Saeima lemj līdz 2021.gadam saglabāt līdzšinējo pieeju veselības aprūpes finansēšanā

Iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumi valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros līdz 2021.gadam būs pieejami tāpat kā līdz šim – neatkarīgi no veiktajām iemaksām. To paredz Saeimā ceturtdien, 13.jūnijā, galīgajā lasījumā steidzamības kārtā pieņemtie grozījumi Veselības aprūpes finansēšanas likumā.

Likums grozīts, jo iepriekš plānotā tā saucamo divu veselības aprūpes pakalpojumu “grozu” ieviešana paredzēja atšķirīgu pieeju veselības apdrošināšanai valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicējiem, un šāds dalījums nav objektīvs un samērīgs, norādīts likumprojekta anotācijā.

Lai rastu risinājumu, Saeima atbalstīja Veselības ministrijas ierosinājumu saglabāt obligāto veselības apdrošināšanu, līdztekus paplašinot to personu loku, kuras būtu pakļautas obligātajai apdrošināšanai. Tie būtu visi obligāto iemaksu veicēji, kā arī tās personas, kas nemaksā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas vai nav pakļautas valsts obligātajai veselības apdrošināšanai.

Pienākums veikt veselības apdrošināšanas iemaksas tiek saglabāts. Gadījumā, ja persona laika periodā no 2018.gada līdz 2021.gadam būs bijusi sociāli apdrošināta veselības apdrošināšanai vai būs piederējusi pie kādas no Veselības aprūpes finansēšanas likumā minētajām grupām, kurām ir tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros, veselības apdrošināšanas iemaksas par šo periodu veikt nevajadzēs.

Savukārt attiecībā uz brīvprātīgajām veselības apdrošināšanas iemaksām, ko iedzīvotāji veikuši līdz šī gada 1.jūlijam, noteikts, ka Nacionālais veselības dienests tās atmaksā atpakaļ līdz šī gada beigām.

Grozījumi arī noteic, ka Ministru kabinetam jāizstrādā un līdz 2020.gada 31.martam Saeimā jāiesniedz likumprojekts, lai varētu ieviest vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu apjomu un visaptverošu valsts obligāto veselības apdrošināšanu.

Saeimā pieņemtais likums paredz, ka grozījumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Informācija par izmaiņām veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā

Lai pacientiem būtu pieejamāka, savlaicīgāka un kvalitatīvāka veselības aprūpe, veikti grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 28. augusta noteikumos Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība”, kā arī ar šiem noteikumiem saistītajā manipulāciju sarakstā.

Nacionālais veselības dienests ir apkopojis izmaiņas veselības aprūpes organizēšanas un samaksas kārtībā atbilstoši veiktajiem grozījumiem. Apkopojums ietver informāciju par izmaiņām valsts apmaksājamo pakalpojumu klāstā, kā arī primārās, sekundārās ambulatorās un stacionārās veselības aprūpes (tajā skaitā psihiatrijas un rehabilitācijas pakalpojumu) organizēšanā un apmaksā.

Būtiskākās izmaiņas valsts apmaksājamo veselības aprūpes pakalpojumu klāstā:

1)      paplašināts pakalpojumu klāsts ginekoloģijā;

2)      turpmāk pacientiem ar I invaliditātes grupu, kas noteikta psihisko un uzvedības traucējumu dēļ, apmaksā zobu ekstrakciju vispārējā anestēzijā akūtās situācijās. Pakalpojumu nodrošina VSIA “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca”;

3)      no 2019.gada 1.jūlija tiks paplašināts jaundzimušo ģenētiski iedzimto slimību skrīnings ar četriem jauniem izmeklējumiem agrīnai ārstējamu pataloģiju noteikšanai;

4)      paplašināts pakalpojumu klāsts uroloģijā;

5)      sākot ar 17.05.2019. par ārstēšanos stacionārā rehabilitācijas profila gultās pacients veic līdzmaksājumu 5,00 euro, sākot ar otro dienu. Nacionālais veselības dienests ārstniecības iestādēm sedz starpību 5,00 euro apmērā starp jauno rehabilitācijas līdzmaksājumu un līdzmaksājumu par ārstēšanos stacionārā.

