Aicinām pieteikties ēdiena gatavošanas meistarklasei – brokastis

Brokastis būtu vēlams ēst katru rītu, jo tās palīdz pamodināt organismu un sagatavot to dienas darbiem. Ēdot brokastis, jau pašā dienas sākumā tiek uzņemta daļa organismam nepieciešamo uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu. Brokastu ēšana arī samazina iespēju, ka dienas laikā ķersieties pie neveselīgiem našķiem, lai atjaunotu izsīkstošās enerģijas rezerves. Paēdot no rīta, organismā tiks atjaunots glikozes līmenis, kas nakts laikā ir samazinājies. Glikoze ir ļoti svarīga labai smadzeņu darbībai, tāpēc brokastošana samazina koncentrēšanās grūtības, kas dienas laikā var piemeklēt tos, kas brokastis izlaiž. Tā kā glikoze ir smadzeņu degviela, tās trūkums var novest ne tikai pie koncentrēšanās problēmām, bet arī slikta garastāvokļa un paaugstināta stresa.

Lai ieguvums no brokastu ēšanas būtu maksimāli liels, svarīgi, lai tās būtu veselīgas. Diemžēl daudzi brokastu ēdieni, kuri bieži vien ir šķietami veselīgi, patiesībā tādi nav. Liela daļa sauso brokastu, mušļu, jogurtu, biezpiena sieriņu un citu pārtikas produktu, ko esam raduši ēst no rītiem, satur pārlieku daudz cukura, kā arī mākslīgās krāsvielas un citas neveselīgas pārtikas piedevas.

Visveselīgākās brokastis būs tādas, ko pagatavosiet paši, skaidri zinot, kas un cik daudz ir sastāvā. Iedvesmu veselīgām brokastīm un jaunas receptes uzzināsiet, ja apmeklēsiet bezmaksas Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklasi, kas tapusi Rīgas domes Labklājības departamentam sadarbojoties ar Rīgas Centrāltirgu. Meistarklase, kas veltīta brokastu ēdienu pagatavošanai, notiks 13.maijā, no plkst. 10:00 līdz 13:00 Tās dalībnieki uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā kopīgi iepirksies, izmantojot Rīgas Centrāltirgū pieejamos produktus, un kopīgi pagatavos vairākus ēdienus, ko meistarklases beigās arī paši nogaršos.

Meistarklase notiks Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Coffee Tower virtuvē, 13.maijā, plkst. 10:00.

Pieteikšanās meistarklasei ir noslēgusies!!!

Ēdienu gatavošanas meistarklase – pākšaugi

22.aprīlī Rīgas Centrāltirgū notika kārtējā Veselīga uztura skolas ēdiena gatavošanas meistarklase. Šoreiz uztura speciāliste Guna Bīlande kopā ar meistarklases dalībniekiem pagatavoja dažādus ēdienus no pākšaugiem – dažādu veidu pupiņām, turku zirņiem un lēcām.

Lūk, pagatavoto ēdienu receptes.

Pākšaugu saldās trifeles

Sastāvdaļas:

  • 2 glāzes vārītu sarkano vai brūno pupiņu;
  • 150 g sasmalcinātas dateles, rozīnes, aprikozes, kaltētas dzērvenes;
  • 5 ēdk. kakao;
  • 50 g sasmalcinātas mandeles vai mandeļu milti;
  • 50 g kokosa skaidiņu;
  • 1 ēdk. kokosa eļļas.

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sablendē vai samaļ un veido bumbiņas, kuras paviļā kokosa skaidiņās vai kakao. Var pievienot mazliet ruma.

Biešu humuss

Sastāvdaļas:

  • 200 g turku zirņu;
  • 2 vārītas bietes;
  • grauzdētas sezama sēklas;
  • 50 ml. olīveļļas;
  • 1 – 2 ķiploku daiviņas;
  • 1 tk. kumīna;
  • citronu sula;
  • sāls;
  • pipari;
  • 50 ml. ūdens (var izmantot to, kurā vārījās zirņi).

Pasniegšanai: olīveļļas un garšvielu mix (kumīns, fenhelis, majorāns), grauzdētas sezama sēklas.

Pagatavošana:

Pa nakti izmērcē un nākamajā dienā noskalo un izvāra turku zirņus. Bietes izvāra, nedaudz atdzesē, nomizo un sagriež nelielos gabaliņos un kopā ar citām humusa sastāvdaļām liek blenderī vai virtuves kombainā un samaļ līdz viendabīgai, krēmīgai konsistencei. Pasniedz ar svaigiem vai krāsnī ceptiem dārzeņiem, galetēm vai uz maizītēm.

