Vecuma demences izpausmes un varianti

Šodien, 1. oktrobrī, atzīmējot Starptautisko veco ļaužu dienu, Rīgas valstspilsētas pašvaldības Labklājības departaments pievērš uzmanību aktuālam jautājumam, kas skar sabiedrības novecošanās tēmu, pastāstot vairāk par demenci. Šo terminu izmanto, lai apzīmētu dažādas psihisko procesu pārmaiņas (atmiņas, spriestspējas un citus traucējumus).

Lai vairāk pastāstītu par demences jēdzienu, tās priekšvēstnešiem un riska faktoriem, tika uzrunāts Latvijas Psihiatru asociācijas prezidents, VSIA “Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs” Ambulatorā centra “Pārdaugava” vadītājs Elmārs Tērauds.


Demence (iegūta plānprātība) ir psihiski traucējumi, kas radušies smadzeņu slimības vai traumas rezultātā. Demence raksturojas ar vairāku psihisko procesu pieaugošām pārmaiņām, visvairāk cieš kognitīvās funkcijas – atmiņa, valoda, telpas izjūta, spriestspēja, spēja orientēties laikā, vietā, personībā, var būt grūtības lasīt, rēķināt u.c. Plānprātības rezultātā mainās cilvēka raksturs, prasme patstāvīgi saimniekot, veidot attiecības, rūpēties par sevi un apkārtējiem. Izteiktus atmiņas traucējumus novēro ilgāk par pusgadu. Demence nav normālas novecošanās daļa, kā dažkārt tiek uzskatīts sabiedrībā.

Pasaulē biežākā demences forma ir saistīta ar Alcheimera slimību, ap 70 – 80 %, retāka ir vaskulārā demence (saistīta ar asinsvadu aterosklerozi), frontotemporālā (cieš smadzeņu garoza pieres un deniņu daivā), kā arī ar citām saslimšanām saistītas demences.

Saistībā ar sabiedrības novecošanu, ko visvairāk novēro attīstītajās valstīs, arvien vairāk aktualizējas jautājums par veselīgu novecošanu, t.sk. kognitīvo procesu saglabāšanos visas dzīves laikā, arī senioru vecumā. 2015. gadā pasaulē 46, 8 miljoni cilvēku cieta no demences, un tiek prognozēts, ka 2030. gadā šādu cilvēku būs 74, 7 miljoni, bet 2050. gadā – 131, 5 miljoni.*

Mūsdienās veselīga uztura un dzīvesveida ievērošana, medicīniskās aprūpes iespējas (insulta vienības, agrīna sirds un neiroloģisku slimību diagnostika un ārstēšana u.c.) pagarina dzīves ilgumu, kā rezultātā pieaug iedzīvotāju skaits vecumā virs 65 gadiem. Diemžēl arī demences biežums pieaug līdz ar vecumu, vecumā ap 65 gadiem 15 % novēro demenci, bet pēc 80 gadu vecuma dažāda smaguma demenču biežums dubultojas.

Vai var attālināt demences sākumu vai nesaslimt ar to?

Uzskata, ka ir tā saucamie maināmie vai modificējamie riska faktori un nemodificējamie riska faktori. Pie modificējamiem riska faktoriem pieskaita arteriālo hipertensiju, sirds slimības, cukura diabētu, aptaukošanos, smēķēšanu, alkohola lietošanu, mazkustīgu dzīvesveidu – šo faktoru ietekmi katrs iedzīvotājs var ietekmēt, var rūpēties par savu veselību, pārtraukt kaitīgos ieradumus. Pie nemodificējamiem faktoriem pieskaita vecumu, dzimumu, pārmantotību.

Kā izpaužas vecuma demence?

Biežāk demence sākas nemanot, pakāpeniski. Cilvēki sāk mazāk lasīt, mazāk ir interešu sadzīvē un elastības spriedumos, mazāk vēlmes apgūt jaunas zināšanas un prasmes. Cilvēki aizbildinās, ka jau visu zina, ka nekas jauns un interesants sabiedrībā, kultūrā, zinātnē nenotiek. Grūtāk atcerēties nesenos dzīves notikumus, noturēt uzmanību ilgākam garīgam darbam, psihisko procesu norise pamazām kļūst mazāk radoša, mazāk produktīva. Mainās saskarsme ar ģimenes locekļiem un draugiem. Dažkārt var novērot pārmaiņas emociju sfērā, ierobežotāka kļūst saskarsme un saziņa ar citiem. Daži seniori kļūst sirsnīgāki un jūtīgāki, bet citi kairināmāki, aizdomīgāki vai ļaunatminīgāki.

Tomēr galvenā demences pazīme ir pieaugoša atmiņas pasliktināšanās. Retos gadījumos tas notiek ļoti strauji – piemēram, pēc pēkšņiem plašiem smadzeņu asinsrites traucējumiem (insultiem) vai smagas galvas traumas. Biežāk atmiņa pasliktinās pakāpeniski mēnešu un gadu laikā. Pakāpeniska atmiņas pasliktināšanās raksturīga Alcheimera slimībai, arī vaskulāra demence biežāk attīstās pakāpeniski uz arteriālās hipertensijas vai sirds rima traucējumu fona.

