Medicīniskā palīdzība Līgo svētku brīvdienu laikā

Strauji tuvojoties trīs dienas ilgām brīvdienām, kuras daudzi pavadīs tuvāk dabai, vēlamies atgādināt, kur vērsties pēc medicīniskās palīdzības ārpus ģimenes ārstu darba laika.

Ja nepieciešama ārsta konsultācija un medicīniska rakstura padoms, aicinām zvanīt uz valsts Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kurš tiek apkalpots visu diennakti, bez brīvdienām. Ar tālruņa speciālistiem iedzīvotāji ir aicināti sazināties arī gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā vai arī to var saņemt pēc svētkiem, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē.

Ja ārsta palīdzība nepieciešama steidzami, ir iespējams apmeklēt dežūrārstu, kuri tiek nodrošināti visās lielākajās pilsētās.

Dežūrārstu pieņemšanas laiki un vietas:

Dežūrārstu pieņemšanas laiki un vietas ārpus Rīgas pieejami šajā sarakstā.

Sīkāka informācija par to, kur vērsties pēc medicīniskās palīdzības ārpus ģimenes ārsta darba laika vai pēkšņas traumas vai saslimšanas gadījumā, atrodama Nacionālā veselības dienesta mājas lapā.

Raksta tapšanā izmantota NVD sagatavotā informācija.

Foto no visisvetki.lv.

Receptes no Ēdienu gatavošanas meistarklases “Jāņu siers un ne tikai”

17.jūnijā Rīgas Centrāltirgū uztura speciāliste Guna Bīlande vadīja Ēdienu gatavošanas meistarklasi “Jāņu siers un ne tikai”. Piedāvājam svētku galdam sarūpēt pašgatavotus un oriģinākus ēdienus, izmēģinot zemāk publicētās receptes.

Kefīra – zemeņu kūka

Sastāvdaļas:

  • 40 g sviesta (istabas temperatūrā);
  • 150 g cukura;
  • ola;
  • 150 g kefīra;
  • 1 ēdk. vaniļas;
  • 160 g auzu miltu;
  • 1 tjk cepamā pulvera;
  • 200 g zemeņu.

Pagatavošana:

Sakarsē krāsni līdz 185°C un ietauko cepamo formu (20 cm diametrā). Lielā bļodā sakuļ sviestu kopā ar cukuru, līdz izveidojas krēmīga, gaiša masa. Pievieno olu un turpina putot vēl divas minūtes, tad pievieno vaniļu un kārtīgi iemaisa. Tad pievieno kefīru un miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Formas apakšu noklāj ar 100 gramiem sagrieztu zemeņu. Gatavo mīklu lej pannā pa virsu ogām. Cep krāsnī 25 – 30 minūtes, līdz iedurot kūkā ar irbulīti, tas iznāk ārā tīrs. Pēc cepšanas vismaz 30 minūtes ļauj kūkai atdzist. Apgriež to. Pasniedzot dekorē ar sagrieztām atlikušajām svaigajām zemenēm.

Kefīra siers

Sastāvdaļas:

  • 1 l kefīra;
  • 2 l piena;
  • garšvielas un citas piedevas pēc savas gaumes (ķimenes, ķiploki, zaļumi, saulē kaltēti tomāti, paprika, utt.);
  • sāls.

MARLE (0,90 X 3m)

Pagatavošana:

Pienu ielej katlā un vāra līdz tas sāk celties uz augšu. Tad pielej kefīru un tad, ar lāpstiņu lēnām maisot, vāra uz lēnas uguns tik ilgi, līdz atdalās sūkalas. Visu izkāš caur četrkārtīgi salocītu marli. Pēc tam pievieno piedevas pēc savas patikas, tās kārtīgi iemaisa. Visu stingri iesien marlē un atstāj uz nakti zem sloga, lai notecētu liekās sūkalas. Var ēst svaigu, cept uz pannas vai grilla, iemarinēt utt.

Ar Jāņu sieru pildīti šampinjoni

Sastāvdaļas:

  • 150 g ķimeņu siera;
  • 200 g portobello (vai lielo parasto, vai brūno) šampinjonu;
  • Citrons;
  • Olīveļļa;
  • Sauja zaļumu.

Pagatavošana:

Sēnēm izlauž kātiņus un tos smalki sagriež, bet pašas sēņu cepurītes iemarinē (uz 15 minūtēm) citrona sulā un olīveļļā. Sakapā zaļumus un pievieno sagrieztajiem sēņu kātiņiem un tad tiem pievieno uz rupjās rīves rīvētu ķimeņu sieru, visu kārtīgi sajauc. Iegūto masu pilda sēnē vai lielākā brūnajā šampinjonā, pārkaisa ar šķipsniņu sāls un pipariem un cep uz grila vai krāsnī (180°C, 10 – 15minūtes).