Lēcu humuss ar ķirbi un saulē kaltētiem tomātiem

Sastāvdaļas:

  • 200 g ķirbja;
  • 250 g sarkano lēcu;
  • 2 ēdk. tahini (vai 3 ēdk. grauzdētu sezama sēklu);
  • sula no viena citrona;
  • 6 saulē kaltēti tomāti bez eļļas;
  • čili pipars vai čili pulveris;
  • 30 g olīveļļas (izteiksmīgāka garša būs sezama eļļai);
  • jūras sāls.

Pagatavošana:

Lēcas izvāra un atdzesē.  No ķirbja pagatavo biezeni – cepeškrāsnī liek šķēlēs sagrieztu ķirbi ar visu mizu un cep apmēram  40 minūtes 200’C. Cepšanas ilgums būs atkarīgs no ķirbja šķirnes un gabalu izmēriem. Kad ķirbis mīksts, atdzesē un ar karoti atdala no mizas. Visas sastāvdaļas liek blenderī – lēcas, ķirbi, sagrieztus tomātus, sasmalcinātu čili (bez sēklām), tahini (vai sezama sēklas), eļļu, citrona sulu un sāli. Ja garšo, tad arī kādu 1 – 2 ķiploka daiviņas.  Visu sablendē viendabīgā masā. Noteikti papildus vajadzēs pievienot šķidrumu, tā var būt eļļa vai ūdens. Gatavu ēd ar maizīti un dārzeņiem.

Ķīnas pupiņu un silto dārzeņu salāti

Sastāvdaļas:

  • 150 g Ķīnas pupiņu;
  • 1 sarkanā paprika;
  • 1 liels cukīni (var izmantot arī ķirbi);
  • 1 liels saldais sīpols;
  • 1 maza pētersīļa sakne (var izmantot arī pastinaku vai selerijas sakni);
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • 1 tk. Vidusjūras garšvielu maisījuma;
  • 1 ēdk. olīveļļas vai ķirbju sēklu eļļas;
  • 1 buntīte svaigu pētersīļu;
  • 1 ēdk. citronu sulas;
  • 1 ēdk. sēklu mix.

Pagatavošana:

Pupiņas iepriekšējā vakarā noskalo un iemērc aukstā ūdenī. Sagatavo dārzeņus cepšanai: paprikai izņem sēklotni un sagriež nelielās strēmelēs, pētersīļa sakni nomizo un kopā ar cukīni gareniski sagriež plānās šķēlēs, saldo sīpolu nomizo un sagriež šķēlēs, ķiploka daiviņas nomizo un izspiež cari ķiploku spiedei. Visus dārzeņus pārkaisa ar garšvielu maisījumu un sakapāto ķiploku. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200°C, cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru un uz tā liek dārzeņu šķēles un gabaliņus. Dārzeņus cep krāsnī 15 – 25 minūtes. Pupiņas noskalo un vāra uz lēnas uguns 10 – 15 minūtes līdz tās ir mīkstas, bet ne izjukušas. Notecina sietā. Ber bļodā un pārkaisa ar pētersīļiem. Pagatavo mērci,  samaisot kopā eļļu un citrona sulu. To pārlej pāri pupiņām un pētersīļiem un samaisa. Kārto uz šķīvjiem, pārkaisa ar sēkliņām. Pasniedz siltus!

Vēl fotogrāfijas no meistarklases galerijā.

« gada 2 »

 

Rīgas domē notiks konference par sabiedrības veselības politikas ieviešanu praksē

Šā gada 24.aprīlī Rīgas domes plenārsēžu zālē (Rātslaukumā 1) no plkst. 10:00 līdz 15:00 notiks starptautiska augsta līmeņa konference “Veselība visās politikās – sabiedrības veselības politikas īstenošana praksē”, ko rīko Rīgas dome sadarbībā ar Rīgas domes Ārlietu pārvaldi un Rīgas domes Labklājības departamentu, kā arī atbalsta Eiropas komisija un Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Konferenci atklās Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, un  uzstāsies arī lielākā Eiropas sabiedrības veselības veicināšanas sadarbības tīkla EuroHealthNet Vecākais politikas plānošanas konsultants Klaivs Nīdls (Clive Needle), Baltijas reģiona veselīgo pilsētu asociācijas, Krievijas veselīgo pilsētu asociācijas “Veselīgas pilsētas, rajoni un ciemi”, Baltkrievijas veselīgo pilsētu pārstāvji, kā arī Rīgas domes departamentu speciālisti un sadarbības partneri.

Konferences laikā tiks parakstīts nodomu protokols par veselību veicinoša tūrisma attīstību.

 

Konferences mērķis ir atspoguļot Rīgas pilsētas pašvaldības progresu un izaicinājumus ceļā uz sociāli aktīvu un veselīgu sabiedrību, un aicināti uzstāties dažādu nozaru un jomu pārstāvji, kuri prezentēs savu ieguldījumu un izaicinājumus augstāk minēto mērķu sasniegšanā.

