pievieno nogrieztās miziņas, katliņam uzliek vāku un lēni vāra 20 minūtes. Norīvēto apelsīna miziņu sajauc ar saberztu ķiploka daiviņu, asajiem pipariem un 3 ēdamkarotēm olīveļļas. Pārsmērē ar maisījumu bagetes šķēlītes, pārkaisa sāli, liek uz pannā ieklāta cepampapīra, sakarsētā cepeškrāsnī 230 grādu temperatūrā apcep zeltainas. No zupas izņem apelsīnu mizas un zupu sablendē – ja tā šķiet par biezu, pielej nedaudz vārīta ūdens. Zupā iemaisa saldo krējumu, uzkarsē, pēc garšas pievieno sāli un piparus, lej šķīvjos, grezno ar pētersīļa lapiņu un pasniedz ar apceptajām maizes šķēlītēm.

Veģetārais sautējums ar ķirbi un dzērvenēm un kvinoju

Sastāvdaļas

  • mazs sviesta ķirbis;
  • olīveļļa;
  • sīpols;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • neliels ingvera gabaliņš;
  • 1 tējkarote garšaugu maisījuma;
  • 150 g kvinojas;
  • 2 ēdamkarotes žāvētu dzērveņu;
  • 1/2 citrona sula;
  • 600 ml dārzeņu buljona;
  • 1/2 granātābola;
  • nedaudz piparmētras.

Pagatavošana

Notīrītu ķirbi sagriež kubiņos. Liek cepešpannā, pārslaka ar eļļu, pārkaisa ar sāli un pipariem. Krāsnī 200 grādu temperatūrā cep 30 – 35 minūtes. Uz plīts katliņā sakarsētā eļļā lēni sautē sasmalcinātus ķiplokus, sīpolu un ingveru. Pieber sāli, piparus un garšaugu maisījumu, kvinoju. Apmaisot vēl īsu brīdi pacep, tad pieber žāvētās dzērvenes, pārlej buljonu un citrona sulu, uzvāra un uz mazas uguns, uzliekot vāku, sautē 25 minūtes. Kad kvinoja mīksta, noņem no uguns, iemaisa ceptos ķirbjus. Liek porciju traukos, pārber ar granatābola sēklām un piparmētru lapiņām.

Viltotie makaroni – spageti ķirbis ar pētersīļiem un Parmezāna sieru

Sastāvdaļas

  • spageti ķirbis;
  • 2 ēdamkarotes sviesta;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 saujas sakapātu pētersīļu;
  • šķipsna sāls;
  • 100 g sarīvēta Parmezāna siera.

Pagatavošana

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190°C. Spageti ķirbi pārgriež gareniski uz pusēm un izgrebj tā sēklas. Novieto uz cepešplāts (ar mīkstuma pusi uz leju), kas izklāta ar cepamo papīru. Ķirbi cep 30 – 45 minūtes, atkarībā no lieluma. Kad ķirbis mīksts, to izņem no krāsns un atdzesē 10 minūtes. Ar dakšiņu izskrāpē ķirbja mīkstumu, lai veidotos spageti līdzīgi stiebriņi. Ja ķirbi grūti izgrebt, to ievieto cepeškrāsnī, lai pacepas vēl 10 minūtes. Lielā pannā izkausē sviestu un apcep saspiestu ķiploku uz vidējas liesmas. Kad sāk smaržot pēc ķiploka, pannā saber pētersīļus, spageti ķirbja mīkstumu un pievieno sāli. Apcep pāris minūtes un tad pārkaisa ar Parmezāna sieru – to iemaisa maltītē, lai izkūst. Viltotos spageti pasniedz uzreiz, kamēr silti.

Ķirbja un ābolu strūdele

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 250 g miltu;
  • 2 ēdamkarotes etiķa;
  • 2 ēdamkarotes eļļas;
  • 2 nelielas olas.

Pildījumam

  • 3 āboli;
  • 300 g nomizota ķirbja;
  • 70 g cukura;
  • 180 g biezpiena;
  • 30 g samaltu ķirbja sēkliņu;
  • 1 tējkarote kanēļa;
  • 3 ēdamkarotes rīvmaizes;
  • pūdercukurs pārkaisīšanai.

Pagatavošana

Visas mīklas sastāvdaļas sajauc un mīca, pielej tik daudz silta ūdens, lai izveidotos stingra, vijīga mīkla. To uz 20 minūtēm noliek uzbriest. Ābolus nomizo, izgriež serdes, ābolus sagriež plānās šķēlītēs. Arī ķirbi sagriež plānās šķēlītēs. Abus liek kopā un sajauc ar biezpienu, cukuru, kanēli un maltajām sēkliņām. Mīklu izrullē ļoti, ļoti plānā kārtā, pārkaisa rīvmaizi. Virsū liek pildījumu, atstājot tālākajā malā 5 – 6 cm brīvu joslu, pārējās malās 3 cm brīvu joslu. Sākot no tuvākās malas, mīklu tin ruletē, galos mīklu nolokot, savienojuma vietai jābūt apakšā. Ruleti liek uz cepampannā ieklāta cepampapīra. Krāsnī 200 grādu temperatūrā cep 45 – 50 minūtes vai ilgāk, līdz rulete kļūst zeltaina. Padzesētu pārkaisa ar pūdercukuru un griež biezās šķēlēs.

 

25
« gada 25 »

 

 

 

 

Visbiežāk kritieni notiek tieši mājās!

Lai senioru ikdiena savā mājvietā būtu pēc iespējas drošāka, Rīgas domes Labklājības departaments ir izstrādājis video, kurā uzskatāmi parādīti vienkārši veidi, kā pielāgot savu mājvietu droši un tādējādi mazinātu arī kritienu risku.

Rīgas domes Labklājības departaments ir izstrādājis arī plakātus, kurā vienkārši un uzskatāmi pausts vēstījums par to, kādi ir biežākie traumatisma riska faktori mājvietā, un kā no tiem iespējams izvairīties.