Demenci var izraisīt:

  • deģeneratīvas nervu sistēmas slimības (Alcheimera, Pika vai Parkinsona slimības), smadzeņu audzēji;
  • asinsvadu bojājumi vai izmaiņas, kas rada smadzeņu asins apgādes traucējumus (insults, asins izplūdumi), arteriāla hipertensija, sirds ritma traucējumi, paaugstināts holesterīna līmenis;
  • galvas traumas;
  • dažādas enokrinoloģiskas, reimatoloģiskas un infekcijas slimības;
  • alkoholisms, narkotiku lietošana;
  • retāki iemesli – saindēšanās, vitamīnu trūkums, hipoksija (skābekļa trūkums) smadzenēs, nepareiza medikamentu lietošana.

Alcheimera slimības dēļ noteiktos galvas smadzeņu garozas apvidos iet bojā nervu šūnas, mainās arī smadzeņu baltā viela, veidojās t.s. senīlās pangas (satur amiloīdu) un neirofibrillu kūlīši, kuru sastāvā ir tau-proteīni. Šīs izmaiņas smadzenēs pakāpeniski izraisa atmiņas un intelektuālo spēju traucējumus līdz pat šo funkciju zudumam. Vieglu atmiņas traucējumu gadījumā runā par viegliem kognitīviem traucējumiem, bet smagākos gadījumos – par demenci vai plānprātību.

Demences var iedalīt arī pēc smaguma, pie kam demences izpausmju pieaugums katram pacientam ir individuāls. Šis process var ilgt no dažiem mēnešiem līdz vairākām desmitgadēm, bet dažiem pacientiem tā arī nesasniedz smagas demences izteiktību.

Vieglas demences gadījumā cilvēki var dzīvot joprojām pastāvīgi, rūpēties par ikdienas lietām. Viņi spēj paši pagatavot ēst, iepirkties veikalā pēc iepriekš sastādīta saraksta, rūpēties par savu higiēnu, arī ārsta parakstītās zāles lieto, kā nozīmēts. Tomēr cilvēki kļūst neuzmanīgāki, pasliktinās atmiņa par neseniem (pēdējo dienu) notikumiem, parādās grūtības plānot ikdienas aktivitātes, vārdu krājums un spriestspēja kļūst nabadzīgāka. Cilvēki uzmanības un atmiņas traucējumu dēļ vairs nespēj strādāt ar dokumentiem, plānot savas finanses, orientēties mazpazīstamā vidē.

Vidēji smagas demences gadījumā pastiprinās spriestspējas un atmiņas traucējumi. Atmiņa pavājinās gan par neseniem, gan agrākiem dzīves notikumiem, pastiprinās kritikas trūkums par atmiņas traucējumiem. Pacienti jaucas laikā, jaucas atrašanās vietās, arvien grūtāk secīgi pastāstīt savu dzīves gājumu, vai cilvēks to vispār nevar izdarīt. Viņi neatpazīst agrākos draugus, jauc ģimenes locekļu vārdus. Viņi kļūst arvien neuzmanīgāki, kas var būt bīstami – atstāj vārīties ēdienu uz plīts, nesaprot, kā pareizi kurināt krāsni u.c. Ikdienas aktivitātes kļūst bezmērķīgas, arvien sliktāk ievēro higiēnu, līdz nesaprot, kāpēc jāmazgājas un jāmaina drēbes. Cilvēki ar vidēji smagu demenci labāk funkcionē paši savā ierastajā dzīves vietā, kurā viss ir pazīstams. Nonākot jaunā vietā, pieaug apjukums, uzvedības problēmas. Šādi cilvēki ir gandrīz pastāvīgi pieskatāmi un aprūpējami. Vakaros un naktīs mēdz būt apjukuma epizodes.

Smagas demences gadījumā cilvēkam ir ļoti izteikti atmiņas traucējumi, viņi neatpazīst pašus tuvākos ģimenes locekļus. Viņi nevar neko pastāstīt par savu dzīvi, jaucas pamata lietās. Arvien sliktāka kļūst spēja sazināties ar valodu. Smagas demences pacienti ir pastāvīgi pieskatāmi, kopjami, barojami. Aprūpētājam ir jānodrošina nozīmēto medikamentu uzņemšana. Bieži šiem cilvēkiem ir arī neiroloģiski traucējumi – runas, kustību, redzes, līdzsvara vai citi traucējumi.

