Nodarbības uzņēmumiem par stresu, ģimenes un darba pienākumu apvienošanu, kā arī fiziskā noguruma mazināšanu

Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar SIA “OnPlate” arī 2022.gadā uzņēmumiem piedāvā iespēju pieteikties bezmaksas nodarbībām, lai pastāstītu par veidiem, kā sekmēt stresa mazināšanu, rastu līdzsvaru savā ikdienā, kad jāapvieno darba un ģimenes dzīves pienākumi, kā arī palīdzētu mazināt saspringumu un prast izvingrināt ķermeni arī darba vietā.

Pieteikšanās un informācija:

Lai pieteiktos vai noskaidrotu radušos jautājumus, lūdzam rakstīt uz e-pastu elina@onplate.lv vai aizpildīt elektronisku anketu https://ieej.lv/piesakiDarbavietu

Pieteikties iespējams šādām tēmām pēc savas izvēles:

  • Stress un izdegšana darba vietās. 

Psihologa vadītā nodarbībā uzzināsiet par stresa izpausmēm fiziskā, emocionālā, intelektuālā un uzvedības līmenī; kā identificēt galvenos stresorus un to ietekmi uz cilvēka ķermeni; kā atpazīt un pārvarēt stresa izraisītos simptomus; kā attīstīt prasmi vadīt savas emocijas arī emocionālās spriedzes apstākļos, un kādi ir iespējamie risinājumi stresa situāciju pārvarēšanā.

  • Darba un ģimenes pienākumu apvienošana.

Uzzināsiet par šķēršļiem sabalansētai darba un ģimenes dzīvei; praktiskiem ieteikumiem un risinājumiem – kā līdzsvarot savus pienākumus, lai tas ir ieguvums gan darba devējam, gan darbiniekam; pašmotivācijas veicināšanu; risinājumiem un atbalsta resursiem indivīda un darbavietas līmenī.

  • Fiziskā noguruma mazināšana

Fizioterapeita vadītā nodarbībā uzzināsiet par darba vietas/vides faktoru ietekmi uz darbinieku fizisko veselību, organisma fizioloģisko un psihoemocionālo procesu mijiedarbību. Dalībnieki varēs līdzdarboties praktiskos vingrinājumos, ko arī turpmāk ieteicams veikt savā darba vietā.

Nodarbību norise:

Šobrīd nodarbības tiek organizētas attālināti, izmantojot Zoom platformu. Vienas nodarbības ilgums – 60 minūtes.

Kas var pieteikties?

Ikviens uzņēmums, kurš darbojas Rīgas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā. Viena nodarbība paredzēta 10 – 25 cilvēku lielai grupai. Ja uzņēmumā ir lielāks darbinieku skaits, iespējams organizēt vairākas nodarbības dažādām cilvēku grupām. Ja uzņēmumā nav vairāk par 10 dalībniekiem, kuri velētos piedalīties, lūdzam rakstīt uz e-pastu uz elina@onplate.lv, un piedāvāsim jums ērtāko risinājumu.

Apmeklējot pasākumu, tā dalībnieki piekrīt, ka pasākuma laikā tiek veikts ekrānuzņēmums kā apliecinājums Rīgas domes Labklājības departamentam par nodarbību norisi, savukārt  dati tiek apstrādāti saskaņā ar Datu aizsardzības regulu.

Eiropas Komisijas līmenī turpinās sarunas par vakcīnu piegāžu apjomiem

Nacionālais veselības dienests informē, ka pagājušo piektdien, 22. janvārī, tika saņemta informācija no ražotāja AstraZeneca, par iespējamu pirmā ceturkšņa solīto vakcīnu devu piegāžu samazināšanu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tostarp arī Latvijai. Šobrīd Eiropas Komisijas (EK) līmenī joprojām tiek turpinātas sarunas par plānotajām piegādēm un to apjomiem.

Prognozēts, ka jau šonedēļ, 29. janvārī, Eiropas Zāļu aģentūra varētu reģistrēt ražotāja AstraZeneca izstrādāto vakcīnu. Pozitīva lēmuma gadījumā, šī brīža prognozes liecina, ka februārī  Latvijai tiktu piegādātas 72 874 devas no pirmā ceturkšņa sākotnējā apjoma (423 957 devas).