Tabulē salāti ar kvinoju

Sastāvdaļas:

  • 50 g kvinojas ( var izmantot arī kuskusu vai bulguru);
  • 3 vidēji tomāti (~450 g);
  • 2 lielas pētersīļu saujas;
  • 1 sauja ar sīpollokiem;
  • 1 piparmētru buntīte;
  • 60 ml citronu sulas;
  • 60 ml olīveļļas.

Pagatavošana:

Noskalo kvinoju un vāra to ūdenī (proporcija 1:2). Kad sāk burbuļot, pavāra vēl vienu minūti un tad liek vāku virsū un ļauj uzbriest (aptuveni 15 minūtes), pēc tam atdzesē. Tikmēr sagriež mazos gabaliņos tomātus, ļoti sīki sakapā gan pētersīļus, gan piparmētras. Tos sajauc ar tomātu un mazos gabaliņos sagrieztiem lociņiem, kā arī pievieno atdzesēto kvinoju. Pašās beigās pievieno citronu sulu un olīveļļu, visu kārtīgi sajauc un pasniedz.

Ziedkāpostu un ķimeņu siera rikas

Sastāvdaļas:

  • 1 vidējs ziedkāposts;
  • 1 citrons;
  • 150 g ķimeņu siera;
  • 2 tjk Vidusjūras garšvielu maisījuma (vai cits garšvielu maisījums bez sāls);
  • jūras sāls.

Pagatavošana:

Ziedkāpostam nogriež nost visas lapas un to noblanšē karstā ūdenī. Tad to sagriež aptuveni centimetru biezās šķēlēs un liek cepamajā pannā (iepriekš jau ieklāts cepamais papīrs). Pārslaka ar citronu sulu, pa virsu kārto šķēles sagrieztu ķimeņu siera un pēc tam pārkaisa ar Vidusjūras garšvielu maisījumu un nedaudz  sāls. Cep krāsnī 190°C līdz siers izkusis. Var ēst gan siltu, gan jau atdzisušu.

Galerijā bildes no meistarklases.

No Images found.

Aicinām pieteikties Ēdiena gatavošanas meistarklasei – Jāņu siers un ne tikai

Jau pavisam drīz sagaidīsim gada īsāko nakti, svinot Līgo svētkus. Kā jau visos latviešu svētkos, arī Līgo svētkos jeb Jāņos neiztikt bez bagātīgi klāta galda, kur tradicionāli atrodams Jāņu siers, pīrāgi, alus un citi gardumi.

Vai tu māki pats pagatavot Jāņu sieru? Ja vēlies to iemācīties, laipni aicinām pieteikties Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistraklasei “Jāņu siers un ne tikai”, kura notiks 17.jūnijā Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē. Meistarklases sākums 10:00.

Meistarklasē uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā tās dalībnieki iepirksies Rīgas Centrāltirgū, bet pēc tam no sapirkatjiem produktiem paši mācīsies pagatavot Jāņu sieru, kā arī citus veselīgus ēdienus ar ko papildināt Jāņu galdu.

Lai pieteiktos meistarklasei, lūdzam aizpildīt zemāk esošo formu. Lūdzam ņemt vērā, ka vietu skaits ir ierobežots.

Pieteikšanās meistarklasei ir noslēgusies!!!

 

Foto: Leta

Receptes no Ēdienu gatavošanas meistarklases Zaļš un svaigs

 

3.jūnijā Rīgas Centrāltirgū Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase notika pavasarīgās noskaņās. Meistarklases dalībnieki pagatavoja pavasarīgus salātus, netradicionālu rabarberu kūku un dažādas mērces. Pagatavoto ēdienu receptes zemāk.

Rabarberu kūka

Sastāvdaļas:

  • 200 – 250 g nelielos gabaliņos sagrieztu rabarberu;
  • 250 g cukura (ieteicams izmantot brūno cukuru vai arī 150 g cukura aizstāt ar 2 gataviem banāniem);
  • 100 g sadrupinātu valriekstu;
  • 50 g dzērveņu vai citas sukādes;
  • 1 tk. malta kardamona;
  • 1 tk. kanēļa;
  • 250 g auzu miltu;
  • 1,5 tk. cepamā pulvera vai sodas;
  • 100 g olīveļļas;
  • ola;
  • 1 tk. vaniļas cukura;
  • 150 g skābā krējuma.

Glazūrai:

  • 50 g bezpiedevu jogurta;
  • 1 ēk. cukura;
  • kanēlis.