Svarīgi ir laicīgi atpazīt atmiņas un sociālās funkcionēšanas grūtību sākumu, rūpēties par somatisko veselību. Jāseko līdzi asinsspiedienam, cukura līmenim, vielmaiņas traucējumam, liekajam svaram. Nepieciešams ir regulāri veikt veselības pārbaudes pie ģimenes ārsta, ievērot veselīga dzīves veida principus. Nepieciešamības gadījumā ir ieteicams konsultēties pie psihiatra vai neirologa un veikt papildus izmeklējumus (analīzes, magnētiskās rezonanses tomogrāfiju galvai, psiholoģiskos testus u.c.), lai precizētu atmiņas un citu kognitīvo traucējumu cēloņus.

*Alzheimer’s Disease International, World Alzheimer Report 2015. The Global Impact of Dementia (https://www.alz.co.uk/research/WorldAlzheimerReport2015.pdf 2015).

 

 

Receptes no gatavošanas meistarklases “Neierasta klasika – kabacis”

 

Sāļā kabaču rulete

Sastāvdaļas

  • 2 mazi kabači (ap 900 g);
  • 2 burkāni;
  • 2 olas;
  • 2 saujas spinātu
  • sauja zaļumu;
  • 100 g pilngraudu milti (Speltas vai kviešu);
  • 200 g kukurūzas vai citi milti;
  • sāls, pipari, citas garšvielas pēc vēlmēm.

Pildījumam

  • 100 g Philadelphia Light krēmsiers;
  • svaiga paprika;
  • šķiņķis.

Pagatavošana

Krāsni uzkarsē līdz 180°C. Sarīvē kabačus un burkānus. Pieber sāli un atstāj uz 5 minūtēm, lai izdalās sula. Sulu nospiež caur marli vai dvieli, pievieno olas, miltus un visas pārējās sastāvdaļas. Kārtīgi samaisa un kārto taisnstūra formā, kas izklāta ar cepampapīru. Liek cepties uz 17 – 20 minūtēm. Kad gatavs, tad izņem no krāsns un ļauj mazliet atdzist. Kārto pildījumu un rūpīgi sarullē ruletē.

Viltotā lazanja

Sastādaļas

  • 600 g vistas filejas;
  • sīpols;
  • burkāns;
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • bundža konservētu tomātu;
  • olīveļļa pēc garšas;
  • sāls, pipari pēc garšas;
  • 2 ēdamkarotes bazilika;
  • 3 kabači;
  • ola;
  • sauja sarīvētā cietā siera;
  • 400 g rīvēta siera ar samazinātu tauku saturu.

Pagatavošana

Gaļu vai nu samaļ, vai sagriež ļoti smalkos gabaliņos. Lielā pannā uzkarsē pavisam nedaudz eļļas. Pannā liek gaļu, pieber nedaudz sāli un gaļu apbrūnina piecas minūtes, līdz tā vairs nav sārta. Pēc tam gaļu pārliek kādā traukā. Tajā pašā pannā uz vidējas uguns uzkarsē ēdamkaroti olīveļļas. Tajā apcep sakapātu sīpolu, līdz tas caurspīdīgs un rīvētu burkānu. Tad pievieno saspiestas ķiploka daiviņas un izkarsē aptuveni minūti. Kad tas paveikts, pannā saber atpakaļ apbrūnināto gaļu un pievieno sakapātus konservētos tomātus, kā arī sāli un piparus, ja nepieciešams. Izteiktākam aromātam pievieno arī sakapātu svaigo baziliku. Mērci pannā karsē, līdz tā izsulojusies un sabiezējusi, ik pa laikam apmaisot (ne ilgāk par 25 minūtēm). Kamēr mērce gatavojas, sagatavo cepamtrauku – to iesmērē ar olīveļļu. Kabačiem nogriež galus un ar mandolīnas palīdzību sagriež plānās, gareniskās šķēlēs. Kabaču šķēles apkaisa ar sāli un ļauj tām nostāvēt dažas minūtes. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C. Nelielā bļodiņā sajauc sakultu olu un sarīvētus sierus. Kārto lazanju traukā – vispirms izklāj pamatni ar kabača šķēlēm. Tad virsū izklāj gaļas mērci. Virs mērces atkal liek kabaču šķēles, bet virs tām – siera un olas masu. Tad virs siera masas liek atlikušo kārtu malto gaļu, bet virs tās izkārto kabaču šķēles. Visam pāri izklāj atlikušo siera un olas masu. Taču ar kārtām var variēt, kā tīk, ja kabaču šķēlīšu pietiek. Cepamtraukam uzliek virsū folijas sloksni un liek krāsnī cepties 30 minūtes. Kad laiks pagājis, noņem foliju un cep vēl 15 – 20 minūtes. Kad sacepums gatavs, to atdzesē dažas minūtes un sagriež porcijās.

Kabaču biezzupa

Sastāvdaļas

  • kilograms kabaču;
  • 2 glāzes piena;
  • 3 ēdamkarotes olīveļļas;
  • 2 ēdamkarotes miltu;
  • 5 – 6 pētersīļi ar visiem kātiņiem
  • nedaudz diļļu;
  • bazilika zariņš;
  • pāris maizes šķēles grauzdiņiem.

