Receptes no meistarklases “Līgo svētku grozs”

 

Mājas Jāņu siers

Sastāvdaļas:

  • 1 kg biezpiena;
  • 5l piena;
  • 100g saldā krējuma;
  • 50g sviesta;
  • 2 olas;
  • 1 ēdamkarote ķimeņu;
  • sāls

Pagatavošana:

Pienu uzvāra, kad sāk burbuļot, pieliek biezpienu (graudaino) un karsē, lēni maisot, līdz piens atsūkalojas (paliek arvien gaišāks, ar koka vai plastmasas karoti jāmaisa arī apakšā, lai nepierautu). Ja nekas nemainās un nepaliek dzeltenīgs (paliek balts piens ar biezpienu), var pielikt ko skābu, piemēram, kefīru vai nedaudz citronu sulas. Kad sūkalas paliek izteiktas (duļķainas), uzreiz ir jānokāš, citādi, ja sieru turēs sūkalās un atdzesēs, tas paliks skābs. Tad nokāsto masu ieliek sietiņā un vēl pamaisa cauri, lai iztek liekais šķidrums. Tad liek lēzenā katliņā un uz mazas uguns karsē, pievienojot saldo krējumu, sviestu. Tad viens maisa, kamēr otrs iesit olu – ola ir jāiemaisa, lai baltums nesarecētu virspusē. Sāli un ķimenes pievieno pēc garšas. Karsē, lēni maisot, līdz masa kļūst vienveidīga – nevajag pārkarsēt, jātiek līdz brīdim, kad izveidojas viens “kamols” un sāk lekt nost no katla malām, kad tas vairs nav izplūdis. Neliek zem sloga, lai būtu mīksts – liek trauciņos, lai atdziest. Ja vēlas stingru, tad ir jāliek zem sloga.

 

Uzkodu maizītes

Sastāvdaļas:

  • 100g silta ūdens;
  • 40g kefīra;
  • 50g augu eļļas;
  • 1 tējkarote sausā rauga (vai 15g svaigā);
  • 250g miltu;
  • 1 ēdamkarote cukura ;
  • šķipsniņa sāls;
  • ķimenes

Pagatavošana:

Raugu iedrupina siltā ūdenī (ne karstā), izšķīdina, pievieno kefīru, cukuru, sāli, eļļu. Pieber 2/3 miltu, izmaisa, tad pieber pārējos, izmaisa, samīca vidēji stingru mīklu.  Mīca, līdz mīkla nelīp pie pirkstiem. Mīklu saplacina/ izrullē aptuveni 2cm biezu un ar glāzi izspiež apaļas ripiņas.  Ripiņas liek pannā uz cepampapīra, pārklāj ar dvielīti, 30 – 40 min uzraudzē. Kad uzrūgušas, pārsmērē ar pienu, liek sakarsētā krāsnī 200 grādos uz 15 minūtēm. Kad maizītes gatavas, tās pasniedz ar sieru, ievārījumiem un citām uzkodām, var griezt uz pusēm vai virsū likt krēmsieru, ogas. Ja vēlas gatavot sāļās, mīklai var pievienot ķimenes vai, piemēram, saulē kaltētus tomātus.

 

Zemeņu un rabarberu vieglais ievārījums

Sastāvdaļas:

  • 400g saldu zemeņu;
  • 300g rabarberu;
  • 4 ēdamkarotes medus;
  • 4 ēdamakrotes Čia sēklu

Pagatavošana:

Rabarberus un zemenes sagriež mazos gabaliņos, liek katliņā kopā ar medu, regulāri maisot, lēni vāra, līdz zemenes un rabarberi sāk izšķīst, tad ar kartupeļu stampiņu tos saspaida, pieber čia sēklas, vēlreiz uzvāra, noņem no plīts un atstāj atdzist. Čia sēklas uzbriedīs, sabiezinās džemu. Pasniedz pie saldajiem ēdieniem Jāņu galdā, var arī pievienot siera platei vai likt pie svaigā Jāņu siera.