Pagatavošana:

Uzkarsē krāsni līdz 170º C un ietauko cepamo formu. Nelielā traukā sajauc kopā 100 g cukura, riekstus, kanēli un kardamonu, noliek malā. Ar mikseri vai virtuves kombainu sakuļ kopā eļļu ar cukuru, kamēr izveidojas gaiša masa (~ 5 min). Pievieno olu un turpina kult vēl nedaudz. Pēc tam pievieno pusi no skābā krējuma, iesijā pusi no miltiem, pievieno cepamo pulveri un vaniļu un turpina kult. Pievieno atlikušo skābo krējumu un atlikušos miltus un kuļ, kamēr izveidojas viendabīga masa. Rabarberu gabaliņus sajauc kopā ar riekstiem un cukuru, tad pusi no mīklas lej sagatavotajā formā un virspusi ar lāpstiņu izlīdzina. Otrai mīklas pusei pievieno rabarberus un sajauktos riekstus ar cukuru un lej formā pa virsu. Kūku cep krāsnī 45 – 50 minūtes. Kad kūka gatava, to nedaudz atdzesē. Sakuļ 50 g bezpiedevu jogurta ar cukuru un kanēli. Iegūtu masu pārlej kūkai. Kūku var pasniegt ar vaniļas mērci.

Svaigais rabarberu ievārījums

Sastāvdaļas:

  • 150 – 200 g rabarberu;
  • 1 gatavs banāns;
  • ½ citrona sula;
  • 1,5 tk. čia sēklas vai 2,5 tk. linsēklu;
  • šķipsniņa kanēļa un čilli.

Pagatavošana:

Rabarberus nomizo un sagriež ~ 1cm garos gabalos. Tad visas sastāvdaļas, izņemot čia sēklas, liek blenderī un sablenderē. Tad iemaisa čia sēklas un ļauj 15 minūtes pastāvēt, lai savilktos. Var trīs līdz četras dienas uzglabāt ledusskapī.

Pikantā rabarberu aprikožu mērce

 

Sastāvdaļas:

  • 200 g rabarberu, nomizoti un sagriezti ~ 1 cm garos gabaliņos;
  • 5 gatavas aprikozes;
  • 1 laima vai ½ citrona sula;
  • 1 tk. čilli pārslas;
  • 1 tk. medus.

Pagatavošana:

Rabarberus nomizo un sagriež ~ 1cm garos gabalos. Tad visas sastāvdaļas liek blenderī un sablenderē līdz veidojas viendabīga masa. Mērci var trīs līdz četras dienas uzglabāt ledusskapī. Šī mērce lieliski papildinās gan salātus, gan dārzeņu un gaļas ēdienus.

Tvaicēti spināti

 

Sastāvdaļas:

  • 100 g spinātu;
  • 1 ēk. olīveļļas;
  • sauja kaltētu baraviku (var izmantot 50 g svaigos šampinjonus);
  • melnie pipari;
  • jūras sāls.

Pagatavošana:

Nogriež spinātiem kātus, aplej tos ar nedaudz eļļas un apber ar pipariem. Visu liek tvaicējamajā traukā. Pievieno kaltētas baravikas un liek tvaicēties. Tvaicēšanas ilgums ir dažas minūtes, bet tas ir atkarīgs no tā, cik tuvu trauks ir ūdens tvaikiem. Spinātus iespējams arī cept cepeškrāsnī.

Svaigie pavasara salāti ar pikantajiem vistas gabaliņiem vai turku zirņiem

Sastāvdaļas:

  • 4 saujas svaigo salātu un zaļumu;
  • 10 ķirštomāti;
  • 1 sarkanā paprika;
  • 1 kastīte diedzētu zirņu vai citi dīgsti;
  • 5 redīsi.

Pikantajiem vistas gabaliņiem vai turku zirņiem:

  • 1 neliela vistas fileja VAI 150 g turku zirņu;
  • ½ citrona sula vai sula no diviem rabarberu kātiem;
  • 1 ēk. olīveļļas;
  • 1 tk. vistas gaļas garšvielu bez sāls;
  • 1 tk. Vidusjūras garšaugu maisījuma.

Salātu mērcei:

  • 1 citrons;
  • ½ tk. medus;
  • 3 ēk. olīveļļas.

Pagatavošana:

Ja taisa salātus ar vistu: Vistas gaļu nomazgā, sagriež nelielos gabaliņos. Pagatavo marinādi no pārējām sastāvdaļām, iemaisa tajā un atstāj uz 10 minūtēm. Tikmēr sagatavo pannu, ieklājot cepamo papīru, un uzsilda cepeškrāsni līdz 150º C. Turku zirņus izklāj uz cepamā papīra un cep krāsnī  ~ 15 – 20 minūtes.