2012.gadā pieņēma Rīgas pilsētas pašvaldības Sabiedrības veselības stratēģiju, kas deva politisku pamatu un atbalstu “veselība visās politikās” ieviešanai pašvaldībā. Kopš Stratēģijas ieviešanas ir pagājuši 5 gadi, kuros Rīgas pilsēta ir kļuvusi par PVO Eiropas Veselīgo pilsētu partneri, īstenojusi starpsektorālu sadarbību un aktivitātes iedzīvotāju veselības uzlabošanai. Apzinoties, ka veselība ir noteicošais faktors iedzīvotāju labklājībai un pamats katras pilsētas attīstībai, Rīgas pilsētā tiek īstenots “veselība visās politikās” princips .

Konferences laikā tiks prezentēts projekts “Rīgas iniciatīva”, kas balstās uz PVO Veselīgo pilsētu tīkla ideju „Veselība un tūrisms”  un paredz sadarbību starp kaimiņos esošajām tīkla pilsētām veselīga tūrisma un citās jomās, kas veicina sabiedrības veselību un veselīgu pilsētas attīstību.

Pārstāvji no Rīgas pašvaldības iepazīstinās ar veiksmīgo Rīgas pieredzi, īstenojot sabiedrības veselības politiku praksē, tādējādi uzlabojot iedzīvotāju veselību, starpsektoru sadarbību un veicinot pilsētas attīstību.

Dalība konferencē – tikai iepriekš reģistrētiem dalībniekiem.

Piedāvājam iepazīties ar konferences programmu (divas lpp.):

Veseliba visas politikas_programmas projekts_LV

 

Konferences dalībnieku prezentācijas šeit.

 

 

Fotogrāfijas no konferences pievienotajā galerijā.

« gada 2 »

 

Noslēdzies pētījums par atkarību izraisošu vielu lietošanu jauniešu vidū

Rīgas domes Labklājības departaments 2017. gada 7. aprīlī, atzīmējot Pasaules veselības dienu, prezentēja pētījuma “Riska un aizsargājošo faktoru ietekme uz atkarību izraisošo vielu lietošanu jauniešu vidū” 6. posmu.
Pētījumā, kas tika veikts 2016. gada oktobrī un novembrī, tika noskaidrots tabakas, alkohola, nelegālo atkarību izraisošo vielu un citu atkarību izraisošo vielu lietošanas līmenis jauniešu vidū, kā arī faktori, kas jauniešus pamudina vai attur no vielu lietošanas uzsākšanas un regulāras lietošanas.
Jauniešu prasmi atteikties no atkarību izraisošām vielām ietekmē gan personības raksturojums un pašvērtējums, gan draugu un vecāku ietekme, kā arī garīgā veselība.
Neskatoties uz to, ka vairums jauniešu (76 %) aptaujā atzīst, ka ar sevi ir apmierināti, liela daļa regulāri lieto dažādas atkarību izraisošas vielas. Piemēram, 11 % jauniešu ikdienā smēķē cigaretes, savukārt elektroniskās cigaretes katru dienu lieto 9 %. Pēdējā mēneša laikā alkoholu vismaz vienreiz lietojuši 38 %. Tāpat ievērojama daļa jauniešu dzīvē kaut reizi ir mēģinājuši dažādas narkotiskās vielas – marihuānu (16 %), bezrecepšu miega zāles vai trankvilizatorus (12 %), augu valsts maisījumus (7 %). Jaunieši, kuri ir pamēģinājuši vai lieto kādas no atkarību izraisošam vielām, biežāk nonāk depresīvās situācijās. Aptaujas rezultāti ļauj izdarīt pieņēmumu, ka nelegālo atkarības vielu lietošana ir lielā mērā saistīta tieši ar jauniešu emocionālu nestabilitāti, pārdzīvojumiem un krīzēm kā līdzekli emocionālās spriedzes mazināšanai.
Jautājumos par jauniešu emocionālo stāvokli aptaujā noskaidrots, ka 25 % jaunieši bieži izjutuši skumjas un intereses trūkumu kaut ko darīt, 18 % nervozitāti un grūtības aizmigt, 17 % saspringumu. Salīdzinoši visretāk atzīmētais psiholoģiskā diskomforta stāvoklis ir domas par pašnāvību – to izjutuši 5 % aptaujāto. Atkarību izraisošo vielu lietošanas riska grupu pārstāvji biežāk ir piedzīvojuši dažādus emocionāli satraucošus pārdzīvojumus nekā pārējie jaunieši – gan attiecībās ar vienaudžiem, gan pedagogiem kā arī vecākiem.
Ar pilnu pētījumu ir iespējams iepazīties mājas lapā https://www.veseligsridzinieks.lv/rigas-domes-labklajibas-departamenta-veiktie-petijumi/

