Katru gadu 21. oktobrī tiek atzīmēta Pasaules joda deficīta diena, lai pievērstu uzmanību joda nozīmei cilvēka veselībā un veicinātu sabiedrības izpratni par joda deficīta sekām. Lai arī mūsdienās par veselīgu uzturu tiek runāts aizvien vairāk, joda deficīts joprojām ir viena no izplatītākajām, bet novēršamākajām uzturvielu nepietiekamības problēmām pasaulē.
Jods ir mikroelements, kas nepieciešams:
- vairogdziedzera hormonu veidošanai;
- bērna attīstībai un augšanai;
- smadzeņu un nervu sistēmas darbībai;
- ādas un matu veselībai.
Bez pietiekama joda daudzuma organisms nespēj ražot pietiekami daudz vairogdziedzera hormonu, kā rezultātā pavājinās vairogdziedzera darbība un var attīstīties hipotireoze.
Joda deficīta pazīmes ir:
- nogurums;
- muskuļu vājums;
- sausa āda;
- trausli mati un nagi;
- svara pieaugums;
- paaugstināta jutība pret aukstumu.
Organisms jodu pats nespēj sintezēt, tādēļ tas jāuzņem ar uzturu.
Galvenie joda avoti ir:
- zivis un jūras veltes;
- piens un piena produkti;
- jodēts sāls.
Jods ir neliels, bet būtisks elements mūsu veselībai. Pietiekama joda uzņemšana palīdz nodrošināt labu pašsajūtu, regulē vielmaiņu, ietekmē enerģijas līmeni, augšanu, attīstību un pat garīgo veselību.
Vairāk par jodu lasi Slimību profilakses un kontroles centra bukletā “Jods tavai veselībai”
Photo by Wahyu Adhian Chandra on Unsplash