Receptes no Ēdiena gatavošanas meistarklases “Kartupeļi un graudaugi”

 

Septembra pēdējā dienā Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklases “Kartupeļi un graudaugi” dalībnieki satikās Rīgas Centrāltirgū, lai kopīgi izvērtētu rudens ražu un iegādātos gardumus, no kā kopīgi pagatavoja veselīgu un garšīgu maltīti, labi pavadot laiku un uzzinot daudz ko jaunu. Meistarklasi vadīja uztura speciāliste Guna Bīlande.

Piedāvājam iepazīties ar receptēm, kas palīdzēs tikt galā ar kartupeļu ražu un iemācīs interesantā veidā pagatavot dažādus graudaugus.

Sarkano rīsu un biešu risoto

 Sastāvdaļas:

  • 1 ēdk. olīveļļas;
  • 1 sarkanais sīpols;
  • 2 daivas ķiploka;
  • 150 g sarkano rīsu;
  • 500 ml ūdens vai dārzeņu buljona;
  • 150 g biešu (sagrieztu nelielos kubiciņos);
  • 50 g noskalotu, sasmalcinātu melno plūmju;
  • sāls, kumins (vai ķimenes) un melnie pipari.

Pasniegšanai – svaigi pētersīļi vai dilles.

Papildus, ja vēlās, pasniedzot var pievienot drupinātu kazas sieru.

Gatavošana:

Uz pannas apcep sarkano sīpolu, ķiploku un pievieno nevārītus sarkanos rīsus, apcep vēl minūti un tad pievieno 500 ml ūdens vai dārzeņu buljona. Vāra 10 minūtes un tad pievieno 150 g biešu (sagrieztu nelielos kubiciņos), 50 g noskalotu, sasmalcinātu melno plūmju un garšvielas. Vāra vēl 25 minūtes un tad pievieno sakapātus pētersīļus. Pasniedz ar svaigajiem dārzeņu salātiem un krējumu vai pesto.

 

Krāsnī gatavota prosa ar dārzeņu lečo

Sastāvdaļas:

  • 350 g prosa;
  • 1 l ūdens;
  • kurkuma;
  • jūras sāls.

Gatavošana:

Prosu noskalo zem tekoša ūdens līdz tek tīrs ūdens. Sakarsē krāsni līdz 190′ C, pannā ieklāj cepamo papīru un ber virsū prosu, pārkaisa ar šķipsniņu kurkumas un jūras sāli un pārlej ar 750 ml ūdens (250 ml atstāj vēlākam un lieto pēc nepieciešamības). Prosu liek krāsnī un „cep” ~ 50 – 60min.

 

Dārzeņu lečo

Sastāvdaļas:

  • 2 paprikas – krāsainas;
  • 2 burkāni;
  • 1 liels sīpols;
  • 3 lieli tomāti;
  • 3 ēdk. eļļas;
  • jūras sāls;
  • 1 tjk. cukura;
  • 2 ēdk. citrona sulas (var lietot etiķi).

Gatavošana:

Sīpolus, papriku, tomātus rupji sagriež, bet burkānus sarīvē. Sīpolus ar burkāniem sautē, tad pievieno papriku, un, kad viss jau gandrīz gatavs, pievieno tomātus un garšvielas. Citrona sulu (etiķi) pievieno pirms beigām.

Prosas un lēcu biezeņzupa

Sastāvdaļas:

  • 150 g prosas;
  • 150 g lēcu (vai šķelto zirņu);
  • 300 g ķirbja;
  • 1 liels burkāns;
  • 1 selerijas sakne;
  • garšvielas un sāls.

Gatavošana:

Prosu kārtīgi noskalo un vāra sālsūdenī, gatavu noskalo vēlreiz. Lēcām pievieno burkānu, selerija sakni, ķirbi un garšvielas un vāra līdz lēcas sāk jukt laukā. Ūdenim jābūt vairāk nekā dārzeņiem un lēcām, lai sanāktu zupa, bet var gatavot arī biezeni. Kad viss izvārījies, saliek kopā, pievieno garšvielas un, ja vēlas, sablendē.

Sāļais kartupeļu un biezpiena sacepums

Sastāvdaļas:

500 g kartupeļi (vārīti būs ātrāk);

50 g skābā krējuma;

1 liels sīpols vai neliels puravs;

100 g biezpiena;

150 g ķirbja vai cukini;

2 olas (vai olu aizvietotājs no čia vai linsēklām);

100 g cietā siera;

2 ēdk. olīveļļas;

pēc garšas – sāls, malti melnie pipari.

Gatavošana:

Sakarsē krāsni līdz 180′ C. Tikmēr virtuves kombainā vai ar dārzeņu rīvi sasmalcina kartupeļus, sīpolus, ķirbi un sieru. Dārzeņiem pievieno olas, krējumu un visu kārtīgi samaisa. Pievieno masai biezpienu, sāli, piparus, nedaudz eļļas un visu rūpīgi samaisa. Mīklas masu izklāj vienmērīgi uz pannas, kurā ieklāts cepamais papīrs, un cep krāsnī ~ 30 min.