Siļķe plašķītī ar biešu krēmu

Sastāvdaļas:

  • trauciņš marinētas siļķes;
  • 5 – 6 kartupeļi;
  • 2 vārītas olas

Krēmam:

  • 1 vārīta biete;
  • 170g krēmsiera ;
  • 2 tējkarotes mārrutku;
  • sāls un pipari;
  • zaļumi

Pagatavošana:

Kartupeļus nomazgā, nomizo (jaunos var nemizot), sagriež ripiņās, appilina ar eļļu un pievieno šķipsniņu sāls, liek cepties uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos līdz to virsmā parādās zeltaini lāsumiņi, tie ir mīksti. Olas novāra cietas, atdzesē, noņem čaumalu un sīki sasmalcina. Pagatavo krēmu: bieti sablendē, cik iespējams, šķidrumu nospiež (caur marli), tad liek atpakaļ blenderī, pievieno krēmsieru, mārrutkus un zaļumus, sablendē līdz viendabīgai masai. Liek savilkties vēsumā uz 20 minūtēm.  Uz kartupeļu ripiņām kārto pa gabaliņam siļķes, virsū (ja iespējams, ar konditorejas maisiņu vai, ja tā nav – glīti ar tējkaroti) kārto biešu krēmu, uz tā drupina sīki sasmalcināto olu un pāri pārber dilles.

 

Saldējums “Zemeņu – rabarberu pārsteigums”

Sastāvdaļas:

  • Saldētas zemenes un rabarberi (2 tases jeb aptuveni 300g);
  • Bezpiedevu jogurts (1/2 tase jeb aptuveni 120ml);
  • Piparmētras

Līgo dzēriens

Sastāvdaļas :

  • zemenes (100g);
  • ½ citrona;
  • piparmētru lapiņas (sauja)

No Images found.

Receptes no meistarklases “Ēdieni pavasarim”

 

Zaļumu grūbas ar krāsnī ceptiem dārzeņiem

Sastāvdaļas:

Grūbām:

  • 200 g grūbu;
  • 4 ēdamkarotes sezama sēkliņu;
  • 1 neliels sīpols;
  • eļļa cepšanai.

Mērcītei:

  • 2 ēdamkarotes sezama sēkliņu;
  • 60 ml ūdens;
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas;
  • liela bunte pētersīļu;
  • maza buntīte diļļu;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • 1 ēdamkarote balzamiko etiķa (vai jebkura cita etiķa);
  • sāls pēc garšas.

Dārzeņiem:

  • 1 paprika (100 – 150 g);
  • 2 burkāni (200 g);
  • 1 biete/ kāļi (150 g);
  • 2 ēdamkarotes eļļas;
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

Grūbas noskalo sietiņā zem auksta, tekoša ūdens. Liek vārīties ūdenī, līdz grūbas mīkstas (apmēram 40 minūtes). Tad atkal noskalo sietiņā zem auksta ūdens. Mērces sastāvdaļas liek blenderī un blenderē līdz viendabīgai konsistencei. Pārlej grūbas ar mērci, pievieno sezama sēkliņas un kārtīgi samaisa.

Gaļas – ziedkāposta bumbiņas

Sastāvdaļas:

  • 0,5 kg maltās gaļas;
  • 1 ola;
  • ¼ sīpola;
  • ½ glāze sasmalcināta ziedkāposta ( ¼ – ½ ziedkāposta galviņas);
  • šķipsniņa sasmalcinātas raudenes;
  • ¼ tējkarotes sasmalcināta bazilika;
  • 1 ēdamkarote sasmalcinātu pētersīļu;
  • sāls ( ½ tējkarote);
  • ¼ tējkarote sasmalcināti melnie pipari.