Latvijai jārēķinās ar to, ka plānotās COVID-19 vakcīnu devu piegādes ir mainīgas un atkarīgas no ražotāja spējas nodrošināt vakcīnu pieejamību. Šobrīd joprojām turpinās sarunas par vakcīnas piegāžu apjomiem un, lai arī ir izskanējusi informācija par ievērojamu kopējo piegāžu apjomu samazinājumu, šobrīd informāciju par precīzu devu samazinājumu attiecībā uz pārējām piegādēm ražotājs AstraZeneca nav sniedzis. Šī jautājuma risināšanā iesaistīta gan EK, gan Latvija.

Informācijai:

AstraZeneca sākotnēji solītās piegādes pa ceturkšņiem un to apjomi (piegāžu grafiks atkarīgs no reģistrācijas):

  • 1.ceturksnī – 423 957 vakcīnu devas (šobrīd ražotājs pēc piedāvātā piegāžu grafika februāri sola piegādāt 72 874 vakcīnu devas);
  • 2.ceturksnī – 593 539 vakcīnu devas;
  • 3.ceturksnī – 254 374 vakcīnu devas.

Receptes no gatavošanas meistarklases “Saldās bietes”

Biešu rabarberu zupa ar biezpiena klimpām

Sastāvdaļas

Zupai

  • rabarbera kāts;
  • bumbiers;
  • biete;
  • 1,5 ēdamkarote cukura;
  • 5 ēdamkarotes kokosriekstu piena;
  • svaigs ingvers.

(biete, rabarbers, bumbieris – aptuveni vienādās proporcijās)

Biezpiena bumbiņām

  • 200 g biezpiena;
  • 2 ēdamkarotes mannas;
  • 4 ēdamkarotes auzu pārslu;
  • 2 ēdamkarotes cukura;
  • vaniļas cukurs;
  • rieksti vai mandeļu skaidiņas dekorēšanai.

Pagatavošana

Bieti izvāra, sagriež gabaliņos, pieber sagrieztu bumbieru, pāris šķēlītes ingvera un sagrieztu rabarberu. Pielej pavisam nedaudz ūdens, lai sākumā ir, kur sautēties, līdz rabarbers izsulojas. Pieber cukuru un vāra, līdz viss šķīst laukā. Sablendē un izkāš caur sietiņu. Pievieno kokosriekstu pienu un vēlreiz visu sablendē. Zupa gatava. Gatavo biezpiena bumbiņas: biezpienam pieber cukuru, vaniļas cukuru un mannu, izmaisa. Tad pa karotītei ber auzu pārslas un maisa. Kad masa stingra, auzu pārslas pietiek. Masai jābūt tādai, lai var veidot stingras bumbiņas un vāroties tās neizšķīst. Veido valrieksta lieluma bumbiņas. Vāra ūdenī apmēram 2 minūtes. Zupu pasniedz ar biezpiena bumbiņām un riekstiem.

Spinātu un biešu kūka

Sastāvdaļas

Pamatnei

  • 120 g dateļu;
  • 200 g mandeļu;
  • 80 g rozīņu.

Biešu pildījumam

  • 1 bietes sula;
  • ½ citrona sula;
  • 25 ml agaves sīrupa;
  • 100 g Indijas riekstu;
  • 50 ml kokosriekstu piena;
  • 50 ml kokosriekstu eļļas.

Spinātu pildījumam

  • 100 g spinātu;
  • 100 g Indijas riekstu;
  • 25 ml agaves sīrupa;
  • ½ citrona sula;
  • 50 ml kokosriekstu piena;
  • 50 ml kokosriekstu eļļas.

Pagatavošana

Smalki sablendē pamata masu un izklāj to tartes formā, veidojot paaugstinātas maliņas. Gatavo pirmo pildījumu – sīki sablendē pirmo devu Indijas riekstu, tad pievieno pārējās biešu masai nepieciešams sastāvdaļas. Ieklāj pildījumu tartes formā un topošo kūku uz 15 minūtēm ieliek ledusskapī, lai masa sastingtu un pildījuma kārtas viena ar otru nesaplūstu. Gatavo otro pildījuma kārtu – atkal sablendē Indijas riekstus, pievieno spinātu pildījumu un klāj virs biešu kārtas, torti atkal uz brīdi ieliek ledusskapī, tad var griezt gabalos.