Pagatavošana

Sagatavo dārzeņus: kabaci sarīvē uz vidēji rupjas rīves, pētersīļus, dilles un baziliku smalki sakapā. Vāra zupu: sarīvētos kabačus ieliek katliņā, pārlej ar pusglāzi ūdens, pievieno 3 ēdamkarotes eļļas. Vāra uz vidējas uguns 3 minūtes. Pievieno sasmalcinātos garšaugus un pienu. Kad piens uzvārījies, pievieno sāli pēc garšas un 2 ēdamkarotes pienā izšķīdinātus miltus. Pa reizei apmaisot, vāra vēl 2 minūtes. Visu sablendē. Pasniedz karstu vai atdzesētu ar zaļumiem un maizes grauzdiņiem.

Kabaču un citronu maize

Sastāvdaļas

  • 2 olas;
  • 50 g cukura;
  • vaniļas ekstrakts;
  • ēdamkarote eļļas;
  • 70 g sīrupa;
  • citrons;
  • vidējs kabacis (400 g);
  • 250 g kviešu miltu (puse no tiem pilngraudu);
  • 1 tējkarote sodas;
  • sauja magoņu sēkliņu.

Pagatavošana

Olas sakuļ ar cukuru un vaniļas ekstraktu, tad pievieno eļļu un sīrupu, kārtīgi sakuļ. Citronam norīvē miziņu, pārgriež uz pusēm un izspiež sulu no puses citrona, to pakāpeniski iemaisa olu masā, tad pievieno arī miziņu. Kabaci sarīvē un ar rokām kārtīgi izspiež šķidrumu (pēc kārtīgas izspiešanas vajadzētu palikt ap 250 g). Sarīvēto kabaci pievieno olu masai, kārtīgi iemaisa. Tad miltus sajauc ar sodu, pakāpeniski pievieno mitrajām sastāvdaļām. Cepšanas formā ieklāj cepšanas papīru vai to ieeļļo. Magoņu sēkliņas iemaisa masā, tad masu pārliek formā un liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos uz 50 minūtēm vai stundu.

No Images found.

Receptes no Gatavošanas meistarklases “Paprikas raža”

 

Paprikas un tomātu tarte

Sastāvdaļas:

Pamatnei (20 cm)

• 130 g miltu (1/2 daudzuma aizstāt ar pilngraudu miltiem);
• 60 g sviesta;
• 15 g rīvēta cietā siera;
• 1 tējkarote sasmalcinātu timiāna lapiņu
• šķipsniņa sāls.

Pildījumam

• 3 sarkanās paprikas;
• 1 tējkarote maltas paprikas;
• sāls, pipari, olīveļļa;
• 2 tomāti;
• 1 ķiploka daiviņa;
• 1 ēdamkarote tomātu biezeņa;
• 1 tējkarote timiāna;
• 2 lielas olas.

Pagatavošana:

Tomātus blanšē verdošā ūdenī, pārlej ar aukstu ūdeni, nomizo, sagriež daiviņās. Paprikas gareniski pārgriež un pusēm, iztīra, vēl vienu vai divas reizes pārgriež, kopā ar tomātu daiviņām liek cepeškrāsnī 200°C, pieliek sasmalcinātu ķiploku, nedaudz sāls un piparu, labi sajauc. Cep, līdz dārzeņi mīksti. Gatavo mīklu – izsijātos miltos iemaisa sāli, pievieno sviestu gabaliņos un ar pirkstiem visu saberž rīvmaizes konsistencē. Pievieno sarīvētu sieru un timiānu, pielej 1 ēdamkaroti auksta ūdens, masu samīca un saveļ bumbā. Ietin plēvē un uz 30 minūtēm liek ledusskapī. Tad mīklu uz miltainas virsmas izrullē aplī tā, lai var ieklāt tartes veidnē. Lieko mīklu no veidnes malām noņem. Mīklu sadursta ar dakšiņu.
Kad dārzeņi ir gatavi, krāsnī liek veidni ar mīklu, cep viegli zeltainu 15 – 20 minūtes 180°C. Ceptos dārzeņus kopā ar 1 ēdamkaroti eļļas, tomātu pastu, timiānu sablendē. Sakuļ olas ar šķipsniņu sāls un malto papriku. Iemaisa sablendēto maisījumu, sajauc viendabīgu. Pildījumu lej pusceptajā mīklā. Temperatūru krāsnī paaugstina līdz 190 grādiem, liek iekšā tarti, cep 35 – 40 minūtes. Atdzesē pilnīgi, tad izņem no veidnes, griež gabalos.

Paprikas un ziedkāpostu zupa

Sastāvdaļas:

• 4 lielas paprikas;
• 3 Šalotes sīpoli;
• olīveļļa, sāls;
• šķipsniņa Kajenas piparu;
• 3 glāzes vistas vai dārzeņu buljona;
• 1 neliels ziedkāposts.