Grūboto ar zaļumiem un sieru 

Sastāvdaļas:

  • 1 liels sīpols;
  • 250 g pērļu grūbu;
  • 1,5 l ūdens vai dārzeņu buljona (ūdenim var pievienot garšvielas);
  • 3 ēdk. svaigā siera;
  • 5 – 70 g cietā siera;
  • 1 bunte diļļu;
  • 1 bunte pētersīļu;
  • jūras sāls;
  • svaigi malti melnie pipari;
  • olīveļļa cepšanai.

Gatavošana:

Sakapā sīpolu un apcep pannā kopā ar šķipsniņu sāls. Cep, līdz tie kļūst caurspīdīgi, bet ne brūni. Grūbas rūpīgi noskalo un pieber pannā pie sīpoliem; apcep ~ 3 minūtes. Pielej kausiņu ūdens un pagaida līdz tas uzsūcies. Tad pielej visu atlikušo buljonu vai ūdeni un vāri grūbas, līdz mīkstas (kad viss uzsūcies). Ja nepieciešams, pielej vēl nedaudz šķidruma. Grūbām pievieno svaigo sieru, cieto sieru un zaļumus. Visu sajauc kopā un pasniedz ar svaigi maltiem melnajiem pipariem.

Kartupeļu saldais kēkss

Ideāls variants kā realizēt kartupeļu pārpalikumus!

Sastāvdaļas:

  • 150 g vārītu kartupeļu (vai biezeņa);
  • 100 g pilngraudu auzu;
  • 100 g pilngraudu auzu miltu;
  • 100 ml kefīra vai augu piena (rīsu, mandeļu, auzu);
  • 150 g žāvētu plūmju (izmērcētas, noskalotas, sagrieztas gabaliņos);
  • 2 tjk. kanēļa;
  • 1tjk. vaniļas pulvera;
  • 2 banāni;
  • 2 ēdk. izmērcētu linsēklu;
  • Olīveļļa, lai iesmērētu formu.

Gatavošana:

Kartupeļus un banānus sastampā, pievieno kefīru vai augu pienu, auzu pārslas un miltus, žāvētos augļus un garšvielas. Sakarsē krāsni līdz 190′ C un cep 25 – 30minūtes. Pasniedz kopā ar ievārījumu vai krējumu, kam pievienots kanēlis.

Fotogrāfijas no meistarklases aplūkojamas galerijā.

« gada 2 »

Receptes no Ēdiena gatavošanas meistarklases “Āboli”

30.septembrī Rīgas Centrāltirgū uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā notika Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Āboli”. Piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm.

Ābolu un auzu pārslu cepumi ar rozīnēm un kanēli

Sastāvdaļas:

  • 150 g miltainu ābolu;
  • 200 g pilngraudu auzu pārslu vai auzu miltu;
  • 2 nogatavojušies banāni;
  • 80 g rozīņu;
  • 1 tjk. cepamā pulvera vai sodas;
  • 1 tjk. kanēļa;
  • jūras sāls.

Gatavošana:

Ābolus ar visu mizu sarīvē uz rupjās rīves un atstāj lai nedaudz atsulojas. Iemērc rozīnes. Sablenederē banānus, pievieno 2/3 no auzu pārslām, kanēli, jūras sāli un sodu. No āboliem nospiež lieko sulu un tad kopā ar noskalotām rozīnēm un atlikušajām auzu pārslām iemaisa mīklas masā. Cep 180*C siltā krāsnī ~ 15 – 20 min.

 

Ābolu mafini

Sastāvdaļas:

  • 1 liels vai 2 vidēji burkāni;
  • 2 vidēji āboli;
  • 2 gatavi banāni;
  • šķipsniņa sāls;
  • ½ tjk. sodas;
  • 200 g griķu miltu;
  • garšvielas – kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, kardamons;
  • ūdens.

Papildus var pievienot nedaudz sēklas – linsēklas, ķirbju, sezama, saulespuķu.

Gatavošana:

Visas sastāvdaļas sarīvē, sakapā un sajauc kopā un, ja ir laiks, atstāj uz divām stundām ledusskapī, tad izņem, ļauj sasilt līdz istabas temperatūrai un cep krāsnī 180-200*C ~ 30 min.

 

Ābolu čatnijs / mērce

Sastāvdaļas:

  • 200 g svaigu plūmju vai 100 g žāvētu plūmju;
  • 400 g skābu ābolu;
  • 300 g sīpolu;
  • 2 daiviņas ķiploka;
  • 2 ēdk. brūnā cukura (vai 100g rozīņu – nomazgātas un sablenderētas);
  • 1/2 tjk. sāls;
  • 1/2 tjk. maltu melno piparu;
  • 2 ēdk. balzamiko;
  • 1/2 tjk. malta čili.

Gatavošana:

Plūmes un ābolus nomizo, izņem kauliņus un serdes un sīki sagriež, sīki sakapā sīpolus, savukārt ķiplokus izspiež spiedē. Visu samaisa kopā un vāra uz lēnas uguns līdz sabiezē. Karstu masu liek burkās un aizvāko vai arī atdzesē un uzglabā ledusskapī.