Ēdienu gatavošanas meistarklase – sakņaugi

20170401_124846

1.aprīlī Rīgas Centrāltirgū notika otrā “Veselīga uztura skolas” ēdiena gatavošanas meistarklase. Kā jau ierasts, uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā meistarklases dalībnieki izmantoja Centrāltirgus piedāvātās iespējas un iegādājās maltītes pagatavošanai nepieciešamos produktus. Šoreiz meistarklases dalībnieki iegādājās un pagatavoja dažādus sakņaugus – bietes, pastinaku un burkānus.

Piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm un pašiem izmēģināt spēkus veselīgas un oriģinālas maltītes pagatavošanā.

Biešu plācenīši

Sastāvdaļas:

  • 200 g svaigu biešu;
  • 200 g vārītu biešu;
  • 300 g gatavu (konservētu) turku zirņu;
  • 2 olas;
  • 3 ēdk. olīveļļas;
  • 2 ēdk. ķimeņu vai kumina;
  • 1 sauja sakapāta koriandra;
  • 5 – 6 ēdk. griķu miltu.

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas nomizo, sarīvē un samaļ. No iegūtās masas taisa plācenīšus un cep krāsnī 180 – 200’ C aptuveni 35 minūtes. Pasniedz ar mērci, kas pagatavota, sajaucot 250 ml bezpiedevu jogurta, buntīti diļļu, sauju pētersīļu un sulu no viena citrona.

20170401_121356

Pastinaku – selerijas biezenis

Sastāvdaļas:

  • 400 g selerijas;
  • 400 g pastinaku;
  • šķipsna sāls;

Pagatavošana:

Kubiņos sagriež selerijas un pastinakus, saber katlā, pārlej ar ūdeni un pievieno sāli pēc garšas. Kad ūdens sācis vārīties, dārzeņus vāra aptuveni 20 minūtes. Kad dārzeņi mīksti, tos nokāš, ar kartupeļu stampiņu vai rokas blenderi samīca līdz biezeņa konsistencei.

Nomizotos un sagrieztos pastinakus var arī cept 25 minūtes līdz 180’ C sakarsētā cepeškrāsnī. Pēc tam apceptos dārzeņus samīca līdz biezeņa konsistencei.

Gatavajam biezenim pēc vēlēšanās pievieno garšvielas, zaļumus, bezpied
evu jogurtu vai skābo krējumu.

20170401_122624

Burkānu kūka

Sastāvdaļas:

  • 900 g burkānu (vislabāk izmantot biezumus, kas palikuši pēc sulas spiešanas);
  • 4 ēdk. Cukura;
  • 2 banāni;
  • 2 olas;
  • 100 ml eļļas;
  • 300 g miltu;
  • 2 tējk. cepamā pulvera;
  • 1 tējk. kanēļa;
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta;
  • šķipsna sāls;
  • 3 saujas rozīņu;
  • 2 saujas dzērveņu;
  • 1 sauja valriekstu.

Pagatavošana:

Burkānus sajauc ar cukuru un banāniem. Riekstus un rozīnes noskalo un atstāj nedaudz izmērcēties. Olas sakuļ, pievieno eļļu un vaniļas ekstraktu, pēc tam pievieno miltus, kanēli, cepamo pulveri un sāli. Iegūto masu rūpīgi samaisa. Burkāniem pievieno rozīnes, riekstus un dzērvenes, šo masu iemaisa mīklā. Cep 180’ C 50 minūtes. Pirms pasniegšanas atdzesē. Vislabāk izcepsies kēksa formā ar tukšo vidu.

20170401_124954

Piedāvājam ielūkoties fotomirkļos no pasākuma galerijā.

« gada 2 »

 

 

Ēdiena gatavošanas meistarklase “Daudzpusīgais ķirbis”

ķirbis1

 

25.martā notika pirmā “Veselīga uztura skolas” ēdiena gatavošanas meistarklase. Pasākuma dalībnieki satikās Rīgas Centrāltirgū, kur kopā ar uztura speciālisti Gunu Bīlandi iegādājās maltītes pagatavošanai nepieciešamos produktus. Iepirkšanās un gatavošanas laikā meistarklases dalībnieki tika iepazīstināti ar veiksmīgas iepirkšanās paradumiem, kas turpmāk palīdzēs vienmēr iegādāties svaigākos un kvalitatīvākos produktus no plašā piedāvājumu klāsta, kā arī saņēma atbildes uz jautājumiem, kas saistīti ar veselīgu uzturu.