Pagatavošana:

Paprikas pārgriež uz pusēm, iztīra sēklas, ar mizu uz augšu liek krāsnī, 230 grādos cep, līdz miza apdeg melna. Tad liek bļodā, pārklāj ar plēvi un patur 10 minūtes. Turot virs bļodas, nomizo, sulu saglabā. Katlā uzkarsētā eļļā apcep sagrieztus Šalotes sīpolus, maisot cep mīkstus. Pielej karstu buljonu, liek iekšā ziedkopās sadalītu ziedkāpostu, pieber sāli un Kajenas piparus, uzvāra, liek vāku un lēni vāra apmērām 10 minūtes, līdz ziedkāposti mīksti. Kopā ar ceptajām paprikām visu sablendē.

Ar kuskusu pildīta paprika

Sastāvdaļas:

• 5 paprikas;
• olīveļļa;
• sīpols;
• 150 g pērļu kuskusa;
• 100 g baraviku;
• neliels cukīni;
• liels tomāts;
• sāls, pipari;
• sauja piparmētru lapiņu;
• 80 g cietā siera.

Pagatavošana:

Kuskusu izvāra pēc norādījumiem. Sīpolu sasmalcina, sēnes un cukīnī sagriež kubiņos. Divās ēdamkarotēs eļļas apcep sīpolus, liek klāt pārējos sagrieztos produktus, pievieno sāli un piparus, apmaisot, īsu brīdi cep. Noņem no uguns, liek klāt un iemaisa kuskusu, mazos kubiņos sagrieztu tomātu un sasmalcinātas piparmētras. Paprikām nogriež pamatnes, tās saglabājot. Paprikas iztīra, liek ietaukotā cepamveidnē, pilda ar sagatavoto maisījumu. Sieru sarīvē skaidiņās, pārber pildījumam, virsū liek nogrieztās pamatnītes. Veidni liek krāsnī, 200 grādos cep 25 – 30 minūtes līdz paprikas ir mīkstas.

 

Paprikas uzkodas ripiņas

Sastāvdaļas:

• 3 vidējas paprikas;
• 250 g vājpiena biezpiens (sauss, graudains);
• 100 g siera;
• 2 īsie gurķi;
• saujiņa diļļu;
• 2 ķiploka daiviņas;
• sāls, pipari

Pagatavošana:

Paprikām nogriež cepurīti, iztīra sēkliņas. Sieru sarīvē, pievieno biezpienu, sagrieztu ķiploku, sāli, piparus un visu masu sablenderē. Pievieno sarīvētus gurķus un sagrieztas dilles – visu kārtīgi samaisa. Ar iegūto masu pilda paprikas un liek uz 10 – 15 minūtēm ledusskapī. Pēc tam sagriež līdz 1 cm biezās ripiņās un pasniedz.

 

 

8
« gada 25 »

Bezmaksas reģionālais transports bērnam ar invaliditāti

Svarīgi atverēties, ka bērnam ar invaliditāti pieejams bezmaksas reģionālais sabiedriskais transports! Šis pakalpojums pienākas bērnam ar invaliditāti un bērnu pavadošai personai, kas nav jaunāka par 13 gadiem. Infografikā uzskatāmi paskaidrots, kādiem dokumentiem jābūt līdzi, un kur vērsties, lai saņemtu bezmaksas braucienu.
Papildu informācija par atvieglojumiem personām ar invaliditāti pieejama LR Labklājības ministrijas mājas lapā: www.lm.gov.lv/lv/personam-ar-invalidati/atvieglojumi-personam-ar-invaliditati.
Informācija par bezmaksas transportu bērnam ar invaliditāti.

Projekts “Mēs par veselīgu Rīgu!” turpinās

Rīgas domes Labklājības departaments saņēmis Eiropas Sociālā fonda finansējumu projekta “Mēs par veselīgu Rīgu!” īstenošanas turpināšanai.

Jau kopš 2017.gada noris projekts “Mēs par veselīgu Rīgu!”, kura mērķis ir uzlabot pieejamību veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem iedzīvotājiem, īpaši teritoriālās, nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļautajām personām, Rīgas pilsētas pašvaldības teritorijā, īstenojot vietēja mēroga, visaptverošus, sabiedrību piesaistošus un aktīvus fiziskās, garīgās un sociālās veselības veicināšanas pasākumus. Šo trīs gadu laikā īstenotas 52 dažādu jomu aktivitātes, kopā nodrošinot vairāk nekā 40 000 aktivitāšu vienību kurās piedalījās vairāk nekā 500 000 personas, kas uzlabojušas savas zināšanas un prasmes par dažādām veselību veicinošām tēmām.

No šī gada 21.maija stājas spēkā vienošanās grozījumi, kas ļauj projektu “Mēs par veselīgu Rīgu!” pagarināt vēl uz trīs gadiem. Projekta otrā posma izmaksas ir vairāk kā 2 000 000 EUR, no kurām 85% tiek finansētas no Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem. Pārējais finansējums nāk no valsts budžeta un Rīgas pašvaldības budžeta.

