Receptes no nodarbības “Veselīga maltīte ikdienai, izmantojot šķīvja principu”

Vistas krūtiņa ar grūbām un dārzeņiem

Sastāvdaļas:

kadiķogu – medus vistas krūtiņai:

  • 1000 – 1200 g vistas krūtiņas ar kaulu;
  • 2 timiāna zariņi;
  • 1 rozmarīna zariņš;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 2 ēdamkarotes medus;
  • 2 ēdamkarotes eļļas;
  • 6 kadiķogas;
  • 2 ēdamkarotes graudu sinepju;
  • sāls
  • pipari.

Grūbām:

  • 100 g grūbu;
  • 1 zariņš rozmarīna;
  • jūras sāls pēc garšas;
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas (vai ↓ mērcīte pēc nepieciešamības).

Medus – sinepju – apelsīna mērcīte (ja nepieciešams grūbām):

  • 1/2 tējkarote graudu sinepju;
  • 50 ml olīveļļas;
  • 1 apelsīna sula;
  • 1 tējkarote – ēdamkarote medus (atkarībā no apelsīna salduma);
  • sāls.

Dārzeņiem:

  • 200 g burkānu;
  • 100 – 150 g paprikas;
  • 150 g biešu/kāļa;
  • 2 ēdamkarotes eļļas;
  • sāls, pipari.

Pagatavošana:

Nomizo, sagriež dārzenīšus. Sakarsē krāsni līdz 160 grādiem. Vistas krūtiņu apslaka ar eļļu, pievieno sāli, piparus un liek cepties krāsnī apmēram uz 25 min. zemākā stāvā vai līdzās liek cepties dārzenīšus. Vistas marinādei uzsilda medu ar 2 ēd.k. ūdens, 1 ēd.k. eļļas, sasmalcinātām kadiķogām un 2 ēd.k. graudu sinepju. Pēc 25 minūtēm izņem vistu no krāsns un apsmērē ar medus marinādi. Turpini cept vistu 175˚C apmēram 10 min., dārzenīšus – līdz mīksti. Gatavu izņem no krāsns un ļauj atdzist. Vistas krūtiņu noņem no kaula un novieto uz veselīgas ēšanas šķīvja. Katliņā uzvāra grūbas, kam pievienots rozmarīns un sāls – vāra, līdz grūbas ir gatavas, tad nokāš ūdeni, ja tas nav uzsūcies. Kamēr vista cepas un grūbas vārās, pagatavo mērcīti: traukā ielej eļļu, maisot pa vienam pievieno sinepes, medu, sāli, apelsīna sulu. Kamēr siltas, pievieno grūbām eļļu vai medus, sinepju un apelsīna mērcīti, samaisa. Visu pasniedz, kārtojot uz šķīvja.

Biezpiena sacepums ar augļiem

  1. versija – bez miltiem

Sastāvdaļas:

  • 300 g banānu;
  • 400g vājpiena biezpiena;
  • 2 olas;
  • 2 olu baltumi;
  • ½ tējkarote kanēļa;
  • olīveļļa pannas ietaukošanai;
  • medus, ja vēlas saldāku;
  • 150 g saldētu ogu mērcei;

Pagatavošana:

Banānu, biezpienu, olas un kanēli sablenderē, masu liek ietaukotā cepamformā, cep 200 grādos 30 – 40 minūtes līdz virsma ir zeltaini brūna un maliņas viegli atdalās no virsmas. Ogām pievieno 2 tējkarotes medus, sablenderē, mērci pievieno virs sacepuma, to dekorējot, vai līdzās.

  1. versija – ar pilngraudu miltiem

Sastāvdaļas:

  • 900 g biezpiena;
  • 50 g pilngraudu miltu;
  • 4 karotes mannas;
  • 1 tējkarote cepamā pulvera;
  • 4 olas;
  • 80 g cukura;
  • 150 g saldētu ogu mērcei;
  • 250 g augļu pasniegšanai – apelsīni/āboli/bumbieri/banāni.