Kā vieni no biežākajiem cēloņiem jāmin tie kritieni, ko izraisa paslīdēšana, paklupšana vai aizķeršanās aiz paklājiem, sliekšņiem, elektrības vadiem un citiem priekšmetiem, kas aizšķērso ceļu. Tāpat jāpiemin arī apgaismojums – tam jābūt pietiekamam, lai pārvietošanās būt pēc iespējamas redzamāka!

Plakāts par senioru traumatismu – ar risinājumiem mājokļa labiekārtošanai – decembra pirmajās nedēļās tika izvietots arī Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās, lai pievērstu pēc iespējas lielāku sabiedrības, it īpaši senioru uzmanību.

 

 

 

 

 

 

Izveidota digitāla karte pastaigām Rīgas mežos

Pastaigas dabā ir vitāli svarīgas laikā, kad vairums Latvijas iedzīvotāju strādā no mājām un pavada laiku telpās. Gādājot, lai cilvēki pastaigātos mežos un nedrūzmētos populārākajās dabas takās, uzņēmums “Rīgas meži” ir izveidojis digitālo karti mdps.rigasmezi.lv pastaigu maršruta plānošanai Rīgas mežos. Kartē pieejama informācija par meža teritorijām ar stigām un takām.

Svaigo gaisu var ieelpot priežu mežos, kas aug visapkārt Rīgai. Ja ir vēlme atpūsties meža teritorijā bez drūzmēšanās, “Rīgas meži” aicina pastaigās doties kādā no “Rīgas mežiem” piederošajiem un aprūpētajiem 60 000 ha mežiem, kas atrodas apmēram 50 km rādiusā ap Rīgu. Vispirms digitālajā kartē mdps.rigasmezi.lv izpētiet, kurp doties. Digitālajā kartē atradīsiet informāciju ar teritorijām, kas ir piemērotas atpūtai mežā un kurām var piekļūt ar automašīnu, sabiedrisko transportu un velosipēdu.

Atverot lapu mdps.rigasmezi.lv, dažādos slāņos iespējams redzēt mežu teritorijas ar stigām un takām, kā arī brīdinājumus par uzsāktu vai plānotu mežizstrādi. Sākotnēji karte tika izveidota “Rīgas mežu” darba vajadzībām. Digitālā karte pielāgota uzņēmuma ģeogrāfiskās informācijas sistēmai, ar kuras palīdzību iespējams izplatīt informāciju par rekreācijai piemērotām teritorijām.

Ar piedzīvoto pastaigās pa Rīgas mežiem tiek aicināts dalīties sociālajos tīklos, izmantojot tēmturi #ejmeza. No visām iesūtītajām publikācijām  “Rīgas meži” ar datorprogrammas palīdzību izlozēs uzvarētājus un tiem dāvinās kādu no Rīgas ekotūrisma ceļvežiem.

Aicinām aktuālo informāciju, bildes un video par digitālo karti un pastaigu maršrutiem meklēt interneta un Facebook lapās Rīgas Meži,  Kultūras un atpūtas parks “Mežaparks” un Rīga.lv.

Aicinām ņemt līdzi maisiņu atkritumiem un ievērot mežsaimnieku un dabas sargu lūgumu: “Ko dabā atnesi, to aiznes!” Atgādinām, ka Rīgas mežos eglītes cirst nedrīkst.

 

Kā sagatavoties pastaigai mežā?

  • Plāno maršrutu, ieskatoties digitālajās kartēs: Visprecīzākā informācija par “Rīgas mežu” apsaimniekotajiem mežiem, takām un stigām atrodama www.mdps.rigasmezi.lv.
  • Uzlādē telefonu, lai vienmēr varētu palūkoties kartē, kur atrodies.
  • Mugursomā ieliec termosu ar karstu dzērienu un maltīti, mežā vienmēr viss garšo labāk. Noderēs sausu zeķu pāris un šokolāde, kad saruks spēki.
  • Putnu un tālo skatu pietuvināšanai noderēs binoklis.
  • Paņem līdz maisiņu, kur ielikt atkritumus. Gan savus, gan citu pamestos. Ievēro mežsaimnieku un dabas sargu lūgumu: “Ko dabā atnesi, to aiznes!”
  • Atceries, ka Rīgas mežos eglītes cirst aizliegts!

 

Receptes no gatavošanas meistarklases “Pankūku rīts”

 

Topinambūru kraukšķīgās pankūkas ar valriekstu pesto

Sastāvdaļas:

Pankūkām
* 500 g topinambūra;
* 1 vidējs saldais sīpols;
* 2 olas;
* 1/3 glāzes (ap 60 g) miltu;
* 1 tējk. cepamā pulvera;
* 100 g cietā siera;
* šķipsna sāls, pipari;
* eļļa cepšanai.

Pesto
* 70 g valrieksti;
* 2 lielas ķiploku galviņas;
* 2 pilnas krūzes svaiga bazilika lapas;
* 1/2 tējk. jūras sāls;
* 1/2 glāzes extra virgin olīveļļa;
* 70 g cietais siers.

Pagatavošana:

Topinambūru nomazgā, nomizo un sarīvē uz vidēji rupjas rīves. Sarīvētos topinambūrus liek traukā, kurā ir ūdens un nedaudz citronu sula, tas nepieciešams, lai sarīvētie topinambūri nesabrūnē. Kad visi topinambūri sarīvēti, nosusina no liekā ūdens daudzuma, liek bļodā un pievieno olas. Atsevišķā bļodā liek miltus, pievieno sarīvētu cieto sieru, cepamo pulveri, šķipsnu sāls un piparus. Miltu maisījumu pievieno topinambūru olu maisījumam un kārtīgi visu apmaisa. Cep kā parasti, uzkarsētā pannā ar nelielu daudzumu eļļas. Cep no abām pusēm, katru pusi līdz zeltaini brūnas.
Pesto pagatavošana: blendera krūzē ber riekstus un ķiplokus, blenderē aptuveni 10 sekundes. Tad pievieno svaiga bazilika lapas, jūras sāli, blenderē kārtīgi visu kopā aptuveni minūti. Tad, blenderim darbojoties, lēnām pa blendera krūzes augšu pievieno olīveļļu līdz masa viendabīga. Pašās beigās masai pievieno cieto sieru un blenderē vēl aptuveni minūti.