 

Ābolu – dārzeņu biezzupa ar čilli un kanēli 

Sastāvdaļas:

  • 300 g ābolu;
  • 300 g ķirbja;
  • 1 liels saldais sīpols;
  • 1 liels burkāns;
  • 150 g lēcu;
  • ½ tjk. kanēļa;
  • ½ tjk. čili;
  • sāls, pipari.

Pasniegšanai – sakapāti zaļumi, olīveļļa, krējums, sēkliņas.

Gatavošana:

Lēcas noskalo, visas sastāvdaļas nomizo, sarīvē un sagriež. Liek vārīties katlā pievienojot 1-1,2 l ūdens un pievieno arī garšvielas. Vāra līdz ir gatavas un beigās sablenderē.

 

Ābolu – biezpiena ātrā kūka 

Sastāvdaļas:

  • 400 g biezpiena;
  • 50 g mandeļu plāksnīšu vai drupinātu mandeļu;
  • 2 olas (vai olu aizvietotājs);
  • 1 banāns;
  • 100 g auzu miltu;
  • 50 g brūnā cukura;
  • 4 ēdk. krējuma;
  • 3 lieli āboli (sarīvēti).

Gatavošana:

Sakuļ olas ar cukuru. Tajās iejauc biezpienu, krējumu, miltus, mandeles un sarīvētos ābolus. Ietauko pannu (26 cm diametrā) un ievieto masu. Sasilda krāsni līdz 175-180°C, cep stundu. Kad gatavs pārkaisa ar kanēli un ogām vai arī pasniedz ar ogu mērci.

 

Bildes no meistarklases apskatāmas galerijā zemāk.

« gada 3 »

 

Receptes no Ēdiena gatavošanas meistarklases “Sēnes”

 

2017.gada 9.septembrī Rīgas Centrāltirgū uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā notika Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Sēnes”, kuras laikā dalībnieki dažādos veselīgos veidos pagatavoja šos rudens gardumus. Piedāvājam arī tiem, kad meistarklasi apmeklēt nesanāca, iepazīties ar receptēm un pagatavot gardu un veselīgu maltīti mājās.

Sarkano rīsu plovs ar gailenēm un kabaci

Sastāvdaļas:

  • 150 g sarkano rīsu;
  • 1 – 2 ēdk. eļļas cepšanai;
  • 2 vidēji sīpoli, sagriezti gabaliņos;
  • 400 – 500 g cukīni, sagriezts gabaliņos;
  • 2 vidēji burkāni, sarīvēti uz rupjās rīves;
  • 0,5 l gaileņu;
  • 1 tjk. karija;
  • ½ tjk. sinepju sēklu;
  • sāls.

Papildus gatavojot var pievienot vienu vistas fileju, sagrieztu nelielos gabaliņos.

Gatavošana:

Noskalo rīsus, pievieno 300 ml ūdens un vāra 15 minūtes, līdz rīsi ir mīksti, bet nepārvāra. Uzkarsētā pannā apcep sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini. Pievieno sinepju sēklas, sāli un kariju un uz zemas uguns turpina cept vēl 1 – 2 minūtes. Pievieno cukīni un gailenes un cep, līdz iztvaiko no gailenēm izdalījies šķidrums. Tad pievieno rīsus, visu samaisa un liek šķīvjos.

Cukini sacepums ar sēnēm un sieru

Sastāvdaļas:

  • 2 kabači;
  • 1 ēdk. olīveļļas cepšanai krāsnī;
  • 0,5 l sēņu;
  • 2 ēdk. olīveļļas cepšanai uz pannas;
  • 1 liels sīpols;
  • 1 ēdk garšvielas (kopā!) pēc izvēles – piem., saldās paprikas pulveris, ķiploku pulveri, malts muskatrieksts, koriandrs;
  • sāls;
  • pipari;
  • 50-70 g rīvēta cietā siera.

Gatavošana:

Nelielā cepešpannā sakārto cukini ripas, pārslaka ar olīveļļu un 15 minūtes cep krāsnī 200°C. Sēnes kopā ar sakapātu sīpolu, nepārtraukti maisot, ~ 20 minūtes cep uz pannas. Iemaisa garšvielas. Sautē bez vāka, kamēr no sēnēm iztvaiko ūdens un tad pievieno 2/3 siera. Sēnes pārber ceptajiem cukini. Pārkaisa ar atlikušo rīvēto sieru un uz 10 – 15 minūtēm liek atpakaļ krāsnī. Pasniedz siltu, var pārkaisīt ar zaļumiem. 

Baraviku krēmzupa

Sastāvdaļas:

  • 300 g baraviku;  
  • 2 ēdk olīveļļas;  
  • 2 lieli sīpoli;  
  • 2 burkāni;
  • 1 selerijas sakne;
  • 3 ķiploka daivas; 
  • 1,5 l ūdens;  
  • sāls;
  • pipari. 