Ar pilnu apkopojuma tekstu var iepazīties šeit.

Receptes no Ēdiena pagatavošanas meistarklases “Graudaugi”

Sorgo ar zaļumu mērci

Sastāvdaļas:

Sorgo:

  • 200 g sorgo;
  • 4 ēdk. sezama sēkliņu;
  • 1 neliels sīpols;
  • eļļa cepšanai.

Mērcītei:

  • 2 ēdk. sezama sēkliņu;
  • 60 ml ūdens;
  • 2 ēdk. olīveļļas;
  • liela bunte pētersīļu;
  • maza buntīte diļļu;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • 1 ēdk. balzamiko etiķa (vai jebkura cita etiķa);
  • sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

Sorgo noskalo sietiņā zem auksta, tekoša ūdens. Liek vārīties ūdenī, līdz graudi mīksti. Tad atkal noskalo sietiņā zem auksta ūdens. Mērces sastāvdaļas liek blenderī un blenderē līdz viendabīgai konsistencei. Pārlej sorgo ar mērci, pievieno sezama sēkliņas un kārtīgi samaisa.

Saldā amaranta putra

Sastāvdaļas:

  • 300 g amaranta;
  • 900 ml ūdens;
  • 300 ml kokosriekstu piena vai 200 g auzu krējuma;
  • 1 ēdk. medus vai kļavu sīrupa;
  • 6 banāni;
  • kanēlis.

Pagatavošana:

Gatavo amaranta putru – amarantu iemaisa ūdenī, vāra, kad ūdens ir sācis vārīties, samazina liesmu uz vismazāko, uzliek katlam vāku un vāra aptuveni 25 minūtes. Ja viss ūdens iztvaiko vai uzsūcas, pievieno vēl nedaudz. Pēc 25 minūtēm pievieno kokosriekstu pienu vai auzu krējumu, sīrupu un vāra vēl 5 – 10 minūtes. Banānus noskalo, nomizo, sagriež ripiņās, liek pannā un apcep krāsnī, lai nedaudz karamelizējas, pievieno kanēli. Putru liek trauciņos, pāri kārto banānu šķēlītes.

 

Kvinojas salāti ar grauzdētiem turku zirņiem

Sastāvdaļas:

  • 200 g kvinojas;
  • 1 gurķis;
  • 1 iepakojums turku zirņu jeb aunazirņu;
  • 1 iepakojums salātlapu maisījuma;
  • 1 granātābols;
  • 80 g Fetas vai līdzīga siera;
  • olīveļļa + Dijon sinepes + krēmsiers + rīvēts cietais siers pēc garšas.

Pagatavošana:

Kvinoju izvāra, atliek atdzesēt. Gurķi, granātābolu, salātlapas noskalo, gurķi sagriež smalkos gabaliņos, granātābolu attīra un sēkliņas atdala, atliek. Turku zirņus (vārītus) noskalo, tiem pievieno olīveļļu, garšaugus, garšvielas, kārto uz pannas un apgrauzdē krāsnī līdz zeltaini. Fetas sieru sagriež mazos gabaliņos. Pagatavo mērci – visas tās sastāvdaļas (olīveļļa + Dijon sinepes + krēmsiers + rīvēts cietais siers) blendē un veido attiecību pēc garšas.

Zaļo griķu kotletes ar Indijas riekstu mērci

Sastāvdaļas:

  • 100 g zaļo griķu;
  • 130 g kabača vai cukīni;
  • 2 olas;
  • 5 ēdk. auzu vai pilngraudu miltu;
  • šķipsna jūras sāls;
  • nedaudz citronpiparu;
  • 1 – 2 ēdk. kaltētu dārzeņu, ieteicams “Anniņas”;
  • var pievienot nedaudz kūpinātas paprikas garšvielu vai kurkumu.

Pagatavošana:

Liek vārīties griķus, pievienojot šķipsnu sāls. Kad griķi gatavi, nokāš un noskalo ar vēsu ūdeni, liek atdzist. Kamēr vāras griķi, kabaci sarīvē uz vidēji smalkas rīves. Atdzisušajiem griķiem pievieno sarīvētu kabaci. Masai pievieno olas, garšvielas un iesijā miltus. Masu kārtīgi samaisa, ja masa šķiet par šķidru iesijā vēl nedaudz miltus. Uzkarsē pannu, ar karoti liek masu, veidojot apaļas kotletes.