 

Turku zirņu, dārzeņu pankūkas ar Indijas riekstu-zaļumu krēmu

Sastāvdaļas:

Pankūkām
* nedaudz smalki sagrieztu spinātu;
* 1 liels burkāns;
* 1/2 neliela ziedkāposta;
* nedaudz diļļu;
* 100 g turku zirņu milti;
* 20 g kukurūzas cietes;
* 25 g rīsu miltu;
* 2 tējk. cepamā pulvera;
* sāls, pipari pēc garšas;
* glāze ūdens.

Krēmam
* 150 g Indijas riekstu;
* 3/4 glāze ūdens
* ēdk. svaigi spiestas citrona sulas;
* 1/3 tējk. sāls;
* šķipsna melno piparu;
* nedaudz diļļu.

Pagatavošana

Dārzeņus nomazgā, nomizo un sarīvē uz vidēji rupjas rīves, liek bļodā. Spinātus un dilles sasmalcina, pievieno bļodai ar rīvētiem dārzeņiem. Atsevišķā bļodā sajauc turku zirņu miltus, cieti un rīsu miltus kopā ar cepamo pulveri, sāli un pipariem. Tad lēnām pievieno ūdeni un maisa, līdz veidojas viendabīga mīkla. Mīklas saturam pievieno dārzeņus un atstāj uz 10 minūtēm. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem, cepampannu izklāj ar cepamo papīru. Kad mīkla pastāvējusi uz cepampannas, ar karoti liek un veido vidēji lielas pankūkas. Cep cepeškrāsnī 15 – 20 minūtes līdz zeltaini brūnas.
Lai pagatavotu krēmu, riekstus uz nakti izmērcē vai vāra 20 minūtes. Izmērcētus vai novārītus Indijas riekstus un pārējās sastāvdaļas liek blenderī, izņemot dilles. Visu sablenderē viendabīgā masā, aptuveni divas minūtes. Kad krēma masa gatava, pievieno smalki sagrieztas dilles.
Gatavās pankūkas pasniedz siltas kopā ar Indijas riekstu krēma cepurīti un dillēm.

Rauga pankūkas marokāņu gaumē ar ķirbju-čia sēklu džemu

Sastāvdaļas:

* 250 g smalkas mannas;
* 70 – 80 g kviešu miltu;
* 3 – 4 ēdk. brūnā cukura;
* tējk. sausā rauga;
* ½ tējk. sāls;
* 550 ml silta ūdens;
* 2 tējk. cepamā pulvera;
* šķipsniņa sāls;
* eļļa cepšanai;
* 150 g ķirbja
* 2 ēdk. čia sēklu;
* ēdk. brūnā cukura;
* nedaudz kanēļa;
* 1/3 glāzes ūdens.

Pagatavošana:

Lielā bļodā kopā samaisa mannu, miltus, sāli, brūno cukuru un cepamo pulveri. Raugu iemaisa nelielā ūdens daudzumā. Pārējo ūdeni un rauga maisījumu lej bļodā ar miltiem. Visu kārtīgi samaisa ar mikseri, lai izveidotos viendabīga (šķidra) mīkla. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un noliek siltumā uz 20 – 30 minūtēm. Mīkla ir gatava cepšanai, kad tā virspusē ir kļuvusi gaišāka un izveidojušies daudzi burbuļi, kā arī konsistence ir kļuvusi daudz biezāka. Pankūkas cep 10 centimetru diametrā, uzkarsētā eļļā uz vidējas uguns, kamēr to maliņas ir kļuvušas zeltaini brūnas. Pasniedz karstas.
Lai pagatavotu džemu, ķirbi nomizo, sagriež nelielos kubiņos un liek katliņā. Ķirbim pievieno ūdeni, čia sēklas, cukuru, kanēli un vāra uz lēnas uguns, līdz ķirbis paliek mīksts. Kad ķirbis ir mīksts, katliņa saturu sablenderē vai saspaida ar dakšu, atdzesē un ļauj ievilkties apmēram 10 – 15 minūtes.

Plānās biešu pankūkas ar rjaženku un karamelizētiem āboliem un ķirbi

Sastāvdaļas:

Pankūkām
* 200 g vārītas bietes;
* 100 ml rjaženkas;
* 200 ml piena;
* 50 ml eļļas;
* ola;
* 200 g kviešu milti (50 g no tiem ir pilngraudu);
* ēdk. cukura
* šķipsniņa sāls.

Pildījumam
* 2 – 3 lieli “antonovka” āboli;
* 150 g riekstu ķirbja;
* 50 g brūnā cukura;
* nedaudz sviesta (sautēšanai);
* 1,5 tējk. kanēļa.

Pagatavošana:
Vārītās bietes sablendē, pievieno rjaženku, pienu, eļļu, iepriekš viegli sakultu olu un samaisa. Miltus sajauc ar sāli un cukuru, pievieno un iemaisa, līdz iegūta viendabīgas konsistences mīkla. Pankūkas cep kā parasti, pannā uzkarsētā eļļā apcepot no abām pusēm (eļļu liek ļoti maz, var arī lieko noslaucīt ar salveti).
Gatavo pildījumu: ābolus sagriež pabiezās šķēlēs, nemizo. Ķirbi nomizo un sagriež līdzīgās šķēlēs kā ābolu. Sakarsētā pannā izkausē sviestu un pievieno brūno cukuru un kanēli. Labi samaisa. Līdz ko sviests ir izkusis, pievieno ābolu, ķirbju šķēles. Sautē uz lēnas uguns, regulāri, ik pēc minūtes apmaisa. Sautēt aptuveni 10 – 15 minūtes, līdz āboli un ķirbis ir kļuvuši mīksti un zeltaini.