Gatavošana:

Sakarsē katliņu ar eļļu un uz lēnas uguns apcep sīpolus, un, kad tie kļuvuši jau gandrīz caurspīdīgi, pievieno smalki sakapātus ķiplokus un sarīvētus burkānus. Tad pievieno šķēlēs sagrieztas baravikas un visu kopā apcep. Tad liek klāt gabaliņos sagrieztu selerijas sakni, ūdeni un garšvielas. Ļauj visam vārīties ~ 30 minūtes, lai selerijas sakne kļūst mīksta. Beigās atliek vien visu sablendēt un pievienot vēl garšvielas, ja prasās. Pa virsu liek apceptas sēnes vai krāsnī ceptas ķiploka šķēlītes, var papildināt ar grauzdiņiem.

Ķirbju un sēņu cepumi

Sastāvdaļas:

  • 100 g ķirbja;
  • 100 g gaileņu;
  • 100 ml piena;
  • 50 g siera;
  • 2 olas (var aizstāt ar 2 ēdk čia sēklu, kuras sajauc ar 4 ēdk ūdens);
  • 50 ml olīveļļas;
  • 1 ēdk kaltētas salvijas;
  • 120-150 g rudzu miltu (atkarībā, cik mitrs ir ķirbis);
  • šķipsniņa sāls un pipari;
  • 1,5 tjk cepamā pulvera.

Gatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C, sagatavo cepamo pannu, izklājot to ar cepamo papīru. Uz rupjās rīves sarīvē ķirbji. Lielā bļodā saputo olas, eļļu, pienu, salviju, sieru un pievieno rīvēto ķirbi un sakapātas gailenes. Pieber miltus un cepamo pulveri. Sāli var papildus nepievienot, jo siers jau ir gana sāļš. Visu kārtīgi samaisa līdz izveidojusies viendabīga masa. Mīklu ar ēdamkaroti liek uz pannas, lai būtu nelieli cepumi un cep cepeškrāsnī ~ 25 minūtes. Pasniedz siltus vai atdzesētus.

Pārējās bildes no meistarklases zemāk.

« gada 2 »

 

Austrumu slimnīcā atklāta brīvprātīgo kustība vēža pacientu atbalstam

8. septembrī plkst. 12:00 Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā ar svinīgu pasākumu tika atklāta brīvprātīgo kustība onkoloģisko pacientu atbalstam. Turpmāk speciāli apmācīti brīvprātīgie dosies pie vēža pacientiem Austrumu slimnīcā, lai uzklausītu un sniegtu atbalstu grūtajā dzīves posmā.

Uzzināt diagnozi „vēzis” ikvienam ir liels trieciens, bet visgrūtāk klājas pacientiem, kuri ir vientuļi un nesaņem atbalstu no tuviniekiem. Lai pacienti neieslīgtu depresijā un nenolaistu rokas, vairumā attīstīto pasaules valstu aktīvi darbojas brīvprātīgo kustība onkoloģisko pacientu atbalstam. Latvija šajā ziņā bija izņēmums, līdz šovasar biedrība „Svētā Ģimenes Māja” sadarbībā ar Austrumu slimnīcu apņēmās šādu kustību izveidot un izsludināja brīvprātīgo pieteikšanos.

Cilvēku atsaucība bija ļoti liela. Biedrība „Svētā Ģimenes Māja” organizēja speciālas apmācības, kuru laikā brīvprātīgos komunikācijai ar onkoloģiskajiem pacientiem gatavoja Austrumu slimnīcas ārsti un kapelāni. Pašlaik jau 55 brīvprātīgie ir apmācīti, taču pieteikušies ir vēl vairāki desmiti kandidātu. Pavisam drīz pirmie brīvprātīgie dosies pie vēža pacientiem, lai viņus uzklausītu, sniegtu atbalstu un kliedētu drūmās domas, izvedot pastaigā, palasot grāmatu vai kā citādi pavadot kopā laiku.

„Ārstēšanas procesā no vēža, kas bieži ir ilgstošs un smags, brīvprātīgie, protams, būs liels atbalsts daudziem „Latvijas Onkoloģijas centra” pacientiem. Ārsti un māsas, lai kā censtos, nevar visus pacientus uzklausīt un ar visiem aprunāties, jo viņiem ir jārūpējas par ārstēšanas procesa nodrošināšanu. Tādēļ liels paldies biedrībai „Svētās Ģimenes Māja”, kas šo vērtīgo projektu aizsākusi,” saka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra „Latvijas Onkoloģijas centrs” galvenais ārsts Viesturs Krūmiņš.

„Brīvprātīgo kustība vēža pacientu atbalstam Latvijā ir ļoti vajadzīga, un man ir patiess prieks, ka šis projekts ir aizsācies tik veiksmīgi. Varam lepoties, ka Latvijā ir tik daudz cilvēku, kuri vēlas palīdzēt citiem. Sākums vienmēr ir grūts, iespējams, viss uzreiz neies gludi, taču brīvprātīgie ir apņēmības pilni mācīties un Austrumu slimnīcas ārsti ir gatavi viņiem palīdzēt, dodot padomus,” tā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas onkoloģijas galvenā speciāliste, asociētā profesore Iveta Kudaba.