Biešu-burkānu auzu mafini

Sastāvdaļas

  • 140 g kviešu miltu (1/2 no tiem – pilngraudu);
  • 1 tējkarote cepama pulvera;
  • 45 g auzu pārslu;
  • 80 g brūnā cukura;
  • 20 g valriekstu;
  • 1 tējkarote kanēļa;
  • 20 g rozīņu;
  • ¼ tējkarotes muskatrieksta;
  • šķipsniņa sāls;
  • 70 ml eļļas;
  • 2 olas;
  • 75 ml apelsīnu sulas;
  • 115 g ābolu;
  • 80 g burkānu;
  • 50 g bietes;

Pagatavošana

Sajaukt miltus, auzu pārslas un cepamo pulveri. Pievienot sadrupinātus riekstus, rozīnes, sāli, garšvielas un gandrīz visu cukuru, atstājot 1-2 karotes. Olas sakult ar eļļu, pievienot apelsīnu sulu, sīki sagrieztus ābolus, rīvētus burkānus un bieti. Visu kārtīgi izmaisa ar sausām sastāvdaļām. Aizpildīt mafinu formiņas uz ¾, virsū pārbērt ar atlikušo cukuru. Cept 200 grādos 20 minūtes.

Biešu braunijs

Sastāvdaļas

  • 4 bietes (450 g);
  • 100 g pilngraudu miltu;
  • 3 ēdamkarotes kakao;
  • 150 g tumšās 70% šokolādes;
  • 60 g eļļas;
  • 75 g brūnā cukura;
  • 3 – 4 ēdamkarotes ūdens;
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera.

Pagatavošana

Bietes nomizo, sagriež nelielos gabaliņos un vāra, kamēr tās mīkstas. Mīkstas bietes liek blenderī un sablendē līdz viendabīgam biezenim. Bļodā samaisa miltus, kakao un cepamo pulveri, citā bļodā samaisa eļļu ar cukuru. Ūdens peldē izkausē šokolādi. Eļļas maisījumam pievieno biešu biezeni, izkausēto šokolādi un 4 ēdamkarotes ūdens. Visu rūpīgi samaisa. Miltu – kakao maisījumu pamazām pievieno biešu – šokolādes masai. Izmaisa līdz viendabīgai konsistencei. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Cepamtraukā ieklāj cepampapīru un lej tajā mīklu. Cep krāsnī 35 – 40 minūtes. Pirms sagriešanas atdzesē.

Buklets “Pusaudzis. Alkohols. Smēķēšana. Padomi vecākiem, kā par to runāt”

Slimību profilakses un kontroles centrs ir sagatavojis informatīvu materiālu “Pusaudzis. Alkohols. Smēķēšana. Padomi vecākiem, kā par to runāt.” Materiāla mērķis ir iedrošināt un motivēt vecākus sarunai ar pusaudzi, pārrunājot ar atkarības vielu lietošanu saistītos jautājumus, kā arī sniedzot praktiskus ieteikumus, kā šo sarunu veidot. Materiāla pamatā ir iekļauta informācija par alkohola lietošanu, tomēr jāņem vērā, ka tā bieži vien tiek apvienota arī ar smēķēšanu, kurai arī būtu jāpievērš uzmanība.

Piedāvājam iepazīties ar materiālu!

vecakiem_atkaribas_148x210

Receptes no gatavošanas meistarklases “Veselīgāks “Junk food””

 

Veselīgie “Bounty”

Sastāvdaļas

  • 125 g tumšās šokolādes;
  • 1 ēdamkarote kļavu sīrupa;
  • 100 g kokosriekstu skaidiņu;
  • 150 ml kokosriekstu piena.

Pagatavošana

Ber blenderī kokosriekstu skaidiņas, lej kokosriekstu pienu, pievieno kļavu sīrupu. Visu sablenderē. No iegūtās masas veido nelielus batoniņus, izkārto uz cepamā papīra. Liek saldētavā uz 40 minūtēm. Izkausē šokolādi un noklāj batoniņus ar to. Tur ledusskapī, līdz šokolāde sacietējusi.

Saldo kartupeļu frī

Sastāvdaļas

  • 2 lieli saldie kartupeļi;
  • ēdamkarote kukurūzas cietes;
  • ½ tējkarotes sāls;
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas.

Pagatavošana

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 215C. Nomizo kartupeļus, sagriež nelielos stabiņos un izkārto uz cepamās pannas (būs nepieciešamas 2 pannas). Kartupeļiem pāri pārkaisa kukurūzas cieti un sāli. Kartupeļiem pāri pārlej mazliet olīveļļas. Cep 20 min, tad apmaisa un turpina cept.