 

Receptes no Gatavošanas meistarklases “Bezgrēka našķi un komfortēdieni”

Tarteles ar banānu un mannas pildījumu

Sastāvdaļas:

• 125 g mandeļu;
• 125 g mīkstu žāvētu dateļu bez kauliņiem;
• 2 banāni;
• 1 glāzē ūdens izvārīta bieza mannas putra ar šķipsniņu sāls;
• citrona miziņa.

Pagatavošana:

Lai izvārītu nepieciešamās konsistences mannas putru, nepieciešama viena glāze ūdens un 3 ēdk. mannas. Mandeles un dateles sasmalcina (dateles var iepriekš izmērcēt) un izveido stingru masu. To liek kēksu formiņās, iepriekš izklājot cepampapīru vai kēksiņu papīra formiņas, lai mīkla nepielīp pie formas maliņām. Izveido mīklas pamatni. Liek ledusskapī sastingt. Uz vienu banānu ņem 2 – 3 ēdamkarotes mannas putras. Visu sablendē un lej formiņās. Nedaudz padzesē ledusskapī un pasniedz.

Biezpiena sieriņi

Sastāvdaļas:

• 200 g biezpiena;
• 50 g dateļu;
• 50 g kokosriekstu skaidiņu;
• 200 g tumšās šokolādes, 80% kakao
• rozīnes, rieksti pēc vēlmēm.

Pagatavošana:

Dateles izmērcē un sablenderē līdz viendabīgai masai. Samīca kopā ar biezpienu un koksriekstu skaidiņām. Ja ir vēlēšanās, var pievienot sīki sasmalcinātus riekstu gabaliņus. No iegūtās masas veido nelielus taisnstūrīšus. Liek saldētavā uz apmēram 30 minūtēm. Pēc tam glazē izkausētā tumšajā šokolādē.

Ābolu banānu siera kūka bez cepšanas

Sastāvdaļas:

• 200 ml sadrupināto rudzu sausiņu (var izmantot pilngraudu cepumus);
• 60 g žāvētās aprikozes;
• 1/2 glāze žāvētu ābolu;
• 0,5 tjk. medus;
• 70 g rozīņu;
• 100 ml piena;
• 100 g biezpiena;
• 40 g cukura;
• 1 ēdk. želatīna;
• 2 nogatavināti banāni;
• 1 ābols;
• kanēlis.

Pagatavošana:

Iemērcēt želatīnu aukstā ūdenī. Sausiņus un izmērcētos žāvētus augļus sablendē un pievieno medu, samaisa un izklāj masu tartes formas pamatnē (bez maliņām). Formas maliņas izklāj ar pārtikas plēvi. Ābolu un vienu banānu nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un liek uz kūkas pamatnes. Želatīnu sasilda līdz izšķīst. Otru banānu, pienu, biezpienu, cukuru un kanēli sablendē, pievieno izšķīdušo želatīnu un kārtīgi samaisa. Uzreiz lej formā virs āboliem un noliek ledusskapī uz 30 minūtēm.

Ogu muss ar Indijas riekstu pamatnīti

Sastāvdaļas:

Musam

• 2 vidēji avokado;
• 1 – 2 ēdk. medus;
• 2 lielas saujas upeņu;
• 2 lielas saujas dzērveņu;
• 1-2 ēdk. kokosriekstu eļļas (var nelikt).

Indijas riekstu pamatnei

• 1 glāze Indijas riekstu;
• 1/2 glāze kokosriekstu miltu;
• apmēram 4 – 6 dateles;
• šķipsna sāls.

Pagatavošana:

Sagatavo pamatni – dateles un riekstus izmērcē un pēc tam visas sastāvdaļas samaļ virtuves kombainā līdz rieksti sasmalcināti un dateles sākušas mazliet saķepināt masu. Pēc tam pievieno miltus. Gatavo riekstu masu kārto burciņās vai saldajam paredzētajos trauciņos. To var izspiest ar formiņu vai sadrupinātu atstāt trauka apakšā. Gatavo ogu mūsu – sablendē avokado, medu, pakāpeniski pievienojot riekstu pienu un eļļu. Blendē līdz viendabīgai masai. Sadala masu divās daļās – vienai pievieno upenes, otrai dzērvenes, nogaršo katru masu un pievieno vairāk ogu vai medu pēc nepieciešamības. Kārto ogu musu virs riekstu pamatnes, izveidojot kārtojumu, pasniedz.

Receptes no gatavošanas meistarklases “Veselīgi veģetārie ēdieni”

Kaneloni ar spinātu-rikotas pildījumu

Sastāvdaļas:
* 400 g spinātu;
* 1 sīpols;
* 2 ķiploka daiviņas;
* 250 g kaneloni;
* 500 g rikotas;
* 2 olas;
* 200 ml 10% saldā krējuma;
* 2 mocarellas bumbas;
* 100 g cietā siera;
* sāls, pipari.

Pagatavošana:
Spinātus nelielā ūdens daudzumā uz pannas pasautē, lai tie saplok, noliek malā. Smalki sakapātu sīpolu apcep pannā uz lēnas uguns. Kad tas kļuvis caurspīdīgs, pievieno smalki sakapātu ķiploku. Pannas saturam pievieno sasmalcinātus spinātus un dažas minūtes sautē. Noliek pannas saturu malā nedaudz atdzist. Bļodā liek rikotu, pievieno olas, sāli, piparus un rīvētu sieru. Ar karoti samaisa, lai izveidojas viendabīga masa. Kad spināti nedaudz padzisuši, pievieno tos rikotas masai un iemaisa. Ietauko vai izklāj ar cepampapīru veidni (20×25 centimetrus lielu). Ņem pa vienam kaneloni un ar tējkaroti pilda iekšā rikotas un spinātu masu. Visērtāk to darīt, turot trubiņu vertikāli veidnē un liekot pildījumu no augšējā gala. Kad trubiņa pilna ar masu, noliek to guļus veidnē. Turpina pildīt pa vienai trubiņai un liek tās cieši vienu pie otras. Kad visas trubiņas sapildītas, pārlej tām pāri saldo krējumu, pārkaisa saplucinātu mocarellas sieru un liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos uz 20 – 30 minūtēm, līdz virskārta ir zeltaini brūna.