„Visiem, kuri savā sirdī juta aicinājumu palīdzēt vēža pacientiem un pieteicās, novēlu veiksmīgi uzsākt brīvprātīgo darbu. Ļoti ceru, ka šis kļūs par ilgtermiņa projektu, un brīvprātīgie būs liels atbalsts ne vien onkoloģiskajiem pacientiem, bet arī pārslogotajiem mediķiem,” saka biedrības „Svētās Ģimenes Māja” valdes locekle Inese Švekle.

Atklāšanas pasākumā brīvprātīgo kustībai svētību deva Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps – metropolīts Zbigņevs Stankevičš, runas teica Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egita Pole, stacionāra „Latvijas Onkoloģijas centrs” galvenais ārsts Viesturs Krūmiņš, brīvprātīgo kustības koordinatore Saiva Luste, kā arī citi projektā iesaistītie. Pasākumu vadīja dziedātājs un raidījumu vadītājs Andris Kivičs, kurš pasākuma gaitā izpildīja vairākas dziesmas. Ar muzikālu priekšnesumu uzstājās arī Liene Šomase.

Projektu atbalsta Rīgas domes Labklājības departaments un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Atbalsta fonds.

 

Foto: Freepik

Receptes no Ēdienu gatavošanas meistarklases “Tomāti”

26.augustā Rīgas Centrāltirgū notika Veselīga uztura skolas Ēdienu gatavošanas meistarklase “Tomāti”, kuras laikā tās dalībnieki uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā pagatavoja vairākus veselīgus un garšīgus ēdienus. Tā kā tomātu laiks vēl pilnā plaukumā, piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm.

Gaspačo

Sastāvdaļas:

  • 4 vidēji lieli tomāti;
  • sula no ½ citrona;
  • 1 zariņš bazilika;
  • 1 zariņš pētersīļu;
  • 1 vidējs avokado;
  • 4 saulē kaltēti tomāti;
  • 1 daiva ķiploks vai 1 cm čilli pipars;
  • 2 dateles vai 1 tjk medus;
  • 1 glāze ūdens;
  • melnie pipari;
  • olīveļļa.

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sablenderē. Papildus var pievienot 3 ēdamkarotes sakapātu dārzeņu – saldo papriku, gurķi vai cukini, nedaudz pētersīļus, avokado, sarkanos sīpolus.

Krāsnī ceptu tomātu salsa

Sastāvdaļas:

  • 500 g romiešu tomātu;
  • 1 sīpols;
  • 5 daiviņas ķiploka;
  • 2-3 cm jalapeno pipara;
  • 1 ēdk. olīveļļa;
  • 1 sauja koriandra vai pētersīļu;
  • 1/2 citrona sula;
  • 2 lielās dateles vai 1 ēdk .medus;
  • sāls un pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

Sakarsē krāsni līdz 180’C un ieklāj pannā cepamo papīru. Sagriež tomātus 2 – 4 daļās, rupji sagriež sīpolus, ķiplokus un jalapeno piparu. Izkārto uz cepamās pannas un apslaka ar olīveļļu. Apgrauzdē krāsnī apmēram 30 min;utes un tad atdzesē. Visas sastāvdaļas, ieskaitot arī citrona sulu, medu vai dateles un sāli, piparus, sablenderē līdz sev tīkamai konsistencei. Pasniedz kopā ar dārzeņiem, mājās gatavotu burgeru vai krāsnī ceptiem kartupeļiem.

Pildīti tomāti ar fetu un spinātiem

Sastāvdaļas:

  • 8 lieli tomāti;
  • 1 burkāns;
  • 1 sīpols;
  • 100 g fetas siera;
  • 1 liela sauja spinātu (~40-50g);
  • 1 sīpols.

Pagatavošana:

Tomātiem nogriež virspusi, bet saglabā, ar karoti izgreb vidu. Iekšpusi pavisam nedaudz apsāla un izkaisa ar maltiem pipariem. Katliņā sasautē burkānus ar sīpoliem un, kamēr tie vēl karsti, pievieno fetu un spinātus. Masu sapilda tomātus, kurus kārto uz lēzenas pannas un cep krāsnī 180’C 20-25 minūtes.

 

Pildīti tomāti ar vistu un sēnēm

Sastāvdaļas:

  • 8 lieli tomāti;
  • 1 vistas fileja;
  • 100 g šampinjonu;
  • neliels cukini;
  • sīpols;
  • 2 ēdk. skābā krējuma;
  • pētersīļi un svaigās lapas pasniegšanai.

Pagatavošana:

Tomātiem nogriež virspusi, bet saglabā, ar karoti izgreb vidu. Iekšpusi pavisam nedaudz apsāla un izkaisa ar maltiem pipariem. Vistas fileju sagriež sīkos kubveida gabaliņos un apcep uz sakarsētas pannas eļļā kopā ar sīpoliem. Kad gaļa jau aprāvusies balta, pievieno sagrieztus šampinjonus un cukini, viegli apcep. Saceptās sastāvdaļas sajauc ar krējumu un tomātus sapilda ar sagatavoto masu, un virsū liek tomāta ”cepurīti”. Tomātus kārto uz pannas un cep 180’C 15-20 minūtes, līdz tie jau sakrokojušies un gaļa izcepusies līdz galam. Pasniedz ar svaigi sakapātiem pētersīļiem.

