Receptes no meistarklases “Zaļumi un diedzējumi”

Zaļie pavasara salāti ar spinātu klimpiņām

 Sastāvdaļas:

 Salātiem:

  • 100 g salātlapu;
  • ap 50 – 75g diedzētas lucernas vai redīsu dīgstu;
  • 1 garais gurķis;
  • 50g sarkano redīsu;
  • 1 sarkanais sīpols;
  • rieksti drumstalās.

Mērcītei:

zaļumu pesto

  • olīveļļa;
  • jaunie zaļumi – pētersīļi, ķiploka loki, dilles;
  • ķiploka daiviņa;
  • pipari, sāls;
  • citrona miziņa.

Biezpiena – spinātu klimpiņām:

  • 1 graudainā biezpiena paciņa 200 g;
  • 2 olas;
  • 70 g spinātu;
  • 20 g jauno zaļumu;
  • 50 g cietā siera, piemēram, parmezāna;
  • 6 ēdk. pilngraudu miltu.

Pagatavošana:

Pagatavo spinātu – biezpiena bumbiņas – spinātus un zaļumus noskalo, visas sastāvdaļas sablenderē, salipina piciņās, saviļā bumbiņas, vāra ūdenī aptuveni 4 minūtes, līdz uzpeld. Var apcept sezama eļļā. Mērcītei sablenderē olīveļļu ar zaļumiem līdz masai, kas līdzinās pesto, bet nedaudz šķidrākai. Dārzeņus un salātlapas noskalo. Uz šķīvīšiem liek spinātus, virsū plāni sagrieztu vai, ja iespējams, sašķēlētu gurķi un redīsu, sīpolu ripiņas. Pāri ber diedzējumus. Virsū pilina mērcīti. Katrs pats var pievienot riekstu drumstalas.

 

Saulainā burkānu – apelsīnu biezzupa

Sastāvdaļas:

  • 1 l dārzeņu buljona;
  • 800 g burkānu;
  • 2 apelsīnu svaigi izspiesta sula;
  • 2 veseli apelsīni (aptuveni 250 g);
  • 80 g selerijas kāta
  • 2 ēdk. olīveļļas;
  • 3 timiāna zariņi;
  • jūras sāls;
  • 100 g krēmsiera;
  • sauja diedzētu sēklu vai lēcu.

Pagatavošana:

Izspiež apelsīnu sulu no diviem apelsīniem, seleriju noskalo, smalki sakapā. Pārējos divus apelsīnus noskalo, nomizo un mīkstumu sagriež. Burkānus noskalo, nomizo un sagriež ripiņās. Katliņā sakarsē eļļu, pieliek selerijas un sāli un pasautē 5 minūtes uz ļoti mazas liesmas. Pieber burkānus, iztīrītos apelsīnus un pielej karstu buljonu. Uz lielas liesmas uzvāra, līdz sāk burbuļot. Nogriež liesmu mazāku, pieliek timiānu un uzliek katlam vāku – vāra, līdz burkāni mīksti. Kad burkāni mīksti, visu sablenderē vienmērīgā masā un izberž caur sietu. Liek zupu atpakaļ uz mazas liesmas, pielej apelsīnu sulu, pievieno krēmsieru un ļauj sildīties, līdz uzmet pirmo burbuli. Pasniedz ar diedzētām lēcām, sēklām, zaļumiem.

Pavasarīgais smūtijs

Sastāvdaļas:

  • ½ glāze govs piena vai mandeļu piena (aptuveni 110 ml);
  • 1 banāns (aptuveni 125 g);
  • ½ glāze spinātu – aptuveni 1 liela sauja;
  • 10 – 15 mandeles,
  • 1 mazs vai ½ liela mango (aptuveni 225 g) – var arī iztikt bez tā.

Pagatavošana:

Spinātus noskalo, banānu noskalo, nomizo un sagriež ripiņās, ja pievieno mango, to noskalo,  atdala no miziņas un sagriež. Sākumā sablenderē pienu ar mandelēm, pa vienam pievieno nākamos produktus.

 

Banānu-spinātu pankūkas

Sastāvdaļas:

  • 3 gatavi banāni;
  • 1 ola vai 1 ēdk. čia sēklu + 50ml ūdens;
  • 100g samaltas pilngraudu auzas;
  • 2 saujas spinātu;
  • pāris lapas piparmētras.