Ķirbju vafeles

Sastāvdaļas:
* 350 g ķirbja;
* 1 glāze kviešu miltu;
* 1/2 glāzes pilngraudu kviešu milti;
* 1 ēdamkarote cukura;
* 60 ml eļļas;
* 2 olas;
* 150 ml piena;
* šķipsniņa sāls;
* 2 tjk. cepamā pulvera.

Pagatavošana:
Ķirbi sarīvē uz smalkas rīves. Olas saputo ar cukuru. Var izmantot slotiņu vai mikseri. Pievieno pienu un eļļu un visu samaisa. Tad pieliek rīvēto ķirbi. Kā pēdējo iemaisa miltu, sāls, cepama pulvera maisījumu. Cep vafeļu pannā līdz zeltaini brūnas.

Zirņu pica

Sastāvdaļas:

Zirņu pankūka
* 200 ml zirņu miltu;
* sāls;
* pipari;
* 1 tjk. ķiploku pulvera;
* 200 ml ūdens;
* 2 ēdk. olīveļļas.

Ola
* olas;
* ūdens;
* 1 ēdk. etiķa.

Salāti
* 2 tomāti;
* 2 sarkanie sīpoli;
* 1 saujiņa svaiga koriandra (vai citi zaļumi pēc izvēles);
* 1 ēdk. olīveļļas;
* sāls;
* pipari.

Piedevas
* 2 avokado;
* citrona sula;
* lociņi un dīgsti.

Pagatavošana:
Sajauc visas pankūkai nepieciešamās sastāvdaļas. Cep pankūkas nelielā eļļas daudzumā uz uzkarsētas pannas. Uzvāra ūdeni, pievieno etiķi un ar slotiņu samaisa ūdeni, līdz veidojas neliels virpulis. Tad iesit bļodiņā olu un ar strauju kustību to ielej ūdenī. Vāra 3 – 4 minūtes.
Sagriež tomātu, sīpolu, sasmalcina koriandru, pārkaisa ar sāli, pipariem, pārlej ar olīveļļu un samaisa. Avokado pārgriež uz pusēm, atbrīvo no kauliņa un sagriež šķēlēs. Sasmalcina lociņus. Veido picu: liek pankūku, virsū avokado šķēles, ko apslaka ar citrona sulu, virsū liek salātus, uzber lociņus un virsū glīti kārto olu. Pārber mazliet piparus un sāli. Klāt pasniedz svaigus dīgstus.

Citronu tarte

Sastāvdaļas:

Mīkla
* 80 g zemesriekstu sviesta;
* 3 g citrona miziņas;
* 40 g ūdens;
* 170 g auzu miltu;
* 25 g agaves sīrupa.

Pildījums
* 170 g olu;
* 57 g olu dzeltenumu;
* 87 g citronu sulas;
* 13 g citrona miziņas;
* 80 g agaves sīrupa;
* 225 g kokosriekstu krējuma (piena biezā daļa);
* 26 g kokosriekstu miltu.

Pagatavošana:
Visas mīklas sastāvdaļas sajauc, iejauc mīklu un atdzesē 30 – 40 minūtes ledusskapī. Cepeškrāsni sakarsē 200 grādus karstu. Mīklu iepilda formā, piespiežot ar pirkstiem pie formas malām. Cep pamatni krāsnī 10 minūtes. Visas pildījuma sastāvdaļas sajauc ar putojamo slotiņu, lai masa būtu viendabīga. Iepilda citrona masu tartes formā un cep 160 grādos vēl 40 minūtes.

 

5
« gada 25 »

Receptes no gatavošanas meistarklases “Itālija Latvijas virtuvē”

 

 

Dārzeņu pica ar kartupeļu pamatni

Sastāvdaļas:
Pamatnei
• 800 g kartupeļu;
• 1 ola;
• 2 – 3 ēdk. pilngraudu rudzu miltu;
• ½ tējk. jūras sāls;
• ½ tējk. malti pipari.
Picas virspusei
• 5 – 6 ēdk. tomātu pastas;
• 2 – 3 saujas ķiršu tomātiņu;
• nedaudz kabača;
• 1 bundža konservētu turku zirņu;
• 2 sīpoli;
• 120 g siera 10%;
• 3 ēdk. olīveļļas;
• pētersīļi (dekorēšanai).

Pagatavošana:
Vidēji smalki sarīvē kartupeļus, liek marlē, lai nospiestu lieko sulu. Kartupeļu sulu izspiež atsevišķā bļodā, jo pēc tam būs nepieciešams izmantot cieti, kas nosēdusies bļodas apakšā. Nospiestos kartupeļus liek atsevišķā bļodā un pievieno jūras sāli, piparus, olu, kārtīgi apmaisa. Masai pievieno pilngraudu rudzu miltus un kartupeļu cieti, kas nosēdusies no kartupeļu šķidruma. Pašu šķidrumu neizmanto. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Kartupeļu masu 3 – 5 mm biezumā izklāj uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Liek pacepties uz 10 minūtēm. Kamēr kartupeļu pamatne cepas, kabaci sagriež plānās šķēlītēs, ķiršu tomātiņus nomazgā un pārgriež uz pusēm. Sīpolu nomizo un sagriež vidēji smalki. Konservētos turku zirņus noskalo zem vēsa ūdens un saber atsevišķā cepamtraukā, pievieno 1 ēdk. olīveļļas un 1 – 2 ēdk. zaļumu garšvielu (bez sāls). Kārtīgi visu apmaisa. Kad kartupeļu pamatne pacepusies izņem no cepeškrāsns un apsmērē to ar tomātu pastu. Pa virsu liek kabaču šķēlītes, pārber sīpolus, ķiršu tomātus un pārlej ar 2 ēdk. olīveļļas. Liek atkal cept, samazinot temperatūru līdz 170 grādiem, cep vēl aptuveni 20 – 25 minūtes. Turpat cepeškrāsnī liek arī apgrauzdēties turku zirņus atsevišķajā cepamtraukā, cep nedaudz mazāk, aptuveni 15 minūtes. Kad kartupeļu pica gandrīz gatava, ņem ārā un pārber ar rīvētu sieru. Liek cepeškrāsnī atpakaļ līdz siers izkūst. Kad siers izkusis izņem no cepeškrāsns un pārber ar grauzdētajiem turku zirņiem un sasmalcinātiem pētersīļiem.