Tā kā šīs meistarklases tēma bija “Daudzpusīgais ķirbis”, dalībnieki gatavoja ēdienus, kuros ķirbim bija galvenā loma.

Piedāvājam iepazīties ar divām pagatavoto ēdienu receptēm.

Ķirbju un lēcu zupa

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg ķirbja
  • 2 – 3 sīpoli
  • 1 glāze Turcijas lēcu
  • 2 vidēji burkāni
  • 7 ķiploku daiviņas, sagrieztas ļoti plānās šķēlēs
  • garšvielas – saldā paprika, Romiešu ķimenes (kumins), siera āboliņš, melnie pipari
  • 5 l ūdens vai buljona
  • eļļa

 

  • pasniegšanai – puravs, svaigie zaļumi, krējums

 

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas nomizo, sagriež un sarīvē. Visu vāra ūdenī vai buljonā. Kad zupa gandrīz gatava, to var papildināt ar blanšētu tomātu. Kad zupa gatava, sablendē viendabīgā masā.

Pasniedzot klāt var pievienot krāsnī vai uz pannas ceptus sīpolus un cauraudzi, krāsnī apgrauzdētus puravus vai ķiplokus, krējumu un svaigus zaļumus.

ķirbis2

Ķirbju un siera mafini

Sastāvdaļas 12 mafiniem:

  • 100 g ķirbja
  • 2 olas
  • 70 ml augu eļļas
  • 70 ml piena
  • 1 ēdk. kaltētas salvijas (var izmantot svaigu);
  • 40 g cietā siera
  • 120 g kviešu (vai citu) miltu
  • 70 g siera ar amoliņiem
  • šķipsniņa sāls
  • 5 tk. cepamā pulvera

 

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180’ C. Sagatavo mafinu formiņas, izklājot tās ar papīra formiņām vai iesmērējot ar eļļu. Ar rupjo rīvi sarīvē ķirbi. Ja ķirbis ir ļoti sulīgs, lieko sulu nospiež. Lielā bļodā ar mikseri saputo olas, eļļu, pienu, salviju, abus sierus un rīvēto ķirbi. Pieber miltus, kam pievienots cepamais pulveris un sāls. Visu kārtīgi maisa līdz izveidojusies viendabīga masa. Mīklu pilda mafinu formiņās (divas trešdaļas no katras formiņas) un cep cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes (var pārbaudīt, iedurot kociņu, ja mīkla pie tā nelīp – gatavs). Pasniedz siltus vai atdzesētus līdz istabas temperatūrai.

ķirbis3

Piedāvājam ielūkoties fotomirkļos no meistarklases.

Lai saņemtu informāciju par turpmākajām meistarklasēm un citiem pasākumiem, lūdzam sekot aktualitātēm šeit un mūsu Facebook lapā.

PVO Eiropas veselīgo pilsētu tīkla konference Pēčā, Ungārijā

No šī gada 1.marta līdz 3.martam Ungārijas pilsētā Pēčā norisinās ikgadējā PVO Eiropas veselīgo pilsētu tīkla konference. Konferencē tiek pārstāvēta arī Rīga.

Konferences vadmotīvs ir veselīgas pilsētas: drošas, ilgtspējīgas, pieejamas un spējīgas pielāgoties. Konferencē tiks aplūkotas šādas tēmas:

  • transports, vide un veselība;
  • Migrantu un bēgļu veselība;
  • Veselīga novecošana;
  • Vienlīdzība;
  • Dzimums;
  • Bērnu attīstība.

Konferencē arī tiks pievērsta uzmanība 2018.gadā plānotajiem pasākumiem, kas būs jubilejas gads, kurā tiks atzīmēta Veselīgo pilsētu tīkla 30 gadu jubileja.

Konferencē piedalās delegācijas, kas pārstāv PVO Eiropas veselīgo pilsētu tīklu, aicinātās amatpersonas, lektori, nozares eksperti un padomnieki, kā arī to pilsētu, kuras šobrīd nav Veselīgo pilsētu tīklā, pārstāvji.

17038936_1860958687518983_3430962265273553253_o

Vienaudzis – Vienaudzim

Rīgas domes Lablkājības Vienaudzis - Vienaudzimdepartaments Rīgas 84.vidusskolā un Rīgas Ostvalda vidusskolā ir uzsācis apmācību programmu jauniešiem “Vienaudzis – Vienaudzim”. Programmas mērķis ir izglītot un popularizēt veselīgu dzīvesveidu jauniešu vidū.

Programmas ietvaros jaunieši attīsta un pilnveido dzīves prasmes, uzskatus un normas, kas veicina jauniešu pašu atbildību par savu fizisko, psiholoģisko un sociālo labklājību mūsdienu  sabiedrībā.