Ogu mērce – svaigas vai saldētas ogas + laims + medus.

Pagatavošana:

Visu masu sablenderē un cep pankūciņas. Pasniedz ar svaigo ogu mērci.

Aukstā skābeņu zupa

Sastāvdaļas:

  • 2 lielas saujas skābeņu;
  • 1 garais gurķis;
  • sauja lociņu;
  • sauja diļļu;
  • 1 l kefīra vai paniņu;
  • ūdens;
  • 70 g redīsu;
  • garšvielas;
  • pēc izvēles – 200g turku zirņu vai 2 vārītas olas.

Pagatavošana:

Ūdeni uzvāra, pievieno sagrieztas skābenes un vāra 5 minūtes līdz skābenes gatavas. Atdzesē. Pievieno salmiņos sagrieztus gurķus un redīsus, sasmalcinātus zaļumus un sakapātas vārītas olas vai turku zirņus. Pielej kefīru un pievieno sāli pēc garšas. Ja vēlas skābāku zupu var pievienot nedaudz citrona sulas vai citronskābes. Zupu var pagatavot ar kartupeļiem – tos griež salmiņos un vāra kopā ar skābenēm.

 

« gada 2 »

Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Zaļumi un diedzējumi” 28.aprīlī

Pavasaris ir laiks, kad atgūt spēkus, sākt atjaunot organisma vitamīnu rezerves, kas patērētas ziemas laikā, īpaši, ja nav sanācis uzņemt pietiekami daudz vitamīniem bagātus produktus, uzturā bijis mazāk dārzeņu, augļu un citu produktu, kas lielā daudzumā satur vitamīnus.  Sezonālajiem produktiem ir augstāka uzturvērtība, tie satur vairāk vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu, tāpēc ir īpaši ieteicams tos iekļaut ikdienas uzturā. Šajā gada laikā sezona ir diedzējumiem un asniem, jauniem zaļumiem, arī bērzu sulām.

Grauda dīglītī ir koncentrētas tā rezerves vielas augšanai – B grupas vitamīni (niacīns, riboflavīns, tiamīns) un E vitamīns, minerālvielas, antioksidanti, kas diedzēšanas procesā kļūst pieejamākas mūsu organismam. Diedzēšanai var izmantot graudus, pākšaugus, sēklas, riekstus. Ja līdz pavasarim vēl saglabājušās noglabātas pupas, ir īstais laiks tās izmantot.

Jaunie zaļumi un asni ir lielisks bioloģiski aktīvu savienojumu avots. Lielai daļai šo savienojumu piemīt baktērijas un vīrusus nomācoša iedarbība, kas ir nozīmīgi pavasarī, jo organisms pēc ziemas var būt arī uzņēmīgāks pret akūtām saslimšanām. Ja laikapstākļi vēl neļauj izspraukties zaļumiem ārpus mājām, tos var audzēt arī podiņos uz palodzes, viegli būs izaudzēt ķiploku un sīpollokus, bet nedaudz vairāk uzmanības prasīs, piemēram, baziliks.

Gan dīgstus, gan jaunos zaļumus var pievienot kā vienu no sastāvdaļām salātiem, kā dekorācijas zupām un pamatēdieniem, tie ne tikai paaugstinās ēdiena bioloģisko vērtību, bet arī piešķirs īpašas garšas nianses, vizuāli patīkamu ēdiena noformējumu.

Meistarklase, kuras laikā iemācīsities izmantot dažādus zaļumus un diedzējumus ikdienas maltītēs, notiks 2018.gada 28.aprīlī, Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē. Meistarklase ilgs no plkst. 10:00 līdz 14:00, to vadīs uztura speciāliste Guna Bīlande. Dalība meistarklasē – bezmaksas.

Lai pieteiktos meistarklasei, lūdzam aizpildīt zemāk esošo formu.

Šobrīd ir sasniegts maksimālais dalībnieku skaits. Ja kāda vieta meistarklasē atbrīvosies, pieteikšanās forma būs aktīva.

 

Foto: Snapwire/Pexels

Receptes no nodarbības “Veselīga maltīte ikdienai, izmantojot šķīvja principu”

Vistas krūtiņa ar grūbām un dārzeņiem

Sastāvdaļas:

kadiķogu – medus vistas krūtiņai:

  • 1000 – 1200 g vistas krūtiņas ar kaulu;
  • 2 timiāna zariņi;
  • 1 rozmarīna zariņš;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 ēdamkarotes medus;
  • 2 ēdamkarotes eļļas;
  • 6 kadiķogas;
  • 2 ēdamkarotes graudu sinepju;
  • sāls
  • pipari.