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190’C. Biezpienu sablenderē, pievieno cukuru, cepamo pulveri, mannu, miltus, iemaisa.  Olas saputo un pievieno biezpiena masai. Masu kārtīgi samaisa vai viegli sablenderē. Masu liek cepamtraukā, cep līdz virspuse ir zeltaini brūna. Ogām pievieno 2 tējkarotes medus un sablenderē, mērci pievieno virs sacepuma, to dekorējot, vai līdzās. Līdzās kārto svaigus augļus.

 

Enerģijas batoniņi līdzņemšanai

Sastāvdaļas:

  • 130 g auzu pārslu;
  • 4 ēdamkarotes linsēklu;
  • 4 ēdamkarotes ķirbju sēkliņu;
  • 3 ēdamkarotes sezama sēkliņu;
  • 3 ēdamkarotes čia vai citu sēkliņu;
  • 1/2 tējkarote kanēļa;
  • 150 g dateļu bez kauliņiem (žāvētas iemērc 10 minūtes karstā ūdenī, tad noskalo);
  • 1 ēdamkarote zemesriekstu sviesta;
  • 2 ēdamkarotes žāvētu dzērveņu vai rozīņu;
  • 50 g tumšās šokolādes (dekorēšanai, ja vēlas).

Pagatavošana:

Samaisa visas sausās sastāvdaļas. Dateles sablenderē līdz viendabīgai masai, pievieno sausajām sastāvdaļām, pievieno zemesriekstu sviestu, iemīca un tupina mīcīt līdz masa ir viendabīga, mazliet mitra. Taisnstūrveida traukā ieklāj cepampapīru vai pārtikas plēvi, tajā ieliek un izlīdzina masu, to stingri sablīvējot, piespiežot. Trauku liek vēsumā uz atlikušo laiku. 15 minūtes pirms nodarbības beigām ūdens peldē izkausē šokolādi (ja vēlas), masu sagriež taisnstūra formiņās, kārto uz atsevišķajiem trauciņiem vai cepampapīra loksnēm, kur vēlāk ietīt. Dekorē ar šokolādi.  Mājās gatavojot līdzi ņemšanai – ilgāk turēt vēsumā, lai batoniņi būtu cietāki.

Rīgas iedzīvotājiem būs pieejami bezmaksas gaisa kvalitātes brīdinājumi

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem gaisa piesārņojums ir viens no biežākajiem priekšlaicīgas nāves un slimību cēloņiem pasaulē. Īpaši sensitīvām personām pat īslaicīga gaisa piesārņojuma iedarbība var pasliktināt plaušu darbību, saasināt astmu vai elpošanas ceļu infekcijas. Gaisa piesārņojuma koncentrācijas gaisā var ievērojami mainīties dažu stundu laikā. No šodienas, 27. februārī, Rīgas pilsētas iedzīvotājiem būs pieejams bezmaksas pakalpojums Riga airTEXT, kas brīdinās par gaisa kvalitātes pasliktināšanos.

Continue reading

Lasīt vairāk: VIDE

Veselīga uztura skola 7.aprīlī

Aicinām apmeklēt Veselīga uztura skolas nodarbību “Veselīga maltīte ikdienai, izmantojot šķīvja principu”.

Veselīgām maltītēm ir jābūt pietiekami vienkāršām un garšīgām, lai tās kļūtu par uzturu ikdienā, ne tikai tad, kad ir vairāk brīva laika un pieejami kādi īpaši produkti, kā arī, lai būtu vieglāk ievērot veselīga uztura paradumus ilgtermiņā.  Viens no ērtākajiem un vienkāršākajiem veidiem, kā ievērot veselīga uztura pamatprincipus ikdienā, ir izmantojot šķīvja principu. Šķīvja princips ir radies, pārveidojot plaši zināmo uztura piramīdu un padarot to vieglāk saprotamu, līdz ar to arī atvieglojot tās principu iekļaušanu mūsu dzīvesveidā. Tas ir vienkāršs veids, kā ēst veselīgi, katrā ēdienreizē iekļaujot produktus no dažādām uzturvielu grupām, kā rezultātā tiek uzņemtas visas cilvēkam nepieciešamās uzturvielas – ogļhidrāti, olbaltumvielas un tauki.