 

Šonedēļ sākusies gripas epidēmija

gripa2

Šonedēļ Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) izziņojis gripas epidēmijas sākumu Latvijā.

Gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa dati liecina, ka pagājušajā nedēļā Jēkabpilī, Jūrmalā, Rīgā un Liepājā  ambulatorajās iestādēs gripas gadījumos vērsušos pacientu skaits ir pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Kopš gripas sezonas sākuma slimnīcās nogādāti jau 252 pacienti, kam konstatēta gripa. Tā kā gripas vīruss var izraisīt bronhītu un plaušu iekaisumu, ir svarīgi laicīgi diagnosticēt saslimšanu. Gripa, atšķirībā no saaukstēšanās, sākās pēkšņi.

Gripai raksturīgāki simptomi, kas nav tik izteikti saaukstēšanās gadījumā ir :

* augsta ķermeņa temperatūra (virs 38’ C);

* drudzis;

* stipras galvassāpes;

* kaulu laušanas sajūta;

* pastiprināts nogurums;

* iekaisis kakls;

* aizlikts deguns;

* sauss klepus;

* acu sāpes.

Īpaši no saslimšanas ar gripu jāuzmanās maziem bērniem, vecāka gadagājuma cilvēkiem, cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām elpceļu, sirds – asinsvadu un nieru slimībām, cilvēkiem ar vielmaiņas traucējumiem, novājinātu imunitāti vai lieko svaru, kā arī grūtniecēm.

Visiem, kam saslimšana ar gribu var būt ļoti bīstama, SPKC iesaka vakcinēties. Tāpat vakcinēties ieteicams visiem ģimenes locekļiem ģimenēs, kurās ir mazi bērni, seniori vai citi riska grupu pacienti, medicīnas iestādēs, sociālās aprūpes centros, apkalpojošajā sfērā un izglītības iestādēs strādājošajiem.

Vislabāk vakcinēties rudenī, pirms gripas sezonas sākuma, tomēr, ja tas nav izdarīts, vakcinēties var arī šobrīd, jo imunitāte izveidojas desmit dienu laikā pēc vakcinācijas, bet gripas epidēmija parasti ilgst līdz pat aprīļa beigām.

Vakcinācija ir vislabākais veids kā izvairīties no saslimšanas ar gribu, bet gripas epidēmijas laikā par ļaunu nenāks arī regulāra telpu vēdināšana, sabalansēta un pilnvērtīga uztura lietošana, fiziskās aktivitātes (vēlams svaigā gaisā), pilnvērtīga atpūta un laika apstākļiem un plānotajām aktivitātēm atbilstošs apģērbs. Gripas epidēmijas laikā labāk izvairītie no vietām, kur pulcējas daudz ļaužu, piemēram, sabiedriskā transporta, lielveikaliem.

Ja tomēr sanācis ar gripu saslimt, noteikti jāpaliek mājās un par ārstēšanos jākonsultējas ar ārstu. Nekādā gadījumā nedrīkst doties uz darbu vai skolu, vai apmeklēt kādu publisku vietu. Uzturoties mājās, regulāri jāvēdina telpas, slimniekam jālieto atsevišķi trauki un higiēnas priekšmeti, vēlams, jāuzturas atsevišķā istabā, lai izvairītos no ģimenes locekļu inficēšanas ar gripu.

Piedāvājam iepazīties ar SPKC sagatavoto materiālu par gripu.

infografika_gripa_2016

Foto no Freepik.com

Stress kā izdegšanas sindroms ikdienā. Kas liecina par stresu ķermenī un kā stiprināt garīgo veselību.

Sad woman hug her knee,nobody

Mēs zinām, cik svarīgas ir fiziskās aktivitātes vai cik svarīgi ir tīrīt zobus. Taču ko mēs zinām par mūsu emocionālo higiēnu? Kāpēc ir svarīgi izprast savu emocionālo un psiholoģisko pašsajūtu? Cilvēka eksistence nav iedomājama bez stresa. Stress kā tāds ir nepieciešams, jo motivē cilvēku domāt un darboties. Tomēr – ja stresa ir pārāk daudz? Nav vienkārši zināt vai saprast, kurā brīdī beidzas stress un kurā brīdī sākas izdegšanas sindroms jeb izsīkums. Būtībā izsīkumu var apskatīt kā stresa pieauguma gala rezultātu – stress ir sava veida izsīkuma sākuma punkts – izsīkuma “mazais brālis”, kuram pieaugot pēc kāda laika veidojas izsīkums. Tas nozīmē, ka izdegšanas sindroms nevar attīstīties, ja cilvēks nepiedzīvo stresu. Vēl viena svarīga atšķirība starp stresu un izdegšanas sindromu ir tā, ka stresu pašu par sevi nevar uzskatīt kā garīgas un/vai fiziskas veselības traucējumu, bet izdegšanas sindromu gan. Tas nozīmē, ka cilvēks, kurš piedzīvo izdegšanas sindromu, vairs nav tāds, kāds viņš vēlētos būt pats savās acīs, vai arī tāds, kāds viņš bija agrāk. Stresu un izdegšanas sindromu raksturo viltīgs apburtais loks: cilvēks, kurš piedzīvo ilgstošus stresa apstākļus, sāk pamanīt, ka lietas, ko viņš paveica diezgan labi agrāk, tagad vairs nav tik viegli paveicamas. Sākot parādīties izdegšanas sindromam, cilvēks piedzīvo vēl augstāku stresa līmeni, kas savukārt atkal noved pie papildu psiholoģiskām, emocionālām vai fiziskām problēmām. Tā kā izdegšanas sindroms pats par sevi ir veselības traucējums, tad ir papildu citi riska faktori, kas “palīdz” attīstīties izdegšanas sindromam.