Grūbām:

  • 100 g grūbu;
  • 1 zariņš rozmarīna;
  • jūras sāls pēc garšas;
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas (vai ↓ mērcīte pēc nepieciešamības).

Medus – sinepju – apelsīna mērcīte (ja nepieciešams grūbām):

  • 1/2 tējkarote graudu sinepju;
  • 50 ml olīveļļas;
  • 1 apelsīna sula;
  • 1 tējkarote – ēdamkarote medus (atkarībā no apelsīna salduma);
  • sāls.

Dārzeņiem:

  • 200 g burkānu;
  • 100 – 150 g paprikas;
  • 150 g biešu/kāļa;
  • 2 ēdamkarotes eļļas;
  • sāls, pipari.

Pagatavošana:

Nomizo, sagriež dārzenīšus. Sakarsē krāsni līdz 160 grādiem. Vistas krūtiņu apslaka ar eļļu, pievieno sāli, piparus un liek cepties krāsnī apmēram uz 25 min. zemākā stāvā vai līdzās liek cepties dārzenīšus. Vistas marinādei uzsilda medu ar 2 ēd.k. ūdens, 1 ēd.k. eļļas, sasmalcinātām kadiķogām un 2 ēd.k. graudu sinepju. Pēc 25 minūtēm izņem vistu no krāsns un apsmērē ar medus marinādi. Turpini cept vistu 175˚C apmēram 10 min., dārzenīšus – līdz mīksti. Gatavu izņem no krāsns un ļauj atdzist. Vistas krūtiņu noņem no kaula un novieto uz veselīgas ēšanas šķīvja. Katliņā uzvāra grūbas, kam pievienots rozmarīns un sāls – vāra, līdz grūbas ir gatavas, tad nokāš ūdeni, ja tas nav uzsūcies. Kamēr vista cepas un grūbas vārās, pagatavo mērcīti: traukā ielej eļļu, maisot pa vienam pievieno sinepes, medu, sāli, apelsīna sulu. Kamēr siltas, pievieno grūbām eļļu vai medus, sinepju un apelsīna mērcīti, samaisa. Visu pasniedz, kārtojot uz šķīvja.

Biezpiena sacepums ar augļiem

  1. versija – bez miltiem

Sastāvdaļas:

  • 300 g banānu;
  • 400g vājpiena biezpiena;
  • 2 olas;
  • 2 olu baltumi;
  • ½ tējkarote kanēļa;
  • olīveļļa pannas ietaukošanai;
  • medus, ja vēlas saldāku;
  • 150 g saldētu ogu mērcei;

Pagatavošana:

Banānu, biezpienu, olas un kanēli sablenderē, masu liek ietaukotā cepamformā, cep 200 grādos 30 – 40 minūtes līdz virsma ir zeltaini brūna un maliņas viegli atdalās no virsmas. Ogām pievieno 2 tējkarotes medus, sablenderē, mērci pievieno virs sacepuma, to dekorējot, vai līdzās.

  1. versija – ar pilngraudu miltiem

Sastāvdaļas:

  • 900 g biezpiena;
  • 50 g pilngraudu miltu;
  • 4 karotes mannas;
  • 1 tējkarote cepamā pulvera;
  • 4 olas;
  • 80 g cukura;
  • 150 g saldētu ogu mērcei;
  • 250 g augļu pasniegšanai – apelsīni/āboli/bumbieri/banāni.

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190’C. Biezpienu sablenderē, pievieno cukuru, cepamo pulveri, mannu, miltus, iemaisa.  Olas saputo un pievieno biezpiena masai. Masu kārtīgi samaisa vai viegli sablenderē. Masu liek cepamtraukā, cep līdz virspuse ir zeltaini brūna. Ogām pievieno 2 tējkarotes medus un sablenderē, mērci pievieno virs sacepuma, to dekorējot, vai līdzās. Līdzās kārto svaigus augļus.