Tomātu – lēcu sautējums ar kokosriekstu pienu

Sastāvdaļas:

  • 200 g šķelto zirņu vai indijas lēcu;
  • 2 ēdk. olīveļļas (cepšanai);
  • liels sīpols;
  • 2 cm sarkanais čili;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 1 cm ingvera;
  • 1 tjk. kumīna sēklu (malts);
  • 1 tjk. koriandra sēklu (malts);
  • 1 tjk. kurkumas pulvera;
  • 5 tomāti;
  • 1 bundžiņa kokosriekstu piena (alternatīva – 100 g kokosriekstu skaidiņas);
  • mazs puķkāposts (plaukstas lieluma);
  • sāls un melnie pipari pēc garšas.

Pasniegšanai – rīsi un sakapāts svaigs koriandrs vai pētersīļi.

Pagatavošana:

Zirņus liek mērcēties aukstā ūdenī uz stundu vai kā norādīts uz iepakojuma. Pēc tam vāra apmēram stundu, līdz tie mīksti, tad nokāš. Ja gatavo ar lēcām, tās vienkārši noskalo un izvāra. Sakapā sīpolu, ķiploku, ingveru, čili un liek cepties olīveļļā ~5 minūtes kopā ar garšvielām, ik pa laikam apmaisot. Sakapā tomātus un pievieno pannā. Sautē visu vēl 5 minūtes, tad pievieno kokosriekstu pienu un visu kārtīgi samaisa. Sadala ziedkāpostu mazākās ziedkopās un pievieno pannā kopā ar izvārītajiem šķeltajiem zirņiem vai lēcām. Kārtīgi izmaisi, sautē vēl 7 minūtes, tad pievieno sāli un piparus. Pasniedz kopā ar rīsiem un svaigu koriandru.

 

Pārējās bildes no pasākuma:

« gada 2 »

 

Nāc un piedalies!

 

Jau tradicionāli katra mācību gada sākumā Rīgas bērniem un jauniešiem tiek rīkoti svētki “Nāc un piedalies”, kuros bērniem un jauniešiem būs iespējams izvēlēties sev piemērotāko un saistošāko interešu vai sporta izglītības programmu. Šogad svētki notiks 2. septembrī no plkst. 12.00 līdz 17.00 Vērmanes dārzā.

Pasākumā piedalīsies arī Rīgas domes Labklājības departaments. Šoreiz Departamenta pārstāvji pievērsīs pastiprinātu uzmanību traumatisma profilaksei. Ašā lapsiņa un Apdomīgais vilcēns palīdzēs bērniem  un jauniešiem aizdomāties, kā pasargāt savu veselību dažādās ikdienas situācijās. Gan lieliem, gan maziem būs iespēja izglītojoši un priecīgi pavadīt laiku, iesaistoties arī citās Labklājības departamenta sagatavotajās aktivitātēs.

Lielākā daļa iestāžu, kas piedāvā interešu izglītību, demonstrēs savas spējas un pierakstīs potenciālos audzēkņus. Šogad svētku programmā piedalīsies: Bērnu un jauniešu centri “Rīgas Skolēnu pils”; “Altona”, “Zolitūde”, “Kurzeme”, “Laimīte”, “Bolderāja”, “IK Auseklis”, “Daugmale”, “Mīlgrāvis”; bērnu un jauniešu vides izglītības centrs “Rīgas Dabaszinību skola”; Tehniskās jaunrades nams “Annas 2”; Rīgas Volejbola skola; Rīgas Centrālā bibliotēka; Māras Muižnieces Rīgas Mākslas skola; bērnu un jaunatnes sporta skola “Rīdzene”; Rīgas Vingrošanas skola; Hokeja skola “RĪGA”; Andžeja Grauda bungu skola; biedrība “Capoeira-Baltic”; SIA “Laboratorium”; Jaunsardzes un informācijas centrs; Jauno inženieru akadēmija Vērmanes parka teritorijā piedāvās radošās darbnīcas, sporta aktivitātes, viktorīnas.

“Drošības saliņā” atgādinās, mācīs, stāstīs par drošību mājās uz ielas, skolā, dabā VAS Latvijas dzelzceļš; VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija”; Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests; Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests; AS “Sadales tīkls”; Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienests; “Net-Safe Latvia” Drošāka interneta centrs; AS Latvijas Gāze; Rīgas pašvaldības policija; Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes, Kārtības policijas pārvalde, Nepilngadīgo prevencijas nodaļa; Zemessardzes 17.Pretgaisa aizsardzības bataljons un Rīgas domes Labklājības departaments.

Koncertu un priekšnesumus uz skatuves sniegs kultūras un mākslas centrs “Ritums”; bērnu un jauniešu centri “Altona”. “Zolitūde”, “Kurzeme”, “Laimīte”, “IK Auseklis”, “Bolderāja”, “Daugmale”, “Mīlgrāvis”; Rīgas Vingrošanas skola; Andžeja Grauda bungu skola; Biedrība “Capoeira-Baltic” un bērnu un jauniešu centra “Rīgas Skolēnu pils” teātra studijas “Zīļuks” audzēkņi.