Šķīvja mērķis ir panākt, lai katrā maltītē tiktu ievērota pareiza attiecība starp dažādām produktu grupām un nodrošināts optimāls porcijas lielums. Vislielākais akcents tiek likts tieši uz augļiem un dārzeņiem, jo, lai gan tie ir galvenie vitamīnu un minerālvielu avoti mūsu organismā, parasti tos savā ikdienas uzturā iekļaujam par maz.

Kādi ir ieguvumi veselībai, ievērojot šķīvja principu? Pilnvērtīgs uzturs, veselīgs svars, samazināts sirds un asinsvadu slimību risks, samazināts risks saslimt ar II tipa cukura diabētu, vielmaiņas veicināšana, kā arī slimību profilakse.

Apmeklējot nodarbību, uzzināsiet vairāk par šķīvja principa iekļaušanu ikdienā, kā arī pagatavosiet vairākas veselīgas maltītes ikdienas ēdienreizēm.  Nodarbību vadīs uztura speciāliste Līga Balode. Nodarbība notiks 7.aprīlī, Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē. Nodarbības sākums plkst. 10:00.

Lai pieteiktos nodarbībai, lūdzam aizpildīt zemāk esošo formu.

Šobrīd visas vietas ir aizņemtas! Ja kāda vieta atbrīvosies, pieteikšanās forma atkal būs pieejama!

 

Foto: Foodie Factor/Pexels

Receptes no meistarklases “Daudzveidīgā biešu pagatavošana”

Biešu – griķu pankūkas

Sastāvs (~3 lielām pankūkām):

  • 100 g vārītu biešu;
  • 60 g griķu miltu;
  • 1 ola;
  • šķipsniņa sāls;
  • 1 ēd.k. olīveļļas + nedaudz cepšanai;
  • ½ glāze ūdens.

Pagatavošana:

Vārītas bietes nomizo, liek blenderī, blendē līdz vienmērīgai masai, ja paliek lieli biezumi, ko nevar sablendēt – izkāš caur sietiņu. Biešu masu pārliek lielā bļodā, maisot pievieno griķu miltus, olu, sāli un 1 ēdamkaroti olīveļļas.  Visu kārtīgi samaisa un periodiski, pa ēdamkarotei, pievieno dzeramo ūdeni līdz veidojas plāno pankūku mīkla. Masai ļauj pastāvēt 10 minūtes istabas temperatūrā. Tad ar nelielu daudzumu eļļas cep uz pannas no abām pusēm, tāpat kā plānās pankūkas. Kad pankūkas gatavas, tās var pildīt ar dažādiem zaļumiem, biezpienu, sēkliņām un dārzeņiem, aizrullēt vai aizlocīt.

 

Biešu un burkānu zupa ar pupiņām

Sastāvs:

  • 1 puravs;
  • eļļa apcepšanai;
  • 400 g biešu;
  • 150 g burkānu (krāsainu vai parasto);
  • ½ ēdamkarote kaltēta timiāna;
  • 2 l dārzeņu buljona;
  • 3 lauru lapas;
  • pāris graudu pipari;
  • 3 kartupeļi;
  • 1 bundžiņa konservētu vai 250 g vārītu pupiņu;
  • 1 ēdamkarote graudu sinepju;
  • sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

Puravu sagriež ripiņās un liek cepties uzkarsētā eļļā zupas katlā. Cep, kamēr puravi kļūst mīksti, ~ 7 minūtes. Bietes un burkānus sarīvē (vai sagriež mazos gabaliņos) un liek katlā pie puraviem. Maisot sautē visu vēl 5 minūtes. Tad pievieno garšvielas un buljonu. Nomizo un sagriež kartupeļus un liek katlā. Vāra visu, līdz kartupeļi gatavi. Beigās pievieno pupiņas, sinepes un sāli. Visu samaisa un pasilda vēl pāris minūtes.