Pavisam drīz pilnā apjomā atsāksies iedzīvotāju vidū tik ļoti iecienītās bezmaksas aktivitātes kā ciguna, nūjošanas, apzinātības nodarbības, vingrošanas nodarbības baseinā un ekskursijas iedzīvotājiem vecuma grupā 55+, dažādas nodarbības un lekcijas skolēniem, nodarbības jaunajiem un topošajiem vecākiem un citas aktivitātes. Būs arī dažādas līdz šim nebijušas aktivitātes, piemēram, senioru dejas, tikšanās ar dažādiem ārstiem “Brokastīs ar speciālistu”, lekcijas psihoemocionālās veselības stiprināšanai “Kā pieņemt nepatīkamas ziņas” un citas.

Visas lekcijas un nodarbības kā līdz šim būs pieejamas dažādās Rīgas apkaimēs, lai iespējami ērti uz tām būtu nokļūt, tās būs bez maksas un tās vadīs pieredzējuši attiecīgo jomu speciālisti.

Informācija par šobrīd aktuālajām aktivitātēm pieejama mājas lapā www.veseligsridzinieks.lv, kā arī sazinoties ar:
projekta vadītāju Ilonu Segliņu – Krūziņu, tālr. nr. 67037314, e-pasts: ilona.seglina-kruzina@riga.lv;
projekta koordinatori Katerinu Žigu, tālr. nr. 67181312, e-pasts: katerina.ziga@riga.lv;
projekta koordinatori Eviju Kvanti, tālr. nr. 67181396, e-pasts: evija.kvante@riga.lv.

Buklets “Kā rīkoties krīzes situācijā”

 

Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija ciešā sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, Valsts policiju un Valsts robežsardzi, kā arī citiem sadarbības partneriem un nevalstiskajām organizācijām izstrādājusi bukletu “Kā rīkoties krīzes situācijā”. Buklets sagatavots, ieviešot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu, kuras mērķis ir nodrošināt visas sabiedrības iesaisti krīzes plānošanā un pārvarēšanā.

Bukleta mērķis ir sniegt praktiskās zināšanas ikvienam Latvijas iedzīvotājam par to, kā uzlabot savu un savu tuvinieku gatavību krīzes situācijām. Bukletā atrodami ieteikumi, piemēram, par to, kā salikt ārkārtas gadījumu somu, kādiem pārtikas produktiem un medikamentiem jābūt mājās un kā atpazīt atbildīgos valsts dienestus, kuri krīzes gadījumā veiks evakuāciju, sniegs medicīnisko palīdzību un atbildēs par sabiedrisko kārtību.

Aizsardzības ministrija aicinu ikvienu Latvijas iedzīvotāju, kurš iepazinies ar bukletu, parūpēties arī par saviem tuviniekiem un iepazīstināt ar to arī līdzcilvēkus – vecākus, vecvecākus, kaimiņus, kam nav iespēju piekļūt elektroniskajiem pakalpojumiem.

Ar bukletu iespējams iepazīties šeit.

Rīgas sabiedriskajā transportā daļēji atjauno atlaides pensionāriem un vairākām citām iedzīvotāju grupām

No 29.maija Rīgas domes pagaidu administrācija sēdē akceptēja braukšanas maksas daļēju vai pilnīgu atvieglojumu atjaunošanu pilsētas sabiedriskajā transportā vairākām pasažieru kategorijām, tostarp pensionāri bez maksas varēs pārvietoties noteiktās diennakts stundās, kā arī atjaunotas stundas biļetes.

Continue reading

Receptes no meistarklases “Pavasaris uz šķīvja”

Tomātu salāti ar jaunajām nātrēm un ķiploku asniem

Sastāvdaļas:

  • 4 – 5 vidēji tomāti;
  • sauja jauno nātru;
  • 10 ķiploka asniņi;
  • sauja jauno zaļumu;
  • balzamiko;
  • olīveļļa.

Pagatavošana:

Tomātus un zaļumus kārtīgi noskalo, tomātus griež nelielās daiviņās, nātres atliek atsevišķi, pārējos zaļumus smalki sakapā, pievieno tomātiem. Nātres blanšē līdz to krāsa kļūst sulīgāka, tad sasmalcina, pievieno salātiem. Olīveļļu sajauc ar balzamiko, pievieno tomātiem un zaļumiem.

 

 

Rabarberu deserts ar mandelēm

Sastāvdaļas:

  • 750 g sasmalcinātu rabarberu;
  • 150 g niedru cukura;
  • 50 g mandeļu;
  • 200 g vājpiena biezpiena;
  • 5 g vaniļas cukura ar dabisko vaniļu;
  • 3 nelielas olas;
  • 75 ml turku jogurta;
  • sviests veidnes ietaukošanai;
  • piparmētru lapiņas dekorēšanai.