Pagatavošana:

Pagatavo gaļas bumbiņas: krāsni uzsilda līdz 180′ C – 200′ C, cepampannā ieklāj cepampapīru. Bļodā sajauc malto gaļu ar olu. Sīpolu sīki sasmalcina, pievieno gaļas masai. Ziedkāpostu sīki sasmalcina vai sablenderē sīkos gabaliņos, līdz atgādina kuskusa graudus, tad pievieno gaļas masai. Visus zaļumus (pētersīļi, oregano, baziliks) noskalo, sīki sasmalcina un sajauc, pievieno garšvielas (pipari, sāls), visu iemaisa gaļas masā, kārtīgi to samīca. Veido nelielas kotletītes vai gaļas bumbiņas, tās novieto uz cepampapīra, liek cepties uz aptuveni 35 – 40 minūtēm krāsnī, papilu taukvielas nepievieno. Kad bumbiņas gatavas, tās novieto līdzās grūbām.

Rudzu – šokolādes kēksiņi ar zemeņu mērci un vegāno šokolādes mussu

Sastāvdaļas:

Šokolādes musam:

  • 1 banāns;
  • 2 ēdamkarotes kakao;
  • 2 ēdamkarotes mandeļu sviesta.

Zemeņu mērcei:

  • zemenes;
  • 2 piparmētru lapiņas;
  • ¼ – ½ laima sula.

Kēksiņiem:

  • 1 glāze pilngraudu rudzu miltu 150 g;
  • 1 glāze pilngraudu auzu miltu 125 g;
  • 6 ēdamkarotes kakao;
  • 2 tējkarotes cepampulvera;
  • 1 tējkarote sodas;
  • ½ tējkarote sāls;
  • 3 olas;
  • 1 glāze mandeļu/ cita riekstu piena (240 ml);
  • 1 ½ banāna;
  • 5 dateles bez kauliņiem;
  • 2/3 glāzes olīveļļas (160 ml);
  • 100g tumšās šokolādes.

Pagatavošana:

Uzsilda krāsni līdz 200 C, kēksiņu formiņās ieliek cepampapīru. Samaisa visas sausās sastāvdaļas lielā bļodā. Banānu sablenderē ar pienu un datelēm. Citā bļodiņā iesit olas, aptuveni minūti pakuļ, tad pakāpeniski pievieno ar banānu sablenderēto pienu, pēc tam olīveļļu, visu laiku maisot. Pievieno mitrās sastāvdaļas sausajām, sajauc. Sakapā tumšo šokolādi, to pievieno mīklas maisījumam, maisa, līdz viss ir vienmērīgi sajaucies. Mīklu liek formiņās, cep aptuveni 18 – 20 minūtes (līdz koka kociņš, ko iedur, vairs nav mitrs). Abas mērces atsevišķi sablenderē, ielej trauciņos, pasniedz ar tām.

Burkānu kūciņa:

Sastāvdaļas:

  • 3 olas;
  • 2 banāni 215g;
  • 10 dateles 80g;
  • 6 ēdamkarotes eļļas;
  • 1 glāze pilngraudu auzu miltu 125g;
  • 1 ½ tējkarote cepampulvera;
  • ½ tējkarote nutmeg;
  • ½ tējkarote kardamona ;
  • 3 tējkarotes kanēļa;
  • 3-4 burkāni 500g;
  • ½ glāze valrieksti

Kartupeļu gņoki

Sastāvdaļas:

  • 500 g kartupeļu;
  • 100 g miltu;
  • 1 ola;
  • sāls;
  • svaigi malti melnie pipari;
  • 1 rozmarīna zariņš;
  • 1 timiāna zariņš;
  • pēc garšas pie servēšanas var pievienot sarīvētu parmezāna šķirnes sieru

Pagatavošana:

Kartupeļus ņokiem vislabāk ir cept mikroviļņu vai cepeškrāsnī, lai kartupeļos būtu pēc iespējas mazāk ūdens, tad tie prasīs arī mazāk miltu un būs maigāki. Ja nav ne vienas, ne otras krāsns, kartupeļus var izvārīt ar mizu. Sliktākajā gadījumā tos var vārīt mizotus. Kad kartupeļi ir izvārīti, tie ir jānomizo un vēl karsti jāsastampā biezenī, izmantojot parasto kartupeļu stampu. Kartupeļiem pievieno olu, garšvielas, smalki sakapātus garšaugus un miltus. Pēc konsistences skatās, vai nevajag vēl – gatava mīkla nav lipīga, bet arī ne pārāk stingra. Mīklu sadali 3 daļās, katru sarullē desiņā, sagriez apmēram 1 cm biezos gabaliņos un bagātīgi apviļā tos miltos. Ar dakšas palīdzību izveido katram gabaliņam rieviņas, kas vajadzīgas, lai tajās aizķertos mērce. Saliek gatavus ņokus uz virtuves dēļa, kas ir nokaisīts ar miltiem, un atstāj uz minūtēm 20-30, lai apžūst. Katlā uzvāra sālsūdeni. Verdošā ūdenī liek pusi ņoku un sagaida, kad tie uzpeldēs, no šī brīža vāra vēl 2 minūtes un kad tie sāks uzpūsties, izceļ no katla. Liek gatavus ņokus pie mērces, samaisa un pasniedz. Klāt ļoti labi piestāvēs sarīvēts parmezāna siers vai sakapāti pētersīļi.

« gada 2 »

Receptes no meistarklases “Vasaras garša”

Svaigie salāti ar 2 veidu mērcītēm

Sastāvdaļas:

Salātiem:

  • 250 – 350 g brokoļa (rozetēs);
  • 100 g biešu lapiņu;
  • 100 g rukuolas;
  • 150 g redīsu;
  • 100 – 200 g gurķa;
  • 125 g mocarellas.

Indijas riekstu pesto mērcei:

  • 35 g indijas riekstu;
  • šķipsniņa sāls;
  • 1 tējkarote citrona sulas ;
  • ¼ ķiploka daiviņa;
  • 1 ēdamkarote rauga pārslas (var pievienot);
  • 20 g jeb 4 karotes olīveļļa;
  • 35 g bazilika.

Avokado mērcei:

  • 2 avokado;
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • ½ citrona sula;
  • šķipsniņa sāls.

Pagatavošana:

Salātiem: Brokoli noskalo, sagriež gabaliņos (mazās rozetēs), liek vārīties verdošā ūdenī uz 5 – 7 minūtēm (izņem, kad vēl kraukšķīgi, nav pavisam mīksti). Salātlapas, redīsus, gurķus noskalo, gurķi nomizo un sagriež plānās ripiņās, redīsus sagriež nelielās daiviņās. Visus dārzeņus un salātlapas kārto bļodiņā, virsū liek mocarellas sieru, pāri lej mērci. Pagatavo avokado mērcīti: liek blenderī vai virtuves kombainā avokado mīkstumu, sulu no ½ citrona, olīveļļu un ķiploka daiviņu un sāli. Visu blendē, līdz iegūta krēmīga konsistence. Pagatavo Indijas riekstu pesto: riekstus izmērcē, visas sastāvdaļas sablenderē.

Zaļā maizīte

Sastāvdaļas:

  • 1 vidēja brokoļa galviņa;
  • 2 lielas saujas spinātu;
  • 70 – 100g mandeļu vai auzu miltu;
  • 3 olas;
  • sāls, pipari.