Biešu un šokolādes braunijs

Sastāvdaļas:

  • 4 bietes (450g);
  • 100 g pilngraudu miltu;
  • 3 ēdamkarotes kakao;
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera;
  • 150 g tumšās 70% šokolādes;
  • 60 g eļļas;
  • 100 g brūnā cukura;
  • 9 – 15 ēdamkarotes ūdens.

Pagatavošana:

Bietes nomizo, sagriež nelielos gabaliņos un vāra, kamēr tās mīkstas. Tad liek tās blenderī un sablendē līdz viendabīgam biezenim. Bļodā samaisa miltus, kakao un cepamo pulveri. Ūdens peldē izkausē šokolādi. Citā bļodā samaisa eļļu ar cukuru. Pievieno biešu biezeni, izkausēto šokolādi, 4 ēdamkarotes ūdens. Visu kārtīgi samaisa. Miltu – kakao maisījumu pamazām pievieno biešu – šokolādes masai. Izmaisa līdz viendabīgai konsistencei. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Cepamtraukā ieklāj cepamo papīru un lej tajā mīklu. Izlīdzina. Cep krāsnī 35 – 40 minūtes, atkarībā no tā, cik mitru vai sausu brauniju vēlas. Kad braunijs izcepies līdz vēlamajam mitruma līmenim, ņem to ārā no krāsns un pirms griešanas atdzesē.

 

Biešu maizītes ar cieto sieru

Sastāvdaļas:

  • 500 g miltu;
  • 2 tjk cepamā pulvera;
  • 1 tjk jūras sāls;
  • 250 g rīvētu biešu;
  • 1 ēdk rozmarīna;
  • 75 g parmezāna vai cita cietā siera;
  • 1 ola (vai 2 ēdk čia sēklu, izmērcētas ar 6 ēdk ūdens);
  • 8 -9 ēdk piena.

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. Lielā bļodā ieber miltus, pievieno un kārtīgi iemaisa tajos cepamo pulveri. Klāt liek arī sāli, bietes, rozmarīna lapiņas un Parmezāna sieru. Visu apmaisa. Kādā citā traukā iesit olu, kurai pievieno pienu un sakuļ. Šķidrumu pēc tam lej miltu un biešu masā un kārtīgi samaisa, lai veidotos maizes mīklas bumba. Pēc tam mīklu liek uz ar miltiem nedaudz apkaisītas virsmas un izmīca divas minūtes, veidojot nelielas maizītes /cepumus ko pēc tam liek uz ietaukotas cepamās pannas. Cep 35 – 45 minūtes. Vislabāk garšo, pasniegtas siltas.

 

 

 

Receptes no pākšaugu pagatavošanas meistarklases

Rudzu maizes burgers ar saldo kartupeļu frī

 

Sastāvdaļas burgeram (4 personām):

  • Rudzu doniņas (Fazer)
  • Sarkanais sīpols – 1 gab.
  • Salātlapas – 4 lapiņas
  • Tomāts – 1 gab.
  • Marinēts gurķis – 1 gab.

Sastāvdaļas turku zirņu plācenim:

  • Vārīti turku zirņi – 220 g
  • Burkāni – 170 g
  • Zaļumi (dilles, pētersīļi) – 15 g
  • Sezama sēkliņas
  • Ķiploks – 3-4 daiviņas
  • Ola – 1 gab.

Sastāvdaļas mērcei:

  • Grieķu jogurts – 220 g
  • Zaļumi (dilles, pētersīļi) – 15 g

Sastāvdaļas saldo kartupeļu frī:

  • Saldais kartupelis – 2 gab.
  • Olīveļļa
  • Garšvielas (dažādu garšaugu maisījums, paprika, sāls u.c.)

Pagatavošana:

Lai pagatavotu turku zirņu plāceni, vārītus turku zirņus un vārītus burkānus sastampā un pievieno zaļumus, saspiestus ķiplokus, olu un olīveļļu. Veido plāceņus, apviļā sezama sēkliņās un liek cepeškrāsnī. Cep 200°C 20 minūtes.