Indijas riekstu mērce

Sastāvdaļas:

  • 200 g Indijas riekstu;
  • 2 saujas spinātu;
  • nedaudz ūdens;
  • 1 ēdk. olīveļļas;
  • šķipsna jūras sāls;
  • 1 – 2 ēdk. rauga pārslu.

Pagatavošana:

Indijas riekstus izmērcē 2 – 3 stundas, bet vislabāk atstāt uz nakti. Izmērcētos Indijas riekstus liek blenderī, pievieno spinātus, jūras sāli, olīveļļu, rauga pārslas un blenderē līdz iegūst viendabīgu masu. Mērcīti var izmantot pie pastas, salātiem, uzkodām vai dārzeņiem.

« gada 3 »

Receptes no picu meistarklases

Tomātu mērce

Sastāvdaļas:

  • 1 kg svaigu tomātu;
  • 2 saujas svaiga bazilika;
  • ½ ķiploka daiviņa;
  • 2 tējkarotes oregano;
  • ½ sauja svaigu pētersīļu;
  • sāls;
  • 2 ēdamkarotes ūdens;
  • 1 ēdamkarote olīveļļas.

Pagatavošana:

Sakarsētā pannā olīveļļā aptuveni 30 sekundes sasilda sasmalcinātus garšaugus. Tomātus noskalo, sasmalcina, pievieno garšaugiem pannā un sautē. Kad tomāti palikuši mīksti, turpina sautēt bez vāka līdz mērce kļūst biezāka. Tad tomātus saspiež vai atļauj nedaudz atdzist un sablendē.

Biezpiena Margarita

Sastāvdaļas:

  • 180 g vājpiena biezpiena;
  • 2 olas;
  • 60g auzu miltu;
  • tējkarote cepamā pulvera;
  • garšaugi (baziliks / kūpināta paprika / maisījums bez sāls);
  • 5 ēdamkarotes tomātu mērces;
  • 1 mocarellas bumba;
  • 60 g liesa, 10% siera;
  • 150 g ķirštomāti.

Pagatavošana:

Pagatavo tomātu mērci. Ja biezpiens ir graudains, to vispirms sablendē masā. Biezpienu, olas, miltus kārtīgi samaisa, pievieno nedaudz garšaugu. Sieru sarīvē, tomātiņus noskalo. Cepšanas formā (vidējā četrstūra) vai divās mazās ieklāj cepampapīru, vienmērīgi izkārto mīklu. Uz tās klāj tomātu mērci, pāri pārber ar sarīvētu sieru. Liek cepties uzkarsētā krāsnī 180 – 200 grādos līdz pamatne ir gatava, parādās zeltainas maliņas un lāsumiņi sierā. Tad virsū liek uz pusēm sagrieztus ķirštomātiņus un cep vēl pāris minūtes.

Saldā kartupeļa pamatnes,  vistas pica

Sastāvdaļas:

  • 2 – 3 saldie kartupeļi;
  • 1 ½ glāze auzu miltu;
  • 1 tējkarote žāvēta bazilika;
  • šķipsniņa rozmarīna;
  • 1 ēdamkarote olīveļļas;
  • 3 ēdamkarotes ūdens;
  • 1 ēdamkarote čia sēkliņu;
  • 1 tējkarote ķiploka pulvera;
  • ½ tējkarote kaltēta oregano;
  • 5 ēdamkarotes tomātu mērces;
  • 2 vistas filejas;
  • 1 vārītas kukurūzas vālīte;
  • 100 g rīvēta siera ar zemu tauku saturu.