Svaigais burgers

Sastāvdaļas

  • 8 burgera maizītes;
  • 3 baklažāni;
  • 3 avokado;
  • 200 g ķiršu tomātu;
  • mazliet rukolas;
  • 100 g kazas siera;
  • 40 ml olīveļļas;
  • 15 ml laima sulas;
  • sāls, pipari.

Mērcei

  • 150g bezpiedevu jogurta;
  • 1 tējkarote sinepju;
  • sāls, pipari;
  • 40 g zaļumu.

Pagatavošana

Sagriež baklažānu šķēlītēs un ķiršu tomātiņus pārgriež uz pusēm. Sagrieztos dārzeņus apmaisa bļodā kopā ar laima sulu, sāli un pipariem. Sagriež avokado nelielos gabaliņos un visu liek cepeškrāsnī uz 8 – 12 minūtēm. Sagriež kazas sieru. Blenderī liek visas mērces sastāvdaļas un sablenderē kopā. Cepeškrāsnī apgrauzdē maizītes. Gatavo burgeri!

Kale kāpostu čipsi

Sastāvdaļas

  • Kale kāposts;
  • 4 ēdamkarotes olīveļļas;
  • garšvielas pēc izvēles.

Pagatavošana

Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 grādiem, kāpostu nomazgā.  Kāposta lapas jāsaplucina gabaliņos, bļodā jāsajauc kopā ar nelielu daudzumu eļļas un kādām garšvielām. Labi ies klāt ķiploks, derēs arī kaltēta paprika, čili, bet droši var eksperimentēt. Pievieno arī šķipsnu sāls. Izkārto uz pannas un liek cepties aptuveni 11 minūtes – jāpaseko līdzi, jo čipsi var piedegt, un jānotestē (t.i., ar roku pieskaroties – vai ir sausi un kraukšķīgi).

Siera čipsi

Sastāvdaļas

  • 100 g lavašs (vai arī 1 iepakojums);
  • 80 g siers ar samazinātu tauku procentu;
  • ola;
  • ēdamkarote grieķu jogurta;
  • zaļie lociņi pēc garšas;
  • sāls, pipari, paprika, ķiploku pulveris.

Pagatavošana

Sieru sarīvē uz smalkās rīves. Bļodiņā sajauc kopā sarīvēto sieru, olu, grieķu jogurtu, lociņus un garšvielas. Sajaukto pildījumu vienmērīgi izsmērē lavašam virsū. Sagriež lavašu nelielos kvadrātiņos un izliek tos uz cepampaplātes, kas ir klāta ar cepampapīru. Cep čipsus 8 – 10 minūtes 180°C līdz paliek zeltaini. Pieskata, lai nepiedeg.

 

Video sižets – saruna par veselīgu dzīvesveidu ar gerontologu, profesoru Jāni Zaļkalnu

Saruna ar profesoru Jāni Zaļkalnu – gerontologu-geriatru, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Gerontoloģijas klīnikas vadītāju. Tajā profesors stāsta, kā izprast un pieņemt tik dabisko novecošanās procesu, lai rastu iespējas vecumdienas pavadīt pēc iespējas pilnvērtīgāk. Šī ir pēdējā no 4 sarunu cikla sarunām. Iepriekšējās sarunās ārsti cita starpā uzsvēra arī tos novecošanos ietekmējošos faktorus, ko novērst mēs nevaram, un cik būtiska ir savlaicīga profilakse un diagnostika. Šajā noslēdzošajā sarunā vairāk uzsvērta apziņas nozīme, ar kuras palīdzību savā ikdienā un dzīvesveidā varam ieviest vairāk prieka un pēc iespējas ilgāk saglabātu možumu ikdienā. Ar profesoru Jāni Zaļkalnu sarunājas ģimenes psihoterapeite Aina Poiša.

Skatoties sižetu youtube kanālā “Veselīgs rīdzinieks” (www.youtube.com/watch?v=Cc6u1dZrlO8&t=12s) aprakstā redzami arī sižeta pieturas punkti. Uz tiem uzspiežot, nonāksiet attiecīgajā sarunas tēmā.

Video sižets – saruna par senioru veselības profilaksi ar ģimenes ārsti Žannu Raku

Trešajā sarunu sižetā par senioru veselību ģimenes psihoterapeite Aina Poiša uzrunā SIA “Rīgas veselības centrs” filiāles “Ziepniekkalns” ģimenes ārsti Žannu Raku. Aicinām noskatīties video un uzzināt, kādēļ tik svarīga nozīme ir asinsspiediena, pulsa un citu veselības rādītāju pārbaudei, ko veic ģimenes ārsts vizītes laikā; kādas ir tipiskākās saslimšanas senioru vecumā, ar ko savā praksē visbiežāk sastopas ģimenes ārste, un kādi ir galvenie simptomi, kas norāda uz nepieciešamību doties uz papildu izmeklējumiem?