Lai pagatavotu mērci, sablenderē vai smalki sakapā zaļumus un sajauc ar jogurtu. Pēc tam apgrauzdē krāsnī rudzu maizītes, liek tajās mērci, turku zirņu plāceni un salātlapas, tomātus, sarkano sīpolu un marinētu gurķi.

Lai pagatavotu saldo kartupeļu frī, tos nomizo un sagriež strēmelītēs. Sajauc ar olīveļļu un garšvielām, izklāj uz pannas un liek cepeškrāsnī uz pusstundu 200°C.

Veselīgais turku zirņu braunijs

Sastāvdaļas (10 gabaliņiem):

  • 300 g vārītu turku zirņu (no 150 g sausu zirņu);
  • 60 g linsēklu;
  • 100 g ūdens;
  • 50 g sviesta;
  • 150 g dateļu;
  • 50 g kakao;
  • 50 g mandeļu;
  • 200 g kokosriekstu piena;
  • 6 g cepampulvera;
  • 3 g vanilīna cukura;
  • 40 g kaltētu dzērveņu.

Pagatavošana:

Linsēklas vajag samalt un apliet ar ūdeni. Turku zirņus samaļ ar blendera palīdzību viendabīgā, pēc iespējas smalkākā masā. Cepeškrāsni sakarsē 180°C karstu.

Visas sastāvdaļas sajauc, iepilda cepamformā un cep krāsnī 45 minūtes. Brauniju pasniedz atdzesētu un sagrieztu.

 

Aicinām Rīgas pirmsskolas izglītības iestādes pieteikties nodarbībām par veselīgu uzturu un pareizu zobu kopšanu

Jau vairākus mēnešus Rīgas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs norit nodarbības par veselīgu uzturu un pareizu zobu kopšanu. Ja jūsu iestāde vēl nav izmantojusi šo iespēju, aicinām pieteikties, un jau tuvākajā laikā pie jums viesosies uztura speciālists un zobu higiēnists, lai bērniem saprotamā un saistošā veidā mācītu pareizu zobu kopšanu un veselīga uztura pamatprincipus. Bērni saņems arī vērtīgas dāvanas turpmākai zobu kopšanai! Lai pieteiktos, rakstiet uz mutesveselibai@gmail.com.

 

Izglītojošie pasākumi Rīgas pirmsskolas izglītības iestāžu bērniem  “Vesels ēdis! Veselu zobu ABC” “Veselīga uztura programma bērniem pirmsskolas izglītības iestādēs” Eiropas Sociālā fonda projekta  Nr. 9.2.4.2/16/I/021 ietvaros.

Tuberkulozes pacientu pieredzes stāsti

Tuberkuloze ir infekcijas slimība ar senu vēsturi, tās izraisītājs ir atklāts jau pirms 136 gadiem. Tuberkuloze joprojām tiek uzskatīta par vienu no lielākajiem sabiedrības veselības apdraudējumiem. Mūsdienās sabiedrībā par tuberkulozes slimību valda dažādi mīti un laika gaitā veidojušies, kļūdaini pieņēmumi par tuberkulozi, piemēram, ka tuberkulozes slimība sabiedrībā vairs nav sastopama, ka inficēties var no netīrības vai slimību nevar izārstēt un inficētais cilvēks ir pilnībā jāizolē no sabiedrības.