Pagatavošana:

Saldos kartupeļus noskalo, sagriež četrās daļās un izvāra vai izcep krāsnī, kad gatavi, atdala mīkstumu, to saspaida. Vistas fileju apslaka ar nelielu olīveļļas daudzumu un ieberzē ar rozmarīnu, cep krāsnī vai sagrieztu uz pannas. Čia sēkliņas aplej ar ūdeni, ļauj uzbriest 10 minūtes. Miltos iemaisa saldo kartupeli, pievieno čia – ūdens maisījumu, olīveļļu un garšaugus. Mīklu samīca, tai jābūt nedaudz staipīgai, bet ne lipīgai, ja nepieciešams, pievieno vēl miltus. Izklāj cepšanas pannu (lielo četrstūraino) ar cepampapīru, mīklu vienmērīgi  izklāj pa pannu 2 cm biezumā. Augšpusi var nolīdzināt ar olīveļļā apsmērētu silikona lāpstiņu. Pamatni cep 25 – 35 minūtes 180 – 200 grādos līdz maliņas ir zeltainas un pamatne stingra. Kukurūzu atdala no serdes. Atļauj nedaudz atdzist, tad virsū klāj tomātu mērci, kārto vistas gabaliņus, pārber ar kukurūzu, pāri – rīvētu sieru.

Zaļās tortillas pica ar vārītu šķiņķi un rukolu

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze turku zirņu miltu vai auzu miltu;
  • 5 – 8 ēdamkarotes kukurūzas cietes;
  • 2 lielas saujas spinātu;
  • šķipsniņa sāls;
  • ūdens pēc nepieciešamības;
  • 6 ēdamkarotes tomātu mērces;
  • 1 mocarellas bumbiņa;
  • 2 lielas saujas rukolas;
  • 50 – 100 g vārīts šķiņķis.

Pagatavošana:

Sablendē miltus ar spinātiem, cieti, ja masa sanāk pārāk bieza, pievieno nedaudz ūdens. Mīklu samīca, pievieno nedaudz sāls un, ja vēl nepieciešams, miltus. Mīklu dala pāris daļās, izrullē apaļās formās, cep uz pannas pāris minūtes no katras puses (līdz parādās lāsumiņi līdzīgi kā pankūkām). Tad uz tortillām liek pavisam nedaudz tomātu mērces (plānā kārtā), pārkaisa ar smalki sagrieztu mocarellu. Virsū kārto plāni sagrieztu šķiņķi, liek cepties uzkarsētā krāsnī 180 – 200 grādos līdz siers izkūst, kļūst zeltains. Pēc izņemšanas virsū kārto rukolas lapiņas.

 

Līderu programmas “Vienaudzis – vienaudzim” noslēgums

Līderu programma “Vienaudzis – vienaudzim!” noslēgsies 19.maijā ar divu dienu apmācībām, kas notiks Rīgas Valda Zālīša sākumskolas aktu zālē un pagalmā, Kalpaka bulvārī 8.

Kopā programmu pabeigušas trīs skolas – Rīgas 94.vidusskola, J. G. Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskola un Rīgas Itas Kozakevičas Poļu vidusskola. Apmācības vada āra dzīves apmācību centrs “Pelēkie Vilki”.

Apmācību mērķis ir Rīgas vidusskolu audzēkņiem veidot izpratni un reālu pieredzi, kas jauniešiem ļautu apzināties un sākt praktizēt būtiskākos veiksmīgas sadarbības un komunikācijas aspektus savu vienaudžu grupā.

Rehabilitācijas procesa nozīme alkohola atkarīgām personām sociālo spēju atjaunošanā

Alkohols ir nozīmīgs riska faktors, kas veicina veselības pasliktināšanos un pāragru nāvi. Diemžēl, kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra ziņojums (Alkohola lietošanas izplatība un sekas Latvijā 2017. gadā), saslimstība ar alkohola atkarību 2017. gadā ir nedaudz palielinājusies, un, atbilstoši datiem, pirmreizēji bija ārstēti 1634 alkohola atkarības pacienti jeb tie bija 84,1 gadījumi uz 100000 iedzīvotāju (2016. gadā – 1511pacienti jeb 77,1 gadījumi uz 100000 iedzīvotāju). Ņemot vērā, ka alkohola pārmērīga lietošana ir viens no riska faktoriem sabiedrības veselībai, sociāli ekonomiskai attīstībai un drošībai, ir skaidrs, ka tā nav tikai atsevišķu indivīdu un rehabilitācijas centru problēma, bet gan problēma, kuru jārisina visai sabiedrībai kopā.