Ja taisa salātus ar turku zirņiem: Turku zirņus izmērcē un novāra. Pagatavo marinādi no pārējām sastāvdaļām, iemaisa tajā un atstāj uz 10 minūtēm. Tikmēr sagatavo pannu, ieklājot cepamo papīru, un uzsilda cepeškrāsni līdz 150º C. Turku zirņus izklāj uz cepamā papīra un apgrauzdē krāsnī ~ 10 minūtēm.

Kamēr vista vai zirņi krāsnī, noskalo salātus, saplūc smalkāk un kārto uz šķīvjiem. Pievieno uz pusēm pārgrieztus tomātiņus un plānas paprikas un redīsu šķēlītes. Visam pa virsu kārto pikantos vistas gabaliņus vai turku zirņus un pārber ar diedzējumiem. Gatavo mērci – sajauc olīveļļu, medu, pievieno citrona sulu un visu kārtīgi samaisa, gatavo mērci pārlej salātiem. Pavasarīgiem salātiem var pievienot arī citus diedzētos graudus un sēklas, kā arī olīvas.

Galerijā pārējie fotomirkļi no meistarklases.

« gada 2 »

Šodien Pasaules diena bez tabakas

31.maijā visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules diena bez tabakas, ko 1987.gadā ieviesusi Pasaules Veselības organizācija. Šī diena paredzēta, lai pievērstu indivīdu un sabiedrības uzmanību smēķēšanas kaitīgumam un samazināt smēķējošo cilvēku skaitu.

Latvijā smēķēšana ir diezgan liela problēma, jo, saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem, šeit ikdienā smēķē 36% iedzīvotāju. Salīdzinājumam – vidēji Eiropā ikdienā smēķē 26% iedzīvotāju. Īpaši izplatīta smēķēšana ir vīriešu vidū – vairāk kā puse no Latvijā dzīvojošajiem vīriešiem ikdienā smēķē. Smēķēšana nopietni apdraud mūsu valsts iedzīvotāju veselību un dzīvību – ik gadu apmēram 1000 iedzīvotājiem tiek atklāts plaušu vēzis, kura galvenais cēlonis ir smēķēšana un 14% nāves gadījumu sirds išēmisko slimību rezultātā bijuši smēķēšanas izraisīti.

Smēķēšana ir izplatīta arī jauniešu vidū. Kā noskaidrots Rīgas domes Labklājības departamenta pasūtītajā un Tirgus un sociālo pētījumu institūta “Latvijas Fakti” veiktā pētījuma “Riska un aizsargājošo faktoru ietekme uz atkarību izraisošo vielu lietošanas līmeni jauniešu vidū” sestajā posmā, kura tapšanas laikā tika aptaujāti vairāk kā trīs tūkstoši 15 – 16 gadus vecu jauniešu 35 Rīgas skolās, tikai 50% jauniešu nekad nav smēķējuši cigaretes, bet 49% jauniešu vismaz reizi dzīvē ir lietojuši elektronisko cigareti. Lai gan pētījuma dati parāda, ka smēķēšanas izplatība kopš 2008.gada ir samazinājusies, regulāras smēķēšanas risks joprojām ir 13% jauniešu.

Lai samazinātu smēķētāju skaitu, īpaši svarīgi ir strādāt tieši ar bērniem un jauniešiem, jo vieglāk ir nesākt smēķēt vai pārtraukt šo ieradumu, kad vēl nav izveidojusies atkarība. Rīgas domes Labklājības departaments gada laikā dažādās Rīgas skolās ir rīkojis vairāk kā 100 pasākumus, kas saistīti ar atkarības tēmām, tai skaitā arī 13 diskusijas, kurās uzmanība pievērsta tieši tabakas kaitīgumam. Diskusijās skolēni ne tikai saņem informāciju par smēķēšanas ietekmi uz veselību, bet arī atbildes uz jebkādiem sev interesējošiem jautājumiem, tai skaitā par elektroniskajām cigaretēm, kas pēdējo gadu laikā kļuvušas īpaši populāras. Izglītojot bērnus un jauniešus, iespējams pastarpināti uzrunāt arī pieaugušos, jo vecāki nereti ieklausās savu bērnu viedoklī un, iespējams, pārtrauc smēķēt pavisam vai vismaz mājās vai bērna klātbūtnē, pasargājot bērnu no pasīvās smēķēšanas. Lai izglītotu bērnus un jauniešus, Rīgas domes Labklājības departaments arī nodrošina iespēju pedagogiem, psihologiem un citiem speciālistiem, kuri ikdienā strādā ar bērniem un jauniešiem, pilnveidot savas zināšanas un prasmes, apmeklējot apmācības par dažādām veselību veicinošām tēmām, tai skaitā par atkarībām un smēķēšanu.