Pagatavošana:

Ietauko cepešpannu (kantainas formas A4 lapas lielumā). Rabarberus nomizo, sasmalcina un liek pannā. Pārkaisa ar niedru cukuru un cep cepeškrāsnī 200° C piecas minūtes. Pa to laiku smalki sadrupina mandeles. Samaisa mandeles, biezpienu, vaniļas cukuru, olas un turku jogurtu. Gatavo maisījumu pārlej pāri rabarberiem. Cep cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes. Var pasniegt ar vaniļas saldējumu vai baudīt dekorējot ar piparmēturu lapiņām.

 

Lakšu biezzupa ar grauzdētiem turku zirņiem

Sastāvdaļas:

  • 250 g lakšu;
  • 4 – 5 kartupeļi;
  • sīpols;
  • 400 ml dārzeņu buljona;
  • 3 – 4 ēdk. kausētā siera;
  • puravs;
  • 2 ķiploku daivas;
  • 2 seleriju kāti;
  • sāls pēc garšas;
  • malti melnie pipari pēc garšas;
  • ½ bundžas konservētu turku zirņu;
  • nedaudz eļļas cepšanai.

Pagatavošana:

Sīpolus, ķiplokus, selerijas kātu, puravu sakapā, kartupeļus sagriež nelielos kubiņos. Uz pannas uzkarsē drusku eļļas, apcep sīpolus līdz zeltainumam. Pievieno ķiploku, seleriju un puravu, apcep vēl kādas 5 minūtes. Katlā ar buljonu liek kartupeļus un liek vārīties. Kamēr vāras kartupeļi, lakšus sagriež, pievieno pannas saturam un gatavo vēl apmēram 5 minūtes. Kad pannas saturs gatavs, to pievieno kartupeļiem. Visu vāra kopā kamēr kartupeļi gatavi. Pa to laiku vēsā ūdenī noskalo konservētos turku zirņus un izklāj uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Liek apgrauzdēties uzkarsētā cepeškrāsnī, 180 grādos 5 – 7 minūtes. Kad kartupeļi gatavi, visu sablenderē viendabīgā masā un iemaisa kausēto sieru. Pasniedz karstu, dekorējot ar grauzdētiem turku zirņiem.

Ieteikumi ēku apsaimniekotājiem un katram ūdens lietotājam – centralizēto dzeramā ūdens apgādes sistēmu lietošanas atsākšana pēc dīkstāves

Pakāpeniski mazinot noteiktos ierobežojumus un iestādēm, kā arī dažādu pakalpojumu sniedzējiem atsākot darbu pēc dīkstāves, ūdens patērētājiem ir jāievēro vairāki noteikumi, lai nodrošinātu, ka dzeramais jeb aukstais ūdens ir drošs lietošanai:

  • pirms ūdens lietošanas uzturā ir jāatver visi ēkā esošie ūdens krāni un ūdens jānotecina – notecināšanu sākt ar krānu, kas ir vistuvāk vietai, kur ūdens ienāk ēkā (ēkas ievadam), un sistemātiski virzoties uz vistālāko vietu ēkā, kur ūdens tiek lietots;
  • ūdeni nepieciešams notecināt līdz tas ir dzidrs un vēss;
  • ja ūdensapgādes sistēmā ir uzstādīti jebkādi papildu filtri vai iekārtas ūdens mīkstināšanai, tās ir jāpārbauda un, ieteicam, jāveic to tīrīšana un skalošana, ​​lai nodrošinātu to pareizu darbību;
  • ja ūdeni piegādā no ēkā esošām uzkrājošām tvertnēm, tās nepieciešams iztukšot un piepildīt ar svaigu ūdeni no ienākošās padeves;
  • sarežģītām ūdensapgādes sistēmām jāpārbauda ūdens spiediens dažādās sistēmas vietās, un to veic kompetents speciālists!

Ierobežojumi, kuri tika noteikti, lai mazinātu jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 izplatības risku Latvijā 2020.gada 13.martā, var ietekmēt arī dzeramā ūdens kvalitāti ēku iekšējos ūdens tīklos. Ēkās atrodošos iestāžu slēgšana vai to daļēja darba pārtraukšana krasi samazina ūdens patēriņu. Zemā patēriņa dēļ ūdens sastāvas (stagnē) līdz ar to var tikt ietekmēta ūdens kvalitāte, kas visbiežāk var tikt saistīta ar pasliktinātu ūdens garšu, smaržu vai krāsu (duļķainību).

Tomēr veselībai lielāko risku var radīt leģionellu baktēriju savairošanās stagnējošā ūdenī un ar tām saistītā legioneloze jeb Leģionāru slimība, ieelpojot inficēta ūdens aerosolu! Leģionellu baktēriju savairošanās lielākoties ir saistītas karstā ūdens sistēmām, līdz ar to atsākot to ekspluatāciju, nepieciešams veikt papildu piesardzības pasākumus.