Pašgatavoti tortellini ar ķirbja pildījumu

Sastāvdaļas:
Pastas mīklai
• 3 olas;
• 1,5 tjk. kurkumas;
• 1,5 tjk. sāls;
• 150 g kviešu miltu;
• 150 g pilngraudu kviešu miltu.
Pildījumam
• 800 g ķirbja;
• 2 daiviņas ķiploka;
• 1 liels sīpols vai 2 nelieli;
• 1 ēdk. sviesta;
• 300 g dārzeņu buljona;
• 1 olas dzeltenums;
• 150 g cietā siera;
• 1,5 ēdk. rīvmaizes.
Mērcei
• 100 g 10% saldā krējuma;
• 100 ml 35% saldā krējuma;
• 1 tjk. karija;
• 1 tjk. sāls;
• 1 burkāns.

Pagatavošana:
Sagatavo tortellinu mīklu: nelielā bļodiņā sakuļ olas kopā ar kurkumu un sāli. To ir ērti paveikt ar dakšu. Sajauc kopā abu veidu miltus, ko pamazām iesijā olu masā. Samaisa vijīgu mīklu, un noliek malā, lai tā atpūšas. Sagatavo pildījumu: ķirbim nomizo mizu un sagriež nelielos gabaliņos. Sīpolu un ķiploka daiviņas nomizo un smalki sakapā. Pannā izkausē ēdamkaroti sviesta, un tajā apcep sīpolus un ķiplokus. Kad garšsaknes zeltainas, tām pievieno ķirbi un cep vēl ~ 5 minūtes. Pannas saturam pievieno buljonu, un ~ 15 – 20 minūtes atstāj uz lēnas uguns vārīties, kamēr gandrīz viss buljons ir iztvaikojis. Ķirbis būs mīksts, tādēļ to samīca viendabīgā masā ar dakšiņu. Vēl karstajā masā iemaisa olas dzeltenumu, sarīvētu sieru un rīvmaizi. Pildījumam ļauj nedaudz atdzist. Veido tortellinus: galda virsmu nokaisa ar miltiem. Ņem mīklu un to kārtīgi izmīca, pievienojot tik daudz miltu, cik nepieciešams, lai tā neliptu pie rokām. Kad iegūta vijīga mīkla, to izrullē taisnstūra formā 2 mm biezumā un sagriež vienādos 10 x 10 cm lielos kvadrātiņos. Uz katra mīklas kvadrātiņa liek nepilnu tējkaroti pildījuma. Katru kvadrātiņu pārloka uz pusēm tā, lai veidotos trīsstūrveida pelmenītis. Maliņas kārtīgi aizlipina ciet un abus stūrīšus savieno kopā saspiežot. Tā veido visus tortellinus. Kopā sanāks ~ 50 gabalu. Kad visi tortellini gatavi, tos liek katliņā ar verdošu ūdeni un vāra 5 – 6 minūtes. Paralēli sagatavo mērci: katliņā uzkarsē 100 ml saldā krējuma un 100 ml ūdens. Pievieno sāli un kariju. Burkānu nomizo un ar to pašu mizojamo nazi sagriež plānās sloksnītēs. Pievieno saldajam krējumam un uz lēnas uguns vāra ~ 10 minūtes, kamēr burkāni ir mīksti. Otrus 100 ml (35%) saldā krējuma saputo stingrās putās un iemaisa karstajā mērcē. Tortellinus pasniedz porciju šķīvjos, bagātīgi pārlietus ar mērci.

Ābolu panna cotta ar šokolādi

Sastāvdaļas:
• 5 āboli;
• 150 g 10 % saldā krējuma;
• 150 ml piena;
• 15 g želatīna;
• 150 g tumšās šokolādes (50 – 60%);
• 40 g vaniļas cukura;
• ~ 80 g rupjmaizes rīvmaizes;
• 125 g svaigu aveņu dekoram;
• piparmētru lapiņas dekoram.

Pagatavošana:
Ābolus nomizo, pārgriež uz pusēm un izņem serdi. Augļus liek katliņā, pievieno nedaudz ūdens un vāra, līdz āboli ir mīksti. Āboliem pievieno cukuru, vaniļas cukuru,saldo krējumu un pienu, uzkarsē un visu sablendē viendabīgā masā. Ūdens peldē izkausē želatīnu, vadoties pēc instrukcijas uz iepakojuma. Ābolu krēma masu izkāš caur sietu, un tajā vienmērīgi iemaisa želatīnu. Liek aukstumā saželēt. Masu lej vienā lēzenā traukā vai var uzreiz liet pa trauciņiem vai glāzēm. Tikmēr sagatavo šokolādi, ko izkausē ūdens peldē. Izkausētajā šokolādē pieber rīvmaizi un samaisa, šī būs mērce ko pārliet panna cottai. Panna cotta sadala porcijās, ja nepieciešams dekorē ar rupjmaizes un šokolādes mērci un svaigām avenēm.

 

Gnocchi jeb ņoki kabaču mērcē

Sastāvdaļas:

Gnocchi
• 1,2 kg miltainu kartupeļu;
• 1 ola;
• 1 tējkarote sāls;
• līdz 2 glāzēm (250 ml) miltu;
• rīvēts cietais Parmas tipa siers;
• nedaudz kukurūzas milti.
Kabaču mērcei
• 300 – 350 g kabacis;
• ½-1 glāze piena;
• 2 ēdk. miltu;
• 2 ēdk. olīveļļas;
• nedaudz bazilika;
• šķipsna sāls;
• 1 ķiploka daiva;
• nedaudz ūdens.