Šogad, atzīmējot Pasaules dienu bez tabakas, aicinām uzrakstīt eseju brīvā formātā “Vēstule cigaretei”, kurā pausta attieksme pret cigaretēm, ņemot vērā personīgo pieredzi ne tikai no savas, bet arī tuvinieku dzīves. Atzīmējot Pasaules dienu bez tabakas aicinām visus smēķētājus pārdomāt savus ieradumus un apsvērt domu atmest smēķēšanu. Ja esi nolēmis atmest, savu cigaretei adresēto vēstuli vari rakstīt kā atvadu vēstuli. Arī šādā gadījumā priecāsimies to saņemt. Interesantākās vēstules tiks publicētas mājas lapā www.veseligsridzinieks.lv, kā arī to autori saņems veicināšanas balvas. Vēstules gaidīsim līdz pirmdienas, 5.jūnija, 9:00. Vēstules lūdzam sūtīt uz e-pasta adresi veseligsridzinieks@riga.lv.

Foto no blog.groomingminds.com

Ēdienu gatavošanas meistarklase – zaļš un svaigs

 

Līdz ar pavasari dārzos, siltumnīcās un uz palodzēm saauguši visdažādākie zaļumi, kas papildina mūsu ikdienas ēdienkarti un nāk par labu veselībai.

Zaļumos ir ļoti daudz dažādu vitamīnu un minerālvielu, kuru uzņemšana pavasarī ir īpaši svarīga, kad pēc garās un tumšās ziemas vitamīnu krājumi organismā ir pamatīgi izsīkuši. Piemēram, dilles, kas ir latviešu virtuvē ļoti iecienīts garšaugs, satur daudz C un P vitamīna, kā arī karotīnu. C vitamīns un karotīns atrodams arī sīpollokos, pētersīļos un citos zaļumus. Visus šos zaļumus var plaši izmantot maltīšu garšas dažādošanai, pievienojot gan salātiem un zupām, gan gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem.

Ikdienas ēdienkarti var papildināt arī ar netradicionālākiem zaļumiem. Piemēram, nātres satur daudz antioksidantus, dažādus vitamīnus, kalciju un dzelzi. Visvairāk vērtīgo vielu var uzņemt, nātres ēdot svaigā veidā, piemēram, salātos, bet no nātrēm var vārīt arī zupas un pievienot tās sautējumiem. Nātres lietošana uzturā palīdzēs stiprināt imunitāti, veicinās organisma attīrīšanos un regulēt cukura līmeni asinīs. Savukārt pirmie gārsas dzinumi lieliski izmantojami ne tikai salātu, bet arī smūtiju pagatavošanā. Gārsa, tāpat kā lielākā daļa zaļumu, satur daudz C vitamīna.

Šobrīd ir arī rabarberu laiks. Arī rabarberi satur visdažādākās minerālvielas un vitamīnus – kāliju, fosforu, magniju, dzelzi, B grupas vitamīnus, C vitamīnu. Rabarberi visbiežāk tiek izmantoti dažādu saldo ēdienu pagatavošanā, taču tajos var arī, piemēram, marinēt gaļu.

Ja vēlies uzzināt interesantus veidus, kā uzturā izmantot zaļumus, aicinām bezmaksas apmeklēt Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklasi, ko rīko Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar Rīgas Centrāltirgu. Meistarklasi vadīs uztura speciāliste Guna Bīlande un tā notiks 3.jūnijā, plkst. 10:00 Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē.

Lai pieteiktos meistarklasei, lūdzam aizpildīt zemāk esošo formu. Lūdzam ņemt vērā, ka vietu skaits ir ierobežots.

Šobrīd ir sasniegts maksimālais meistarklases dalībnieku skaits!

Ja kāda vieta atbrīvosies, informēsim!

Pateicamies par atsaucību!

 

Foto: Elise Bauer

 

Ēdienu gatavošanas meistarklase – brokastis

13.maijā Rīgas Centrāltirgū Veselīga uztura skolas Ēdienu gatavošanas meistarklases dalībnieki uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā apguva dažādas veselīgas brokastu receptes. Piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm.

Riekstu granola jeb muslis

Sastāvdaļas:

  • 100 g dateļu;
  • 200 g pilngraudu auzu;
  • 3 tk. Kļavu sīrupa;
  • 90 g Indijas riekstu;
  • 70 g mandeļu vai mandeļu plāksnīšu;
  • 30 g ķirbju sēklu.

Pagatavošana:

Sakarsē krāsni līdz 170’C. Izmērcē un sablendē dateles, sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Izklāj uz cepampannas un cep krāsnī 20 – 25 minūtes. Ja vēlas, cepšanas laikā var apmaisīt. Gatavu pasniedz ar pienu pēc izvēles, jogurtu vai sulu, kā arī augļiem un ogām.