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni 200′ C. Cepeškrāsns pannu izklāj ar cepamo papīru. Sadala brokoļa galviņu mazākos gabaliņos un liek blenderī. Blendē, kamēr brokoļa masa atgādina zaļus putraimus. Pievieno spinātus un blendē visu vienmērīgā masā. Masu ieber lielā bļodā, pievieno mandeļu vai auzu miltus, garšvielas un visu samaisa. Centrā iesit olas un atkal kārtīgi visu samaisa. Masu vienmērīgi izklāj uz cepamā papīra pannā aptuveni 5 – 10 mm plānā kārtā, veidojot taisnstūra formu. Liek cepeškrāsnī cepties 15 minūtes līdz virskārta sāk mazliet apbrūnēt. Kad gatavs, izņem no krāsns un ļauj atdzist. Tad pārvieto to uz cietas virsmas, apgriežot otrādi un noņemot cepamo papīru. Sagriež taisnstūra formas maizes šķēlītēs.

Griķotto ar sēnēm 

Sastāvdaļas:

  • 200 g griķu;
  • 1 liels sīpols, nomizots, sīki sasmalcināts;
  • 2 burkāni, nomizoti, sīki sasmalcināti;
  • 250 g sēņu, sasmalcinātas;
  • jūras sāls pēc garšas;
  • četru piparu maisījums pēc garšas;
  • 2 tējk. hmeli – suneli vai citas garšvielas;
  • nerafinēta rapšu eļļa.

Piedevai:

  • 400g lielo, balto pupiņu, vārītas;
  • 1 liels tomāts, sagriezts.

Mērcītei:

  • 30-40 ml augu eļļas;
  • 2-3 ķiploka daiviņas, nomizotas, sīki smalcinātas;
  • 2 lielas buntes pētersīļu;
  • šķipsniņa sāls;
  • 1 tējk. citrona sulas;
  • 60 g grauzdētu, lobītu saulespuķu sēklu, sasmalcinātu vai sablenderētu.

Pagatavošana:

Griķus novāra. Pannā sakarsē eļļu un liek cepties sīpolus un burkānus. Pēc pāris minūtēm pievieno sēnes, sāli, piparus un garšvielas (piemēram, hmeli-suneli). Uzliek pannai vāku un sautē uz lēnas uguns līdz dārzeņi ir mīksti. Pievieno griķus, samaisa un uzliek vāku. Uz nelielas uguns īsu brīdi izsilda pannas saturu. Nogriež uguni un zem vāka atstāj atpūsties vēl apmēram 20 minūtes.

Gatavo zaļo mērci. Visas mērces sastāvdaļas kārtīgi sajauc vai sablenderē. Tad gatavo piedevu. Pupiņas sajauc ar tomātiem un pievieno zaļo mērci. Griķotto vidū liek piedevu un pasniedz.

Biezpiena – melleņu tarte

Sastāvdaļas:

Pamatnei:

  • 50 g dateļu;
  • 50 g vīģu;
  • 50 g Indijas riekstu;
  • 50 g ķirbju sēklu;
  • 50 g pilngraudu auzu pārslu.

Biezpiena pildījumam:

  • 400 g krēmveida biezpiena 5%;
  • 40 g piena;
  • 7 g želatīna;
  • 100 g melleņu;
  • 250 g melleņu biezeņa;
  • 50 g dateļu sīrupa.

Pagatavošana:

Visas  pamatnes sastāvdaļas samaļ ar blendera palīdzību sīkās drumstalās. Formas malas izklāj ar pārtikas plēvi. Pamatnes masu ieliek formā, izlīdzina un piespiež. Želatīnu aplej ar pienu un atstāj uz 15 minūtēm, lai uzbriest. Biezpiena masu sajauc ar dateļu sīrupu un melleņu biezeni. Želatīnu izkausē mikroviļņu krāsnī vai ūdens peldē, sajauc ar biezpiena masu. Melleņu pildījumu ielej formā un atdzesē ledusskapī 3 stundas. Pēc 1 dzesēšanas stundas kūkas virskārtu dekorēt ar svaigām mellenēm, nedaudz iegremdējot tās pildījumā.

 

Projekts “Mēs par veselīgu Rīgu!”

Rīgas domes Labklājības departaments saņēmis Eiropas Sociālā fonda finansējumu projekta “Mēs par veselīgu Rīgu! – daudzveidīgi un pieejami veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” (turpmāk – Projekts) īstenošanai.