 

Enerģijas batoniņi līdzņemšanai

Sastāvdaļas:

  • 130 g auzu pārslu;
  • 4 ēdamkarotes linsēklu;
  • 4 ēdamkarotes ķirbju sēkliņu;
  • 3 ēdamkarotes sezama sēkliņu;
  • 3 ēdamkarotes čia vai citu sēkliņu;
  • 1/2 tējkarote kanēļa;
  • 150 g dateļu bez kauliņiem (žāvētas iemērc 10 minūtes karstā ūdenī, tad noskalo);
  • 1 ēdamkarote zemesriekstu sviesta;
  • 2 ēdamkarotes žāvētu dzērveņu vai rozīņu;
  • 50 g tumšās šokolādes (dekorēšanai, ja vēlas).

Pagatavošana:

Samaisa visas sausās sastāvdaļas. Dateles sablenderē līdz viendabīgai masai, pievieno sausajām sastāvdaļām, pievieno zemesriekstu sviestu, iemīca un tupina mīcīt līdz masa ir viendabīga, mazliet mitra. Taisnstūrveida traukā ieklāj cepampapīru vai pārtikas plēvi, tajā ieliek un izlīdzina masu, to stingri sablīvējot, piespiežot. Trauku liek vēsumā uz atlikušo laiku. 15 minūtes pirms nodarbības beigām ūdens peldē izkausē šokolādi (ja vēlas), masu sagriež taisnstūra formiņās, kārto uz atsevišķajiem trauciņiem vai cepampapīra loksnēm, kur vēlāk ietīt. Dekorē ar šokolādi.  Mājās gatavojot līdzi ņemšanai – ilgāk turēt vēsumā, lai batoniņi būtu cietāki.

Rīgas iedzīvotājiem būs pieejami bezmaksas gaisa kvalitātes brīdinājumi

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem gaisa piesārņojums ir viens no biežākajiem priekšlaicīgas nāves un slimību cēloņiem pasaulē. Īpaši sensitīvām personām pat īslaicīga gaisa piesārņojuma iedarbība var pasliktināt plaušu darbību, saasināt astmu vai elpošanas ceļu infekcijas. Gaisa piesārņojuma koncentrācijas gaisā var ievērojami mainīties dažu stundu laikā. No šodienas, 27. februārī, Rīgas pilsētas iedzīvotājiem būs pieejams bezmaksas pakalpojums Riga airTEXT, kas brīdinās par gaisa kvalitātes pasliktināšanos.

Continue reading

Lasīt vairāk: VIDE

Veselīga uztura skola 7.aprīlī

Aicinām apmeklēt Veselīga uztura skolas nodarbību “Veselīga maltīte ikdienai, izmantojot šķīvja principu”.

Veselīgām maltītēm ir jābūt pietiekami vienkāršām un garšīgām, lai tās kļūtu par uzturu ikdienā, ne tikai tad, kad ir vairāk brīva laika un pieejami kādi īpaši produkti, kā arī, lai būtu vieglāk ievērot veselīga uztura paradumus ilgtermiņā.  Viens no ērtākajiem un vienkāršākajiem veidiem, kā ievērot veselīga uztura pamatprincipus ikdienā, ir izmantojot šķīvja principu. Šķīvja princips ir radies, pārveidojot plaši zināmo uztura piramīdu un padarot to vieglāk saprotamu, līdz ar to arī atvieglojot tās principu iekļaušanu mūsu dzīvesveidā. Tas ir vienkāršs veids, kā ēst veselīgi, katrā ēdienreizē iekļaujot produktus no dažādām uzturvielu grupām, kā rezultātā tiek uzņemtas visas cilvēkam nepieciešamās uzturvielas – ogļhidrāti, olbaltumvielas un tauki.

Šķīvja mērķis ir panākt, lai katrā maltītē tiktu ievērota pareiza attiecība starp dažādām produktu grupām un nodrošināts optimāls porcijas lielums. Vislielākais akcents tiek likts tieši uz augļiem un dārzeņiem, jo, lai gan tie ir galvenie vitamīnu un minerālvielu avoti mūsu organismā, parasti tos savā ikdienas uzturā iekļaujam par maz.

Kādi ir ieguvumi veselībai, ievērojot šķīvja principu? Pilnvērtīgs uzturs, veselīgs svars, samazināts sirds un asinsvadu slimību risks, samazināts risks saslimt ar II tipa cukura diabētu, vielmaiņas veicināšana, kā arī slimību profilakse.