Augu piens

Sastāvdaļas:

  • 200 – 250 g mandeļu vai kaņepju sēklu;
  • 1 ēdk. medus vai 2 – 3 dateles;
  • šķipsna sāls;
  • litrs ūdens;
  • vaniļas esence vai kanēlis pēc garšas;

Pagatavošana:

Pa nakti izmērcē riekstus vai sēklas. No rīta noskalo un sablendē ar 250 ml un pārējām sastāvdaļām. Kad izveidojusies viendabīga masa, pievieno atlikušo ūdeni un sablendē atkārtoti, ja nepieciešams – izkāš. Šādu pienu ledusskapī var uzglabāt aptuveni divas dienas.

Banānu – spinātu pankūkas

Sastāvdaļas:

  • 3 gatavi banāni;
  • 1 ola (var izmantot arī 1 ēdk. čia sēklu, kas sajauktas ar 50 ml ūdens);
  • 100 g samaltu pilngraudu auzu;
  • 2 saujas spinātu;
  • pāris lapas piparmētru.

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sablendē viendabīgā masā un cep pankūkas. Pankūkas pasniedz ar svaigo ogu mērci, kas pagatavota, sablendējot svaigas vai saldētas ogas ar laima sulu un medu.

Čia – kanēļa brokastu putra

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze augu piena;
  • 2 ēdk. čia sēklu;
  • 1 tk. kanēļa;
  • sauja svaigo ogu un augļu pēc izvēles;
  • 1 ēdk. kokosa skaidiņu.

Pagatavošana:

Čia sēklas pa nakti izmērcē riekstu pienā, kam pievienots kanēlis. No rīta pievieno ogas, augļus un kokosa skaidiņas. Papildus var pievienot 1 tk. ziedputekšņu vai bišu maizes, sezama vai saulespuķu sēklu vai 1 ēdk. mandeļu skaidiņu.

Banānu – auzu maize

Sastāvdaļas:

  • 3 banāni;
  • 2 krūzes samaltu pilngraudu auzu;
  • puskrūze mandeļu plāksnīšu;
  • ¼ krūzes ābolu sulas vai puskrūze rīvēta ābolu biezeņa;
  • 2 ēdk. kļavu sīrupa;
  • 2 tk. vaniļas ekstrakta;
  • ¼ krūzes saulespuķu sēklu;
  • 2 tk. sodas;
  • 2 tk. kanēļa;
  • 2 tk. Kakao vai karoba pulvera;
  • 1 ēdk. olīveļļas;
  • šķipsniņa sāls.

Pagatavošana:

Sablendē banānus ar eļļu, kļavu sīrupu, ābolu sulu un vaniļas ekstraktu. Atsevišķā traukā sajauc pārējās sastāvdaļas. Sajauc abas masas kopā un cep krāsnī 45 – 60 minūtes, 180’ C. Atdzesē. Pasniedz ar mandeļu sviestu, ābola šķēli un kanēli.

Fotomirkļi no meistarklases galerijā.

« gada 4 »

Aicinām pieteikties ēdiena gatavošanas meistarklasei – brokastis

Brokastis būtu vēlams ēst katru rītu, jo tās palīdz pamodināt organismu un sagatavot to dienas darbiem. Ēdot brokastis, jau pašā dienas sākumā tiek uzņemta daļa organismam nepieciešamo uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu. Brokastu ēšana arī samazina iespēju, ka dienas laikā ķersieties pie neveselīgiem našķiem, lai atjaunotu izsīkstošās enerģijas rezerves. Paēdot no rīta, organismā tiks atjaunots glikozes līmenis, kas nakts laikā ir samazinājies. Glikoze ir ļoti svarīga labai smadzeņu darbībai, tāpēc brokastošana samazina koncentrēšanās grūtības, kas dienas laikā var piemeklēt tos, kas brokastis izlaiž. Tā kā glikoze ir smadzeņu degviela, tās trūkums var novest ne tikai pie koncentrēšanās problēmām, bet arī slikta garastāvokļa un paaugstināta stresa.

Lai ieguvums no brokastu ēšanas būtu maksimāli liels, svarīgi, lai tās būtu veselīgas. Diemžēl daudzi brokastu ēdieni, kuri bieži vien ir šķietami veselīgi, patiesībā tādi nav. Liela daļa sauso brokastu, mušļu, jogurtu, biezpiena sieriņu un citu pārtikas produktu, ko esam raduši ēst no rītiem, satur pārlieku daudz cukura, kā arī mākslīgās krāsvielas un citas neveselīgas pārtikas piedevas.