Pagatavošana:
Novāra kartupeļus ar visu mizu, līdz tie ir mīksti. Pilnībā atdzesē un tad nomizo. Saspaida (neblendē!) ar kartupeļu stampu vai dakšu, līdz veidojas viendabīga masa. Var arī sarīvēt. Kartupeļiem pievieno sāli, olu un mazliet miltu. Mīca ar rokām, pievienojot vēl miltus, līdz masa nelīp pie rokām un ir viegli ar to strādāt. Miltus vieglāk pievienot nekā noņemt, tādēļ tos pievieno pamazām. Uz darba virsmas izkaisa kukurūzas miltus. No kartupeļu masas veido pāris centimetru (diametrā) resnas desiņas, ko pēc tam sagriež (veidojas mazi spilventiņi). Katram spilventiņam ar dakšu var izveidot robiņus. Izkaisa kukurūzas miltus uz auduma dvieļa vai koka dēlīša, un katru gatavo kartupeļu klimpiņu liek tur. Lielā katlā uzvāra ūdeni, pievieno sāli un liek ūdenī iekšā klimpas. Tās ir gatavas, kad uzpeld ūdens virspusē. Kabaci sarīvē uz vidēji rupjas rīves. Liek sautēties pannā, pielej olīveļļu un ūdeni, tā, lai apsedz kabaci. Pannas saturam pievieno ķiploku. Kabača masu vāra/sautē līdz kabacis mīksts. Pievieno sasmalcināta bazilika buntīti. Pienā izšķīdina miltus, sāli un pievieno pannas saturam, pasautē vēl 2 – 3 minūtes, pa reizei apmaisot. Kad viss gatavs sablenderē. Gnocchi kārto uz šķīvja un pārlej ar kabaču mērci.

 

Vecuma demences izpausmes un varianti

Šodien, 1. oktrobrī, atzīmējot Starptautisko veco ļaužu dienu, Rīgas valstspilsētas pašvaldības Labklājības departaments pievērš uzmanību aktuālam jautājumam, kas skar sabiedrības novecošanās tēmu, pastāstot vairāk par demenci. Šo terminu izmanto, lai apzīmētu dažādas psihisko procesu pārmaiņas (atmiņas, spriestspējas un citus traucējumus).

Lai vairāk pastāstītu par demences jēdzienu, tās priekšvēstnešiem un riska faktoriem, tika uzrunāts Latvijas Psihiatru asociācijas prezidents, VSIA “Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs” Ambulatorā centra “Pārdaugava” vadītājs Elmārs Tērauds.


Demence (iegūta plānprātība) ir psihiski traucējumi, kas radušies smadzeņu slimības vai traumas rezultātā. Demence raksturojas ar vairāku psihisko procesu pieaugošām pārmaiņām, visvairāk cieš kognitīvās funkcijas – atmiņa, valoda, telpas izjūta, spriestspēja, spēja orientēties laikā, vietā, personībā, var būt grūtības lasīt, rēķināt u.c. Plānprātības rezultātā mainās cilvēka raksturs, prasme patstāvīgi saimniekot, veidot attiecības, rūpēties par sevi un apkārtējiem. Izteiktus atmiņas traucējumus novēro ilgāk par pusgadu. Demence nav normālas novecošanās daļa, kā dažkārt tiek uzskatīts sabiedrībā.

Pasaulē biežākā demences forma ir saistīta ar Alcheimera slimību, ap 70 – 80 %, retāka ir vaskulārā demence (saistīta ar asinsvadu aterosklerozi), frontotemporālā (cieš smadzeņu garoza pieres un deniņu daivā), kā arī ar citām saslimšanām saistītas demences.

Saistībā ar sabiedrības novecošanu, ko visvairāk novēro attīstītajās valstīs, arvien vairāk aktualizējas jautājums par veselīgu novecošanu, t.sk. kognitīvo procesu saglabāšanos visas dzīves laikā, arī senioru vecumā. 2015. gadā pasaulē 46, 8 miljoni cilvēku cieta no demences, un tiek prognozēts, ka 2030. gadā šādu cilvēku būs 74, 7 miljoni, bet 2050. gadā – 131, 5 miljoni.*

Mūsdienās veselīga uztura un dzīvesveida ievērošana, medicīniskās aprūpes iespējas (insulta vienības, agrīna sirds un neiroloģisku slimību diagnostika un ārstēšana u.c.) pagarina dzīves ilgumu, kā rezultātā pieaug iedzīvotāju skaits vecumā virs 65 gadiem. Diemžēl arī demences biežums pieaug līdz ar vecumu, vecumā ap 65 gadiem 15 % novēro demenci, bet pēc 80 gadu vecuma dažāda smaguma demenču biežums dubultojas.

Vai var attālināt demences sākumu vai nesaslimt ar to?

Uzskata, ka ir tā saucamie maināmie vai modificējamie riska faktori un nemodificējamie riska faktori. Pie modificējamiem riska faktoriem pieskaita arteriālo hipertensiju, sirds slimības, cukura diabētu, aptaukošanos, smēķēšanu, alkohola lietošanu, mazkustīgu dzīvesveidu – šo faktoru ietekmi katrs iedzīvotājs var ietekmēt, var rūpēties par savu veselību, pārtraukt kaitīgos ieradumus. Pie nemodificējamiem faktoriem pieskaita vecumu, dzimumu, pārmantotību.

Kā izpaužas vecuma demence?

Biežāk demence sākas nemanot, pakāpeniski. Cilvēki sāk mazāk lasīt, mazāk ir interešu sadzīvē un elastības spriedumos, mazāk vēlmes apgūt jaunas zināšanas un prasmes. Cilvēki aizbildinās, ka jau visu zina, ka nekas jauns un interesants sabiedrībā, kultūrā, zinātnē nenotiek. Grūtāk atcerēties nesenos dzīves notikumus, noturēt uzmanību ilgākam garīgam darbam, psihisko procesu norise pamazām kļūst mazāk radoša, mazāk produktīva. Mainās saskarsme ar ģimenes locekļiem un draugiem. Dažkārt var novērot pārmaiņas emociju sfērā, ierobežotāka kļūst saskarsme un saziņa ar citiem. Daži seniori kļūst sirsnīgāki un jūtīgāki, bet citi kairināmāki, aizdomīgāki vai ļaunatminīgāki.