Tuvojoties Pasaules Tuberkulozes dienai, piedāvājam iepazīties ar pacientu pieredzes stāstiem, pārdomām un secinājumiem, saskaroties ar šo slimību. Ik gadu katru dienu vismaz viens cilvēks Latvijā izdzird diagnozi “tuberkuloze”. Un viņu vidū ir sievietes, vīrieši, jauni, veci, turīgi un nabadzīgi cilvēki, kā arī dažādu profesiju pārstāvji – pārdevēji, skolotāji, bankas darbinieki, sētnieki, ierēdņi. Šo uzskaitījumu varētu turpināt un tas apliecina, ka viena zīmoga šai infekcijai nav. Slimība ir ārstējama, bet prasa no pacientiem lielu apņemšanos un pacietību, tā kā ārstēšanas process var būt ilgstošs, komplicēts un sagādāt pacientiem dažādus sociālus un psiholoģiskus pārbaudījumus. Sieviete, tuberkulozes paciente: “Mans melnais ceļš sākās 2015.gada septembrī. Labu laiku es pat nenojautu, kas ir noticis, bet, pateicoties mūsu medicīnai, šī skarbā patiesība atklājās – plaušu tuberkuloze. Pēc pāris dienām saņēmu vēl vienu triecienu – rezistentā tuberkuloze. Tas ir vēl viens faktors, kas liecina, ka ārstēšanai vajadzīgs ļoti liels laiks… Bet cita ceļa nav. Tikko uzzinot par savu saslimšanu, es biju lielā šokā, nesapratu, kā sadzīvošu ar šo nelaimi. Tas notika pēkšņi. Tuberkulozei raksturīgo simptomu man nebija. Es nejutu nogurumu, sāpes un drudzi. Arī temperatūras nebija. Drausmīgi ir arī sabiedrības uzskati par šo saslimšanu, bet mēs neviens nevaram droši teikt: “Mani tas neskars!”. Mans ieteikums – ja nu reiz esam tikuši šīs slimības varā, tad nu turēsimies tai pretī. Ilgs un garš ir šis ceļš, bet iesim pretī gaismai un veselībai. Rūpēsimies par savu radu un draugu veselību, atgādinot par pārbaudēm un par to, cik labi apzināties – ES ESMU VESELS! Ir nepieciešama ilga ārstēšana. Vajadzīga pacietība un spēks tam tikt cauri, lai atkal teiktu: “Man prieks dzīvot, esmu vesels!”.

Tuberkulozei raksturīgākie simptomi ir klepus, kas nepāriet 2 līdz 3 nedēļas, ar vai bez krēpām, nepamatots svara zudums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, ilgstošs nogurums un nakts svīšana. Tomēr šie ir tikai daži no biežāk sastopamajiem simptomiem un kā zināms, būtisks riska faktors ir novājināta imunitāte, kas saistīta ar blakus saslimšanām un vienlīdz arī ar cilvēka dzīvesveidu, fiziskajām aktivitātēm, uzturu, ilgstošu stresu un dzīves apstākļiem. Visbiežāk tuberkuloze lokalizējas plaušās, tomēr tuberkulozi var skart gandrīz visas ķermeņa daļas, izņemot nagus un matus.

Lai arī pacientu pieredze ir atšķirīga, daudzus vieno neizpratne un apjukums, uzzinot par diagnozi. Nereti šīs emocijas paspilgtina arī pacientu tuvinieku un apkārtējo līdzcilvēku atbalsta trūkums, kas saistīts ar nezināšanu vai aizspriedumiem par slimību.

Pacientu secinājumi bieži vien ir līdzīgi – veiksmīgai atlabšanai svarīgi ir nepadoties cīņā ar šo slimību un veselības atgūšanu. Savukārt sabiedrība ir vairāk jāizglīto, lai ierobežotu infekcijas izplatību un lauztu valdošos aizspriedumus. Vīrietis, tuberkulozes pacients: “Manā situācijā tas bija sanitārajā grāmatiņā neielikts zīmogs ar atļauju strādāt. Sekoja speciāli izmeklējumi, kuri liecināja, ka man nepieciešama operatīva iejaukšanās labajā plaušā, lai izgrieztu vairākus sabiezējumus. Pēc tam, nosūtot uz pārbaudi attiecīgos šūnu paraugus, tika apstiprināta tuberkuloze. Dīvaini, taču šo ziņu uzņēmu tīri mierīgi, bez liekiem dramatizējumiem. Pirmajā brīdī bija satraukums, neziņa, taču ķirurgs man pateica pavisam iedrošinoši – priecājies, ka tas nav vēzis. 6 mēneši terapijas, katru mīļu dienu bez izņēmuma – vai tas būtu ātri vai ilgi, vai varbūt ilgstoši? Katru dienu – jābrauc vai jādodas uz medicīnas kabinetu, lai medmāsas klātbūtnē šīs attiecīgās zāles uzņemtu. Domāju, ka galvenais ir pozitīvisms, pavisam vienkārša lietu kārtības izpratne un pareiza, gudra prāta attieksme pret terapijas procesu. Vienkārši pareizi jāuzņem dažas lietas un ar tām jāsadzīvo. Citu cilvēku attieksmē nekas nav mainījies. Un gudrs cilvēks saprot, – ja reiz tu esi starp cilvēkiem sadzīvē, tātad tev ir drošs pieļāvums būt normālā kontaktā un ikdienas ritmā. Ja reiz kāds kļūst aizdomīgs, izvairīgs un distanci ieturošs – tad reizēm var gadīties, ka tas pat var būt gluži ērti. Mēs visi esam dažādi. Nevajag samulst un noskumt. Uz priekšu!”