Projekta mērķis ir uzlabot pieejamību veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem iedzīvotājiem, īpaši teritoriālās, nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļautajām personām, Rīgas pilsētas pašvaldības teritorijā, īstenojot vietēja mēroga, visaptverošus, sabiedrību piesaistošus un aktīvus fiziskās, garīgās un sociālās veselības veicināšanas pasākumus.

Projekta ietvaros īstenotajos pasākumos plānots aptvert 379 597 unikālas personas, kuras būs iesaistījušās Projekta aktivitātēs un uzlabojušas savas zināšanas un prasmes par dažādām veselību veicinošām tēmām.

Projekta kopējās izmaksas sastāda EUR 3 500 000, no kurām 85% jeb EUR 2 975 000 tiek finansētas no Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem.

Projekta īstenošana tiks veikta laika periodā no 2017. gada janvāra līdz 2019. gada decembrim.

Aicinām sabiedrību iepazīties ar Projekta darba plānu 2017. gadam. Informējam, ka sākot ar šī gada vasaru Projekta ietvaros ikvienam būs iespēja bez maksas piedalīties daudzveidīgos veselības veicināšanas pasākumos – gan izglītojošās lekcijās, gan vingrošanas un nūjošanas nodarbībās, gan nometnēs, gan daudzos citos pasākumos, kurus vadīs attiecīgo jomu speciālisti.

2017.gada darba plāns pieejams šeit.

Projekta kontaktpersona: Nikola Tilgale-Platace, tālr.: 67181396, e-pasts: nikola.tilgale-platace@riga.lv

Ar turpmākajiem projekta pasākumiem var iepazīties šeit

Aktualitātes un informācija par projekta pasākumiem pieejama šeit

Skanstes apkaimē izbūvēs jaunas ielas un labiekārtos teritoriju

Skanstes apkaimes attīstības risinājumi ir kompleksi, un būs jāīsteno gan pašvaldībai, gan komersantiem, kopīgiem spēkiem veicot šīs degradētās teritorijas revitalizāciju. Projekta mērķis ir jaunu ielu būvniecība. Tā kā Skanstes teritorijā ir vājas gruntis, zems, līdzens reljefs un apgrūtināta lietus ūdeņu notece, projekta ietvaros tiks veikti kompleksi lietus ūdens novadīšanas sistēmas pasākumi izbūvējot lietus ūdens uzkrāšanas un novadīšanas sistēmu. Līdz 2022. gadam Skanstes apkaimes degradētajā teritorijā paredzēts izbūvēt Lapeņu ielu, Jāņa Dikmaņa, Jāņa Daliņa un Jāņa Krūmiņa ielasar inženiertehniskajām komunikācijām zem tām, izveidojot ar citām pilsētas daļām labi savienotu apkaimi .Atbilstoši “Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijai līdz 2030. gadam”, Skanstes apkaime ir ne tikai prioritāri attīstāma teritorija, bet arī teritorija ar augstu attīstības potenciālu.  Skanstes apkaimes teritorijas lokālplānojumā paredzēts, ka Skanstes teritorija tiks veidota kā plaša apstādījumu un labiekārtotu publisko ārtelpu sistēma – pilsētas nozīmes zaļais koridors. Papildus informācija par projektu „Skanstes teritorijas revitalizācijas 1.kārta” projektu pieejama mājaslapas sadaļā: http://www.rdpad.lv/portfolio/skanstes-teritorijas-revitalizacijas-1-karta/

Vairāk informācijas par projektu  mājaslapā: http://www.rdpad.lv/skanstes-apkaime-izbuves-jaunas-ielas-un-labiekartos-teritoriju/

Lasīt vairāk: VIDE

Dabas parks „Piejūra” 

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments ar Eiropas fondu atbalstu dabas parkā “Piejūra” īsteno divus projektus:

  1. ERAF projekts “Antropogēno slodzi mazinošas infrastruktūras izbūve un rekonstrukcija dabas parkā “Piejūra” (Natura 2000 vieta)”;
  2. LIFE projekts “LIFE CoHaBit – Piekrastes biotopu aizsardzība dabas parkā “Piejūra””.