Visveselīgākās brokastis būs tādas, ko pagatavosiet paši, skaidri zinot, kas un cik daudz ir sastāvā. Iedvesmu veselīgām brokastīm un jaunas receptes uzzināsiet, ja apmeklēsiet bezmaksas Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklasi, kas tapusi Rīgas domes Labklājības departamentam sadarbojoties ar Rīgas Centrāltirgu. Meistarklase, kas veltīta brokastu ēdienu pagatavošanai, notiks 13.maijā, no plkst. 10:00 līdz 13:00 Tās dalībnieki uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā kopīgi iepirksies, izmantojot Rīgas Centrāltirgū pieejamos produktus, un kopīgi pagatavos vairākus ēdienus, ko meistarklases beigās arī paši nogaršos.

Meistarklase notiks Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē, 13.maijā, plkst. 10:00.

Pieteikšanās meistarklasei ir noslēgusies!!!

Ēdienu gatavošanas meistarklase – pākšaugi

22.aprīlī Rīgas Centrāltirgū notika kārtējā Veselīga uztura skolas ēdiena gatavošanas meistarklase. Šoreiz uztura speciāliste Guna Bīlande kopā ar meistarklases dalībniekiem pagatavoja dažādus ēdienus no pākšaugiem – dažādu veidu pupiņām, turku zirņiem un lēcām.

Lūk, pagatavoto ēdienu receptes.

Pākšaugu saldās trifeles

Sastāvdaļas:

  • 2 glāzes vārītu sarkano vai brūno pupiņu;
  • 150 g sasmalcinātas dateles, rozīnes, aprikozes, kaltētas dzērvenes;
  • 5 ēdk. kakao;
  • 50 g sasmalcinātas mandeles vai mandeļu milti;
  • 50 g kokosa skaidiņu;
  • 1 ēdk. kokosa eļļas.

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sablendē vai samaļ un veido bumbiņas, kuras paviļā kokosa skaidiņās vai kakao. Var pievienot mazliet ruma.

Biešu humuss

Sastāvdaļas:

  • 200 g turku zirņu;
  • 2 vārītas bietes;
  • grauzdētas sezama sēklas;
  • 50 ml. olīveļļas;
  • 1 – 2 ķiploku daiviņas;
  • 1 tk. kumīna;
  • citronu sula;
  • sāls;
  • pipari;
  • 50 ml. ūdens (var izmantot to, kurā vārījās zirņi).

Pasniegšanai: olīveļļas un garšvielu mix (kumīns, fenhelis, majorāns), grauzdētas sezama sēklas.

Pagatavošana:

Pa nakti izmērcē un nākamajā dienā noskalo un izvāra turku zirņus. Bietes izvāra, nedaudz atdzesē, nomizo un sagriež nelielos gabaliņos un kopā ar citām humusa sastāvdaļām liek blenderī vai virtuves kombainā un samaļ līdz viendabīgai, krēmīgai konsistencei. Pasniedz ar svaigiem vai krāsnī ceptiem dārzeņiem, galetēm vai uz maizītēm.

Lēcu humuss ar ķirbi un saulē kaltētiem tomātiem

Sastāvdaļas:

  • 200 g ķirbja;
  • 250 g sarkano lēcu;
  • 2 ēdk. tahini (vai 3 ēdk. grauzdētu sezama sēklu);
  • sula no viena citrona;
  • 6 saulē kaltēti tomāti bez eļļas;
  • čili pipars vai čili pulveris;
  • 30 g olīveļļas (izteiksmīgāka garša būs sezama eļļai);
  • jūras sāls.

Pagatavošana:

Lēcas izvāra un atdzesē.  No ķirbja pagatavo biezeni – cepeškrāsnī liek šķēlēs sagrieztu ķirbi ar visu mizu un cep apmēram  40 minūtes 200’C. Cepšanas ilgums būs atkarīgs no ķirbja šķirnes un gabalu izmēriem. Kad ķirbis mīksts, atdzesē un ar karoti atdala no mizas. Visas sastāvdaļas liek blenderī – lēcas, ķirbi, sagrieztus tomātus, sasmalcinātu čili (bez sēklām), tahini (vai sezama sēklas), eļļu, citrona sulu un sāli. Ja garšo, tad arī kādu 1 – 2 ķiploka daiviņas.  Visu sablendē viendabīgā masā. Noteikti papildus vajadzēs pievienot šķidrumu, tā var būt eļļa vai ūdens. Gatavu ēd ar maizīti un dārzeņiem.

Ķīnas pupiņu un silto dārzeņu salāti

Sastāvdaļas:

  • 150 g Ķīnas pupiņu;
  • 1 sarkanā paprika;
  • 1 liels cukīni (var izmantot arī ķirbi);
  • 1 liels saldais sīpols;
  • 1 maza pētersīļa sakne (var izmantot arī pastinaku vai selerijas sakni);
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • 1 tk. Vidusjūras garšvielu maisījuma;
  • 1 ēdk. olīveļļas vai ķirbju sēklu eļļas;
  • 1 buntīte svaigu pētersīļu;
  • 1 ēdk. citronu sulas;
  • 1 ēdk. sēklu mix.