 Iespēja inficēt apkārtējos ir ar plaušu tuberkulozi slimiem cilvēkiem, kas apkārtējā vidē izplata baciļus, jo nesaņem ārstēšanu vai tā ir neveiksmīga.  Šādā gadījumā cilvēks ir baciliārs un, lai pārtrauktu baciļu izplatību, ir nepieciešams steidzami uzsākt ārstēšanās kursu, kā arī dažkārt uz laiku izolēt pacientu. Saņemot nepieciešamo ārstēšanu, tiek pārtraukta baciļu izplatība, un cilvēks var atgriezties pierastajā vidē, turpinot ārstēšanos paralēli ikdienas gaitām. Izārstēšanās no tuberkulozes diemžēl nerada organismā aizsargspējas nesaslimt ar šo slimību atkārtoti. Lai būtiski mazinātu risku saslimt atkārtoti, ir iespējams stiprināt savu imunitāti, ievērojot veselīgu dzīvesveidu. Sieviete, tuberkulozes paciente: “No rīta jutos slikti. Sajūta bija tāda, it kā būtu visu nakti smagi strādājusi un nemaz nebūtu gulējusi. Kafijas krūze šoreiz īpaši nepalīdzēja. Atteicos no parastajām ūdens procedūrām un brokastīm. Par kosmētikas minimumu vienkārši aizmirsu. Šodien vēl jābrauc uz darbu, piektdiena. Rīt gulēšu līdz pusdienām. Laikam vienkārši esmu nedaudz nogurusi… Rīts atnāca ar vēl sliktāku pašsajūtu un augstu temperatūru. Pēc neveiksmīgiem pašārstēšanās mēģinājumiem, pirmdienas rītā man bija skaidrs, ka noticis tas, no kā baidījos visvairāk. Pēc dažām stundām saņēmu apstiprinājumu – tuberkuloze, recidīvs. Iepriekšējā reizē slimība atnāca negaidot, smagi, pēc lieliem sarežģījumiem personīgā dzīvē, vīra nāves. Šoreiz? Varbūt zemapziņā visu laiku biju ar to rēķinājusies. Ļoti sāpīgi izsvītrot no savas dzīves pusotru gadu, sevišķi tad, ja pirmā jaunība jau sen aiz kalniem un laiks skrien uz priekšu nepielūdzami ātri. Jāatsakās no daudz kā. Vai man ir izvēle? Personīgās problēmas atbīdīju malā. Galvenā problēma ir tā slimība. Neviens neizdarīs to manā vietā.. Kā gan gribas pamosties no tā visa un ar atvieglojumu saprast – tas tikai tāds nelabs sapnis… “

Latvijā ir pieejamas visas nepieciešamās un kvalitatīvākās zāles tuberkulozes ārstēšanai. Tikai speciālists var nozīmēt tuberkulozes ārstēšanas režīmu, atbilstoši tuberkulozes izraisītā baciļa zāļu jutības testu rezultātiem. Ārstēšana ir ilgstoša, bet, uzsākot ārstēšanu, pacientu pašsajūta ātri uzlabojas.