Ieteikumi vecākiem par bērnu drošību rotaļu laukumos

Liela daļa bērnu, kuri vasaru pavada Rīgā, ikdienā labprāt apmeklē rotaļu laukumus. Mazākos bērnus pavada vecāki vai citi pieskatītāji, savukārt lielākie bērni rotaļu laukumus apmeklē patstāvīgi.

Lai rotaļu laukumā pavadītais laiks būtu patīkams un drošs, gan vecākiem, gan bērniem ir jāievēro vairākas lietas, kas ļaus izvairīties no traumām un citām nepatīkamām situācijām.

Vecāki,

  • Pieskatiet savus bērnus! Neaizraujaties ar telefonu, žurnāliem vai savstarpējām sarunām, novēršoties no bērniem. Jūs esat atbildīgi par saviem bērniem, jums jāredz, kur viņi ir un ko dara.
  • Apmeklējot jaunu rotaļu laukumu vai pamanot, ka rotaļu laukumā uzstādītas jaunas iekārtas, pārliecinieties, ka jūsu bērni mācēs tās izmantot, ka tās ir atbilstošas viņu vecumam un attīstībai.
  • Iemāciet bērnam nosaukt gan savu, gan jūsu vārdu un uzvārdu, tālruņa numuru un dzīvesvietas adresi, ja gadās noklīst. Ja bērns ir pārāk mazs, lai iegaumētu visu šo informāciju, uzrakstiet savu tālruņa numuru uz lapiņas, ko var piespraust pie bērna apģērba vai ielikt kabatā.
  • Ierodoties rotaļu laukumā, vienojaties par vietu, kurā satikties, ja gadījumā pazūdat viens no otra redzesloka.
  • Pārrunājiet ar bērniem, ka situācijās, kad nepieciešama palīdzība, vislabāk to lūgt policistiem, apsargiem vai citiem cilvēkiem formastērpos, kā arī pieaugušajiem, kas apmeklē rotaļu laukumu kopā ar saviem bērniem.
  • Dodoties uz rotaļu laukumu, ņemiet līdzi dzeramo ūdeni, plāksterus, salvetes un galvassegas bērniem. Ja apmeklējat rotaļu laukumu, kurā atrodas strūklakas vai bradājamie baseini, ieteicams paņemt līdzi maiņas drēbes, lai nepieciešamības gadījumā var pārģērbties, un dvieli, lai noslaucītos.

Izplatītākie traumu veidi bērniem rotaļu laukumos ir sasitumi, brūces, lūzumi un smadzeņu satricinājumi. Plašāka informācija par bērnu traumatismu un pirmo palīdzību dažādu traumu gadījumos pieejama šeit.

Ja bērns rotaļāšanās laikā ir guvis nelielu traumu, sniedziet bērnam pirmo palīdzību, bet, ja ir gūta ļoti smaga trauma un šķiet, ka ir apdraudēta bērna dzīvība (ir bezsamaņa, spēcīga asiņošana, kas apdraud dzīvību, apstājas elpošana vai rodas pēkšņi elpošanas traucējumi, vai jebkurās citās dzīvību apdraudošās situācijās) un neatliekamā medicīniskā palīdzība nepieciešama nekavējoties –  izsauciet Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, zvanot uz tālr. nr. 113. Jebkuru neskaidrību un šaubu gadījumos par bērna traumu vajadzētu savlaicīgi konsultēties ar savu ģimenes ārstu (darba laikā) vai vakaros, nakts stundās un brīvdienās ar dežūrārstu, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni  – 66016001.

Ikdienā ar savu bērnu pārrunājiet, kā droši uzvesties ne tikai rotaļu laukumos un citās sabiedriskās vietās, bet arī mājās un automašīnā. Lai šādas sarunas padarītu vecākiem vieglākas un bērniem interesantākas, Rīgas domes Labklājības departaments ir izdevis pirmsskolas vecuma bērniem paredzētu krāsojamo dzejoļu grāmatiņu, kas palīdzēs aizraujošā veidā bērnam apgūt prasmes par drošu uzvedību mājās, pagalmā, pie ūdeņiem, uz ielas, automašīnā, saskarsmē ar citiem bērniem un pieaugušajiem, kā arī dzīvniekiem un citās vietās un situācijās.  Grāmatiņu iespējams lejupielādēt šeit.

Foto no augosai.lv

Aicinām maznodrošināto un trūcīgo ģimeņu bērnus uz nometnēm!

Rīgas domes Labklājības departaments projekta “Mēs par veselīgu Rīgu!” ietvaros piedāvā dienas nometnes bērniem un jauniešiem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm.

Nometnes programmā paredzētas dažādu sporta veidu nodarbības, izglītojošas nodarbības par veselīgu uzturu, atkarību profilaksi, personu garīgās veselības stiprināšanas nodarbības,  radošo darbnīcu nodarbības, komunikācijas un saliedēšanas uzdevumi, pārgājieni un nodarbības svaigā gaisā. Nometnes dalībnieki tiks nodrošināti ar siltām pusdienām un uzkodām, kā arī transporta pakalpojumiem.