Pagatavošana:

Pupiņas iepriekšējā vakarā noskalo un iemērc aukstā ūdenī. Sagatavo dārzeņus cepšanai: paprikai izņem sēklotni un sagriež nelielās strēmelēs, pētersīļa sakni nomizo un kopā ar cukīni gareniski sagriež plānās šķēlēs, saldo sīpolu nomizo un sagriež šķēlēs, ķiploka daiviņas nomizo un izspiež cari ķiploku spiedei. Visus dārzeņus pārkaisa ar garšvielu maisījumu un sakapāto ķiploku. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200°C, cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru un uz tā liek dārzeņu šķēles un gabaliņus. Dārzeņus cep krāsnī 15 – 25 minūtes. Pupiņas noskalo un vāra uz lēnas uguns 10 – 15 minūtes līdz tās ir mīkstas, bet ne izjukušas. Notecina sietā. Ber bļodā un pārkaisa ar pētersīļiem. Pagatavo mērci,  samaisot kopā eļļu un citrona sulu. To pārlej pāri pupiņām un pētersīļiem un samaisa. Kārto uz šķīvjiem, pārkaisa ar sēkliņām. Pasniedz siltus!

Vēl fotogrāfijas no meistarklases galerijā.

« gada 2 »

 

Rīgas domē notiks konference par sabiedrības veselības politikas ieviešanu praksē

Šā gada 24.aprīlī Rīgas domes plenārsēžu zālē (Rātslaukumā 1) no plkst. 10:00 līdz 15:00 notiks starptautiska augsta līmeņa konference “Veselība visās politikās – sabiedrības veselības politikas īstenošana praksē”, ko rīko Rīgas dome sadarbībā ar Rīgas domes Ārlietu pārvaldi un Rīgas domes Labklājības departamentu, kā arī atbalsta Eiropas komisija un Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Konferenci atklās Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, un  uzstāsies arī lielākā Eiropas sabiedrības veselības veicināšanas sadarbības tīkla EuroHealthNet Vecākais politikas plānošanas konsultants Klaivs Nīdls (Clive Needle), Baltijas reģiona veselīgo pilsētu asociācijas, Krievijas veselīgo pilsētu asociācijas “Veselīgas pilsētas, rajoni un ciemi”, Baltkrievijas veselīgo pilsētu pārstāvji, kā arī Rīgas domes departamentu speciālisti un sadarbības partneri.

Konferences laikā tiks parakstīts nodomu protokols par veselību veicinoša tūrisma attīstību.

 

Konferences mērķis ir atspoguļot Rīgas pilsētas pašvaldības progresu un izaicinājumus ceļā uz sociāli aktīvu un veselīgu sabiedrību, un aicināti uzstāties dažādu nozaru un jomu pārstāvji, kuri prezentēs savu ieguldījumu un izaicinājumus augstāk minēto mērķu sasniegšanā.

2012.gadā pieņēma Rīgas pilsētas pašvaldības Sabiedrības veselības stratēģiju, kas deva politisku pamatu un atbalstu “veselība visās politikās” ieviešanai pašvaldībā. Kopš Stratēģijas ieviešanas ir pagājuši 5 gadi, kuros Rīgas pilsēta ir kļuvusi par PVO Eiropas Veselīgo pilsētu partneri, īstenojusi starpsektorālu sadarbību un aktivitātes iedzīvotāju veselības uzlabošanai. Apzinoties, ka veselība ir noteicošais faktors iedzīvotāju labklājībai un pamats katras pilsētas attīstībai, Rīgas pilsētā tiek īstenots “veselība visās politikās” princips .

Konferences laikā tiks prezentēts projekts “Rīgas iniciatīva”, kas balstās uz PVO Veselīgo pilsētu tīkla ideju „Veselība un tūrisms”  un paredz sadarbību starp kaimiņos esošajām tīkla pilsētām veselīga tūrisma un citās jomās, kas veicina sabiedrības veselību un veselīgu pilsētas attīstību.

Pārstāvji no Rīgas pašvaldības iepazīstinās ar veiksmīgo Rīgas pieredzi, īstenojot sabiedrības veselības politiku praksē, tādējādi uzlabojot iedzīvotāju veselību, starpsektoru sadarbību un veicinot pilsētas attīstību.

Dalība konferencē – tikai iepriekš reģistrētiem dalībniekiem.

Piedāvājam iepazīties ar konferences programmu (divas lpp.):

Veseliba visas politikas_programmas projekts_LV

 

Konferences dalībnieku prezentācijas šeit.

 

 

Fotogrāfijas no konferences pievienotajā galerijā.

« gada 2 »