Tomēr galvenā demences pazīme ir pieaugoša atmiņas pasliktināšanās. Retos gadījumos tas notiek ļoti strauji – piemēram, pēc pēkšņiem plašiem smadzeņu asinsrites traucējumiem (insultiem) vai smagas galvas traumas. Biežāk atmiņa pasliktinās pakāpeniski mēnešu un gadu laikā. Pakāpeniska atmiņas pasliktināšanās raksturīga Alcheimera slimībai, arī vaskulāra demence biežāk attīstās pakāpeniski uz arteriālās hipertensijas vai sirds rima traucējumu fona.

Demenci var izraisīt:

  • deģeneratīvas nervu sistēmas slimības (Alcheimera, Pika vai Parkinsona slimības), smadzeņu audzēji;
  • asinsvadu bojājumi vai izmaiņas, kas rada smadzeņu asins apgādes traucējumus (insults, asins izplūdumi), arteriāla hipertensija, sirds ritma traucējumi, paaugstināts holesterīna līmenis;
  • galvas traumas;
  • dažādas enokrinoloģiskas, reimatoloģiskas un infekcijas slimības;
  • alkoholisms, narkotiku lietošana;
  • retāki iemesli – saindēšanās, vitamīnu trūkums, hipoksija (skābekļa trūkums) smadzenēs, nepareiza medikamentu lietošana.

Alcheimera slimības dēļ noteiktos galvas smadzeņu garozas apvidos iet bojā nervu šūnas, mainās arī smadzeņu baltā viela, veidojās t.s. senīlās pangas (satur amiloīdu) un neirofibrillu kūlīši, kuru sastāvā ir tau-proteīni. Šīs izmaiņas smadzenēs pakāpeniski izraisa atmiņas un intelektuālo spēju traucējumus līdz pat šo funkciju zudumam. Vieglu atmiņas traucējumu gadījumā runā par viegliem kognitīviem traucējumiem, bet smagākos gadījumos – par demenci vai plānprātību.

Demences var iedalīt arī pēc smaguma, pie kam demences izpausmju pieaugums katram pacientam ir individuāls. Šis process var ilgt no dažiem mēnešiem līdz vairākām desmitgadēm, bet dažiem pacientiem tā arī nesasniedz smagas demences izteiktību.

Vieglas demences gadījumā cilvēki var dzīvot joprojām pastāvīgi, rūpēties par ikdienas lietām. Viņi spēj paši pagatavot ēst, iepirkties veikalā pēc iepriekš sastādīta saraksta, rūpēties par savu higiēnu, arī ārsta parakstītās zāles lieto, kā nozīmēts. Tomēr cilvēki kļūst neuzmanīgāki, pasliktinās atmiņa par neseniem (pēdējo dienu) notikumiem, parādās grūtības plānot ikdienas aktivitātes, vārdu krājums un spriestspēja kļūst nabadzīgāka. Cilvēki uzmanības un atmiņas traucējumu dēļ vairs nespēj strādāt ar dokumentiem, plānot savas finanses, orientēties mazpazīstamā vidē.

Vidēji smagas demences gadījumā pastiprinās spriestspējas un atmiņas traucējumi. Atmiņa pavājinās gan par neseniem, gan agrākiem dzīves notikumiem, pastiprinās kritikas trūkums par atmiņas traucējumiem. Pacienti jaucas laikā, jaucas atrašanās vietās, arvien grūtāk secīgi pastāstīt savu dzīves gājumu, vai cilvēks to vispār nevar izdarīt. Viņi neatpazīst agrākos draugus, jauc ģimenes locekļu vārdus. Viņi kļūst arvien neuzmanīgāki, kas var būt bīstami – atstāj vārīties ēdienu uz plīts, nesaprot, kā pareizi kurināt krāsni u.c. Ikdienas aktivitātes kļūst bezmērķīgas, arvien sliktāk ievēro higiēnu, līdz nesaprot, kāpēc jāmazgājas un jāmaina drēbes. Cilvēki ar vidēji smagu demenci labāk funkcionē paši savā ierastajā dzīves vietā, kurā viss ir pazīstams. Nonākot jaunā vietā, pieaug apjukums, uzvedības problēmas. Šādi cilvēki ir gandrīz pastāvīgi pieskatāmi un aprūpējami. Vakaros un naktīs mēdz būt apjukuma epizodes.

Smagas demences gadījumā cilvēkam ir ļoti izteikti atmiņas traucējumi, viņi neatpazīst pašus tuvākos ģimenes locekļus. Viņi nevar neko pastāstīt par savu dzīvi, jaucas pamata lietās. Arvien sliktāka kļūst spēja sazināties ar valodu. Smagas demences pacienti ir pastāvīgi pieskatāmi, kopjami, barojami. Aprūpētājam ir jānodrošina nozīmēto medikamentu uzņemšana. Bieži šiem cilvēkiem ir arī neiroloģiski traucējumi – runas, kustību, redzes, līdzsvara vai citi traucējumi.

Svarīgi ir laicīgi atpazīt atmiņas un sociālās funkcionēšanas grūtību sākumu, rūpēties par somatisko veselību. Jāseko līdzi asinsspiedienam, cukura līmenim, vielmaiņas traucējumam, liekajam svaram. Nepieciešams ir regulāri veikt veselības pārbaudes pie ģimenes ārsta, ievērot veselīga dzīves veida principus. Nepieciešamības gadījumā ir ieteicams konsultēties pie psihiatra vai neirologa un veikt papildus izmeklējumus (analīzes, magnētiskās rezonanses tomogrāfiju galvai, psiholoģiskos testus u.c.), lai precizētu atmiņas un citu kognitīvo traucējumu cēloņus.

*Alzheimer’s Disease International, World Alzheimer Report 2015. The Global Impact of Dementia (https://www.alz.co.uk/research/WorldAlzheimerReport2015.pdf 2015).