Projektu mērķis ir mazināt antropogēno slodzi uz Eiropas Savienības aizsargājamiem biotopiem dabas parka „Piejūra” (Natura 2000 vieta) teritorijā, nodrošinot bioloģiskās dabas daudzveidības saglabāšanu nākamajām paaudzēm, t.sk. veikt piekrastes biotopu apsaimniekošanu.

Continue reading

Lasīt vairāk: VIDE

Atjaunots Grīziņkalna parks, Ziedoņdārzs un Miera dārzs

Atjaunoti galvaspilsētas parki – Grīziņkalna parks, Ziedoņdārzs un Miera dārzs.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments pabeidzis trīs ievērojamu galvaspilsētas parku – Grīziņkalna parka, Ziedoņdārza un Miera dārza, kā arī ielu un ielu apgaismojuma rekonstrukcijas projektu „Grīziņkalna un tam pieguļošā Miera dārza teritorijas revitalizācija”. Projekta kopējās izmaksas ir 9,4 miljoni eiro, ierēķinot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Pašvaldība piesaistījusi Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus 85% jeb 6,4 miljonu eiro apjomā no projekta attiecināmām izmaksām.

Vairāk informācijas par projektu  mājaslapā: http://www.rdpad.lv/ar-dazadiem-pasakumiem-svinigi-atklas-atjaunoto-grizinkalna-parku-un-ziedondarzu/

Lasīt vairāk: VIDE

Aicinām pieteikties meistarklasei “Līgo svētku grozs”

Naktis ir kļuvušas īsākas, dienas – garākas. Strauji tuvojas vasaras saulgrieži, Līgo vakars un Jāņu diena, kad lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju savu iespēju robežās dotas ārpus pilsētas, lai kopā ar saviem tuviniekiem izbaudītu viens otra klātbūtni un Latvijas dabu. Šis svētki, tāpat kā liela daļa citu svētku, nav iedomājami bez garšīgas paēšanas. Cienasts tiek rūpēts, gan dodoties viesos, gan uzņemot ciemiņus. Liela daļa ierasto, tradicionālo Līgo ēdienu un našķu ir visai trekni un grūti sagremojami, taču ir svarīgi, lai gardumu baudīšana netraucētu svinēt svētkus un nebojātu pēcsvētku periodu. Rūpējoties par savu un apkārtējo labsajūtu arī šajos svētkos, ieteicams izvēlēties vieglus un svaigus ēdienus. Ideālajā gadījumā brīvais laiks pirms svētkiem jāizmanto, pašiem pagatavojot ēdienus svētku galdam, tādā veidā varēsiet kontrolēt, ko un kādā daudzumā pievienojat ēdienam. Pašpagatavotā maltīte neapšaubāmi būs veselīgāka par veikalā nopērkamajiem našķiem.

Ja vēlies papildināt savu Līgo svētku galdu ar kādu jaunu pārsteigumu vai iemācīties pagatavot kādu no tradicionālajiem Līgo svētku ēdieniem veselīgākā veidā, aicinām sestdien, 16.jūnijā apmeklēt Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklasi “Līgo svētku grozs”. Meistarklase ilgs no plkst. 10:00 līdz 14:00, tā notiks Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē. Meistarklasi vadīs Līga Balode.

Lai pieteiktos meistarklasei, lūdzam aizpildīt zemāk esošo formu.

Šobrīd ir sasniegts maksimālais dalībnieku skaits. Ja kāda vieta atbrīvosies, pieteikšanās forma atkal būs aktīva. 

 

 

Foto: Kārlis Dambrāns/Flickr