Apmeklējot nodarbību, uzzināsiet vairāk par šķīvja principa iekļaušanu ikdienā, kā arī pagatavosiet vairākas veselīgas maltītes ikdienas ēdienreizēm.  Nodarbību vadīs uztura speciāliste Līga Balode. Nodarbība notiks 7.aprīlī, Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē. Nodarbības sākums plkst. 10:00.

Lai pieteiktos nodarbībai, lūdzam aizpildīt zemāk esošo formu.

Šobrīd visas vietas ir aizņemtas! Ja kāda vieta atbrīvosies, pieteikšanās forma atkal būs pieejama!

 

Foto: Foodie Factor/Pexels

Receptes no meistarklases “Daudzveidīgā biešu pagatavošana”

Biešu – griķu pankūkas

Sastāvs (~3 lielām pankūkām):

  • 100 g vārītu biešu;
  • 60 g griķu miltu;
  • 1 ola;
  • šķipsniņa sāls;
  • 1 ēd.k. olīveļļas + nedaudz cepšanai;
  • ½ glāze ūdens.

Pagatavošana:

Vārītas bietes nomizo, liek blenderī, blendē līdz vienmērīgai masai, ja paliek lieli biezumi, ko nevar sablendēt – izkāš caur sietiņu. Biešu masu pārliek lielā bļodā, maisot pievieno griķu miltus, olu, sāli un 1 ēdamkaroti olīveļļas.  Visu kārtīgi samaisa un periodiski, pa ēdamkarotei, pievieno dzeramo ūdeni līdz veidojas plāno pankūku mīkla. Masai ļauj pastāvēt 10 minūtes istabas temperatūrā. Tad ar nelielu daudzumu eļļas cep uz pannas no abām pusēm, tāpat kā plānās pankūkas. Kad pankūkas gatavas, tās var pildīt ar dažādiem zaļumiem, biezpienu, sēkliņām un dārzeņiem, aizrullēt vai aizlocīt.

 

Biešu un burkānu zupa ar pupiņām

Sastāvs:

  • 1 puravs;
  • eļļa apcepšanai;
  • 400 g biešu;
  • 150 g burkānu (krāsainu vai parasto);
  • ½ ēdamkarote kaltēta timiāna;
  • 2 l dārzeņu buljona;
  • 3 lauru lapas;
  • pāris graudu pipari;
  • 3 kartupeļi;
  • 1 bundžiņa konservētu vai 250 g vārītu pupiņu;
  • 1 ēdamkarote graudu sinepju;
  • sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

Puravu sagriež ripiņās un liek cepties uzkarsētā eļļā zupas katlā. Cep, kamēr puravi kļūst mīksti, ~ 7 minūtes. Bietes un burkānus sarīvē (vai sagriež mazos gabaliņos) un liek katlā pie puraviem. Maisot sautē visu vēl 5 minūtes. Tad pievieno garšvielas un buljonu. Nomizo un sagriež kartupeļus un liek katlā. Vāra visu, līdz kartupeļi gatavi. Beigās pievieno pupiņas, sinepes un sāli. Visu samaisa un pasilda vēl pāris minūtes.

Biešu un šokolādes braunijs

Sastāvdaļas:

  • 4 bietes (450g);
  • 100 g pilngraudu miltu;
  • 3 ēdamkarotes kakao;
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera;
  • 150 g tumšās 70% šokolādes;
  • 60 g eļļas;
  • 100 g brūnā cukura;
  • 9 – 15 ēdamkarotes ūdens.

Pagatavošana:

Bietes nomizo, sagriež nelielos gabaliņos un vāra, kamēr tās mīkstas. Tad liek tās blenderī un sablendē līdz viendabīgam biezenim. Bļodā samaisa miltus, kakao un cepamo pulveri. Ūdens peldē izkausē šokolādi. Citā bļodā samaisa eļļu ar cukuru. Pievieno biešu biezeni, izkausēto šokolādi, 4 ēdamkarotes ūdens. Visu kārtīgi samaisa. Miltu – kakao maisījumu pamazām pievieno biešu – šokolādes masai. Izmaisa līdz viendabīgai konsistencei. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Cepamtraukā ieklāj cepamo papīru un lej tajā mīklu. Izlīdzina. Cep krāsnī 35 – 40 minūtes, atkarībā no tā, cik mitru vai sausu brauniju vēlas. Kad braunijs izcepies līdz vēlamajam mitruma līmenim, ņem to ārā no krāsns un pirms griešanas atdzesē.