Savu ieguldījumu problēmas risināšanā sniedz projekts “Vairāk iespēju!” (“MUCH MORE”) ciešā sadarbībā ar divām nevalstiskajām organizācijām – “Nova Vita” un biedrība “Integrācija sabiedrībai”, kas ir divas ļoti dažādas iestādes, bet ar principu palīdzēt dzīvot skaidrā un pieņemt atkarības slimību. Piemēram, biedrība “Integrācija sabiedrībai’ palīdz tieši vienai no sociāli neaizsargātākajām grupām – vīriešiem ar cietuma pieredzi un atkarības slimību, īstenojot veiksmīgu pieeju viņu rehabilitācijā un resocializācijā. Savukārt biedrības “Nova Vita” darbības principu pamatā ir ikdienas dzīve un darbs kopienā, Svēto rakstu studijas, garīgās dzīves atjaunošana, padziļināšana un vadība, kā arī programma “12 soļi ceļā uz brīvību”. Vērā ņemamu palīdzību ceļā uz atveseļošanos sniedz arī projekta ietvaros nodrošinātās grupu nodarbības, kas ļauj saprast, piemēram, ka kustību aktivitātes motivē izprast sevi un gatavot ir iespējams arī vienkārši un veselīgi.

Kopumā cilvēku skaits, kuri ārstējās no atkarības pieaug, jo vairums apzinās, ka paši saviem spēkiem ar to galā netiks. Pirmā vieta, kur persona sāk atzīst savu atkarību ir tieša konsultācija pie narkologa vai Minesotas 12 soļu programma. Liela daļa pēc programmas vēlas turpināt rehabilitācijas procesu un tāpēc iestādes, kas nodrošina sociālās rehabilitācijas pakalpojumus atkarīgām personām, ir liels atbalsts. Atrodoties sociālās rehabilitācijas iestādē ar atkarības slimību, motivētie klienti mainās fiziski un garīgi, tāpēc emocionālais atbalsts, ko sniedz komūnas princips, grupas biedri viens otram, ir nozīmīgs individuālajā attīstībā. Iespējams, pat teorija no grāmatām nedod to, ko sniedz tieši cilvēciskais kontakts un dalīšanās ar katram savu lietošanas un atveseļošanās pieredzi. Stiprinot savu pārliecību grupā, atkarīgs cilvēks ir ceļā uz atveseļošanos, jo resocializācijas laika posmā tāpat nāksies saskarties ar dažādiem cilvēkiem, izaicinājumiem un kārdinājumiem. Projekts “Vairāk iespēju!” (“MUCH MORE”) apliecina, ka regulāras grupu nodarbības ir ļoti nozīmīgas un sniedz būtisku ieguldījumu atveseļošanās procesā, aktualizējot  rehabilitācijas centru pastāvēšanas un attīstības nozīmīgumu.

 

Foto: LaughingRaven/Pixabay

Receptes no Pelmeņu gatavošanas meistarklases

Sestdien, 23.martā, Rīgas Centrāltirgū notika šī gada pirmā Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase, kuras dalībnieki pagatavoja dažādus pelmeņus.

Piedāvājam iepazīties ar pagatavoto ēdienu receptēm un pamēģināt pašiem.

Pelmeņi ar dažādiem pildījumiem

Sastāvdaļas:

Mīklai:

  • 3 glāzes miltu (1/2 pilngraudu kviešu vai auzu miltu);
  • 1 glāze piena;
  • 2 tējkarotes sāls;
  • 5 ēdamkarotes eļļas.

Spinātu mīklai:

  • 285 g miltu (1/2 pilngraudu kviešu vai auzu);
  • 60 ml spinātu biezeņa;
  • 120 ml karsta ūdens;
  • 1 tējkarotes sāls.

Kabaču – biezpiena pildījumam:

  • 100 g biezpiena;
  • 50 – 70 g cietā siera;
  • 200 g kabača vai cukini;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • muskatrieksts;
  • sāls;
  • pipari;
  • garšaugi (dilles).

Vistas – šampinjonu pildījumam:

  • 200 g vistas gaļas;
  • 100 g šampinjonu;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • garšaugi.