Karstā ūdens sistēmās ir jāveic analogi pasākumi, kā aukstā ūdensapgādes sistēmās, kā arī jāveic papildu  pasākumi, lai novērstu risku inficēties ar legionelozi:

  • pēc dīkstāves ilgi nelietotu izlietnes krānu un dušas uzgaļu iekšējās virsmas jāmazgā un jātīra, izmantojot hloru saturošus dezinfekcijas līdzekļus;
  • pirms karstā ūdens lietošanas dušā vai vannā tas ir jānotecina, līdz tas sasniedz vismaz 55°C; gan aukstā, gan karstā ūdens sistēmas skalošana jāveic tā, lai samazinātos aerosola veidošanās, piemēram, jānoņem dušas galvu pirms skalošanas, lai novērstu leģionellu baktēriju pārnešanas risku. Veicot skalošanu, ieteicams lietot individuālos aizsarglīdzekļus – sejas maskas, kas samazinās ūdens aerosola ieelpošanas iespējas;
  • karstā ūdens temperatūrai ūdens izdales vietā jābūt ne zemākai par 55°C, ieteicams dezinfekcijas nolūkos to īslaicīgi paaugstināt līdz 70°C, ja tas ir iespējams;
  • ja tiek izmantotas lokālas ūdens sildīšanas iekārtas, piemēram, boileri, tajās ir nepieciešams veikt “dezinfekcijas” pasākumus, uzkarsējot tajos esošo ūdeni līdz maksimālajai temperatūrai, ieteicam virs 70°C, ja tas ir iespējams.

Jāatceras, ka nevar inficēties ar leģionellām, dzerot ūdeni vai tajā peldoties un mazgājoties vannā! Lai radītu slimības simptomus, baktērijām ir jānokļūst cilvēka plaušās – ieelpojot ar baktērijām piesārņotas ūdens daļiņas (aerosolu), kas rodas, lietojot dušu, virpuļvannu vai no gaisa ventilācijas un kondicionēšanas sistēmām, kā arī aizrijoties ar ūdeni un tādā veidā tam nokļūstot plaušās.

Detalizēta informācija par nosacījumiem, kas jāievēro legionellozes slimības profilaksei Veselības inspekcijas tīmekļvietnē – šeit.

Informāciju sagatavoja: Veselības inspekcijas Vides veselības nodaļa un Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācija.

Foto: Skitterphoto/Pexels

Alkohola lietošana nevar būt veids, kā censties pārdzīvot krīzes situācijas

Cilvēka spējas pielāgoties krīzes situācijām un pieņemt krasas izmaiņas ikdienas dzīvē nosaka katra individuālie resursi un problēmu risināšanas mehānismi.

Pēkšņas pārmaiņas rada nepieciešamību rast spēju PIEŅEMT. Situācijās, kad jārod iespēja risināt neierasti plaša spektra problēmas, cilvēka emocionālās reakcijas uz notikumiem var būt ļoti intensīvas. Trauksme, bailes, bezspēcības sajūta vai vientulība var būt vien dažas no iespējamām reakcijām uz krīzes situāciju.  Alkohola lietošana – kā maldīgs problēmu risinājums vai veids, kā pavadīt brīvos brīžus, krīzes situācijas negatīvos aspektus padara vēl smagākus.

Jāatceras, ka jebkura deva alkohola rada papildu risku cilvēka imūnsistēmai. Tāpat alkohols ietekmē gandrīz ikvienu cilvēka ķermeņa orgānu – gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka nepastāv kāda “droša robeža” jeb alkohola lietošanas nekaitīgums – ikviena uzņemtā alkohola deva rada negatīvu ietekmi uz veselību un palielina dažādu saslimšanu risku.

Diemžēl ir gadījumi, kad alkohola lietošana maldīgi tiek uztverta kā problēmu risināšanas veids un iespēja aizbēgt no apkārtējiem negatīvajiem notikumiem. Tādēļ ir ļoti svarīgi saprast un atcerēties, ka alkohols NAV risinājums un tas nebūs kā “vairogs”, kas atvairīs radušās problēmas.

Gadījumā, ja pārņem bezspēcības sajūta vai citas negatīvas emocijas, un rodas maldīga sajūta, ka alkohola lietošana var palīdzēt pārvarēt vai aizmirst samilzušās problēmas, noteikti aicinām sazināties ar Rīgas domes Labklājības departamenta speciālistiem, uzdodot savu jautājumu mājas lapā spiežot uz saites www.veseligsridzinieks.lv/jautajumi-un-atbildes-2 vai rakstot uz e-pasta adresi veseligsridzinieks@riga.lv. Iespējams arī sazināties ar Rīgas Sociālā dienesta atkarību profilakses speciālistiem, kur ikvienam iespējams saņemt konsultācijas par palīdzības iespējām ar atkarību saistītos jautājumos – tālr. 67037953.