Vissvarīgākais tuberkulozes profilakses pasākums ir ātri diagnosticēt personas ar infekciozu tuberkulozi, nekavējoties sākt ārstēšanu un nodrošināt ārstēšanas kursa ievērošanu, lai izvairītos no infekcijas izplatības sabiedrībā, kā arī nodrošinātu veiksmīgu atlabšanu no tuberkulozes. Tāpat ir ārkārtīgi svarīgi katram pašam ikdienas steidzīgajā ritmā pievērst nepieciešamo uzmanību savai veselībai un pašsajūtai, ievērot veselīgu dzīves veidu – sabalansētu uzturu, veikt regulāras sportiskās aktivitātes, uzturēties svaigā gaisā un nodrošināt pietiekamu atpūtu.

 

Cilvēki, ar sūdzībām par tuberkulozei raksturīgiem simptomiem var vērsties pie ģimenes ārsta, vai pie pneimologa (plaušu ārsta), bez ģimenes ārsta nosūtījuma, lai saņemtu nepieciešamos izmeklējumus un palīdzību. Pneimonolgu ambulatorās konsultācijas ir pieejams vairāk kā 20 tuberkulozes kabinetos visā Latvijā.

Plašāka informācija:

Tuberkulozes profilakse

www.aslimnica.lv

www.spkc.gov.lv

Attēliem ir ilustratīva nozīme. Attēli no freepik.com un Reuters UK.

Meistarklase “Daudzveidīgā biešu pagatavošana”

Bietes ir ne tikai vērtīgs, bet arī plaši izmantojams produkts. Tās, tāpat kā citi dārzeņi, satur daudz bioloģiski aktīvu vielu (citronskābi, ābolskābi, skābeņskābi, dažādas minerālvielas, piemēram, kāliju, nātriju, kalciju, magniju, fosforu, mangānu, jodu, dzelzi, dažādus vitamīnus) un maz taukvielu un ir labs šķiedrvielu avots. Bietēs esošās vielas spēcina organismu un ļauj uzlabot tā vispārējo stāvokli.

Bietes ir viens no pieejamākajiem un populārākajiem dārzeņiem mūsu virtuvēs. No tām bieži tiek vārītas zupas un gatavoti dažādi salāti. Tomēr nevajadzētu ierobežot biešu ēšanu tikai šajos labi zināmajos un tradicionālajos ēdienos. Biešu potenciāls kulinārijā ir ļoti liels. Bietes satur relatīvi daudz cukuru, tādēļ tās ir saldas, šo īpašību var izmantot, tās pievienojot siltajiem ēdieniem un zupām, tā ēdienam piešķirot saldāku, izteiktāku garšu. Lai gan tās pieder dārzeņiem, bietes lieliski iekļaujas arī saldajos ēdienos, piemēram, braunijos, pilngraudu miltu pankūkās. Pievienojot tās ēdienam, tam tiks piešķirta gan patīkama krāsa, gan garša. Saldajam ēdienam pagatavošanas procesā pievienojot bietes, būs nepieciešams pievienot mazāk galda cukura vai to pat nepievienot nemaz, jo tas būs dabiski saldāks. Atšķirībā no cukura, kas piešķirtu tikai enerģētisko vērtību, bietes paaugstinās arī ēdiena bioloģisko vērtību, tātad ēdiens būs veselīgāks un ikdienas uzturā uzņemsiet vairāk dārzeņu.

Ja arī tu vēlies iegūt jaunas zināšanas par bietēm un to plašo pielietojumu virtuvē, kā arī iemācīties pāris jaunas, neierastas receptes, aicinām pieteikties Veselīga uztura skolas Biešu pagatavošanas meistarklasei.

Meistarklase notiks sestdien, 24.martā, Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē. Meistarklase sāksies plkst. 10:00, to vadīs uztura speciāliste Guna Bīlande. Lai pieteiktos meistarklasei, lūdzam aizpildīt zemāk esošo formu.

Dalība meistarklasē – bez maksas!

 

Šobrīd visas vietas meistarklasē aizņemtas! Tiem, kuri pieteikušies, tuvākajā laikā tiks izsūtītas apstiprinājuma e-pasta vēstules uz reģistrācijā norādīto e-pasta adresi. Ja kāda vieta atbrīvosies, pieteikuma forma atkal būs aktīva.

Foto: Desertrose7/pixabay.com