Skatoties sižetu youtube kanālā “Veselīgs rīdzinieks” (www.youtube.com/watch?v=iWHSxYoZfaY&t=1318s), aprakstā redzami arī sižeta pieturas punkti. Uz tiem uzspiežot, nonāksiet attiecīgajā sarunas tēmā.

 

 

Video sižets – saruna par demenci ar psihiatru Elmāru Tēraudu

Aicinām noskatīties Rīgas domes Labklājības departamenta izstrādāto sarunu video par senioru veselību. Šis ir otrs no četru sarunu cikla sižetiem, un šoreiz ģimenes psihoterapeite Aina Poiša sarunājas ar psihiatru Elmāru Tēraudu, VSIA “Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs” ambulatorā centra “Pārdaugava” vadītāju.

Tajā uzzināsiet – kas ir demence, un kādas ir izteiktākās demences izraisītās psihisko procesu pārmaiņas. Sarunā psihiatrs stāsta arī par svarīgākajiem demences riska faktoriem un pazīmēm, kas palīdz demenci atpazīt; profilakses iespējām, lai mazinātu saslimšanas riskus, un ko darīt, ja diagnoze – demence jau ir noteikta.

Skatoties sižetu youtube kanālā “Veselīgs rīdzinieks” (www.youtube.com/watch?v=Ik1WJY5O_kY&t=1771s), aprakstā redzami arī sižeta pieturas punkti. Uz tiem uzspiežot, nonāksiet attiecīgajā sarunas tēmā.

Video sižets – saruna par senioru traumatismu ar traumatologu-ortopēdu Sandri Petroni un ergoterapeiti Vitu Kurganovu

Aicinām noskatīties Rīgas domes Labklājības departamenta izstrādāto sarunu video par senioru traumatismu, kurā īpaši senioriem vērtīgus padomus un informāciju sniedz Sandris Petronis (Rīgas 2.slimnīcas valdes priekšsēdētājs, traumatologs- ortopēds, Rīgas Stradiņa universitātes Ortopēdijas katedras pasniedzējs) un Vita Kurganova (Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Rehabilitācijas nodaļas ergoterapeite). Ar ekspertiem sarunājas ģimenes psihoterapeite Aina Poiša.

Video uzzināsiet, kādas ir tipiskākās un bīstamākās traumas, kāda ir to ietekme uz veselību, un kādi ir iespējamie veidi, kā pašu spēkiem samazināt traumatisma risku, piemēram, vienkāršiem veidiem labiekārtojot savu mājvietu. Šī informācija var būt noderīga ne tikai senioriem, bet arī viņu tuviniekiem, kuri var palīdzēt seniora mājvietu padarīt drošāku, ņemot vērā ergonomikas pamatprincipus un dažādus palīglīdzekļus – piemēram, ikdienā izmantojot neslīdošas zolītes; atzīmējot sliekšņus, aiz kuriem iespējams paklupt vai aizķerties; piestiprinot atbalsta rokturus vannasistabā, kā arī izmantojot citus efektīvus paņēmienus, lai pasargātu no kritieniem vai citiem raksturīgākajiem traumu gūšanas veidiem.

Skatoties sižetu youtube kanālā “Veselīgs rīdzinieks” (www.youtube.com/watch?v=n8ci8NNu5Hk), aprakstā redzami arī sižeta pieturas punkti. Uz tiem uzspiežot, nonāksiet attiecīgajā sarunas tēmā.

Aicinām noskatīties sarunu video ciklu par senioru veselību

Kā padarīt drošāku mājas vidi, lai pasargātu sevi vai tuviniekus no kritieniem, kas ir vienas no biežākajām traumām senioru vecumā? Kā pieņemt fiziskās un garīgās pārmaiņas, kas rodas novecošanās procesa gaitā? Kādēļ tik svarīga nozīme ir asinsspiediena, pulsa un citu veselības rādītāju pārbaudei, ko veic ģimenes ārsts vizītes laikā? Kuras ir svarīgākās profilaktiskās veselības pārbaudes, un kādi ikdienas paradumi palīdz saglabāt možu prātu un garu?

Continue reading