Nereti cilvēks biežāk piedzīvo psiholoģiskas traumas, piemēram, neveiksmes vai vientulību, nekā fiziskas traumas. Taču, līdzīgi kā fiziskās traumas, arī psiholoģiskās traumas var pasliktināt cilvēka garīgo veselību, ja tās netiek ņemtas vērā. Ignorēt savu psiholoģisko pašsajūtu ir tas pat, kas nepievērst uzmanību rokas lūzumam. Galvenais iemesls, kāpēc cilvēki cieš no paaugstināta stresa un izdegšanas, ir tas, ka cilvēki nepietiekoši izvērtē savas prioritātes un pamet novārtā savu emocionālo higiēnu. Bieži vien ilgstoša stresa situācijās cilvēkam veidojas psiholoģiski neveselīga uzvedība. Piemēram, piedzīvojot vairāku neveiksmju virkni, cilvēks pamazām kļūst mazāk pārliecināts par sevi un biežāk jūtas bezpalīdzīgs. Šāda uzvedība attīstās kā apburtais loks – jo bezpalīdzīgāks un nepārliecinātāks cilvēks jūtas, jo biežāk viņš nespēj tikt galā ar grūtībām un piedzīvo neveiksmes. Cilvēks, kurš piedzīvo izdegšanas sindromu, jūtas emocionāli iztukšots, bezpalīdzīgs, viņam krītas motivācija un darba spējas, kā arī cerība pozitīvām izmaiņām.

Cilvēka prāts un emocijas ne vienmēr ir cilvēkam uzticami draugi, jo vienā brīdī tie ir atbalstoši, bet citā – ļoti nepatīkami. Kā liecina pētījumi, cilvēki, kuriem ir zemāka pašcieņa, ir jūtīgāki pret stresu nekā cilvēki, kuri saredz sevi vairāk „pozitīvā gaismā” un tāpēc spēj sevi labāk pasaudzēt. Cilvēki ar zemāku pašcieņu arī biežāk jūtas vientuļi. Vientulība rada dziļu psiholoģisku traumu, kas izkropļo cilvēka uztveri un pārņem cilvēka domāšanu. Vientulības izjūta rada cilvēkā bailes mainīt ierasto kārtību. Taču vientulības izjūta ir ļoti subjektīva: pat tad, ja objektīvi cilvēkam ir citi, kas par viņu rūpējas, uztraucas un kuriem rūp cilvēka pašsajūta, „vientuļnieks” var justies emocionāli vai sociāli nošķirts no tiem, kas cenšas viņam palīdzēt. Tāpat cilvēki, kuri jūtas vientuļi, ir daudz jūtīgāki pret neveiksmēm un viņiem nepieciešams daudz ilgāks laiks, lai tiktu galā ar emocijām, ko neveiksmes izraisa. Tāpēc cilvēki, kuri jūtas vientuļi, ir daudz vairāk pakļauti izdegšanas sindromam.