Spinātu – siera pildījumam:

  • 100 g spinātu;
  • 10 g sviesta;
  • 125 g Rikotas siera;
  • sāls;
  • melnie pipari;
  • muskatrieksts.

Dārzeņu pelmeņu pildījumam:

  • 1 mazs burkāns;
  • 1/2 glāze brokoļa rozetes;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • 1 tējkarote sasmalcinātu loku;
  • 1 ēdamkarote miso pastas.

Saldajiem biezpiena pelmeņiem:

  • 200 g biezpiena;
  • 4 – 5 ēdamkarotes cukura;
  • 1 ola;
  • 1 karote vaniļas cukura.

Papildus nepieciešams (mērcītēm):

  • zaļumi;
  • grieķu jogurts / bezpiedevu jogurts;
  • 1 paprika.

 

Pagatavošana:

Pagatavo mīklu:

Miltiem lēnām liek klāt pienu, tad pārējās sastāvdaļas. Mīklu kārtīgi izmīca, atliek. Pagatavo spinātu mīklu – liek blenderī spinātus, var pievienot nedaudz ūdens. Sajauc miltus ar sāli, pievieno spinātu biezeni, tad lēnām pusi no ūdens un maisa. Beigās, kad masa ir viendabīga, pievieno atlikušo ūdens daudzumu. Liek mīklu atpūsties uz vienu stundu istabas temperatūrā.

Pagatavo pildījumus:

  1. Kabačus noskalo, sagriež, izvāra vai iztvaicē līdz tie ir mīksti, saspiež ar dakšiņu, pievieno sarīvētu ķiploku, sarīvētu cieto sieru. Biezpienu sablendē viendabīgā masā, pievieno kabaču masai, liek klāt garšvielas, var pievienot arī sakapātas dilles, kārtīgi samaisa.
  2. Šampinjonus noskalo, smalki sagriež, vistas fileju sagriež nelielos gabaliņos. Ķiploku smalki sasmalcina. Uzkarsē pannu, apcep visas sastāvdaļas, pievienojot garšaugus pēc izvēles.
  3. Spinātus kārtīgi noskalo, apcep katliņā bez eļļas. Kad ir samazinājies lapiņu apjoms, tās ir saplakušas, tās noņem no uguns, pievieno karoti sviesta, sāli, piparus, muskatriekstu, samaisa un atļauj atdzist. Kad spināti ir atdzisuši, nospiež lieko šķidrumu, tos sakapā, sajauc ar Rikotas sieru, tad pēc garšas pievieno vēl garšvielas.
  4. Dārzeņu pelmeņiem dārzeņus noskalo, sagriež un cieti novāra, tad pievieno saspiestu ķiploku, miso pastu.
  5. Saldajiem pelmeņiem – olu sakuļ ar cukuru un vaniļas cukuru, pievieno biezpienam, kārtīgi iemaisa.

Gatavo pelmeņus – mīklu sadala vairākās daļās, pa vienai izrullē pēc iespējas plānāku (3 – 4 mm), ar glāzi izspiež mīklas aplīšus, vidū liek aptuveni karoti pildījuma, loka ciet, nostiprina maliņas. Ja maliņas slikti līp ciet, tās apsmērē ar ūdeni pirms savienošanas. Jādarbojas ātri, lai mīkla neapkalstu. Liek vārīties ūdeni, kuram pievieno šķipsniņu sāls, kad ūdens burbuļo, pa daļai (daži pelmeņi reizē, lai tie nesaliptu) liek iekšā pelmeņus un vāra aptuveni 7 – 8 minūtes, tad liek caurdurī, lai notecētu liekais ūdens. Pasniedz ar krējumu vai bezpiedevu jogurtu, tiem pāri kaisa sakapātas dilles vai citus zaļumus.

Pagatavo mērcītes –  zaļumus smalki sasmalcina, sajauc ar grieķu jogurtu, papildus var pievienot garšvielas. Papriku noskalo, sagriež un apgrillē uz pannas, tad nedaudz pagaida, līdz tā atdziest, sablendē ar grieķu jogurtu vai Rikotas sieru.

« gada 3 »