 

Biešu maizītes ar cieto sieru

Sastāvdaļas:

  • 500 g miltu;
  • 2 tjk cepamā pulvera;
  • 1 tjk jūras sāls;
  • 250 g rīvētu biešu;
  • 1 ēdk rozmarīna;
  • 75 g parmezāna vai cita cietā siera;
  • 1 ola (vai 2 ēdk čia sēklu, izmērcētas ar 6 ēdk ūdens);
  • 8 -9 ēdk piena.

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. Lielā bļodā ieber miltus, pievieno un kārtīgi iemaisa tajos cepamo pulveri. Klāt liek arī sāli, bietes, rozmarīna lapiņas un Parmezāna sieru. Visu apmaisa. Kādā citā traukā iesit olu, kurai pievieno pienu un sakuļ. Šķidrumu pēc tam lej miltu un biešu masā un kārtīgi samaisa, lai veidotos maizes mīklas bumba. Pēc tam mīklu liek uz ar miltiem nedaudz apkaisītas virsmas un izmīca divas minūtes, veidojot nelielas maizītes /cepumus ko pēc tam liek uz ietaukotas cepamās pannas. Cep 35 – 45 minūtes. Vislabāk garšo, pasniegtas siltas.

 

 

 

Receptes no pākšaugu pagatavošanas meistarklases

Rudzu maizes burgers ar saldo kartupeļu frī

 

Sastāvdaļas burgeram (4 personām):

  • Rudzu doniņas (Fazer)
  • Sarkanais sīpols – 1 gab.
  • Salātlapas – 4 lapiņas
  • Tomāts – 1 gab.
  • Marinēts gurķis – 1 gab.

Sastāvdaļas turku zirņu plācenim:

  • Vārīti turku zirņi – 220 g
  • Burkāni – 170 g
  • Zaļumi (dilles, pētersīļi) – 15 g
  • Sezama sēkliņas
  • Ķiploks – 3-4 daiviņas
  • Ola – 1 gab.

Sastāvdaļas mērcei:

  • Grieķu jogurts – 220 g
  • Zaļumi (dilles, pētersīļi) – 15 g

Sastāvdaļas saldo kartupeļu frī:

  • Saldais kartupelis – 2 gab.
  • Olīveļļa
  • Garšvielas (dažādu garšaugu maisījums, paprika, sāls u.c.)

Pagatavošana:

Lai pagatavotu turku zirņu plāceni, vārītus turku zirņus un vārītus burkānus sastampā un pievieno zaļumus, saspiestus ķiplokus, olu un olīveļļu. Veido plāceņus, apviļā sezama sēkliņās un liek cepeškrāsnī. Cep 200°C 20 minūtes.

Lai pagatavotu mērci, sablenderē vai smalki sakapā zaļumus un sajauc ar jogurtu. Pēc tam apgrauzdē krāsnī rudzu maizītes, liek tajās mērci, turku zirņu plāceni un salātlapas, tomātus, sarkano sīpolu un marinētu gurķi.

Lai pagatavotu saldo kartupeļu frī, tos nomizo un sagriež strēmelītēs. Sajauc ar olīveļļu un garšvielām, izklāj uz pannas un liek cepeškrāsnī uz pusstundu 200°C.

Veselīgais turku zirņu braunijs

Sastāvdaļas (10 gabaliņiem):

  • 300 g vārītu turku zirņu (no 150 g sausu zirņu);
  • 60 g linsēklu;
  • 100 g ūdens;
  • 50 g sviesta;
  • 150 g dateļu;
  • 50 g kakao;
  • 50 g mandeļu;
  • 200 g kokosriekstu piena;
  • 6 g cepampulvera;
  • 3 g vanilīna cukura;
  • 40 g kaltētu dzērveņu.

Pagatavošana:

Linsēklas vajag samalt un apliet ar ūdeni. Turku zirņus samaļ ar blendera palīdzību viendabīgā, pēc iespējas smalkākā masā. Cepeškrāsni sakarsē 180°C karstu.

Visas sastāvdaļas sajauc, iepilda cepamformā un cep krāsnī 45 minūtes. Brauniju pasniedz atdzesētu un sagrieztu.