Lielākam izdegšanas sindroma riskam pakļauti arī tie cilvēki, kuri biežāk piedzīvo tā saucamo akūto stresu jeb neparedzamas, pēkšņas stresa situācijas, kā arī cilvēki, kuri piedzīvo ilgstošas stresu izsaucošas situācijas. Hronisks jeb ilgstošs stress izraisa tādas fiziskas sekas kā augstāku asinsspiediena un holesterīna līmeni, kā arī pazemina imūnsistēmu, kā rezultātā cilvēks ir uzņēmīgāks pret infekciju un vīrusu saslimšanām. Savukārt koronārās sirds slimības riskam vairāk pakļauti tie cilvēki, kuri izjūt augstāku stresa līmeni darbā, kur cilvēks piedzīvo vienlaikus augstas  prasības no darba devēja puses un minimālas lēmuma pieņemšanas iespējas no savas kā darbinieka puses. Zinātnieki ir atklājuši, ka hronisks stress rada līdzīgu risku veselībai ilgā laika posmā un dzīvildzei kā smēķēšana. Ikdienā kā smēķējošie, tā nesmēķējošie tiek brīdināti par kaitīgumu, kādu smēķēšana izraisa veselībai un dzīvībai, un tas ir norādīts gan attēlu, gan uzrakstu veidā. Taču šādu brīdinošu uzrakstu par vientulības izraisītām sekām nav. Jo vairāk “izdedzis” cilvēks jūtas, jo lēnāka un grūtāka būs gan fiziskā, gan psiholoģiskā atveseļošanās. Tāpēc rūpes par savu emocionālo higiēnu ir tik svarīgas.

Rūpējoties par savu emocionālo higiēnu un tādējādi stiprinot garīgo veselību, svarīgi ir atkal saskatīt tās vērtības, kas ceļ cilvēka pašcieņu un kuras viņam nevar atņemt – ģimene vai viņam tuvi, nozīmīgi cilvēki, paša personība, viņa dotības. Kā jau iepriekš tika minēts piemērā par lauzto roku, ļoti nozīmīgi ir pievērst uzmanību emocionālajām sāpēm un pārdzīvojumiem, neatstājot tās novārtā. Pieņemot, ka tās pašas no sevis nepazudīs, ir jāmeklē speciālista palīdzība. Vēl viens būtisks stresa un izdegšanas aizsargmehānisms ir apzināta koncentrēšanās uz savas personības stiprajām pusēm, dotībām, prasmēm, rakstura iezīmēm, kas padara cilvēku pozitīvā veidā atšķirīgu no citiem. Cilvēka izaugsme, apmierinātība ar sevi un pašpārliecība veidojas, ja cilvēks lielāko laika daļu pavada, attīstot savas stiprās puses. Tie ir dabīgie cilvēka garīgās veselības „stiprinātāji”. Pirmkārt, ir svarīgi identificēt stresa avotu. Tas nozīmē pašam novērot savu noskaņojumu ik pa brīdim dienas garumā, piemēram, pierakstīt vai prātā fiksēt stresa iemeslu, savas domas un noskaņojumu. Tas palīdzēs cilvēkam izvirzīt prioritātes un adekvātas, saprātīgas gaidas pret sevi un pret citiem vai lūgt palīdzību kādu pienākumu izpildē. Otrkārt, nozīmīgs atbalsts un resurss hroniska stresa pārvarēšanā ir attiecības, kas ir atbalstošas gan emocionāli, gan sadzīviski. Visbiežāk tās ir attiecības ar ģimenes locekļiem, citiem radiniekiem un tuviem draugiem. Akūta stresa brīžos īpaši palīdzošas ir vienkāršas fiziskas aktivitātes (piemēram, staigāšana), kā arī vienkārši relaksācijas vingrinājumi (dziļā elpošana, “spēka vārdu” skaitīšana domās u.c.). Treškārt, hroniska stresa gadījumos īpaša nozīme ir “prāta atpūtai”. Tas ietver pēc iespējas netraucētu naktsmiegu, bet izslēdz informāciju tehnoloģiju (TV, datora, mobilā tālruņa u.c.) lietošanu atpūtas brīžos vai, piemēram, dzerot kafiju vai ieturot maltīti. Pēdējo ieteikumu cilvēkiem ir visgrūtāk realizēt, jo informāciju tehnoloģiju plašā pieejamība ir izaicinājums cilvēkiem gan laika, gan savu darbību plānošanā un strukturēšanā. Bieži vien cilvēki, kuri cieš no izdegšanas sindroma un kuri ir atraduši palīdzību pie speciālista, atzīst, ka tieši pašu uzvedība ir tā, kas visvairāk traucē pārtraukt “vāveres riteni”, tas ir, mainīt savu uzvedību pat gluži vienkāršās sadzīves situācijās, nerunājot par uzvedību akūta stresa situācijās. Piemēram, šie cilvēki atzīst, ka sākotnēji ir pielikuši lielas pūles, lai brokastotu bez ziņu skatīšanās TV vai to lasīšanas mobilajā tālrunī. Taču izdegšanas sindroma gadījuma ļoti liela nozīme ir tieši apzinātai savu domu un emociju “pieslēgšanai” vienai noteiktai darbībai, kas ir pretēji uzmanības sadalīšanai vairākām paralēlām darbībām.

Raksts tapis Rīgas domes Labklājības departamentam sadarbībā ar psych.mag. Elīnu Rotbahu-Zarembu.

Foto: jcomp / Freepik