Nometne paredzēta dalībniekiem no 7 līdz 14 gadiem, nodarbības notiks divās vecuma grupās – no 7 līdz 10 gadus veciem bērni un no 11 līdz 14 gadus veciem bērniem. Nometne ilgs trīs dienas, no plkst. 10:00 – 16:00, bez nakšņošanas. Nometne risināsies jūlija beigās, augustā un skolēnu rudens brīvdienu laikā. Precīzi nometnes datumi tiks atsevišķi izrunāti ar katru ģimeni.

Potenciālajiem dalībniekiem būs jāslēdz līgums ar nometnes organizētājiem. Nometnes paredzētas TIKAI bērniem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm. Dalība nometnē ir bezmaksas.

Lai pieteiktu savus bērnus nometnēm, vecākiem jāzvana Rīgas domes Labklājības departamenta projekta koordinatorei Ilonai Segliņai 67037314 vai 25622407.

Nometnes tiek finansētas no Eiropas Savienības Sociālā fonda projekta Nr.9.2.4.2./16/I/021 “Mēs par veselīgu Rīgu – daudzveidīgi un pieejami veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi!” ietvaros.

 

Ieteikumi iedzīvotājiem pirms gaidāmās ģimenes ārstu protesta akcijas

Ņemot vērā Latvijas ģimenes ārstu asociācijas pieteikto protesta akciju, no šā gada 3. jūlija plkst. 12:00, Nacionālais veselības dienests (NVD) sniedz ieteikumus iedzīvotājiem situācijai, kad ģimenes ārsta praksē netiek nodrošinātas ārsta konsultācijas.

Lai uzlabotu informācijas pieejamību pacientiem, ir mainīts Ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa 66016001 darba laiks un tas iedzīvotājiem būs pieejams visu diennakti arī darba dienās! Medicīniski padomi tiek sniegti saaukstēšanās, drudža, galvassāpju, kakla un ausu sāpju, vemšanas, caurejas, nelielu traumu vai hronisku slimību saasinājuma u.c. vienkāršu saslimšanu gadījumos.

Pacienti ar hroniskām slimībām tiek aicināti pārskatīt viņu rīcībā esošos medikamentus un nepieciešamības gadījumā vēl šonedēļ vērsties pie savas ģimenes ārsta, lai saņemtu medikamentu receptes, ja to iegādei tādas ir nepieciešamas. Vienlaikus hronisko slimību pacienti, kuriem nepieciešama regulāra medikamentu lietošana, tiek aicināti pārrunāt ar ģimenes ārstu iespēju saņemt recepti medikamentu daudzumam, kas ir paredzēts līdz trīs mēnešus ilgam ārstēšanas kursam, kā to paredz normatīvie akti.

Arī gadījumā, ja jau šobrīd ir zināms, ka būs nepieciešams pagarināt vai noslēgt darbnespējas lapu, ieteicams vērsties pie ģimenes ārsta līdz 3. jūlija plkst. 12:00. Tas attiecas arī uz pacientiem, kuriem tuvākajā laikā var būt nepieciešama izziņa par veselības stāvokli (piemēram, par bērna veselības stāvokli dalībai vasaras nometnē).

Vienlaikus iedzīvotājiem ir tiesības vērsties ģimenes ārsta praksē un lūgt izrakstu no savas pacienta ambulatorās medicīniskās kartes, kas ietver informāciju par pacienta slimību diagnozēm, alerģijām, lietotajiem medikamentiem un citu informāciju par pacienta veselības stāvokli un ārstēšanu. Izraksta uzrādīšana sniegs būtisku informāciju dežūrārstam vai citam speciālistam, pie kura pacients vērsīsies laikā, kad ģimenes ārsts nebūs pieejams. Izrakstu, norakstu un kopiju izsniegšana praksei jānodrošina triju darbdienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas.

Iedzīvotāji tiek arīdzan aicināti sazināties ar sava ģimenes ārsta praksi, lai noskaidrotu, vai ģimenes ārsts sniegs valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus pēc 3. jūlija plkst. 12:00.

NVD vērš uzmanību, ka arī laikā, kad nebūs pieejamas ģimenes ārstu konsultācijas, iedzīvotājiem tiks nodrošinātas daudzveidīgas medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējas – dežūrārstu un pediatru, feldšerpunktu, steidzamās medicīniskās palīdzības punktu (traumpunktu), uzņemšanas nodaļu u.c. sniegtie pakalpojumi.

Detalizēta informācija par to, kur vērsties, ja nepieciešama medikamenta recepte, darbnespējas lapa, medicīniskā vai cita palīdzība, bet ģimenes ārsts nav pieejams, atrodama  NVD mājaslapā:

 http://www.vmnvd.gov.lv/lv/mediciniskas-palidzibas-sanemsana-protesta-laika

(uzklikšķinot uz sarkanā banera:  Kur saņemt medicīnisko palīdzību, ja ģimenes ārsts nav pieejams?) un NVD profilos sociālajos tīklos Twitter un Facebook.

Foto no bestfakedoctornotes.com